» »

Nevarne pasme

Nevarne pasme

MarkV ::

  • spremenil: MarkV ()

MarkV ::

Kaj so to nevarni psi? Po zakonu so nevarni psi tisti, ki kažejo agresivnost do ljudi/živali in so že kdaj koga oklali/poškodovali.

Taka definicija je dobra, govoriti o nevarnih pasmah pa je zelo neumno. Vse pasme so namreč nevarne v nepravih rokah. Res, da nekatere pasme kažejo predispozicije za agresivno vedenje, vendar so lahko tudi določeni primerki "mirnih" pasem, ki kažejo enaka ali celo hujša nagnjenja.

Celotna zgodba je postala namreč že smešna. Mediji pograbijo za vsako novico o napadih psov in jo napihnejo do konca(saj so te teme zelo zanimive, denimo za v kak Direkt), s tem pa povzročajo v ljudeh strah pred "nevarnimi pasmami". Ni pa potrebno zapisati, da je množična histerija zelo škodljiva.

Pojavili so se tudi urbani miti, največ je tistih o pitbullih (APBT); da ko ugriznejo se jim zaskoči čeljust in plena ne morejo izpustiti, da lahko pitbulla streljaš s pištolo pa bo še vedno napadal, da pitbulli ne čutijo bolečine in podoben BULLSHIT. Da ne govorimo o pravljici, da dobermanom zraste v glavi kost, se jim zmeša in napadejo lastnika.

Absolutno sem proti temu,da se prepove kakršnakoli pasma in zagovarjam rejce, ki še vedno vestno vzrejajo pasme tipa bull za naše in njihovo veselje.

jype ::

"Nevarne Pasme" so pasme psov, ki si jih bolj verjetno omislijo "nevarni ljudje".

Tako je za APBTje statistično bolj verjetno, da bo lastnik kreten, kot recimo za NO.

To seveda ne pomeni, da je smiselno prepovedat pasme, bi pa jaz vseeno omejil rejo pasem, ki so vzrejene za nelegalne namene, torej borilne pasme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MarkV ::

Tako je za APBTje statistično bolj verjetno, da bo lastnik kreten, kot recimo za NO.


To je res. APBT-je si ponavadi omislijo dilerji in đankiji. Ampak zaradi tega vsesplošna prepoved ni upravičena. Mogoče kak osebnostni test lastnika ali pa vsaj obvezno šolanje takega psa. Vsesplošna prepoved pa za moje pojme ni sprejemljiva.

#000000 ::

jest mam pit bull-a

a rab kdo kej robe ??

IceIceBaby ::

A nebi bilo najbolj enostavno da se uvee neke preizkusoe in pogojee za lastnike teh pasem ?

Barakuda1 ::

Sosedov pes, pasme nemški ovačar, ima izjemno nevarnega lastnika.

kako pa rešit ta problem :D

jype ::

Barakuda1> Sosedov pes, pasme nemški ovačar, ima izjemno nevarnega lastnika.

Madonca, pri nas je tudi en...

Barakuda1> kako pa rešit ta problem

Prepovedat nemške ovčarje, drugega tako ne preostane.

Ali pa prepovedat nevarne lastnike, to bi tudi šlo.

krneki0001 ::

Vsak pes je lahko nevaren, samo nekateri naredijo več škode kot drugi. Vse pa je odvisno od lastnika. Imel sem rottweilko, v življenju je ugriznila 2x človeka. Enkrat, ko je branila kolega pred napadalcem z nožem in je napadalca podrla na tla in ga ugriznila v rit(poškodbe par lukenj od zob v koži - kazen 40.000 sit zaradi tega, ker je napadel človeka, vseeno pa je bilo sodniku da je pes preprečil umor), ter drugič ko je pijancu nakazala da da bo ugriznila, če jo bo provociral in pihal vanjo, ker ni nehal, ga je prijela za roko - poškodbe - samo 2 udrtinci od zob, brez preluknjanja kože.

perci ::

Mater, nebivedu, teb se pa v lajfu tok stvari dogaja, da človk NE MORE verjet.

miko 55 ::

vse nevarne pse in njihove lastnike na usposabljanje teoretično in praktično, zavarovalne premije, gps čipe psom v rit,... talk nabit stvari, da bi se jim od cene zmešal pa ga ziher noben ne bi imel
LP
2 GOOD 2 B 4GOT10
NAJPREPROSTEJŠA RAZLAGA JE NAJVERJETNEJŠA

jype ::

milko 55> vse nevarne pse in njihove lastnike na usposabljanje teoretično in praktično, zavarovalne premije

Torej vse pse in vse lastnike. Se strinjam.

milko 55> gps čipe psom v rit,... talk nabit stvari, da bi se jim od cene zmešal pa ga ziher noben ne bi imel

Ostanimo pri ukrepih, ki utegnejo koristiti.

krneki0001 ::

Perci, imam pač razgibano in noro življenje in se mi stalno nekaj dogaja, za razliko od velike večine, ki doma ležijo pred TV-ji(sam ga sploh nimam, zadnji tv, ki sem ga imel je crknu ene 5 do 6 let nazaj).

;-) ::

Vsak pes je lahko nevaren, samo nekateri naredijo več škode kot drugi. Vse pa je odvisno od lastnika. Imel sem rottweilko, v življenju je ugriznila 2x človeka. Enkrat, ko je branila kolega pred napadalcem z nožem in je napadalca podrla na tla in ga ugriznila v rit(poškodbe par lukenj od zob v koži - kazen 40.000 sit zaradi tega, ker je napadel človeka, vseeno pa je bilo sodniku da je pes preprečil umor), ter drugič ko je pijancu nakazala da da bo ugriznila, če jo bo provociral in pihal vanjo, ker ni nehal, ga je prijela za roko - poškodbe - samo 2 udrtinci od zob, brez preluknjanja kože.


nebivedu ti imaš sindrom komisarja Rexa:8)

Drugače imam jaz psičko mešanko (mešanček od mešančkov je:D) je čist mala (lahk dam sliko) je pa zelo krvoločna... Do domačih je prijazna itd. Samo ko pride kdo na obisk, ali da vstopi v hišo začne kar kazat zobe, renčati itd.

Stara je bo 4 leta, človeka je ugriznila 2x. Prvič eno punčko ki jo je izzivala ko je hodila iz šole, enkrat pa na sprehodu z punco od učitelja ženo.

Enostavno nemoremo je udomačit da bi bila prijazna do drugih.

jype ::

EWEER> Enostavno nemoremo je udomačit da bi bila prijazna do drugih.

Potem bi bilo pravilno, da poskrbite, da psica ne pride v stik z "drugimi", ne pa da jo vozite na sprehod na kraje, kjer lahko koga ugrizne.

Če si niste vzeli prvi dve leti njenega življenja kaki 2 uri časa na dan za vzgojo, potem je zdaj pač nujno, da poskrbite za sanacijo svoje napake. Pa ne si omislit novega psa, če mislite z njim počet isto.

;-) ::

@jype to da si v njeni mladosti nismo vzeli dovolj časa zanjo nikakor ne drži. Pri hiši sem jaz im moj 7 letni brat ki je nor na živali, posvečano ji je bilo krepko čez 2 uri časa na dan.

V nobenem primeru pa ni bila moja napaka pri vgrizu! Pri prvem je sama punčka segala z roko čez ograjo in jo dražila...torej roka je bila na naši strani ograje...kot drugo je pa punca kar vzele psa in šla z njim na sprehod, tisto pa smo tudi priznali in povrnili vse stroške itd.

Drugače je cela okolica okoli hiše v ograji (med živo mejo smo dali še alu ograjo-mrežo da se ne izmuzne)...če pa komu kaj naredi ko drza vanjo pa pomoje nebi smel biti moj problem.

Bolj me skrbi za pse ki so spuščeni prosto...v eni ulici naprej so taki kar štirje. Res je da so mirni a vsakič ko se kdo pelje z avtom mimo se mora on umaknit, pes pa leži sredi ceste kot da nič ni. Zanima me če v takem primeru lahko pokličem (anonimno) policijo in če bo kazen zagotovljena!?

jype ::

EWEER> @jype to da si v njeni mladosti nismo vzeli dovolj časa zanjo nikakor ne drži. Pri hiši sem jaz im moj 7 letni brat ki je nor na živali, posvečano ji je bilo krepko čez 2 uri časa na dan.

Temu, da 7-letni mulc skače okol psa, se niti približno ne reče "vzgoja", kaj šele šolanje.

EWEER> V nobenem primeru pa ni bila moja napaka pri vgrizu! Pri prvem je sama punčka segala z roko čez ograjo in jo dražila...torej roka je bila na naši strani ograje...
EWEER> kot drugo je pa punca kar vzele psa in šla z njim na sprehod, tisto pa smo tudi priznali in povrnili vse stroške itd.

V obeh primerih je napaka tvoja (oz. tvojih staršev oz. katerekoli odgovorne osebe, če le imate pri hiši kakšno). Če imaš psa, ki se do tujcev vede nezaupljivo, je tvoja naloga, da preprečiš možnost, da do takih situacij pride. Punca ne sme imeti možnosti "kar vzet psa in jit z njim na sprehod". Luknje v ograji ne smejo biti dovolj velike, da majhne punčke skozi tlačijo roke in dosežejo psa.

EWEER> Drugače je cela okolica okoli hiše v ograji (med živo mejo smo dali še alu ograjo-mrežo da se ne izmuzne)...če pa komu kaj naredi ko drza vanjo pa pomoje nebi smel biti moj problem.

Lej, ti moraš preprečit, da pes pride v stik z ljudmi, če obstaja nevarnost, da jih bo ugriznil. Ker veš, da je pes nezaupljiv in da bo branil tvoje posestvo, moraš zrihtat pesjak in/ali vrt tako, da se _ne da_ splezat čez ograjo ali tlačit skoznjo roke.

EWEER> Bolj me skrbi za pse ki so spuščeni prosto...v eni ulici naprej so taki kar štirje. Res je da so mirni a vsakič ko se kdo pelje z avtom mimo se mora on umaknit, pes pa leži sredi ceste kot da nič ni. Zanima me če v takem primeru lahko pokličem (anonimno) policijo in če bo kazen zagotovljena!?

Policija ni usposobljena za delo s spuščenimi psi. Običajno pokličejo konjederca, ta pa jih odpelje v zavetišče. Če je lastniku kaj do psa, pač plača tisto oskrbo v zavetišču in ga odpelje domov. Če se potem naslednji dan spet potepa po ulici, prijavi še enkrat. In še enkrat. In še enkrat.

Naši babici so smetarji izpred nosa odpeljali psico, ker je pač že stara in bolj počasna _IN NI DOHITELA PSICE_. Če je ni dohitela, je ne bi smela izpustiti. Pika. Plačala je tisti denar in prav je tako.

Mr_Globus ::

Strijam se glede vzgoje... ampak pes brani svoj teritorij in če budale dajejo roke čez ograjo je njihov problem... Moja sicer ne grize (je preveč boječka:P ), oblaja pa vsakega ki se samo dotakne ograje.

ontopic: Pa ne rečt, da pitbul ni popadljiv. Dobro socializiran pitbul bo sigurno prej ugriznu kot popvrečno vzgojen labradorec. Če pa češ met pitbula pa ga mej na konkretnem metrskem štriku z nagobčnikom. Zakaj bi mogli nastrdat lastniki "mirnih" pasem?

jype ::

Mr_Globus> Dobro socializiran pitbul bo sigurno prej ugriznu kot popvrečno vzgojen labradorec.

Imaš kakšen vir?

Jaz poznam vsaj dva pitbulla, ki v svojih štirih in petih letih življenja še nista nikoli nikogar ugriznila. Lastnika sta seveda odgovorna in z njima delata kot s psom, ne kot s plišasto igračo.

Mr_Globus> Zakaj bi mogli nastrdat lastniki "mirnih" pasem?

Katera pasma pa je "mirna"?

Jaz sem že videl, kako je (mirno in lepo vzgojeno) ameriško staffordširsko terierko z nagobčnikom napadla malamutka. Ker se terierka ni mogla branit, so bile poškodbe na malamutki minimalne, na terierki pa malo manj minimalne. Vsekakor lepo, da je psica imela nagobčnik v okolju, kjer je bila, ampak lastnika malamutke bi jaz tako zbrcal, da bi bilo veselje. Kako lahko tako velikega psa spustiš, če veš, da je nevzgojen? Preprosto. Biti moraš neodgovoren.

;-) ::

Poznam 3 labradorce...vsi so bolj kot ne mačke. Če imam mirnega psa, da niti oblajal nebo koga, ga nerabim.

Ob moji psički nikoli ne rabim zaklepat vrat:D Tudi če ji kdo brikete ali kak zrezek vrže je ne ustavi (preizkušeno>:D ).

Mr_Globus ::

@jype
Ja jst osebno takega še nisem vidu.

bremzzi ::

O kakšni popadljivosti pitbullov to? Na ljudi ali druge živali? Ker to je bistveno.
Pravi Ameriški pit bull terrier je zadnji pes, ki bo ugriznil človeka, ker so bili tako ustvarjeni oz. selekcionirani skozi zgodovino. Z živalmi je pa seveda drugače. Pitbull je terier, torej ima velik prey drive, kot se reče, rad teče za vsako premikajočo stvarjo ali živaljo (plenom). In ker je bil ustvarjen za pasje boje v ringu (v pitu) ima genetsko preizpozicijo za agresivnost do drugih psov, predvsem samcev, še posebno svoje sorte.
No, to seveda velja za pravega čistokrvnega APBTja, kateri so v Sloveniji redki kot ne vem kaj, prevladujejo seveda razni bull mešanci, ki so sicer podobni pitbullu, vendar je zaradi nekontrolirane vzreje in dvoriščnega štepanja njihovo poreklo neznano, njihov karakter pa je vse prej kot tak kot mora biti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Zakonska prepoved nevarnih pasem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
32049255 (44551) dzinks63
»

Zaščita ljudi pred psi (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
37955932 (45779) Massacra
»

zakaj ma folk pitbule? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26225226 (16417) LordTado
»

majhni ljudje z velikimi psi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17452080 (48103) BRBR

Napad psov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20114351 (10874) Tody

Več podobnih tem