» »

Tehnične plati državne uprave

Tehnične plati državne uprave

Thomas ::

Tema ni namenjena pluvanju čez oblast. Vsaj ne predvsem. Ampak tudi, če bi kaj pomagalo. In poudarek je na tehniki. Za "filozofske bluze" si prosim odprite druge teme.

Začnimo s temle:

MNZ ima ponoči drugo 080 številko za sporočanje kršitev volilnega molka, kot podnevi. Potem so po TV kanalih prisiljeni praviti in kazati obe, skupaj s časoma obratovanja.

Podn, da ne znajo "kurcšlus zvezat" tistih cifr, ampak težijo _nam_ z dvema. Kaneda?!

Hvala.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Bolje bi bilo, če tega volilnega molka ne bi bilo. Ne bi rabili 080 številk plačevat telekomu, kot drugo bi nam bilo pa prihranjenih pet minut jamranja, kako je Janez Novak dobil pildek v kaslc v nedeljo zjutraj in kako bi bilo treba koga kaznovat. Ker se mi zdi, da od vseh teh silnih prijav ni nekega blaznega efekta, v smislu kazni kršiteljem?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

> Bolje bi bilo, če tega volilnega molka ne bi bilo.

Samo je. To je že filozofska tema. Jaz bi raje, da debatiramo tehniko tukajle. Ker s ten se še pride nekam, filozofski prepadi med nami so pa pregloboki. To vidimo v neštetih drugih temah.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> bi nam bilo pa prihranjenih pet minut jamranja, kako je Janez Novak dobil pildek v kaslc v nedeljo zjutraj in kako bi bilo treba koga kaznovat.

Tega jest tud ne morem poslušat. Kot da je eden nekoga ubil, tolk delajo tega jamra. Še raje več.

To se strinjam. Sam fokus na tehniko, please!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Si kdaj pridobival gradbeno dovoljenje? Upam, da ne. Javna/Drzavna uprava se ni slisala za racunalniska omrezja. Vsaj tak obcutek dobi clovek.

Thomas ::

Sem že blodil po labirintih države, ja.

Ampak nekako še razumem, da "še niso dobili PCov". Ne razumem pa, kako so jim skoraj low tech rešitve tuje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

root987 ::

Si kdaj pridobival gradbeno dovoljenje? Upam, da ne. Javna/Drzavna uprava se ni slisala za racunalniska omrezja. Vsaj tak obcutek dobi clovek.

Potem bi verjetno morala državna uprava odpuščati, kar je pa pri nas, IIRC, sila, sila redko.

Tako se na žalost o racionalizaciji raje govori kot dejansko kaj postori kljub temu, da na račun tega izgublja (dolgoročno) tako država kot tudi vsi državljani.

Prav tako bi lahko namesto razbijanja nekaterih funkcij na občine/upravne enote (kar posledično potegne za sabo povečanje števila kadra) te (vsaj deloma) prepustili računalnikom in software-u, na občinah/upravnih enotah pa bi bila kvečjemu ena (morda dve) gospa, ki bi vsem računalniško neukim posameznikom pomagala z razumevanjem navodil na zaslonu.

Thomas: Preveč v filozofskih vodah? :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Thomas ::

> Thomas: Preveč v filozofskih vodah?

Zame ne. Ampak lahko pride Mici, pol boš pa vidu hudiča, zakaj je najbolje tako kot je!

Ampak v zvezi z unima dvema tel. številkama mi pa teli pametnjakoviči ne bodo težil. Vsak lahko doume stupidnost take ureditve.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Luka Percic ::

Nespomnim se točno kaj, ampak pred letom sem pomagal pošiljat neke podatke na durs.

Stvar je bla sledeča;
Podatke si moral izpolniti na internetu (končno!), Ampak hkrati si moral obrazec še natisnit, ga ponovno ročno izpolnit(že vpisanih podatkov nisi mogel natisniti), ter z priporočeno pošto poslat na durs. Torej, moral si storiti oboje!
Leto pred tem, si moral stvar le stiskat ter poslat.
To je bil en tak primer kako uporabljat računalnike na tak način, da boš imel 2x več dela. Idealen način da prepričaš ljudi da je računalnik odvečna stvar, vam rečem!
(da ne omenjam da je bilo kjub (pravočasno!) opravljeni storitvi, ter prejetju potrditvene kode, prišel račun zaradi neposlanih podatkov v višini 30ksit.;()

Zgodovina sprememb…

kekz ::

"Ampak v zvezi z unima dvema tel. številkama mi pa teli pametnjakoviči ne bodo težil. Vsak lahko doume stupidnost take ureditve."

To vam šepa logika. >:D

To je namreč dokaz, da imamo v državi dve policiji: dnevno in nočno, ki sta locirani na čisto drugih krajih in zaposlujeta druge ljudi. ;)
Potem je tu še en razlog "fault tolerant". Če odpove ena številka (linija, centrala), lahko (sicer šele čez nekaj časa) uporabite drugo številko, ki je ločena in deluje. :P
:D

kekz ::

Še eno o DURSU:

Jaz oddajam dohodnino že več let elektronsko, sicer z muko, ker je toliko težav s programom ampak vendarle.
Žena oddaja ročno, ker se ji ne ljubi iti osebno po certifikat, na tisto pooblastilo pa se vedno spomniva prepozno (rabijo nekaj dni da sprocesirajo).

Tako sem za ženo tudi napisal elektronsko, na koncu natisnil in poslal, da so oni spet pretipkali v računalnik in to NAROBE! Potem sem dobil obvestilo, da je moja (elektronska) tudi narobe, ker se ni ujemala z njeno (so bili otroci kot olajšava navedeni dvakrat). Pa ne, da bi še enkrat pregledali, če so se kaj zmotili pri vnosu ženine, ampak so lepo obema skenslali otroke s pojasnilom, da jih je uveljaljal že zakonec. ;((
Potem sva se morala oba pritožiti in plačati po 3.600 SIT, da jih opozoriva na njihovo napako (jaz bi tudi v službi tako kasiral). Še zdaj nimava odločbe! Pravijo, da še nimajo programa za reševanje pritožb 8-O . Trenutna direktna finančna škoda znaša okoli 150 jurjev (preveč plačana dohodnina) in se povečuje, ker ne morem oddati vloge za zmanjšano plačila vrtca, saj nimam dohodninske odločbe. :O

Thomas ::

Za takele primere krivimo oblast do 50%. Do 50% pa uradništvo. IMO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IgorGrozni ::

V začetku devedesetih sem projektiral krmiljenje in daljinski nadzor črpalke in skladišča za vžigalno gorivo ene od slovenskih TE. Ko sem prišel na sestanek za potrditev projekta in izvedbe, so mi povsem resno povedali, da na tem oddaljenem mestu načrtujejo zaposlitev šestih delavcev-invalidov in da takšen daljinski nadzor in krmiljenje ne pride v poštev. Kje drugje pa naj zaposlijo te delavce ?
Tjah, samoupravni socializem YU-style !
Potem je šla stvar v izvedbo, zaposlili so te delavce, vendar so( če sem pravilno obveščen) nekaj kasneje s primerjalno študijo med TE SLO in TE- D ugotovili, da je pri njih cca. 40 % zaposlenih preveč in so jih začeli odpuščati. Stvar so predelali na daljinsko krmiljenje. Mitsubishi krmilniki in PC.


Pointa sta najmanj dva:
1. Poslovodstvo se je natanko zavedalo neracionalnosti neuporabe tehnologije, a je bil socialni efekt pomembnejši.
2. Ko je prišlo do vsaj minimalnih konkurenčnih pritiskov na TE je uvedba tehnologije postala nujna.

In sklep:

Upravna birokracija je rezervoar ubogljive ( in mirne) delovne sile, ter potencialnih volilcev ( ˝naše stranke˝), saj ve, da ni vsa potrebna in ni nenadomestljiva in da vedno dobiva dovolj plačila, ne glede na višino plačila. Zato sama v sebi ne išče pomoči tehnologije, a vendar morajo tehnološke pobude prihajati prav iz te strukture.

In viden je ostanek socialističnih miselnih vzorcev v državni upravi. Pri sedanjem delu večkrat naletim na višji nivo upravnega kadra v SLO. Prav vsi imajo težave z razumevanjem koncepta ˝tržne cene storitve ˝, ki je najvišja možna, ki jo trg dopušča in da je lahko tudi veliko večja od lastne cene, pravzaprav tako visoka, kot jo jaz postavim. In da lastna cena storitve sploh ni predmet razprave ali ocene višine cene, ki jo postavim. In da je cena npr. lahko tudi funkcija časa.

Sklepam tako, da profesionalni uradniki, ne glede na nivo- strokovni, položajni in ne glede na to da živijo že 15 let v kapitalizmu, ne razumejo in ne dojamejo koncepta trga. Zato, ker so povsem izolirani od ostalega dela gospodarstva. Še vedno so v socializmu.
In to velja tako za birokratsko upravništvo, kot tudi za razno strokovno birokracijo; urbanistične uprave, geodete, vodna podjetja, inštitute, itd....

V državni upravi konkurenčnega pritiska ( med organizacijami) ne sme biti iz mnogih razlogov. Lahko pa bi konkurenčni pritisk izvedli med upravami in na srednjem poslovodnem nivoju ( pa i niže ;)) .
Izpostaviti uprave konkurenčnim pritiskom, postaviti merila, le ti pa naj z menagerskimi orodji uvedejo konkurenčne pritiske v strukturo. Potem se lahko nadejamo hitrega uvajanja in pravilne uporabe tehnologije v upravo.

In strinjam se, odprave abotnih in sramotnih ˝dveh številk˝.

Lp.IgorGrozni

edit: typo in jasnost

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

Glede volitev :
* čimprej morajo uvesti možnost, da lahko volim kjerkoli mi paše, ne glede na kraj bivanja (Nočem niti slišati o predčasnih volitvah ali kaj podobnega. V nedeljo želim glasovati na poljubnem volišču).
* Pa naj nehajo s tistimi papirnimi seznami na voliščih in si nabavijo en terminal z dostopom do CRP-ja (centralni register prebivalstva), saj je prav smešno, da v letu 2006 brskajo po seznamih in prečrtajo tvoje ime.

Glede dveh telfonskih številk se popolnoma strinjam. Že vsak navaden telefon ali gsm aparat ima možnost preusmerjanja klicev. Ali je res tako težko zaposlenim na lokaciji A zvečer vklopiti preusmeritev na lokacijo B ???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Daedalus ::

Hja, pred kratkim sem bil še med brezposelnimi (sem pavziral letnik na faxu) in me je presenetila naravnost absurdna nezmožnost komunikacije med Urad za zaposlovanje in socialo. V naši upravni enoti sta obe pisarni oddaljeni nekako 20m, kar pa je očitno predaleč, da ne bi blo potrebno nonstop prenašanje kakšnih potrdil sem in tja. A je res tako zelo težko vzpostavit neko lokalno bazo (vsaj) in povezat obe pisarni?

Druga je pa informacija z DURS-a. Kjer jim je (glede na to kaj sem slišal) letos odpovedal nek mehanizem za prenos podatkov, nakar so (baje) elektronsko oddane napovedi printali in ponovno vnašali. To je sicer nepreverjen info, sam kolko poznam razmere tam naokoli - me ne bi čudilo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

JerKoJ ::

V zvezi z zavodom za zaposlovanje naslednja cvetka:
Probaj narociti preko neta potrdilo o tem, da nisi v njihovi evidenci. Ker si prvic se moras registrirati, ampak vedno dobis registracija ni mogoca. Razlog - ker nisi se nikoli bil v njihovi evidenci, se ne da registrirati. Zdej pa dobi omenjeno potrdilo po el. poti, ce mores. IDIOTI.

PS: Sem dobil potrdilo po "elektronski" poti. Klical sem na stevilko, ki nudi pomoc pri uporabi e-storitve zzzs, razlozil problem in potem sem potrdilo dobil po posti cez 3 dni. Pustimo to, da sem moral it 2 tedna prej v obcino stalnega prebivalisca in z osebnim dokumentom, da sem isto stvar dobil po obicajni poti.

Mati ::

DURS je prav posebna zgodba abotnosti.

Po pmoti smo nakazali DDV na njihov konto kamor se nakazuje davek na dobiček. Ko smo opazili napako, smo poklicali tja kaj storiti. Gospa je rekla, da moramo po faxu zahtevati preknjižbo zneska, kar smo tudi storili.

Čez 1 mesec smo dobili opomin za neplačan DDV in obresti 32kSit. Po pogovoru z njimi je prišlo na dan, da je nekdo izgubil zahtevek za preknjižbo, ker so tako zelo preobremenjeni, pa še selili so se.
Ponovno smo poslali zahtevek za preknjižbo. Čez 1 mesec se zgodbica ponovi, vendar so zdaj obresti znašale 55kSIT! Spet telefonijada in razna dokazovanja bla, bla....ves postopek smo mogli ponoviti, saj zahtevka za preknjižbo NI MOGOČE poslati po mailu!

Vsa zadeva se je zgodila maja 2006. Vmes so nam avgusta blokirali račun, zaradi neplačanega DDV in pripisujočih obresti. Da so odblokirali račun so rabili 4 dni, ker je bil šef na dopustu, ženske pa ne smejo same odblokirat računa, čeprav je bilo vsem jasno, da ga oni lomijo.
Prejšnji teden sem spet poslal "zahtevek za preknjižbo", obresti so nam delno odpisali. Plačati moramo 32kSIT obresti 8-O , ter stroške, ki so jih utrpeli (15kSIT) 8-O .
Poanta vsega je bila, da oddelek za terjatve in oddelek za preknjižbe (ki je dve mizi narazen) ne komunicira med seboj in se obnaša, kot da sta to dve različni "podjetji".

Zakaj ne odpustiti vse birokrate na DURS-u in zaposliti administratorje, ki bodo skrbeli za software za pobiranje davkov. Predstavljam si takole.
Vsako podjetje in računovodstvo dobi dostop do ene platforme (kot pri Intrastatu, kdor pozna), kamor se pač vpiše davek, ki smo ga dolžni plačati. Nato plačamo ta davek. Software pa samo preverja, če se zneska ujemata. V kolikor se ne se pošlje mail nekemu uradniku, ki vzpostavi kontakt s podjetjem.
Vsi različni davki pa bi se plačevali na isti račun, le sklici bi bili različni.

kekz ::

"Zakaj ne odpustiti vse birokrate na DURS-u in zaposliti administratorje ..."

To sem se jaz že pred leti spraševal tudi za ZPIZ. Ali rabijo take palače in tako čredo ljudi? Ali ga ne bi mogli zamenjati z enim računalnikom, ki bi se valjal tam tekje pod eno mizo in programsko urejal zadeve. >:D

kekz ::

DURS:

Jaz imam to "smolo", da sem linuxovec.
Je že kdo poizkusil oddati e-dohodninsko napoved preko firefoxa z linuxa?
Jaz sem poizkusil, ampak samo poizkusil! Uspelo mi še ni nikoli! S firefoxom je še z winsov dokaj komplicirano.
Ponavadi moram takrat fehtati znance, ki so ŠE na winsih, da mi za kratek čas malo odstopijo čarunalnik, kamor moram potem prenesti vse certifikate in po možnosti še naložiti en kup MS krame, da zadeva deluje :O .
Na koncu pa še popucati za sabo ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

_marko ::

A slučajno ve kdo koliko imamo v SLoveniji zaposlenih uradnikov na državljana in koliko jih imajo npr Nemci?
Se bojim, da imamo mi precej višjo cifro...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

snow ::

Moja mama je dobila ene položnice (za davek ali nekaj?) za plačat v petek in jih je prek telefona plačala v nedeljo.
No gospoda na davčni so jo obravnavali v ponedeljek in ker še 'ni plačala' položnic, so ji tiste 'neplačane' položnice avtomatsko odbili.
Zdaj bo očitno morala zapraviti nevemkoliko časa in denarja, da bo to uredila.

It's CRAP!!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

root987 ::

Gremo do naslednjih državnozbornih volitev sestaviti skupek 95-ih tez in zahtev, nakar bi od vsake stranke zahtevali da poda kar najbolj argumentiran sestavek kako bi oni odpravili kar največ možnih napak v kar najkrajšem možnem času? :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Daedalus ::

Bi bli zanimivo kake teze sestavit, ja.

Decembra pride na FDV k mojem izbirnem predmetu predavat Virant. Tak da če ma kdo kako neprijetno vprašanje - kr napisat. Ga mam že jaz namen dobro zmučit, če pa bo več virov neprijetnih vprašanj, pa tolk boljš>:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

_marko ::

Lepo. Slovenske politike se da spravit v zadrego tako da nimajo odgovora. Preverjeno.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Double_J ::

Do 16.00 se je lokalnih volitev za župane in svetnike slovenskih občih udeležila slaba tretjina oz. 41,85 odstotka upravičencev.

Naslov na državni televiziji...:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

sidd ::

Jaz tud vidim pri moji materi v službi kako nesposoben sistem imamo v sloveniji ;(( . Kot ste napisali, en računalnik, pa nekaj administratorejv, pa bi bil svet lepši...
in pa, res, gremo sestavit tistih 95 tez, veliko bi se našlo kako spraviti birokracijo in "papirologijo" na pravo pot nazaj. Politiki pa vsi povprek zadevali, me prav zanima njihovo natolcevanje predvolilno na kaj takega.

Double_J: torej, do 19oo so odprta volišča? me zanima če bo prišlo do 50% :\
no idea for signature
signed
I

Double_J ::

Ne vem, vem pa, da bodo rekli če jih bo nad 50% slaba polovica, pod 50% pa dobra.:)
Na to sem ciljal.:))

root987 ::

Da začnem razmišljati v smeri teh 95 tez:

Mislite da bi se dalo upravne postopke preoblikovati v stilu modularizacije - torej da bi se centralni register prebivalstva dopolnjeval z ostalimi podatki, ki jih država že tako ali tako ima, a se le-ti valjajo po različnih evidencah/predalih uradnikov, ki porabijo ure in ure le za brskanje po starih arhivih, pa še potem ni zagotovila, da bodo te podatke tudi našli (kot je nekdo že zgoraj omenil) - nakar bi se pri nadaljnih upravnih postopkih vsaj del podatkov črpal iz centralnega registra. Bi to pomagalo? :)

Kolkšen del upravnih postopkov bi sploh lahko "predelali", kasneje pa tudi poenostavili in pohitrili z elektronsko podatkovno bazo takšnih podatkov?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

TESKAn ::

Za začetek naj spišejo na papir specifikacije za e - državo, kako točno bo kaj zgeldalo in kako se bodo sistemi pogovarjali med sabo. Neke standarde, ki se jih potem držijo ko pijanec plota in bodo prosto dostopni vsem.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

sidd ::

en primer tega vsega je tudi nepovezanost raznih uradov!!! najprej moraš sem, potem tja čez celo mesto, potem spet sem, pa tja, pa nazaj sem in tako dalje igraš ping pong! Sem letos videl to pri sestri ko se je šla prijaviti na borzo in socialno....pa ji je pol tedna samo za to šlo! :\
no idea for signature
signed
I

root987 ::

Nekaj v stilu ISO standardov bi bilo lepo ja.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

kekz ::

To ni dobro. Kolikor poznam tele evidence, jim je zaščita podatkov španska vas. Potem bo vsak najmanjši uradniček lahko vedel vse o vsakem posamezniku. Za selektivno zaščito podatkov še sploh niso slišali.

root987 ::

olikor poznam tele evidence, jim je zaščita podatkov španska vas.

Hja, že prenos podatkov na računalnike bo za naše uradnike šok tako da če uvedemo še zahtevanje kakšnih dodatnih znanj in se sistem dobro zastavi, ne bo nobene škode. :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

antonija ::

Po papirju v omarah in predalih zna vsak brskat. Po rac. bazah se ne. Omare in predale se sicer da zklenit, ampak potem ima dostop do njih samo lastnik(i) kljuca. In njegovi kolegi. In mogoce se kolegi od kolegov. Pa kaksen bratranec ki "nujno rabi stevilke pa mu jih drugje ne dajo".

Rac. bazo pa komot "zaklenes" na tiste ki podatke rabijo vedet. Pa vodis loge kdo gleda in kdaj gleda in kolikokrat gleda... Da se narest veliko varneje in bolj pregledno. Ampak glede na trenustno stanje v drzavi tega ne pricakujem.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

aljazh ::

Prejšnji teden so na pravosodnem ministrstvu predstavili projekt e-pravosodja. Do leta 2010 naj bi vsa slovenska sodišča poslovala le še v e-obliki.

Vse papirne spise naj bi nadomestili e-spisi, komunikacija s strankami (odvetniki, tožilci, pravobrailstvo...) naj bi v obe smeri potekalo izključno v elektronski obliki. Izjema so le posamezniki, ki ne nastopajo po pooblaščencu. Ti naj bi še vedno lahko oddajali vloge in sprejemai pisanja sodišča v klasični obliki.

Načrtujejo tudi digitalizacijo sodnih dvoran, kar naj bi omogočilo izvedbo zaslišanj in pričanj na daljavo, itd.

Toliko s strani PR MP.

Na izrecno vprašaje ali bo programska oprema open source ali closed source, odgovarjajo, da je to vprašanje še odprto. Predvidevajo pa, da bodo nekatere rešitve OS, nekatere pa lastniške. Največ je po njihovih besedah odvisno od tega, kaj bi bilo ceneje.

Seveda pa je vprašanje, ali so sposobni v 4 letih uvesti popolno informatizacijo v trenutno najmanj informatizirano vejo oblasti. Sam ne vidim problema v tehnični izvedljivosti, ampak v ljudeh.

root987 ::

ampak v ljudeh.

Denarni dodatek za vsakogar, ki opravi nek predpisan računalniški tečaj in prestane nek test, pa bi bila zadeva v štirih letih izvedljiva.

Sicer pa ni kaj, ambiciozen projekt. Še toliko bolje če jim to dejansko uspe.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

edavki.durs.si (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Izdelava spletišč
35982860 (7406) Buggy
»

Cena izbrisa služnosti ob smrti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13837300 (33874) dronyx
»

Splošna in pravna mnenja glede izvršbe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
579133 (7973) lopov
»

Zasedanje vlade + zvočni posnetki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11643685 (41078) Ziga Dolhar
»

Predizpolnjene davčne napovedi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
718776 (5159) poweroff

Več podobnih tem