» »

kje zaceti z c++ ?

kje zaceti z c++ ?

DavidJ ::

hoj!

zanima me, kje bi bilo dobro zacet, ce nisi ravno expert v programiranju.. v katerih programih je dobr pisat, kaksen online manual..

hvala!
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

TESKAn ::

Hm, jaz sem začel z Borland C++ za DOS - po moje je kar dobro, če si začetnik. Da se navadiš moreš pa predvsem s svojo glavo reševat kake probleme - torej jaz bi rekel da si najprej dobi nekje kako knjigo, v kateri so razloženi osnovni stavki. Potem si pa dobi al pa izmisli kak projekt in ga naredi - po mojih izkušnjah se tako največ naučiš.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Monster ::

ti kr pejd na MS visula c++ se not lahka vse kodiras.. ce ne pa si dej nevem gcc-ja kej tazga koj efree pa manuale mas gore... pol sm da nebos zivce zgubo ce ne bo slo:))
Ka zaboga...

R0K ::

Ahh, M$ Visual C++ je za začetnika v kurcu!

Dobi si kje trial verzijo Borladovega C++a 5.01 oz 6.0. Ne bo ti žal Programa sekata po sovij preprostosti in funkcijah. Ko boš mel pa že kaj v glavi pa lahko spoizkusiš tud z MSom.

Pač moje mnenje.

jlpktnst ::

djgpp
je dober kompajler c++ (tudi gnu c++), dela v dos32 (to je dos okno w win98) je pa verzija tut za NT, ce se ne motim. Ima dobro knjiznico za začetnike z imenom allegro (za igrce pisat idealno...). Edini problem je instalacija ;(( (fejst readme brat).
LP

jlpktnst ::

NoUse4AName ::

hej hornet, kaj me te nisi mal na ircu popvprasal. Nabavi si knjigo "C++ na kolenih" od gorana bervarja, pa mi reci na ircu ti bom se poslal celotno source kodo knjige. To je se najboljsa knjiga o c++ v slovenscini.
Kar se pa tice kompilerja, si mal poglej po netu, mislim da ma borland en kompiler zastonj na njihovi strani.

SloDave ::

Od katere založbe je ta knjiga, js sm tut še totaln butelj na tem programiranju, tolk da bi prosu če mi kdo napiše kaj točno vse rabiš (programska oprema) pa kakšen tutorila na netu, pa če obstaja še kakšna dobra literatura za popolne začetnike!

jlpktnst ::

založba : Scripta :D (knjiga Goran Bervar,C++ na kolenih)!

SloDave ::

Kaj pa rabiš od programske opreme pa kje jo dobiš??

R0K ::

Sam za info.

Borlad Builder C++ 5.01 (ki ga je še najležje dobit na netu - celga) je iz leta 96. Tako, da se neboš potem prestrašil mal bl groznega izgleda.

Seveda pa je zunej že tudi Borland C++ bulder 6.00.

webblod ::

A se meni samo zdi, al' nekateri tukaj malo nejasno govorijo o Borlandovih orodjih...

Kolikor sem jaz poučen, je Borland C++ 5.01 IDE, ki temelji na OWL in je neako zelo podoben po strukturi MS Visual C++, z njegovim MFC-jem, čeprav je verjetno Borlandova različica bila načeloma bolje zasnovana, pa se ni ravno prijela... Verjetno zaradi dominantnega položaja MS-a na trgu, zato je Borland OWL načeloma opustil in naredil korak naprej z C++ Builder-jem (trenutna različica 6.0), ki pa je RAD (podobno kot VB in Delphi,...). MS je RAD s C-jevsko sintakso v ozadju implementiral šele z C#.NET.

Borland C++ Free Compiler 5.5 pa je "Command line tool", torej orodje za delo iz ukazne vrstice (pa čeprav v načelu podpira MFC).

Zadeve bi torej jaz razdelil v tri kategorije:
- COMMAND LINE : zadeve, kjer je potrebno vse delati iz ukazne vrstice (Borland C++ free Compiler, ...)
- IDE: razvojna orodja, ki vključujejo večino potrebnih stvari za izdelavo programja, vključno z urejevalnikom besedila, prevajanjem na klik in ostalimi sladkorčki (MS Visual C++, Borland C++, KDeveloper za Linux, ...)
- RAD: orodja, ki dejansko dopuščajo vizualno programiranje, torej dejansko risanje uporabniškega vmesnika in vstavljanje različnih (najpogosteje uporabljanjih) gradnikov nanje, imajo cel kup vizualnih pripomočkov,... (Borland C++ Builder, MS Visual C#.NET, ...)
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: webblod ()

Wilhelm ::

Pozdravljeni
Sem začetnik v C++ (samouk) in me nekaj zanima. Vprašanje je verjetno malo čudno, vendar vseeno. Učim se v MS Visual C++. Pišem za začetek, preproste programe, kot je ta. Ko dam izvedi se pokaže dos in te finte. Zanima me ali je to programiranje v dosu ali windowsu (ali je to samo izdelava dos aplikacij) ?


#include iostream - brez .h - ja in oklepajev zaradi HTMLja
int main()
{
short a,b,vs;
cout "Vnesi a : " endl;
cin a;
cout "Vnesi b :" endl;
cin b;
vs=a +b;
cout "Vsota je " vs endl;
return 0;
}

Lp

Gundolf ::

To je programiranje, ki je cisto neodvisno od platforme (dos, windows, linux, ...). Drugace povedano - tvoj program bi lahko prevedel v kateremkoli prevajalniku na katerikoli platformi in program bi deloval. Ker pa programiras v MS VC++, dobis .exe, ki je uporaben le v windowsih. Naj te ne moti dejstvo, da se ti odpre le konzola (to je konzola in ne DOS, ce uporabljas windows 2000 ali novejse). Ce zelis pravo windows okno, ga moras sam explicitno odpreti - to pa je potem ze programiranje za windows. Ampak ce si samouk in glede na kompleksnost programa, ki si ga prilozil ti tega se ne priporocam.

Za pisanje kode v forumu lahko uporabis tag [ st.koda c ] tu vpises kodo [ /st.koda c ] brez presledkov znotraj oklepajev, pa na bos imel problemov z
 < in > in << in >> 

Wilhelm ::

Hvala za odgovor
Zanima me še kako pa je potem z izbrisom zaslona in nastavitvijo odzadja v MS VC++ ? Nekaj sem že probal, vendar mi vedno javla napako !

Lp

Gundolf ::

Kaksen izbris zaslona? Spreminjanje ozadja? To mislis v konzoli ali kje drugje?

Wilhelm ::

Da to mislim v konzoli. Sem prej nekaj poskušal in prišel do tega rezultata:
Ali je sprememba možna še na kakšen drugi način, z uporabo druge knjižnice?
V turbo c++ na windows 98 sem lahko uporabil knjižnico conio.h in ukaze kot (clrscr,textcolor...).
#include < iostream.h >
#include < stdlib.h >
void main()
{
system("cls");
system("color 4b"); //na primer
}

Lp

Gundolf ::

Knjiznic za tako delo je veliko vendar nobena ni del standarda, zato bos moral poiskati po internetu. S system le podas ukaz naprej command interpreterju (konzoli). Isto pac kot ce bi ta ukaz vpisal v konzolo.

Poisci malo na netu, sigurno bos nasel knjiznice ki omogocajo veliko vec in delujejo veliko hitreje. Mislim, da bi moral biti "ncurses" tudi za windows.

Se en komentar. Ce se ze ucis C++, potem ne uporabljaj stdio.h (in podobnih, ki so del navadnega Cja), vse sistemse knjiznice pisi brez .h na koncu (tak je standart, ceprav se pusca starejso obliko ki jo tudi ti uporabljas za backward compatibility) in na zacetku pripisi using namespace std; (to je vse v cimer se knjiznice oz. headerji brez .h v imenu razlikujejo od prejsnjih).

Brez veze, da se zacnes uciti programirati s zastarelimi postopki, mar ne?

Wilhelm ::

Brez veze, da se zacnes uciti programirati s zastarelimi postopki, mar ne?


Res je.
Ko sem uporabljal knjižnico iomanip, pa sem moral tako ali tako vedno napisati using namespace std in brez .h, saj mi je sicer ob ukazih (uppercase,showpos...) vedno javlo napako. Glede onih knjižnic (za nastavitve barve pisave ...) bom malo pogledal na netu.

Še nekaj
Če bi programiral v dosu otem bi lahko uporabljal knjižnico conio in bi delalo?

Hvala za tako hitre in izčrpne odgovore.


Lp

Gundolf ::

Saj menda lahko tudi zdaj uporabis conio.h?

Wilhelm ::

Ravno v tem je problem. Javi mi napako ( error C2065: 'clrscr' : undeclared identifier)
clrscr pa je ukaz (za izbris zaslona v conio.h) !Mislim pa, da sem nekoč probal z Borlandovim prevajalnikom in je zadeva delala. V turbo c++ sicer ne javi napake, ukaz pa ne naredi sprememb (kot da ga ni). Tako mi naredi v Windows XP, v Windows 98 pa mi v turbo c++ ukazi iz knižnice conio.h normalno delajo.

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wilhelm ()

Gundolf ::

Priznam da ne poznam conio.h. Najbolje je da ga odpres in pogledas, ce se niso imena kaj spremenila (npr: _clrscr). Saj ves, desni klik conio.h (kar v kodi - v stavku #include "conio.h"), potem pa mu reces naj odpre ta fajl. Nimam visuala pri roki, tako da ti ne morem tocno napisati kaj klikni, ampak saj bos nasel.

Drugace pa klik

hatch ::

Borland Builder je en najvecji shit kar se programskih orodij tice... ce se pa zelis res nauciti programiranja pa tudi povsem neprimeren.

C++ kot tak pa tudi ni primeren za zacetnike. Najprej se nauci programirat. Potem bos pa uporabljal dolocene pripomocke, katere C++ omogoca. (cin in cout pac nista pripomocka, sta pocasnejsa in cisto nic bolj preprosta od printf/scanf.. da ne govorim da taka koda zgleda ogabno)

"conio.h" je header za platform specificno knjiznjico napisano za DOS. Windowsi so sicer kompatiblini s to knjiznjico, vendar ne 100%. Uporaba conio.h na win32 je odsvetovana.

Jaz ti priporocam da zacnes s C99.. se bos vsaj naucil programiranja... in bos vedel zakaj vsak keyword je, kjer pac je. Drugace bos pa kot povprecen script kiddy/slo-tech bralec, ki pac vse copy-pasta iz neta pa daje stvari v svoj program zato, ker brez njih ne dela. Pojma pa nima zakaj je to tam.

Wilhelm ::

Hvala za odgovore in pomoč !

Rad pa bi povedal, da nisem ravno začetnik v programiranju, saj sem pred tem veliko programiral v Turbo Pascalu, vendar pa mi je vse bolj omejeno s časom saj ne hodim v kakšno računalniško šolo. Oni program, ki pa sem ga priložil je res najbolj osnovni in lahek program kar se jih da napisat, priložil pa sem ga zato, ker nisem hotel zasedati prostora po nepotrebnem. Rad pa bi se naučil ,,dobrega'' programiranja, kar pa je danes kjub šolam, ponekod prava redkost.

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wilhelm ()

grany ::

ej "jlpktnst", tist prog, k si ga ti dal me neki zanima.ko pridem na tisto stran, pa zberm, ka pač nucam, pa mi kup linkov odspodi vrže vn. ka zdej nardim , vse downloadam , al kaj . pa kuk jih pol razvrstim, v kako mapo, kam ...

zhigatsey ::

Na Devcpp ste pa čisto pozabil...

grany ::

kje dobim tak program za win nt...
sm sam borland probu...

Mini ::

Js vam povem da je najbolsi program Microsoftov visual studio. Js mam org. kr sm ga dobu v soli. Drgac pa predlagam da ce vas ze zanima c++ zacnite z osnovnimi stavki za izpis in vpis nato pogojni stavek if in switch-case. Goto stavek ter ukazi ki spadajo zraven kot sta break in conutinue. Pol ko to nastudirate pa zacnete z zankami in nadaljujete z funkcijami ter poljami itd... taksen je biu nas ucni nacrt v tem solskem letu. Aja pa se nize smo meli zraven. Ce koga zanima mu lahko posljem vaje in sicr 23 vaj not je pa pol še po 6 al pa 7 nalog, odvisno od snovi. Pa se ppt predstavitve mam o c++ in tk naprej... ce koga zanima me nj kontaktira na msnju in sicr minilolek@hotmail.com.
Lep pozdrav, Marko!

bluefish ::

od zadnjega posta so minila že štiri leta in pol.

dinozaver7 ::

od zadnjega posta so minila že štiri leta in pol.

Aja, po tvoje bi moral odpreti novo temo za vse tiste, ki jih c++ še zanima?
:P

Mini ::

ma jebiga sm cist pozabu pogledat datum hehe neke sm isku na netu eno kodo pa sm prebiru tale forum pa vidu to temo.

cewapcic ::

hmm ker je dober IDE za C++ v linux-u ? sam mislm uporabljat NetBeans
a je kaksna fajn knjiga v slovenščini pa da ni lihk za čiste začetnike, k se mi ne da brat e-gradiv k me oči jebejo

Monster ::

za ide ti svetujem da pogledas eclipse ...
Ka zaboga...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Monster ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

c grafika

Oddelek: Programiranje
19919 (664) aaaaa93
»

Problem z DOSom in katera knjiga za C++

Oddelek: Programiranje
111753 (1551) Fury
»

c++ datoteke

Oddelek: Programiranje
463836 (3325) Vesoljc
»

program za programiranje v C in C++ ???

Oddelek: Programiranje
162885 (2653) jlpktnst
»

DOS programiranje

Oddelek: Programiranje
81254 (1001) ts

Več podobnih tem