» »

Raketa lahko poleti iz črne luknje?

Raketa lahko poleti iz črne luknje?

Temo vidijo: vsi
««
«
1 / 9
»»

Thomas ::

Oh, yes!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NavadniNimda ::

Ja, ampak problem je nerešljiv, če se ni dovoljeno s cajtom igrati!:O

Backup22 ::

In kako lahko raketa poleti iz črne luknje?
//

Thomas ::

Svetloba iz svetila iza horizonta BH, obrnjenega navzgor, pade nazaj, kakor pade voda iz vodometa nazaj na zemljo, to je jasno.

Ni pa tako jasno, da raketi ni treba, da doseže ubežno hitrost, še da doseže svetlobno ne, pa že lahko uide.

Pojem "ubežne hitrosti" velja samo za projektile brez pogona, kakor so fotoni ali topovske krogle.

Raketa pa lahko uide Zemlji, čeprav njeni plini ne iztekajo 10+ km/s.

Za BH velja isti princip. Dovolj velika raketa lahko uide črni luknji, pa če je magari na stisnjen zrak!

Tega še nisem pravil, ane? ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Backup22 ::

Hmm very interesting! Ampak kako "velika" raketa pa po tvoje mora biti in kolikšna bi bila ubežna hitrost, če se zmenimo za neko malo črno luknjo s premerom zemlje?
//

Thomas ::

Pri majhni črni luknji je problem zaradi stranskih pojavov. Špagetenja in tega.

Za pobeg izza horizonta supermasivne črne luknje, v katero je recimo zdruznena cela galaksija, bi pa porabil kakšno tono mase po Einsteinovi recepturi E=m*c^2, za vsaka pobeglo kilo. Tam so tudi plimske sile okoli horizonta znosne.

Tko nekako, od oka.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Sej pravim, koncept "ubežne hitrosti" velja samo za telesa brez pogona. Katera skladiščijo vso energijo v svoji kinetiki.

NE pa za rakete, katerih samo en del začetne mase, pa lahko pobegne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kitzbrado ::

Imaš kje izračun?

celada ::

Ja sej to je logicno, delec brez lastnega pogona ima na zacetku le toliko pa toliko energije, ko raketa sprosca gromozanske kolicine energije vsako sekundo s zgorevanjem goriva.

sverde21 ::

OK sej ubežala bi mogoče, sam vprašanje je, kaj se bo z raketo naredilo pri takšni gravitaciji :\ . Pa ko bo raketa bežala od črne luknje bo le ta še zmeraj žrla materjo... torej je raketa tak kot čoln na divji reki, ki hoče it proti toku :)
<?php echo `w`; ?>

Thomas ::

> Imaš kje izračun?

Poiščeš ga v Hawkingovih izračunih za sevanje črne luknje. Isti princip. En delec uide na račun drugega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

SavoKovac ::

Ce bi presli k praksi, bi raketa lahko pobegnila tudi tako, da bi "goljufala".
Kao, na centru spredaj obrnes smer of gravity field, oz ga zmanjsas.
ko bodo izstreljevali rakete iz crnih lukenj, bodo ziher znali porihtat tudi to.

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

No ta je pa dobra....

Torej zanima me kot laika, v katero smer bi raketa bežala, glede na to, da vse smeri vodijo okoli, zaradi zaokrivljenega prostora (vseh x dimezij je zaokrivljenih ko k....) in še, če bi na raketo čakali zunaj, bi glede na to, da je notri, tisti, ki pritiska na 'start engines' neznosno počasen, čakali predolgo. Da ne govorim o tem da bi težko premaknil prst, ker ima zelo težkega. Ampak tole se mi pa vendarle sliši dobro...izstreliti se s pomočjo antigravitacije....ha? Madonca ta bi pa morala najti smer iz krivine mar ne? razen če seveda ne bi povzročili s tem, da bi se cela črna luknja odločila za pobeg (mini big bang?)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

sverde21 ::

Zakaj bi na prvem mestu sploh tja rinu?? Črno luknjo se da iz rakete opazit, če pa jo slučajno ne opaziš, boš pa letel mimo nje po Thomasovi teoriji, črna luknja bo sicer spremenila pot rakete ampak (v nekakšni vijugi, kot bi držal nit z dvema rokama, na sredini bi pa nekdo cev od sesalca nastavu :D ), ampak raketa bo zarad energije, ki jo ima prišla iz luknje...

Vprašanje je v kakšnem stanju bo prišla ven in kdaj bo prišla ven, ker je tam močna gravitacija človek 100% nebi preživel IMO, raketa pa ne vem, verjetno bi "mal" zdelana pršla ven zaradi nasprotnega toka materja in trenja le te ob raketo. Pa neki sm slišu da se čas mal drugače obnaša okrog teh stvari, tako da bi za zunanji svet lahko pretekla stoletja, tisočletja, preden raketa pride ven, onim na raketi bi se pa zdelo veliko manj...
<?php echo `w`; ?>

SavoKovac ::

Crna luknja je fajn stvar, ce moras doloceno maso pospesiti na ogromne hitrosti.
Kao, objekt usmeris proti black hole, ko se ji pribliza, naredis en fazni zamik (kot bi v magnetnem polju rotiral objekt za 90 stopinj), ko pa objekt oddide iz obmocja mocne gravitacije, shiftas nazaj. V realnosti, kjer mas muchos dimenzij, bi to lahko slo.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> No ta je pa dobra....

Huda je ja. Ampak s fizikalnega stališča niti ni tako huda. Psihologija je tukaj dosti bolj zanimiva.

Namreč, gre za koncept ubežne hitrosti. Velja SAMO za projektile brez lastnega pogona. Po štengah pa ti komot prideš čez geostacionarno orbito, od koder padeš dol s stopnic, v Vesolje. Pa si šel po lojtri gor čisto lepo zložno. Nikoli hitreje kot 1 m/s. Kaki ubežna!

Psihologija je tam, kjer VEČINA tega nima razčiščenega v glavi.

Odtod mit, kako "ne more nič ubežati črni luknji". Odtod pridušanje Newcomba, da raketa na TNT ali karkoli znanega ne more zapustiti Zemlje. Ubežna hitrost pač za raketo NE VELJA. Newcomb (pa še marsikdo) je pa mislil, da velja. Naivnež.

> Torej zanima me kot laika, v katero smer bi raketa bežala, glede na to, da vse smeri vodijo okoli

Glej, v tisto smer, v katero po opisanem principu vsaka črna luknja itak seva. S (subatomskimi) raketicami. Ven, v vse bolj mrzlo Vesolje.

Pozab na relativistična kompliciranja zaenkrat. Niso vedno produktivna. Se pokrajšajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

lymph ::

Se pravi, da bi moral čakat na zamenjavo vseh delcev rakete in ene mase črne luknje? Ne štekam :O
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()

Thomas ::

Kaj sprašuješ?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

lymph ::

Če ne smeš delati na nek pogon, potem te mora pa črna luknja "izpljuniti"? Je to to?
"Belief is immune to counter example."

Thomas ::

Jah črna luknja izpljune nazadnje vse. Po principu majhnih "raketic" - bolje rečeno "bombic".

Ampak če ti pogumno jahaš raketo, ji uideš lahko tudi sam že prej, preden te prežveči in izpljune. Tudi po štengah bi ji lahko ušel, če bi ti jih pomolil kakšen pogumen astronavt.

Vendar to velja samo za supermasivne črne luknje, kjer ni na horizontu velikih plimskih sil.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

>>Ampak če ti pogumno jahaš raketo, ji uideš lahko tudi sam že prej, preden te prežveči in izpljune. Tudi po štengah bi ji lahko ušel, če bi ti jih pomolil kakšen pogumen astronavt.

Brez zamere ampak, kar se črnih lukenj tiče čutim meko 'močno privlačenje', pa bom drezal tja kjer nimama pojma. Torej... to, da fotoni niso pospešeni mi je jasno...da so the fastest tudi in ker gredo s C brzino ne morejo imeti mase.(Odakle jim onda energija mi pa ni jasno..ampak pustmo to) Potem mi ni čisto (pa se zmeniva za BlackH v naši 'mlekarni', torej pikca v centru naše galaksije. Ima maso za celga boga in je velika...to pa že ne vem. Pa sem že malo googlal in bom še. Potem je tu event horizont, ta je koliko večji od same luknje? Da seva zaradi supesimetrije sem tudi že slišal govoriti en govoreći kalkulator voice. Ampak govora je o raketi, ki je BELOW event horizon. Tam pa je indija kakija in ne koromandija. SIle gravitacije so tako velike, da bi raztrgale krpana, kaj šele raketo. Pa vendar,....če ta usmeri svoj curek proti centru luknje bi po tvojem lahko po stopnjah iz nje pobegnil. Zoprno je le, ker bi za pobeg 1kg pokuril 2t materiala. In če bi ti en astonavt ABOWE event horizon ponudil vrv BELOW bi lahko po vrvi splezal ven....Torej trdiš, da gravitacija tam ni tolikšna, da bi ti v hipu še preden bi zgrabil za štrik, odrtgalo rit in jo zmlelo v kvarke, fermione, bozone in ostale kuglione? Torej pustiva zdaj tisto o fotončku kamenčku, ki zaradi premajhne ubežne hitrosti, pade nazaj na črno luknjo. Zanime me kako lahko pri teži recimo 5t na mm3 (govorim na pamet) naš vrli popotnik mrdne s k......? To da zna ta BH v naši mlekarni nekoč popapati vse naše atome in jih potem čez 10 na 160 let izsevati pa prav tako pravi talking calculator voice... Ampak do takrat se bo morda kdo kaj spomnil>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Ja, razumem tvoje centralno vprašanje.

Če je črna luknja dovolj velika, potem so gravitacijske sile okoli horizonta, zgolj takšne kot na Zemlji. Nič hudega se ti ne zgodi tam okoli.

No shit man!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

OChack ::

hja zanimivo, recimo svetloba (fotoni) ki majo majhno maso in ih zemlska gravitacija NE posrka vase (relativno)....kako močna je gravitacija oz. privlačnost črne luknje, da posrka vase svetlobo, gravitone in še kaj......
mislm da se da zračunat, a je mogoče pridt vn iz črne lukne al ne, sicer pa alhk probamo :D
Int€l inside, IDIOT Outside

Thomas ::

> kako močna je gravitacija oz. privlačnost črne luknje, da posrka vase svetlobo, gravitone in še kaj......

Sem rekel, da je pri horizontu lahko tako močna (se reče šibka), kot na površju Zemlje.

Ampak v čem je potem caka, da Zemlji foton uide, tisti črni luknji pa ne?

Ker že ene 100000 km proč od Zemlje je gravitacije že manj kot 1% tiste pri nas doma.


Ampak ravno toliko daleč od horizonta črne luknje, je (zaradi njene masivnosti pač) gravitacija še 99+%.

Štekaš zdej finto in foro?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

>>mislm da se da zračunat, a je mogoče pridt vn iz črne lukne al ne, sicer pa alhk probamo

Ajde da vidimo. Mam prazno glavo, zadnja fizika, ki se je spomnim je kramp iz omladinskih radnih akcija in Hawking, ki razlaga kako je nastalo vesolje in šofira svoj motocyclewheelchair. Svaka čast Stevenu ampak, da nismo tako nebogljeni ostali odkar imamo internet in si lahko nekako pomagamo, brez da bi odpirali marele pred slinastimi profesorji fizike, katerim delajo hude probleme recimo dikcija, pa recimo diaprojektor, in jim iz rok popadajo vsi slide-i, ki so jih pripravili za predavanje. Torej ponavljam, fiziko sem pozabil....brez interneta lahko zračunam, glede na vse omenjeno samo tisto: biče skoro propast sveta, neka neka nije šteta...AMPAK kaj če uprežem tale dodatek od čuda elektronike ha??? da vidimo. Torej predpostavka je :-black hole v Milky way naša centralna luknja. Rabim videti nje maso. Rabim videti formulo kakega Newtona za gravitacijo: po kateri sila privlačnosti simpatizira z maso osvojevalca in je obratnosorazmerna z oddaljenostjo privlačenega na krompir>:D Torej rabim hard facts in če jih na netu ni se obesim z besedami: kurc pa internet - Allahu Akbar>:D ker pa poznam hudiča bom verjetno težko na hitro prišel do podatka kolik je polmer od centra singularity do event horizon. Tu prosim če ma kdo kak link????. Potem smo zmagal v računici:D In še pri študiju do sedaj sem naletel na apokalipsarje, ki trdijo, da gre andromeda proti nam in da se bomo zaleteli. NI res! Mi gremo proti andromedi in jo bomo zgrešili za 3,6cm...vem ker jaz šofiram>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Study report 1:
Če ma Thomas prav, potem tale bejba ne ve kaj je Black Hole in z njo verjetno še cel kup mudonja iz tako imenovane znanstvene srenje:
Črna luknja sredi Mlečne steze predavanje

Moj slušni aparat je namreč zaznal:
What is a black hole?
A black hole is a region of space where the pull of gravity is so intense that nothing can escape it, not even light!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Study report 2:
Aha imam definicijo za event horizon:
escape speed is the speed of light.
Torej rabim pogruntat kako se računa ubežna hitrost glede na maso in oddaljenost. Newtonu gdje si! Slutim rahle težave...ker berem: photon has zero invariant mass and travels at the constant speed c...namreč če nima mase kaj ga hudiča zadržuje to ni jasno moji proleterski glavi...kameradi počakajte še mal z revolucijo, da jest tole skontam>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Study report 3:
*The Swatzschield Radius is the radius to which an object would have to be compressed for it to become a black hole.
**R(scwartzchield)= 3x Mass (in solar masses) km
kar pomeni event horizon bi bil za črno luknjo:
**mase zemlja...1cm
**mase sonce....3km

Zanimivo a? Mala kuglica 1 cm pa bi nas vlekla milo kot mati zemlja. Kaj za hudiča je tako hudega v njej, da če bi se zrinili vanjo nas ni več? Bi se morali stisniti skozi prešo vanjo???? Ker 1G nas ne bi raztrgal!!!! Razen če ni Newtnova enačba zahrbtna a...razdalja???? Hort mal kameraden...absolut bis naechstem kein revolution>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Thomas ::

Ajd. Sem že dal vse tele formule na net. Ampak ti kar mau telovadi z možgani in jih najdi ali izumi. Stvori pa rodi! >:D

>> A black hole is a region of space where the pull of gravity is so intense that nothing can escape it, not even light!

To je neumnost, ja. Ni "intense". Je le tako dolgega dosega. Pri supermasivnih črnih luknjah - upreži formule! - je lahko ob horizontu ko na Luni, samo potem se to presenetljivo daleč vleče.

Sem že rekel. Čast znanosti, znanstveniki so pa eni šušmarji. Kako je to mogoče?

Jah, celo življenje človek govori traparije, več ali manj. Se mu pa utrapa kakšna modrost, ki potem preživi pritiske tisočev drugih glav. Je ne uspejo streti.

Ja, tako neumni znanstveniki delajo pametno znanost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Mala kuglica 1 cm pa bi nas vlekla milo kot mati zemlja.

Ja. Na razdalji polmera sedanje Zemlje. Bližje bi bila seveda hujša. Na 6 metrih razdalje bi bilo bilijon g gravitacijskega pospeška. Na horizontu še skoraj milijonkrat več. Ni heca.

Ampak od tule bi bilo pa čist isto.

No, pri supermasivnih pa že na horizontu ni nobene sile. Piškav g ali še manj.

Okay, my friend?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

>>Bravo Thomas! Fiat lux becomes ferrari. Postaja jasno, da dokler se ne poigraš z Newtonovimi enačbami, se zlahka plašiš parkljev s TV>:D Mr.newton here i come!
Felow workers wait with revolution i have some physics to do>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

> ni nobene sile

No, sila je že. Samo ni zelo od sile tista sila. Tako sem mislil, tako je treba razumet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Uh majko milo tale baba naklada meni se pa porodi 1000 vprašanj. Thomas, če si tam eno vprašanje ali za kakega drugega fizika. Zanima me, ker je zgleda newtonova matematika peklenska, če velja tudi v tem primeru. Torej če vrtamo v zemeljsko sredico, se sila teže veča? ker se R oddaljenosti manjša????
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Ne. Ko vrtaš, imaš pod sabo vse manjšo kroglo, ki te privlači vse manj. Plus si v nootranjosti votle krogle nad sabo, katere privlačne sile se točno izničijo.

Pada linearno, težni pospešek z globino, če greš proti noter. Pa pada s kvadratom, če greš proti ven.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

>>Ne. Ko vrtaš, imaš pod sabo vse manjšo kroglo, ki te privlači vse manj. Plus si v nootranjosti votle krogle nad sabo, katere privlačne sile se točno izničijo.
Hm ja i thought so... drgač bi bil hudič...oziroma ne bi bilo tako kot je. Ok da vdidim samo še če bejba pove kolk ma maso naša cenral BH čene bomo gledal drugam0:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

V središču Zemlje je torej breztežnost. Jasno. Ko zlezeš v globok rudnik ali na goro, vaga na vzmet pokaže kakšen procent manj.

Če bi pa rad imel črno luknjo, moraš sprešati Zemljo, ali privleči dovolj zvezd v naš Sončni sistem in jih zaparkirati v orbite, kjer so danes notranji planeti. Ene 100000 zvezd bo dovolj. Lepo bodo krožile druga okrog druge, sicer bo nekoliko bolj toplo, vendar boš tudi videl, kako zgleda črna luknja od znotraj. Nič posebnega. Če si v njej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> kolk ma maso naša cenral BH

Od oka ene 50 milijonov Sonc. Od oka.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Po Singularnosti znamo v takle scenarij it. Naberemo dovolj hladne ali ohlajene snovi iz okolice in zgradimo črno luknjo, iz katere prežimo na zunanji svet. V notranjosti si uredimo udobno kar se da, iz zunanjosti pa vlečemo dodatno snov k sebi. Organiziramo dobavo, pravzaprav.

Ne bom trdil, morda to sploh ni optimalen scenarij, mogoč je vsekakor.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

donfilipo ::

>>Od oka ene 50 milijonov Sonc. Od oka

Hm bejba pravi da je na 40.000R cirka 3 miljone sončevih mas....bo še mal brskal preden preidem na newtonovo matematiko0:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Hja, tle ma bejba mogoče pa prov, pa jest narobe.

Se tud men zgodi. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

'No otroci, če ne boste pridni vaš čakajo črne luknje!' pravijo na:
Black Holes BBC dokumentarec s Sam Neillom
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Margareta bi morala privatizirat BBC, ko je še imela priliko.

Zdej so se pa zadeve že kar preveč izrodile. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

podbevna ::

Thomas ne razumem.
Ali pri supermasivnih BH za event horizontom gravitacija ne pada s kvadratom razdalije? Ali so tako težke, da drugače krivijo prostorčas kot druga masa? Te daljnosežne gravitacije si nekako ne znam predstavljati...

Thomas ::

Lej, vse je zelo simple. Horizont je tam, kjer je ubežna hitrost c. Pri supermasivnih je tam lahko težni pospešek samo tak kot na Luni.

Potem pa pada s kvadratom razdalje od SREDIŠČA. Ne od horizonta. Pameni, kar dolgo traja, da bistveno upade, ker je center daleč od horizonta.

Vse jasno?

(Zato ne maram BBC oddaj, ker pustijo ljudi prikrajšane za vitalne dele informacije. Rajš kažejo goreče hiše, kot da bi stvari razložili trezno. Ampak pustimo BBC!)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Study report 4:

Ista bejba iste fraze nov podatek...3 miljone mas sonca v regiji od tega 2/3 damo v črno luknjo, kar pomeni med brati in našo teto Andreo, je naša črna luknja 2 miljona mas našega sonca. Pa naj bo ta podatek relevanten.... Do zdaj je bilo tole zabava (vmes sem še tekal naokoli) zdaj pa Newton:|
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Levo desno nikde moga....no ni to kar iščem, a če imate radi gumarabiko ali filozofijo....tu vedno lahko rečete: ni tako - ni kriv ampak puklast... ali pa:bog je naredil vse tako, da mu ni treba delati in ustvarjati:\ Ampak vseeno, če navežemo na znanost in avtoritete mož je velik, lahko bi bil center v filozofski ligi in avtoriteta in zato prisluhnimo...že zato, ker po novem poriva navzgor marjetice:8) O Newtnu bogu vesolju in vsem na sploh
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jest10 ::

Naberemo dovolj hladne ali ohlajene snovi iz okolice in zgradimo črno luknjo, iz katere prežimo na zunanji svet. V notranjosti si uredimo udobno kar se da, iz zunanjosti pa vlečemo dodatno snov k sebi.
Se pravi da bi v bistvu lahko komot živeli v dovolj masivni črni luknji, če bi le ta bila hladna?
Živeli kot ljudje ali kot upload?

donfilipo ::

Study report 5

No s filmčkom pač ni šlo, sicer pa brez problema:
Fg= G * (m1 * m2)/r^2
kjer je
G= univerzalna gravitacijska konstanta =6.6742 * 10^-11 Nm^2kg^-2
m1= masa recimo astronavta
m2= masa črne luknje
r=razdalja med astonavtom in centrom BH kjer je praktično vsa masa pomeni R/2, kjer je R premer event horizonta.
In če nisem kje zgrešil, mi ostane samo še mučno kalkuliranje. In še linki, ki jih moram še ene 2x prebrati, da nisem kaj zašuštral
Newtnov univerzalni zakon gravitacije
in še
Gravitacijska konstanta
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Ma jok bato...ne dela masa, teli kemični svinčniki so za odstrel....mam jest tehniko za 200 evrov, poglejmo, če so mojstri sigurno že scumprali kalkulator, ki tele formule zmelje momentano bato momentano! Ne bom jest tlele drkal neke enačbe s kalkulatorjem, da se mi bosta smejala dr.zver in bo nastal dr.požar.Iz priimkov se vidi, kje sedi teufel. Nema jest sm radnik:D To more it dok si reko piksla! A smo se zastonj boril:8)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

podbevna ::

Thomas hvala za razlago. Hudo.

Potem res ni večjega dvoma... Če je BH dovolj velika, se horizont pomika vedno bolj ven. Pri ogromnih je zelo daleč od "jedra" same črne luknje. Pri njih lahko dejansko skačeš preko horizonta ne da bi sploh kaj opazil.

Hkrati pa je to še vedno pravi EH, kot sem si ga vedno predstavljal... Torej v tem primeru še vedno velja tudi nelokalnost makroskopskih predmetov, ki si jo omenil drugje? Zajebano...

Drugo dejstvo pa je, da raketa dolgoročno v praksi ne more uiti črni luknji. Ker če je gravitacija tako močna na take razdalije je bi bila za pobeg potrebna ogromna, ogromna, ogromna energija. Zmaga črne luknje bi bila manj dramatična in dosti počasnejša, a nič manj neobhodna. Počasi bi se raketa sama ali s kakšnim planetom vred tako ali tako vrnila...

Rešitev za ždenje okrok horizonta, ki jo omenja Thomas, bi bila mogoče orbita tik pod horizontom. Kot je rekel, je prostorčas tam v mejah "normale" in za ohranjanje orbite so načelno potrebne veliko manjše energije kot za pobege. Potem se malo dvigneš nad, sporočiš kaj si doživel (izven horizonta fotoni že uidejo...) in greš nazaj not. A verjetno so hitrosti za tako veliko orbito pri taki gravitaciji absurdno visoke. Ne vem in ne znam zračunat, a verjetno bo tako.
««
«
1 / 9
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobili prve posnetke črnih lukenj in okolice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6317701 (13636) spegli
»

Gravitacijske valove zaznali že drugič

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2410860 (9014) gus5
»

Hawking: klasičnih črnih lukenj ni

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
128533 (5676) Yggdrasil
»

Črne luknje (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
938494 (7955) Thomas
»

Svetloba! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
14512039 (8863) Zavo

Več podobnih tem