» »

Dell se odziva na predloge kupcev

Dell se odziva na predloge kupcev

Ars Technica - Ko je Dell prejšnji teden predstavil stran, imenovano IdeaStorm, je večina ciničnih dolgoletnih uporabnikov PCjev najbrž posmehljivo gledala na celoten projekt, vsekakor pa ni nihče pričakoval, da se bo Dell odzval tako hitro (za tiste, ki jim projekt ni znan - gre za zbiranje idej in predlogov uporabnikov, ki bi se nato potencialno uporabili pri novih Dellovih izdelkih).

Navalu 85.000-članske spletne množice, ki si je zaželela prednameščen Linux, in 55.000 ljudem, katerim bi ustrezal OpenOffice, so delno ustregli že po enem tednu. Ker gre pri tovrstnih prošnjah predvsem za finančne razloge (omenjeno programsko opremo znajo ponavadi uporabniki namestiti tudi sami, nočejo pa plačati še nekaj dolarskih stotakov za Microsoftov ali konkurenčen komercialen softver), so Dellovci najavili, da bodo razširili ponudbo serije n na prenosnike Latitude (omenjena serija so v bistvu izdelki brez prednameščenih programov).

O vzpodbudni potezi, ki jo Dell, če jim lahko verjamemo, namerava v prihodnosti še ponoviti, lahko berete na Ars Technici.

25 komentarjev

ALTbla ::

hvala bogu da se nekateri trudijo za svoje uporabnike.. sicer pa je tako ali tako ze toliko konkurence da si na ta racun se najbolj pridobivajo redne stranke..

antonija ::

Jaz bi bil najbolj vesel driverjev od Della za vse OSe...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Mavrik ::

Zanimivo dejstvo: laptopi s prednaloženim Linuxom so dražji od identičnih s prednaloženimi Windowsi.
The truth is rarely pure and never simple.

G-man ::

Se pravi, da MS plačuje Dellu za inštaliranje svojega OS-a?

edit - odstranjen del, ki se nanaša na brisan post.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

antonija ::

Je pa zanimivo da je vecina predlogov na prvi strani (tisti z najvec podpore) prav za alternative MSju... Pa sem 100% na to ni Slo-Tech zarota tako kot pri novicah tukaj;)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

antonija ::

@G-man: Placuje verjetno ne (ker to nebi bilo legalno pomojem), gotovo pa imata oba od tega korist (eden vec, drugi manj).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

G-man ::

Ja, kot pravijo na Ars Technici, je precej možno, da je pač FLOSS skupnost zelo glasna in ne reprezentira najbolje celotne populacije. Po drugi strani pa, kdo ve, mogoče bo to vsaj malce pripomoglo k desktopizaciji Linuxa. Upam, da se bo zadeva prijela. Zase vem, kateri bo moj naslednji računalnik :D

driver_x ::

Bomo videli, koliko takih sistemov se bo dejansko prodalo. Meni osebno prednaložen OOo ne pomeni ničesar, bi mi pa prav prišel (v času, ko sem ga kupoval) prenosnik brez MS Office-a, ki ga v petih letih nisem niti enkrat uporabljal.

Pithlit ::

Upam da se bodo tudi drugi vendorji malce zgledovali po njih. Pohvalno.

Osebno si lastim (že) tretji prenosnik, ki je bil kupljen brez MS Win licence. In prvi, ki je v moj domek prispel s prednaloženim Linux (in ne... ni Dell).
Life is as complicated as we make it...

Azrael ::

Najbolj zabavno pri vsem skupaj je to, da je prenosnik z Linux in OOo dražji, kot tisti, ki ima MS Windows in pripadajoče produkte.

Le kje so sedaj tisti pingvini, ki so ves čas čivkali, kako bi bili prenosniki brez MS programja olala cenejši?
Nekoč je bil Slo-tech.

kopernik ::

Cena produkta je odvisna od prodajalca, ne od razvijalcev kernela ali Openoffica.

bond007 ::

Najbolj zabavno pri vsem skupaj je to, da je prenosnik z Linux in OOo dražji, kot tisti, ki ima MS Windows in pripadajoče produkte.


A lahko daš kak konkreten primer? Ker to je pa res zanimivo, če je res tako...

driver_x ::

Najbolj zabavno pri vsem skupaj je to, da je prenosnik z Linux in OOo dražji, kot tisti, ki ima MS Windows in pripadajoče produkte.


Verjetno so se morali še naučiti, kako se namešča linux ...

jype ::

Azrael> Najbolj zabavno pri vsem skupaj je to, da je prenosnik z Linux in OOo dražji, kot tisti, ki ima MS Windows in pripadajoče produkte.

Misliš, da je zabavno? :)

No ja, morda, če si dovolj ciničen. Če mora Microsoft plačevati Dellu provizijo, da njihovo drugorazredno robo prednameščajo na strojno opremo, ki jo je treba potem prodajati ceneje, ker je sicer nihče ne bi kupil, je bolj žalostno, kot zabavno.

Azrael ::

Žalostno je bolj ali manj samo za pingvine, vsaj na kratek rok, mogoče na dolgi rok še za koga več, samo dvomim.

Hec je v tem, samo mi v mnogih flamewarih na temo, kako je Lin cenejši od Win in temu ustrezno so nekateri zanesenjaki trdili, da bi bili prenosniki mnogo cenejši z Lin, kot z Win, niste verjeli, da v IT vlada vezana trgovina.

Saj verjetno nihče nikomur nič ne plačuje, samo firma x da podjetju y sconto, če vgradi dele proizvajalca z. Pingvinov pa v tem kupčkanju ni in vezana trgovina se podre. Zelo enostavno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

madviper ::

Vsak odgovor, ki ne bo imel tehtnega argumenta (linka) bo brisan. Flame war se lahk greste kje drugje, ne pa v tej novici.

Lp, madviper
I'd like to do something crazy!

Poldi112 ::

Zelo enostavno je delati zaključke na podlagi ene firme. Kako pravilno in relevantno je to je pa druga stvar.

Drugo je da nikjer ne vidimo konkretnih številk.

Plus da ne vem kdo naj bi trdil, da bi bil prenosnik brez win tako zelo cenejši? Če vemo da so to oem verzije, ki noso drage, potem nekako ne moreš pričakovati 150€ nižje cene, oz. kolikor pač stane windoze v trgovini.

So pa trendi jasni. Počasi se tudi večina wintendo userjev zaveda, da jim monopol njihovega dragega MS-ja ne prinaša ravno koristi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mavrik ::

Novice, iz katerih sem povzel mojo trditev: tole, ki povezuje na tole.

53$ razlike.
The truth is rarely pure and never simple.

jype ::

Zabavno je recimo to, da HPjevi in IBMovi (zdaj Lenovo) prenosniki s prednameščenim Linuxom niso tako dragi, kot z Windows.

Še link:

http://www.emperorlinux.com/

Fajn preinstalled Linux laptopi, kjer vse dela, če sami ne znate zrihtat...

madviper ::

@Mavrik
Možno da sem tvoja dva linka pogledal površno, ampak to je prav takšno natolcevanje kot je tu v tej temi. Nikjer ni linka do dejanskih izdelkov...
I'd like to do something crazy!

Mavrik ::

V drugi je povezava na konkreten Latitude D420, z Home Basic in na drugega brez OSa.

Linux navdušenci vidijo v tem zaroto, je pa logično... Dell dodaja veliko dodatnega softvera (se bom uprl besedi sranja), za katerega mu njegovi avtorji gotovo kaj denarja "donirajo" => posledica: cenejši prenosniki od konkurence. Upam si tudi trditi, da bi bila pri drugih firmah prenosnikov (tistih, ki ne prilagajo drugega kot samo gonilnike in OS) ta razlika v prid Linuxu.

Dobra poteza Della, ki pa ma malo grenki priokus v ustih... sam večina Linux uporabnikov itak pravi da so pripravljeni plačati več, da lahko uporabljajo njihov brezplačen operacijski sistem (heh).
The truth is rarely pure and never simple.

Pithlit ::

Mavrik; Narobe... pripravljeni smo plačat več za prenosnike _brez_ MS licence. Hudo narobe se nam namreč zdi, da smo bili prisiljen z nakupom prenosnika podpirati firmo s katero s ne strinjamo.

Resnici na ljubo... s sprejemanjem manjših ali večjih kompromisov se je sicer dalo to zaobiti. V USA malček težje (ker skoraj ne poznajo prenosnikov brez MS OSov). In ja, vem da po zakonu lahko zahteva človek marsikaj, ampak to je povezano z marsikatero komplikacijo (in že prej omenjenimi kompromisi).

Bottom line... pripravljen sem plačati ceno OEM licence samo zato, da s tem denarjem ne podpiram MS.
Life is as complicated as we make it...

mihec87 ::

V čem je zdj problem pač kupis prenosnik z ms(če je cenejši) in pac gor linux das..?

antonija ::

Ker noces podpirat MSja in njegove politike. Sej vem da je tezko, ampak enkrat prerasti slovensko skrtost in premislit kaj pocnes s svojim dnarjem in kaj zanj dobis... Eno dodatno licenco za winse (ki jih ne bos uporabljal in jih ne smes prodat naprej, vsaj ne brez computerja s katerimi si jih dobil), s katero podpiras monopol firme ki ti niti pod razno ni vsec...

Saj zato pa imamo izbiro (oz. vsaj mislmo da jo imamo): ali kupis cenejsi comp z winsi (ker comp brez winsow ni comp:\), ali pa kupis "clean" comp (ce nima MS ze kaksne pogodbe da to na koncu sploh ni vec mozno).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Roadkill ::

>> sam večina Linux uporabnikov itak pravi da so pripravljeni plačati več, da lahko uporabljajo njihov brezplačen operacijski sistem (heh).

Tukaj gre med drugim tudi za napačno razumevanje besede "free". Glavna prednost linuxa ni v tem, da je zastonj (free beer), ampak v tem da je prost(free speech). Vsaj zame.
Začel sem linux uporabljat zaradi firbca in zato, ker je bil zastonj, šele čez čas sem prišel do tega, da je prostost pomembnejša.
Ü


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple naznanil novega iMaca (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
13415531 (9501) root987
»

Windows davek znaša 50$ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12111645 (8483) krneki0001
»

Dell se odziva na predloge kupcev

Oddelek: Novice / Ostale najave
254519 (3468) Roadkill
»

LCD wide večje resolucije

Oddelek: Kaj kupiti
122293 (1889) Ziga Dolhar
»

Padec cen LCD-zaslonov

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
415533 (3638) kuky

Več podobnih tem