» »

OpenStreetMap.org v Ljubljani

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v soboto, 8. in nedeljo 9. septembra odvijalo prvo delovno srečanje kartografskih navdušencev projekta OpenStreetMap.org, katerih glavni cilj bo izdelati podroben cestni zemljevid Ljubljane z uporabnikom prijazno Creative Commons licenco.

OpenStreetMap.org je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo zemljevid sveta. Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše vire.

Trenutni zemljevid Ljubljane je plod dela peščice navdušencev, ki so na svojih vsakodnevnih poteh vestno snemali svoje poti z GPS sprejemniki. Kasneje so preko teh sledi s pomočjo namenskega programa vrisali ceste, jih poimenovali in kategorizirali. Z množičnejšim pristopom se bo izdelava zemljevida močno pospešila in razširila po vsej Sloveniji. Po svetu ima projekt že prek 11.000 članov. Posneli so prek 100 milijonov GPS točk, s pomočjo katerih je bilo vrisanih že prek 1,3 milijona cest in poti.
Pridružite se jim lahko v soboto in nedeljo ob 10:00 v prostorih Ljudmile - laboratorija za digitalne medije in kulturo na Rimski cesti 8 in prispevate svoj delež k dostopnejši in kvalitetnejši kartografiji. Zaželena sta digitalni fotoaparat, GPS sprejemnik z možnostjo snemanja opravljene poti in (prenosni) računalnik za urejanje. Nekaj ustreznih GPS sprejemnikov si bo ob zastavi osebnega dokumenta možno tudi izposoditi. Prav tako bodo na voljo nekaj računalnikov. V soboto bo potekalo snemanje poti z GPS sprejemniki, v nedeljo pa vrisovanje tako posnetih poti, vse pod vodstvom izkušenih članov projekta. Več na spletni strani dogodka.

26 komentarjev

pe3c ::

Super, upam da pokrijejo cim vec Slovenije.
Mogoce se kdaj pridruzim.

jperc21 ::

Samo tak naprej.

LP
Keep your head up, even when the world is hard, never give up!

Keyser Soze ::

Uf, tistale Slovenska cesta pri Slonu je pa zajeb*na. Moram it enkrat sprobat ta ovinek.:D

Bi blo fajn, če bi meli eno free aplikacijo za mobilnike za beleženje poti. Doma bi pa samo v kompjuter butnil pa bi bla zadeva opravljena.
OM, F, G!

shock ::

To pa je res. Vsaj eno symbian aplikacijo bi lahko razvili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shock ()

jype ::

Če imate S60 telefon, na katerem dela nokiin Python, potem sem eno tako razvil jaz.

Bom nekje objavil in prilepil link.

shock ::

Javno objavi, pa bomo bili vsi veseli ;)

Zorro ::

...ob zastavi osebnega dokumenta možno tudi izposoditi:\ .


3. člen ZOIzk

(3) Osebne izkaznice se ne sme zastaviti niti tuje osebne izkaznice vzeti z namenom zavarovanja kakšne koristi ali pravice.


4. člen ZPLD

(2) Prepovedano je zastaviti potno listino ali vzeti tujo potno
listino z namenom zavarovanja kakšne koristi oziroma pravice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

keber ::

Hoteli, kampi? ;)

JurijTurnsek ::

Jype: kaj pa kako "uradno" orodje za te zadeve? verjetno bi to koristilo celemu svetu in ne samo nam... share it :))
http://www.slatnaskejta.com

stb ::

@Zorro: zanimivo

@KoRnholio8: Obstajajo različna orodja za snemanje poti z raznoraznimi gadgeti

Za celoten postopek izdelave zemljevidov pa je potrebnih več orodij, opisanih v Beginner's guide-u, ki bi ga lahko povzeli s slikco:


Precej stvari je napisanih v OSM wiki-ju.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Zorro ::

@stb
Dokumenti se lahko predložijo, oziroma dajo na vpogled, da se vzame osebne podatke "najemnikov", ali še lažje, da se jih kar fotokopira (skenira). Seveda je potrebno biti pozoren, da ne gre slučajno za ponaredek ali pa nemara celo za pravi dokument, vendar last povsem nekoga drugega (ukraden). Ker GPS sprejemniki ne rastejo na drevesih, naj previdnost ne bo odveč. Lahko pa se zastavi kaj drugega namesto teh dveh dokumentov, npr. neko vsoto (varščino), vrednejši predmet, mislim, da bi šlo skozi tudi vozniško dovoljenje, ki je sicer prav tako dokument za dokazovanje istovetnosti, vendar ZOIzk prepoveduje zastavljanje izključno osebne izkaznice, poleg tega pa v ZVCP-ju nisem zasledil, da bilo kaj govora o zastavljanju vozniškega. Vendar, ker se bodo te stvari odvijale na "terenu", bo pač potrebno uporabljati vozila, tako da je ta varianta že vnaprej izključena.

Pithlit ::

Keber: Hoteli in kampi so dolžni zahtevat osebni dokument in podatke posredovati policiji. Če je karkoli narobe s podatki se na vratih hotela oz. kampa kmalu pojavi policaj. In... mimogrede... dokumentov se tudi v hotelih ne "zastavlja"... receptor/ka podatke le vnese v računalnik in dokument vrne.
Life is as complicated as we make it...

GregaM ::

Pozdravljeni,
narava projekta je zelo podobna Geopediji in zato smo seveda nadvse pripravljeni sodelovati. Lahko bi jo uporabili kot eno izmed orodij za pripravo podatkov, ki bi jih potem izvozili v Streetmap. Ce se vam ideja zdi zanimiva, me prosim kontaktirajte (e-mail je na strani portala).
Zal cez vikend ne bom doma, da bi se lahko delavnice udelezil, bi pa lahko vnaprej kaj pripravili.

Geopedia:
http://www.geopedia.si

Kako dodati GPS track na Geopedijo:
http://portal.geopedia.si/index.php?opt...

Kontakti:
http://portal.geopedia.si/index.php?opt...

Lep pozdrav
Grega Milcinski

stb ::

@MregaM
Geopedija je pohvale vreden projekt, vendar žal dvomim, da vam zelo omejujoča licenca Geodetske uprave RS dovoljuje posredovanje vektorskih podatkov. :\ Tokrat bi se rad motil.

Prav tako se risanje prek orto foto posnetkov oz obstoječih cestnih zemljevidov lahko smatra za izpeljano delo (derivat), zato je podvrženo pogojem licence originalnih podatkov.

OTOH Geopedia (oz kdorkoli) pa lahko prosto (oz po licenci creativecommons BY-SA) vključi/uporabi OpenStreetMap layer, bodisi v vektorski obliki, ali pa že vnaprej pripravljene sličice. ;)

Wirko ::

Kako pa naša zakonodaja podpira tako ravnanje Geodetske uprave, ki svoje podatke varuje kot (domnevam) avtorsko delo? V primerih, ko ne gre za že izdelane karte, ampak za čiste tabelarične podatke (na primer generalizirana kartografska baza), se mi zdi to zelo sporno. V bistvu enako, kot da bi si GU pustila plačati za vsako uporabo imena Slovenija v poslovne namene.

Zakon o geodetski dejavnosti nekako na hitro omeni tole:

(34. člen) (3) Materialne avtorske pravice in druge pravice avtorja na avtorskih delih, ki jih izdela Geodetski inštitut Slovenije v okviru programa dela iz prvega odstavka 24. člena tega zakona, se z nastankom avtorskega dela prenesejo na Republiko Slovenijo.

ampak kaj je tu lahko avtorsko delo, pa pozabi omeniti.
[:4{#]

stb ::

@Wirko: Naslednja alineja istega člena zakona pa za "varstvo" avtorskih pravic spet pooblašča ravno GURS:

(4) Za uresničevanje in varstvo avtorskih pravic na avtorskih delih, ki nastanejo v okviru državne geodetske službe, skrbi geodetska uprava.


Vlada RS je že dala svoje stališče glede licenciranja podatkov RS v nedavno sprejeti strategiji, ki predlaga creative commons licenciranje, tako da bi se vse to zdaj moralo kaj spremeniti.

Pesimist ::

Jaz mam tisto GPS napravo od Garmina, katera belezi in rise pot kje se vozis za kolesa. Za avto deluje tudi :D. Samo se nebom v ljublano vozo. Ce bo kdo rabo za MB narisem kako cesto pa poslem :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

stb ::

@|Sawyer|: Kot je vidno na zemljevidu Maribora štajerci ne spijo!

Vsak se lahko loti svoje vasi, zaselka, kraja, ulice ali četrti v kateri je najbolj domač. Lahko se lotiš vseh faz, lahko pa pomagaš samo pri posameznih (npr samo prispevanje GPS sledi, ali samo risanje cest po sledeh, dopolnjevanje že narisanih zadev....)

Pesimist ::

In kak so narisali te ceste? Da nekatere kr nasredini sfali? lol

Drugace pa, ce ze rises z GPS trejkerom. Ko sta dva pasa ceste, a se enrkat po levi in enrkat po desni peljes, da dobis tocno sirino in linijo posamezne spure?

In ce se ze vsak loti svojega. Kako je potem zagotovljeno na kvaliteti? Bom jutri pogledal podrobneje, sej dans ni cajta vec pa probal zarisat kaksno cesto, da vidim ce mi gre ok.

Mam pa tudi Garminovega Nuvija. Samo to je verjetno illegalno kr iz njihovih map prerisavat? Adria thats it. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

stb ::

@|Sawyer|:
In kak so narisali te ceste? Da nekatere kr nasredini sfali? lol

Kakšni pa misliš, da so bili članki v Wikipediji na njenem začetku? Pač dopolniš če veš kaj več.

Drugace pa, ce ze rises z GPS trejkerom. Ko sta dva pasa ceste, a se enrkat po levi in enrkat po desni peljes, da dobis tocno sirino in linijo posamezne spure?

GPS ima lahko tudi več metrov napake, tako da s tem ne dosežež nujno dosti, pomaga pa več sledi definitivno.

Če pogledaš samo (stare) GPS sledi v Ljubljani na slikci (klikni za povečavo):

se vidi da se "težišče" točk po večih vožnjah precej natančno postavi na sredino ceste - in tam pač narišeš cesto. Posamezne "špure" (sl: prometni pasovi) pa so vidni kjer se dovolj razmakneta - npr razcepa na obvoznici v spodnjih dveh kotih slike.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

GregaM ::

Pozdravljeni Stb, Wirko in vsi ostali,

kar se tice pravic uporabe podatkov GURS, je vse res. Smo pa zato preverili pri Geodetskem institutu, katerega topografsko karto in mestne nacrte uporabljamo, kaksno je njihovo mnenje o tej zadevi in so nam sporocili, da bi lahko uporabljali njihove podlage, v zameno pa bi tudi oni lahko uporabili rezultate projekta za izboljsavo svojih kart. Zaenkrat so nam dovolili uporabo podatkov na obmocju Ljubljane, bi pa verjetno kasneje, ko bi videli, da zadeva lepo tece, razsirili ta spekter.

Torej ponudba se vedno velja.

Lep pozdrav
Grega

Keyser Soze ::

Jp, civilni GPS ima tako veliko napako, da te zna kakšen navigator kdaj pa kdaj celo ruknit na vzporedno cesto oz. ulico, če je razdalja dovolj majhna.

Zato ti dva pasova v primeru cest ne pomenita veliko. Razlika bi znala biti opazna že pri recimo avtocesti ali kakšni Dolenjki, Celovški, Dunajski, če se voziš na skrajnih zunanjih pasovih. Čisto odvisno od sprejemnika in vremena oz. okolja.
OM, F, G!

christooss ::

Zanima me po kakšnem času se na mapi pokažejo spremembe, ki si jih vnesel s pomočjo une flash aplikacije.

Sicer ni nobenega GPS trace-a ampak Yahooyeve mape pomagajo :)

EDIT: NAšel odgovor in še eno vprašanje:

Ker pač nimam GPS napravice sem primoran urejati zemljevid preko spletnega vmesnika. Sedaj pa me zanima kako se to sklada s tem, da na eni od help strani piše, da se ne sme uporabljati Google Maps.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

jype ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

ssitcm ::

Je možno te zemljevide potem tudi uporabiti na gps sprejemnikih ali to nima neke uporabne vrednosti?

stb ::

@christooss:
Ker pač nimam GPS napravice sem primoran urejati zemljevid preko spletnega vmesnika. Sedaj pa me zanima kako se to sklada s tem, da na eni od help strani piše, da se ne sme uporabljati Google Maps.

Yahoo je dal izrecno soglasje za tovrstno uporabo njihovih posnetkov, Google pa ne.

@ssitcm:
Je možno te zemljevide potem tudi uporabiti na gps sprejemnikih ali to nima neke uporabne vrednosti?

Jep, obstajajo naččini za uporabo podatkov na različnih napravah (npr Garmin, mobilniki z Javo, Nokia N800 in ostali načini)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Planiranje kolesarskega izleta

Oddelek: Šport
72218 (1766) jozagulikoza
»

Gps koordinate cest v Evropi

Oddelek: Programska oprema
7903 (656) stb
»

Turistična karta Ljubljane in Slovenije

Oddelek: Programska oprema
843780 (36582) johanblond
»

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
267316 (5356) stb
»

Kiberpipa, sezona

Oddelek: Novice / Kiberpipa
143666 (2856) stb

Več podobnih tem