» »

Kako lahko ljudje vplivamo na ukrepe od vlade in ...

Kako lahko ljudje vplivamo na ukrepe od vlade in ...

SmeskoSnezak ::

kaj lahko storimo, da kakšnega ministra odstavijo? Namreč zanima me, kaj lahko sami ljudje storimo, ko je vlada ratala tako ignorantska , da ne rečem celo škodljiva do svojega lastnega naroda oz. ljudi. Razpišite se... :8)
@ Pusti soncu v srce... @

SmeskoSnezak ::

En stavek mam vedno prpravlen za tega plemenitega. Samo govori, naredi pa bore malo! Ne, hvala za takega ministra.

Naj se ta prispevek od mene in prvega komentatorja ignorira prosim. (moderator zbriše?) Nočem, da že v začetku nizek nivo debate!
@ Pusti soncu v srce... @

whatever ::

Počakaš do naslednjih volitev in izbereš drugo opcijo?
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Luka Percic ::

Kako pa naj bogi levi revčki počakajo do takrat?
Sej majo že zdaj motnje spanja!
Nasploh so nesproščeni in vsi trdi.

Kako bomo pa to zdravili?

Levaki seveda hočejo met izredne razmere, kajti le takrat so ljudje dovolj razdraženi, da so za njihovo revolucijo.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Kdo so "levaki"?

Tisti ki mastrubirajo z levo roko?

Levičarji torej?

>:D


Edit: ne bo me pa motilo če zbrišete moj post.

Drugače pa da povem kaj sam mislim:

Če je bila vlada izvoljena da opravi svoj mandat sem proti temu da se jo odstavi tudi če dela slabo. Je pa res potem to izgubljen čas po neopotrebnem ampak včasih mora tudi takšna faza priti da se država "strezni" in se poiščejo boljše poti katere pred takšno vlado tudi morda so se že izvenele.

Na naslednjih volitvah potem pa vsak naj dela po svoji vesti in prepričanju.

Če pa vlada deluje tako v nasprotju z tem kaj bi naj in če deluje tako slabo da se tudi volilci kateri so jo izvolili več z njo ne strinjajo in da je stanje dokazljivo slabo in škodljivo pa so poti kako tudi vreči vlado predčasno in razpisati predčasne volitve.

Ampak to je samo po sebi tako slabo in kontraproduktivno da se bolj splača vstrajati včasih z vlado ki deluje slabo kot pa jo zamenjati.

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

Ah, če bi htel tak, bi bilo vprašanje, kako vlado čimprej vreči, pa to ni in to ni vprašanje. Tukaj hočem, da se vprašamo, kaj lahko človek naredi , ko sprejmejo nek zakon, ki ni za dobro ljudi. Ko se minister ne posvetuje z stroko in hoče sprejet zakon, ki bi škodoval. Itd. Kako lahko ljudje sami naredimo proti takšnim situacijam ali lahko samo stranke interpelacije vlagajo in čakaj(m)o, da ministra odstranijo? Saj pa smo mi dali vladi in posredno ministrom svoje glasove oz. moč, naj počnejo in sprejemajo zakone v našo dobro. Potemtakem imamo tudi to moč, da jih odstranimo, ko nam škodijo. Ali pač ne? Zato sem postavil to temo tudi. Da dobim odgovore, če sploh lahko kaj naredimo po bilokakšni poti. Gremo iskat pravico v EU? Itd.

Porajajo se mi takšna vprašanja ob teh trenutkih... in me zanimajo odgovori.

Pa nisn levi, ne desni. Pustite politično omejevanje zunaj diskusije. Dajte že mal nivo debate dvignit, pismo!

p.s.:Sicer pa saj veste tisti slaven citat. "Don't ask what the country can do for you, ask yourself what you can do for your country" (nekak tak, ne?)
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Kot posameznik ne moreč narediti nič.

Razen dokazovanja protizakonitega delovanja posamezniku npr. ministru na sodišču.

Vse druge poti pa so politične in rabiš širšo podporo in voljo in predvsem moraš imeti moč tisto zzamenjati kaj te moti.

To pa kot posameznik ne moreš.

KandazaR ::

Prav bi prišel referendum. Vendar pa je zdej neka nova fora (nov poslovnik) in lahko referendum predlagajo samo poslanci in nič več civilna družba.

poweroff ::

Desničarski pogled:

Če nekateri opozocijski levi poslanci hočejo zamenjati vlado (ja normalno, saj so opozocija v demokraciji, a ne???), je to levičarsko bluzenje.

Ko so desničarji vrgli vlado LDS in inštalirali Bajukovo vlado, je bilo pa vse OK.

Normalen pogled:

Oboje je OK. To je pač demokracija. Pomembno je le, da vse poteka po demokratičnih in pravnih postopkih.
sudo poweroff

Icematxyz ::

in lahko referendum predlagajo samo poslanci in nič več civilna družba.


To pa skoraj malo dvomim da bi sploh bilo možno.

poweroff ::

To ni res, je pa res, da je parlament možnosti neposredne demokracije precej omejil. Baje zaradi domnevnh "zlorab" v preteklosti. Referendum namreč stane kar precej.

Hja, diktatorjev metek v glavo za neposlušne stane bistveno manj, res...
sudo poweroff

marvin42 ::

Matthai: dolgočasen si že s svojimi vedno enimi in istimi forami... prejšnja opozicija je kritizirala vlado, trenutna opozicija kritizira vlado, popolnoma enaka situacija je, samo akterji so različni. Tisti, ki so proti, so vedno najbolj glasni. Daj dojemi že in nehaj provocirati.
Mostly Harmless

poweroff ::

prejšnja opozicija je kritizirala vlado, trenutna opozicija kritizira vlado, popolnoma enaka situacija je, samo akterji so različni.

Ja kaj pa jaz drugega trdim? Samo to, da tako pač je in je to normalno. Luka Veliki pa vpije o "levakih".

Oteževanje referedumov pa ni stvar levih ali desnih, pač pa vseh poslancev in vseh strank. In to je dejstvo.
sudo poweroff

Luka Percic ::

Jaz govorim o napovedani apokalisi z strani levakov.
Sej desni so jo tudi napovedovali, ampak po 12 letih vladavine.
IN ko so tudi akterji takratne vlade priznavali da se katastrofa že dogaja.

No, če hočeš ukrepat, maš navoljo referendum, je pa smešno, da ga bivša vlada bojda nemara. V njeni vladavini ga je demonizirala (Drnovšek,...), sedaj ko bi ji prišel prav, pa zgledajo hudo neresno, ko z njim grozijo.

svit ::

Luka Veliki: Smešno je predvsem to, da je sedanja vlada (ki je v preteklosti zlorabljala ta inštrument demokracije) dvignila število potrebnih podpisov za razpis referenduma in ni več tako enostavno razpisati referenduma. Koliko referendumov pa smo imeli včasih? Jaz se tako iz glave spomnim vsaj 3 (Oploditev samskih žensk, TET3, Telekom, železnice, odpiralni čas trgovin...). In vse te referendume je predlagala desnica. Ko pa so le-ti prišli na oblast pa so prvo omejili oziroma zvišali kriterije za razpis referenduma. Dvolično. Edini referendum, ki kolikor toliko pade v kategorijo prej naštetih, je bil o RTV-ju. Poglej si raje izjave gospoda Grimsa. Ko je bil referendum predlagan z njihove strani, takrat je šlo za demokracijo in kadar gre za tako pomembne stvari denar ni pomemben. Ko pa sta SD, LDS predlagala referendum o RTV-ju, pa so ga bile polna usta o tem koliko referendum stane, kako opozicija zlorablja ta inštrument in da je nepotreben. O tem, da se je v preteklosti odločalo o stvareh, ki se sploh ne bi smele odločati na referendumu pa ne bi.

Skratka miselnost zdajšne vlade je taka:"Kar predlagamo mi (oziroma RKC) je dobro, kar predlagajo ostali, je slabo oziroma komunistično!".
Ni ideje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: svit ()

MadMicka ::

Dejmo zadeve narest po ameriško. Recimo, da imamo demokratske in republikanske stranke. Je verjetno bolj primerna delitev, kot na levico in desnico.

Kar pa se "levakov", "levih revčkov" ipd. tiče, je pa tako, da "levak" in "revček" je običajno tisti, ki takšne izraze uporablja.

Kar pa se tiče referendumov, se mi zdi, da je njihovo pretirano omejevanje škodljivo. So z referendumi visoki stroški? Res je. Ampak demokracija stane. Enostavno ljudje morajo imeti neko "orožje", tako da vlada oz. večina v parlamentu ne more početi v času svojega mandata KARKOLI hoče.

Konec koncev je referendum tudi nek "katalizator energije". Če tega ne bi bilo, bi ljudem ostala edino ulica?

Luka Percic ::

Enostavno ljudje morajo imeti neko "orožje", tako da vlada oz. večina v parlamentu ne more početi v času svojega mandata KARKOLI hoče.


Seveda, ampak če predsednik poziva k neudelžbi na njem, je imo nekaj hudo narobe.
No, možno da smo z njim- čeprav dvomim.

TESKAn ::

Je kaj narobe tudi s tem, da trenutna vlada omejuje demokratične vzvode, ki so ji v prejšnjem mandatu, ko je bila še v opoziciji, pomagali na oblast?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Luka Percic ::

A ni opozicija to podprla?
Če se nemotim pa je glavna omejitev višja številka pri zbiranju glasov.

Zakaj naj bi bilo to omejevanje?

Če je tema resna, bo podpisov itak dovolj, pa še skupina poslancev lahko razpiše, če se zdi komu zamudno..

TESKAn ::

In kaj, če je podprla? Sploh ni to point:). Point je, da sedanja pozicija omejuje uporabo vzvodov, ki so ji tudi pomagali na oblast. Hkrati si pa malo hecno napisal, v enem stavku da je št. glasov omejitev, v drugem pa, da se ti to ne zdi omejevanje:).


In za konec, meni se zdi prav, da se naredi strožje kriterije za referendum. Hkrati mi je pa zanimivo, kako oblast omejuje vzvode, ki bi ji potencialno lahko škodovali.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Luka Percic ::

Hecno že, ampak vsebino razumeš.

Hkrati mi je pa zanimivo, kako oblast omejuje vzvode, ki bi ji potencialno lahko škodovali.

A so zbirali podpise?

Kolikor jaz vem, so skupine poslancev vlagale referendume-
kar pomeni da je tvoja teza mimo.

poweroff ::

Jaz pravim, da je VSAKRŠNA politična stranka (v Sloveniji) omejevala neposredno demokracijo. Ne samo desne, tudi leve.

Če že referendum, potem ga pa lahko uporabijo samo poslanci, bognedaj ljudstvo.

Politiki se pač bojijo "konkurence", to je vse.
sudo poweroff

TESKAn ::

Ni mimo. Če povečajo število potrebnih podpisov, pomeni, da ljudstvu omejujejo možnost uporabe tega vzvoda. Briga me, kdo je prej vlagal pobude. Jasno je to, da če bo ljudem šlo sedaj kaj v nos, bodo precej težje dali zadevo na referendum, kot bi jo pred spremembo zakona.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Luka Percic ::

Je kaj narobe tudi s tem, da trenutna vlada omejuje demokratične vzvode, ki so ji v prejšnjem mandatu, ko je bila še v opoziciji, pomagali na oblast?


Ta teza je mimo.

Kajti število zbranih podpisov pač ni vplivalo na njihovo vlaganje referendumov. Torej ne "omejujeojo demokratične vzvode, ki so ji v prejšnjem mandatu, ko je bila še v opoziciji, pomagali na oblast".

TESKAn ::

Na njihovo ne, če pa hočejo volilci dat pobudo, pa vpliva. Ja? Referendum je pa referendum, pa če ga predlagajo poslanci ali državljani.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jype ::

Morda ne bi bilo napak zbrati ustrezno število podpisov za referendum, ki bi zahteval razveljavitev te spremembe.

Je kdo za? :)

Luka Percic ::

Na njihovo ne, če pa hočejo volilci dat pobudo, pa vpliva.

Zdej se zgovarjaš da si mislil na splošno.
Ok, sej nima veze.

Je kdo za? :)

Jaz sem zelo naklonjen referendumom, ampak "zahtevam" da se drastično pocenijo, saj tehnologijo to omogoča.

Torej volit od doma, kdor nezna/noče, pa na občino na "terminal za glasovanje"(touch screen, preprost vmesnik). Tam pa osebje lahko svetuje, če stari kaj ne razumejo.

Za pomembnejše volitve, pa še terminale v volišča.

Potem se še zmenemo za 2-4 datume na leto, kadar se bo glasovalo.

Dotakrat pa naj bodo referendumi težje dostopni.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Luka Veliki> Jaz sem zelo naklonjen referendumom, ampak "zahtevam" da se drastično pocenijo, saj tehnologijo to omogoča.

Hear, hear! Tudi jaz bi zelo rad ugledal kaj takega.

Volilni stroji so v teoriji že davno tega rešeni in izdelava danes niti približno ni več draga. Stroj lahko izpolni vse zahteve, ki jih trenutno izpolnjujejo "papirnate" volitve.

Seveda je prekomerna inflacija referendumov škodljiva - strokovna vprašanja ne bi smela biti predmet splošnega glasovanja (oploditev žensk z biomedicinsko pomočjo bi morala biti domena zdravniških komisij, ne pa referenduma, odprtost trgovin ob nedeljah pa stvar trga - če kdo noče, da so trgovine ob nedeljah odprte, naj ob nedeljah ne kupuje v njih).

Luka Veliki> Dotakrat pa naj bodo referendumi težje dostopni.

Tega pa ne razumem - demokracija (kot smo že ugotovili) precej stane. Če se ji odpovemo, potem težko rečemo, da smo demokratična država, ki pa zgolj nima denarja za izvajanje svoje demokratične ureditve.

TESKAn ::

Referendum je referendum, nima nič kaj večje teže, če ga predlaga skupina poslancev ali xx tisoč državljanov.

Se pa strinjam z jypeom, da demokracija pač stane in je ne moremo omejevat z izgovorom na stroške. Pride pa tu človek v dilemo, ali da omejitve, ali pa moreš potrpet tudi kak referendum o vprašanju, ki se velike večine ljudi ne tiče...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzroki za propad referendumov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
32042248 (35165) Karaya 52
»

Sprememba zakona o RTV SLO (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
35360061 (53298) noraguta
»

Je kaj narobe z argumentom:"Ne morem voliti, ker so tako vsi politiki isti?"

Oddelek: Loža
482490 (1353) Step2en Wolf
»

Referendum o pokrajinah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15212209 (9856) urban99
»

Referendum 4. aprila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1038358 (6268) ali3n

Več podobnih tem