» »

Razvijalci namerno zavlačevali razvoj Debiana 4.0

Razvijalci namerno zavlačevali razvoj Debiana 4.0

digg.com - Nova različica precej popularne distribucije Linuksa, Debian 4.0, ki nosi kodno ime Etch, ne bo prispela do konca tega leta. V blogu Andreasa Bartha, upravljalca izdaj ter razvijalca, je zapisano, da so se nekateri razvijalci nenadoma nehali ukvarjati s samim projektom. Izkazalo se je, da so se programerji začeli umikati iz protesta, ker Barth in drugi upravljalec izdaj, Steve Langasek, prejemata plačilo za delo na projektu od dunc-tank.org.

Dunc-tank je združenje Debianovih razvijalcev, ki zbirajo denar za "podporo programerjem, da lahko posvetijo ves čas Debianu". Glavni razlog za ustanovitev skupine je bilo dejstvo, da ima Debian že dolgo tradicijo zamujanja svojih rokov. Med člane spadajo Anthony Towns, voditelj Debian projekta, Steve McIntyre, njegov asistent, razvijalca Raphael Hertzog in Joey Hess ter zelo znani razvijalec kernela Ted Ts'o.

Veliko razvijalcev je zavračalo ustanovitev skupine ter so celo zahtevali umik Townsa kot voditelja projekta. Ko so oktobra o zadevi glasovali, je požela odobravanje. Zgodbe še ni bilo konec, saj so nezadovoljni programerji 26. oktobra še enkrat poslali sporočilo z razlogi, zakaj zavračajo formiranje te skupine.

Posledica vseh prepirov je ogromno izgubljenega časa, kar pomeni da Debian spet ne bo izšel ob predvidenem roku. Sicer je Barth omenjal, da je Debian 4.0 trenutno zamrznjen, datum izida pa še vseeno ni znan.

Izvorna novica.

20 komentarjev

HriBB ::

pri denarju se stvari vedno zapletejo
jaja

valenti ::

ja sam ni fer... da sam 2 od programerjev dobita placilo ostali pa ne :/

MrStein ::

Ce bi delali full-time bi dobili, kolko sem razumel.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

SavoKovac ::

Kolikor razumem, Linux distribucije nadvse koristijo prilagodljivim podjetjem majhnega značaja - s pretežno desno usmerjenimi zaposlenimi.
Levih tam ni v večjem številu, ker jih preveč mika članstvo v sindikatih. V tistih firmah pa laufajo winse.
Torej, kao tahudi majhni kapitalisti strogo sankcionirajo prejemanje plačila za pošteno delo. Hmm? Beats me.

Looooooka ::

lol good one :))

ja klinc pac so fantje dojel da ne morjo met distrota,ki bi sledil ostalim ze kar precej skomercializiranim releasom ne da bi se zadevi posvetili full time.Edin nacin pa da to nardis je da si za svoje delo placan.druga alternativa je da cakas na free kontribucije programerjev,ki to delajo v prostem casu in upas da ne bo naslednji release prisel ven tako pozno da bo ze prepozno in bojo sli vsi userji kam drugam.
Ampak tle se vedno najde nekdo ki bi se zravn ustulu pa zahtevu dnar zase =)

ježek ::

Etch je zamrznjen že dober teden dni. Drugače pa je tale DT "eksperiment" zadeve le še poslabšal, saj je dosegel ravno nasprotni učinek. Najbolj žalostni del je, da je Debian verjetno za vedno zapustilo veliko zelo sposobnih razvijalcev. Toda dejstvo da ta projekt nadaljujejo kljub spoznanju, da bo povzročil veliko več škode kot koristi, je zame povsem nerazumljivo. Tukaj sta uradni izjavi zagovornikov, ter nasprotnikov.

Pithlit ::

Problem sploh ni v denarju... problem je v arogantnem odnosu nekaterih developerjev in userjev. To, da je nek uporabnik obsojen na pomanjkljivo delovanje svojega sistema zato ker se nekemu razvijalcu zdi da neka stvar ni dovolj "kosher" je, brez olepšavanja, debilno. Tak uporabnik bo prešaltal na drugo distribucijo.

Enkrat sem celo probal debian... pa sem naletel na probleme. Tako sem hitro odklikal (takrat še na win - zaradi winmodema) na njihov forum, kjer pa sem naletel le na oh-preveč-klasične "RTFM n00b" odgovore (in to kljub temu, da je dotični modem takrat že imel podporo z debianove strani, oz. je v debianu deloval, razen pač meni). To je bila takrat pri debianu ustaljena praksa in je posledično debian zaradi takega odnosa izgubil ogromno uporabnikov. Ta odnos se sicer s časom popravljam je pa še vedno veliko prepogost.

Debian ni in verjetno nikoli ne bo "noob" friendly... ne s takšnim odnosom. Me pa niti malo ne preseneča, da se tak odnos uporablja tudi med razvijalci. Še manj pa me preseneča tak odnos do drugih distribucij:

Scott James Remnant, another Debian developer who has left the fold, recently explained on his blog why he has gone to Ubuntu.

Remnant said, "I think that the end of my love-affair with Debian started at Debconf last year where several developers treated those of us who also worked on Ubuntu quite rudely. Someone was attacked for wearing an Ubuntu t-shirt at the conference, while someone else was applauded for wearing a "Fuck Ubuntu" t-shirt. That's where I realized that maybe I didn't have as much in common with these people as I thought I did."

Once more, we see ugly, juvenile politics rearing its ugly head.

It was more than that, though. Remnant also objects to "Debian considering removing documentation and firmware from the distribution, especially the documentation, was another point I started wondering whether I shared anything in common with the project anymore."


Problem sploh ni v denarju... problem je v njihovi politiki. Dunc-Tank je, imho, korak v pravo smer. Itak pa se kregajo le o trivialnostih. Dunc-Tank naj bi, po besedah nasprotnikov, napeljeval, da je nastal z uradno podporo Debiana. In jim gre to pač v nos. V nos jim ne bi šlo, če bil Dunc-Tank samostojen projekt s podporo z Debianove strani. Zanimivo? Meni ne... raje uporabljam karkoli drugega.
Life is as complicated as we make it...

poweroff ::

Debianu se je zgodil Ubuntu, in občutek imam, da jih je ta zadeva kar malo prizadela. Dejansko so se po mailing listah takrat pritoževali nad Ubuntujem, dokler ni nekdo od razvijalcev pač rekel, da ni treba, da so ljubosumni na uspeh Ubuntuja.

Debian je po mojem mnenju dober za "core system". Kar jim manjka je uporabniška prijaznost sistema (da so zadeve v sistemu poštimane), bolj zagnano sledenje razvoju (v repositoryih bi morale biti novejše različice programov) ter uporabniška podpora.

Tukaj jih Ubuntu precej poseka. Sploh pri uprroabniški podpori so naredili velik preboj (poglejte njihov help wiki!). Kljub temu je na tržišču prostor za oba. Škoda bi bilo, da Debian ugasne, bi bil pa čas, da se malo zresnijo.
sudo poweroff

MrStein ::

Pithlit:
Problem sploh ni v denarju... problem je v arogantnem odnosu nekaterih developerjev in userjev. To, da je nek uporabnik obsojen na pomanjkljivo delovanje svojega sistema zato ker se nekemu razvijalcu zdi da neka stvar ni dovolj "kosher" je, brez olepšavanja, debilno. Tak uporabnik bo prešaltal na drugo distribucijo.

Hear, hear...
En proggy (del distribucije) je probal brat napravo /dev/tega_ni_na_debianu in sem prijavil bug, kjer sem tudi napisal, da bi moral uporabiti /dev/tak_je_to_na_debianu , pa je odziv maintainer-ja bil, da "program ne more citati moje misli, da bi vedel katero napravo hocem uporabljat".

Mislim halo. Ime naprave je standardno in isto ze vec let na Debianu in njegov program dostopa do neobstejece in torej vedno fail-a, razen ce gres prekonfigurirati sistem. Broken by default.

Ne bi nic rekel, ce bi slo za genericen paket in bi ime bilo pravo na drugih distrotih, ampak gre za debian paket, ki je celo (ce se prav spomnim) del uradnega debian CD-ja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

gzibret ::

Al' prav se pishe Linux al pa Linuxe
v drugi temi predebatirajte
ker zadeva
spada v temo to
sploh NE!

PS - prosim vas, da offtopic izlete v Toporišičeve vode izvajate v novi, za ta namen odprti temi. Tole novico pa je zajel že drugi val izbrisov.

Hvala!
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Daedalus ::

Debian je po mojem mnenju dober za "core system". Kar jim manjka je uporabniška prijaznost sistema (da so zadeve v sistemu poštimane), bolj zagnano sledenje razvoju (v repositoryih bi morale biti novejše različice programov) ter uporabniška podpora.

Debian je predvsem "raw material" distro, s katerim lahko delaš čuda - če maš veselje in čas. Če ga nimaš - pa uporabljaš Ubuntu. Ob težavah je pa itak 100x boljš it googlat, kot pa težit developerjem, ki majo takrat običajno v glavi ene milijon načinov, kako rešit svet, obenem obogatet, pa usput podret ono geekinjo z zadnjega Debconfa...:D

Al pa so preprosto preveč pomembni in je tvoj problem preprosto preveč trivialen:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

3p ::

Glede na to, da vse več ljudi vidi FLOSS kot pač še en tržni model, me prav zanima, kako se bo razpletel konflikt med tistimi, ki bi reševali svet in tistimi, ki bi s tem služili. Očitno gre enim že malo v nos, da bi drugi služili z njihovim delom. Vsaj tako jaz to vidim.

WhiteAngel ::

Ubuntu ponuja to, kar ponuja Debian in več. Če si star uporabnik Debiana, boš v Ubuntuju pozaprl razne Wizarde in take stvari, vzel konzolo v roko in uredil nastavitve ročno. Če si neewbie boš pa uporabil Ubuntujevske čarovnike. Ne vem, kaj je tukaj tako slabega. Tudi sam osebno rajši uporabljam Wizarde, ker bodo večkrat delovali, kot ne (če je vse prav, bodo vedno up-to-date, struktura config fajlov se pa lahko spreminja).

Ubuntu je "free and will always be free". Debian bi *to* moral spoštovati in jih zaradi tega podpirati (za razliko od Mepisa, Linspire in drugih komercialnih Debian-based parazitov). To, kar dotičnih nekaj Debianovcev zdele počne proti Ubuntuju, je traparija. Takih FOSS ne potrebuje in to se bo kmalu vidilo. Ne vem, zakaj ne bi dunc-tank podpiral vodilnih nekaj ljudi, če ima določena sredstva namenjena temu. Debianovci, ki se pritožujejo nad tem so očitno samo zavistni ... če bi bili dobri, bi bili lahko na njihovem mestu in bi tudi sami kej kasirali, ne pa tole.

Bistri007 ::

Saj Debian 3.0 je tekel že na Commodere 64, kaj ne? Je pa res že veliko časa minilo, odkar je izšla verzija 3.0, lesenko (woody)...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Frgazor ::

Woody je pa res super... sem ga poganjal kar nekaj let do pred kakšnega tedna nazaj, ko sem zamenjal mašino in na njej namestil ubuntu server. In se nimam kaj pritoževat, kot uporabnik debiana se počutim kot doma. Mogoče ima debian malo bolj preverjene pakete in default nastavitve... v ubuntuju znajo biti čisto napačne, kot da ni nihče sploh pogledal paketa preden ga je dal noter.

MrStein ::

Mogoče ima debian malo bolj preverjene pakete in default nastavitve... v ubuntuju znajo biti čisto napačne, kot da ni nihče sploh pogledal paketa preden ga je dal noter.

He,he. Si prebral, kar sem zgoraj napisal? :))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Pithlit ::

Nisem hitel, da se to sprevrže v vojno med Debian in Ubuntu. Na splošno Debianovci zviška gledajo na vse ostale distribucije, ker je njihova, kao, superiorna. Ob tem pozabljajo na uporabnike... Česar si ne privošči nobena komercialna distribucija (če se seveda plača) niti večina ostalih večjih distribucij... Ubuntu in Gentoo praktično niti ne rabita dokumentacije.

Rant:

Za Gentoo lahko iz lastnih izkušenj potrdim da, če rešitve ni v njihovih forumih ou. wiki-ju, potem le-ta ne obstaja. Se bo pa vedno našel nekdo, ki bo rešitev, kljub izjemno majhnim možnostim uspeha, poizkusil po najboljših močeh poiskati. Pa v njihovih forumih o RTFM ni ne duha ne sluha (če pa že, je krivec hitro izžvigan). Za Gentoo pravijo da je "geek", "ricer", "noob unfriendly"... distribucija. Po mojem je njihova podpora uporabnikom lahko le zgled vsem ostalim. Tako po prijaznosti, kot po ažurnosti, natančnosti in raznolikosti. Ljudje dobijo odgovore na vsakovrstna vprašanja (relevantne odgovore!). Tudi na vprašanja, ki se Gentoo čisto nič ne tičejo (Debianovci taka vprašanja v najboljšem primeru ignorirajo), celo na vprašanja o izključno Windows problemih (ne vem če si kdo upa to delat pri Debianu)! Že dolgo nazaj mi je postalo jasno, da ti pridevniki, ki jih ljudje tako radi limajo zraven Gentoo... neprimerno bolje pašejo h Debianu (no, razen "ricer"...)

/Rant

Kdor pa uporablja default nastavitve na serverju IMHO kliče nesrečo. Poznam pa precej ljudi, ki so preklinjali te default nastavitve, in ravno zaradi tega menjali distribucije (nekateri na Mandrivo, drugi na Ubuntu, tretji na Gentoo...). Alternativ Debianu je preveč, da bi si lahko njegovi razvijalci (in uporabniki) lahko privoščijo to kar si.

-opravičilo- Opravičujem se za moj Gentoo izpad. Napisati sem hotel le vrstico ali dve, pa se je razvleklo... point naj bi bil, da ni to le Debian vs. Ubuntu (kakor se je tema razvijala), ampak Debian vs. Vsi ostali, kar posledično nakazuje na to, da je nekaj hudo narobe z Debianom (preprosto ne morejo biti vsi ostali krivi) in je torej Debian vs. Debian.
Life is as complicated as we make it...

borchi ::

> -opravičilo- Opravičujem se za moj Gentoo izpad. Napisati sem hotel le vrstico ali dve, pa se je razvleklo...

i hear you! :D

resno, gentoo, je bila prva distribucija, ki je bila dovolj enostavna in za katero sem našel odgovore na praktično vse stvari.

se pa spomnem gandalfarja, ki se je svoje cajte nekaj časa (in dokumentirano na slo-tech forumu) kao mučil z gentoo-jem, ki je takrat začel "krast" uporabnike debianu. no, takrat sem si rekel, da je očitno res nekaj na temu, da so (se imajo) debianovci za elito. človeka je zmotla vsaka deviacija od debian-way. še za njega je bilo "debian-way or highway".
l'jga

lukaz ::

Jst bi pa reku da ni glih use tko kt vi pišete.
Debian sledi novim verzijam programov, zato pa imajo unstable distribucijo.
Ubuntu imajo slabše preverjene paketke (dependenciji in podobno).
Debian developerji in drugi ljudje na help kanalu se začuda do mene zmerom dostojno obnašajo. Sej ne rečem da nism še fasu rtfmja ali česa podobnega, sam takrt sm si to zaslužu. Nasploh podpiram rtfm, ker se dostkrat dogaja, da folk brez da bi prebral manual ali po netu pogledu za možno rešitev letijo težit na kanal.
In ne, po mojem mnenju ubuntu ne ponuja vsega kar ponuja debian. Vem, da če postavim Debian server z stable distro bom dobil res preverjene paketke, ki so že dovolj časa zunaj da so pobili večino hroščov in problemov.
Pa da ne bo kdo sprašvov. Sem uporabnik debiana in ubuntuja ter sem preizkusil veliko število distribucij pa ne gledam zviška na njih (razn na bivši Mandrake, ki se mi je enkrat totalno zagravžal :D )

poweroff ::

Hja, pogost očitek, ki ga slišim je, da ima Debian stare verzije programov. Da, res je, vendar je to povezano z varnostjo. V stable različici so samo izredno preiskušene verzije programov. Obstajajo pa seveda "piratski" repositoryi, kjer se da dobiti vse najbolj sveže različice.

Z odnosov Debianovcev je pa takole. Če hočeš komunicirati z njimi, moraš imeti določen prag znanja. Ki je v bistvu kar visok. Torej to ni distribucija za začetnike. In to je moj glavni očitek njim. Linux je slabo razširjen in VEČINA ljudi bo vedno začetnikov. No, tukaj je Ubuntu odlično dopolnilo Debianu.

Glede norčevanja pa ena zanimiva anekdota. Enkrat sem imel en konkreten problem v Perlu, ki ga ni bilo mogoče rešiti z RTFM. Takrat sem večinoma delal v Windows okolju ampak sem vzdrževal tudi eno debianized kišto. Grem na IRC kanal in vprašam in mi nekdo odgovori da naj z grepom pač pogledam nekam. In potem so se začeli norčevati kako je Windows uporabnik ves zmeden, ko mu omeniš grep. No, napisal sem samo, da sem sicer res trenutno na Windows kišti, da pa poznam in uporabljam tudi Linux, saj administriram eno Debian kišto.
Folk je v trenutku utihnil, nakar so se začeli celo opravičevat. Očitno Debian res uživa neko spoštovanje. :D
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
1387376 (7376) Matevžk
»

Ubuntu in root pravice

Oddelek: Pomoč in nasveti
81309 (1075) jjjjjjj
»

Debian 4.0 (Etch) končno izdan

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
404885 (3208) Matevžk
»

Razvijalci namerno zavlačevali razvoj Debiana 4.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
205303 (3534) poweroff
»

Nov datotečni sistem ext4 prestopil v fazo testiranja

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
424641 (3252) kekz

Več podobnih tem