» »

Hipnoza in hipnoterapija - še vedno tabu?

Hipnoza in hipnoterapija - še vedno tabu?

«
1
2 3

Hypno ::

Pa dajmo eno debato na to temo, mogoče kdo odnese kaj koristnega od vsega skupaj :)

Moje osebno mnenje je, da je hipnoza kot terapevtsko orodje veliko premalo uporabljana (ne samo v .si prostoru). Prav tako je lahko zabavna demonstracija zmožnosti podzavesti (stage hipnoza) z namenom zabavati ljudi.

Zaradi takšnih in drugačnih osebkov je hipnoza že predolgo na slabem glasu, čeprav je uradno priznana s strani uradne medicine.

Če vas stvar mogoče zanima pa več informacij tukaj

Great are mysteries of the mind ...
  • premaknilo: OwcA ()

Thomas ::

A znaš hipnotizirat? Če blo tole v Z&T bi se morda nekoliko razgovoril. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hypno ::

Thomas, ti kr :)
Great are mysteries of the mind ...

Marjan ::

Jah, hipnotizer ti iz nezavednega dela možgan spravi na plano zadeve, ki sploh ne veš, da jih imaš v glavi. Gre za stare spomine.

Poglablu se pa nisem nikol. Bi bilo fino, če bi me hipnotiziral enkrat, me prov zanima kak bi bil, kaj bi povedu :D

Thomas ::

Ko si pod hipnozo, greš v nekakšen slave mode.

Ostanek katere evolucijske dobe je to, je težko reči. Zadnjič sem bil presenečen, ko sem izvedel, da naj bi bilo kolcanje ostanek čiščenja škrg.

Vse sorte ostalin evolucije je v človeku in morda je hipnoza ostanek časov, ko so naši predniki lovili ali iskali hrano v tropih.

Morda je pa še kaj starejšega.

Toda ZANESLJIVO to ni noben "živalski magnetizem". Niti ne more hipnotizer dvigniti hipnotiziranega. Niti ga prisiliti, da bi storil nekaj, kar ta RES noče. Umoril koga ali kaj takega.

Distanca je.

Kaj pa je tisto, ko je hipnotizirani položen na dva stola, zelo narazen, hipnotizer pa "skače" po njem.

V resnici takrat hipnotizirani leži na deski.

:)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

> Zadnjič sem bil presenečen, ko sem izvedel, da naj bi bilo kolcanje ostanek čiščenja škrg.

Heh, pa kje si to slišu? Kako naj bi bilo to možno?

Čaki - če te prav razumem imamo mi celotno prazgodovino v naših spominih?

Al nam iz genov "ven seka"?

:D :\

Thomas ::

Link.

To seka iz genov. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Ajo! To je pa druga.

Bi verjel ja, da imamo tak mišični krč še vedno v sebi vgrajen, tako kot dojenčki, ki plavajo pod vodo in banalne zadeve, kot je zamižik, ko nekaj špricne...

Ampak to je eno, drugo je pa da imamo v podzavesti _svoje_ spomine, ki jih samo hipnoza spravi ven, mi se jih ne spomnimo popolnoma nič.

Thomas ::

Ne ne ... to ne. Samo lahko da ima hipnoza nek tak bizaren izvor. Kot pomežik, zehanje ali smrčanje.

Česar se pa spomnimo iz našega življenja pod hipnozo je pa vprašljivo. Regresija ne gre pav daleč. Nekaj destletij.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hypno ::

Ko si pod hipnozo, greš v nekakšen slave mode.

Thomas, hipnoza ni mind-control tool. Slave mode je edino do te mere, da pride do zaobidenja kritično-analitičnih faktorjev in je s tem olajšan vstop sugestij v podzavest. Je pa dejstvo, da v hipnozi ostanejo vsi etični, socialni in drugi normativi, ki jih človek pridobi skozi življenje, ohranjeni, čeprav inhibirani do neke mere, zato v hipnozi ne boš naredil nekaj kar ne bi tudi drugače pri polni zavesti.

Kar se tiče "živalskega magnetizma" je Mesmer res zgrešeno razmišljal, čeprav je bil prvi, ki se je podrobneje ukvarjal s hipnozo. Učinki so bili vidni, vendar je bila sama razlaga povsem zgrešena.

Kaj pa je tisto, ko je hipnotizirani položen na dva stola, zelo narazen, hipnotizer pa "skače" po njem.

To demonstracijo mišične rigidnosti so uporabljali včasih in ne gre za nobeno desko spodaj :D

Deske uporabljajo mogoče iluzionisti (večina jih tudi uporablja hipnozo v svojih showih) za prikaz "levitacije", v primeru demonstracije hipnoze pa spodaj ni ničesar, ker dosežejo vse mišice (s tem mislim velike mišice hrbta, roke, noge, vrat) veliko stopnjo rigidnosti in lahko hipnotizirana oseba zdrži težo enega človeka s podporo samo na dveh "skrajnih" točkah. Take vrste demonstracij velika večina stage hipnotizerjev in hipnoterapevtov ne odobrava in jo zavrača, ker je prihajalo do poškodb, ponavadi vratu, ki so postale vidne šele po odstranitvi sugestij in vrnitvni mišic v normalni tonus.

Česar se pa spomnimo iz našega življenja pod hipnozo je pa vprašljivo. Regresija ne gre pav daleč. Nekaj destletij.


Začetki sodobnih regresijskih tehnik so se pričeli z Elmanom in Ericksonom nekje v 40-ih letih in so postale eno mogočnejših orodij, ki jih ima na razpolago hipnoterapevt. Pravilno vodena regresija omogoča identifikacijo ISE-ja (initial sensitizing event - dogodek, ki je bil sprožitelj in vzrok za nastanek problema pacienta) in s tem, na kratko, uspešnejšo terapijo (seveda gre v sami terapiji za cel proces, del katerega je uporaba regresije). V hipnozi se lahko spomnimo vsega, kar smo kadarkoli v življenju zaznali s katerim od naših čutov. Vprašljiva stvar pri tem pa je, da lahko gre v nekaterih primerih za t.i. false memories, ki so plod naše domišljije, zato je pomembno pravilno izvajanje regresije brez vodenja in usmerjanja pacienta, ker je v hipnozi oseba v hipersugestibilnem stanju in lahko določena sugestija sproži nastanek neresničnega spomina, ki pa je seveda takrat za pacienta resničen kot, da bi se res že zgodil.

Glede same regresije ni nič vprašljivega. Klinično testirana in preverjena metoda, ki se uporablja tudi v medicini, še posebej v psihiatriji, da ne omenjam rabe za najdbo izgubljenih predmetov :) in še kaj podobnega.
Great are mysteries of the mind ...

Thomas ::

Strinjava se precej.

Samo jest dvomim v tako togost telesa, da bi zdržalo take obremenitve. Hipnoza gor ali dol.

Dvomim tudi, da regresija da kaj pametnega. Mogoče včasih, samo je pa šuma olala.

Sicer pa ja - v načelu ne trdiš traparij. IMO.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hypno ::

Samo jest dvomim v tako togost telesa, da bi zdržalo take obremenitve. Hipnoza gor ali dol.

Thomas, te popolnoma razumem, kot pravijo seeing (experiencing) leads to believing.

Dvomim tudi, da regresija da kaj pametnega. Mogoče včasih, samo je pa šuma olala.

Starostna regresija spada med t.i. insight tehnike, ki omogočijo pacientu ponoven vpogled in podoživitev dogodka, seveda s primerno postavljenimi filtri, da se izognemo možnim neprijetnim abreakcijam (izlivom potlačenih čustev, zavesten dostop do katerih blokira podzavest z varovalnim namenom).

Večina vzrokov za težave s katerimi prihajajo pacienti k terapevtu leži v rani mladosti, ko npr. otrok ne more na primeren način analizirati dogodka in pride do nastanka vedenjskega vzorca, ki ga pacient v hipnozi ponovno "obdela", vendar s sedanjim znanjem, vedenjem in izkušnjami. Gre za t.i. Informed Child/Adult tehniko. Na tem mestu pride do reorganizacije podzavesti in nastanka novih povezav in vzorcev v podzavesti, zato je po mnenju mnogih terapevtov AR potrebna za uspešno terapijo. Sama tehnika direktnih sugestij mogoče prinese kratkoročne rezultate, vendar problem vseeno ostaja in se prej ko slej spet pojavi. V takih primerih pride do preusmeritve pozornosti iz tega neprijetnega občutka v prijeten občutek, ki ga daje recimo hrana, kajenje, razne slabe navade in razvade,... Ko pride do odstranitve vzroka takega početja izgine tudi potreba po tovrstnem vedenjskem vzorcu, česar samo z direktnimi sugestijami ne dosežemo. Tu gre za veliko prednost AR pred ostalimi psihoterapevtskimi tehnikami, ker ima terapevt neposreden dostop do podzavesti brez vmesnih stopenj, ki lahko povzročajo t.i. šum.

Upam, da trditev, da leži izvor težav v veliki večini primerov v rani mladosti ni izgledala preveč freudovsko, jungovsko ali kaj podobnega, raziskave in izkušnje terapevtov na področju klinične hipnoterapije to pač potrjujejo :)

Nekaj primerov uporabe AR pa tukaj
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

Thomas ::

Hypno,

Hja .. v prejšnjem postu sem ti popustil - po moji oceni - za 90%.

Zdej ti bom še za 90% ostanka.

Utegne pa bit, da maš 100% prav.

Sem sicer nekoliko skeptičen - ampak zgleda da veš o čem govoriš.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hypno ::

Hvala.
Diploma iz hipnoterapije.
Great are mysteries of the mind ...

undefined ::

Hmm, jest bi se dal hipnotizirat le toliko, da bi določene stvari pozabil. Ja, mislim, da bi to bi bilo to. :)

`DoC ::

... zelo zanimivo...

in s kakšnimi metodami uspe hipnotizerju "prepričat" človeka da gre v stanje podzavesti.. hipnoze?

+°´°+,¸¸,+°´°~What We Do In Life, Echoes In Eternity~°´°+,¸¸,+°´°+

Hypno ::


Hmm, jest bi se dal hipnotizirat le toliko, da bi določene stvari pozabil. Ja, mislim, da bi to bi bilo to.

IceMan, ker ne poznam podrobnosti zakaj bi rad blokiral zavesten dostop do določene informacije ti lahko odgovorim le bolj na splošno.

Prva varianta:
Direktna blokada zavestnega dostopa do informacije s pomočjo direktnih sugestij, t.i. Direct Drive tehnika. Rešitev je bolj kratkoročna, ker če gre za blokado neprijetnih spominov in s tem povezanih neprijetnih občutkov, bo ta potlačena informacija posledično lahko rezultirala v nastanku "neprimernega" vedenjskega vzorca, ki se bo izražal s preusmeritvijo pozornosti na nek manj neprijeten občutek (emotion distraction). Kot sem že v prejšnjih postih napisal, je to lahko ena od razvad, ki je sicer prijetna, vendar ima ponavadi škodljiv vpliv (kajenje, pitje, prekomerno hranjenje, uporaba mamil, zdravil ...)

Direct Drive tehnika se uporablja primarno za odpravo težav kot so blokada bolečine, t.i. hipnoanalgezija, dvig koncentracije in motivacije pri učenju, za time distortion (raztegnitev ali kompresija časa - npr. 1 ura v real-time je za hipnotiziranega lahko 5 ur ali pa 5 min). To pride največkrat prav, ko se je treba naučiti veliko snovi v kratkem času. V kombinaciji s to tehniko se uporablja še Memory Recall At Will za enostaven priklic potrebne informacije v zavest.

Druga varianta:
Uporaba abreaktivnih tehnik za razkritje primarnega vzroka negativnih občutkov, preoblikovanje podzavestnih vzorcev in s tem posledično odstranitev teh občutkov. Dolgoročno gledano, primernejša varianta od prve, prav tako je permanentna. Včasih je potrebna kakšna "ojačitvena" terapija, kar se dogaja redko in je ponavadi posledica ostanka preostalih delov podzavesti, ki se še oklepajo starega vzorca, kar pa enostavno odpravimo s t.i. Parts Mediation tehniko.

in s kakšnimi metodami uspe hipnotizerju "prepričat" človeka da gre v stanje podzavesti.. hipnoze?

`DoC, pri hipnoterapiji ne gre za prepričevanje, ampak kooperacijo med pacientom in terapevtom s ciljem rešiti problem zaradi katerega nekdo poišče pomoč terapevta. Že s tem, ko se človek odloči poiskati pomoč, pride do nastanka pozitivnega pričakovanja kar olajša samo indukcijo v hipnozo.

Za samo indukcijo v hipnozo se uporabljajo tehnike, ki vključujejo ponavadi sugestije fizične relaksacije (obstaja zmotno prepričanje, da je relaksacija NUJNO potrebna za dosego določene globine hipnoze), uporaba raznih vzorcev, ki zmedejo zavest do te mere, da je edini izhod iz "kaosa" umik v umirjeno sproščeno stanje (confusion induction), ponavljajoča se monotonost, ki prav tako privede do nastanka zožanega fokusa in inhibicije kritično-analitičnih faktorjev, kar hipnoza je.

Včasih se je predvsem uporabljala tehnika progresivne relaksacije, ki pa je zamudna in naporna za terapevta. Zaradi samega trajanja te tehnike nam ostane manj časa za samo terapijo, zato uporabljamo v hipnoterapiji trenutne oz. hitre tehnike indukcije v hipnozo, ki omogočijo vzpostavitev somnambulizma (stopnja globoke hipnoze) v razponu nekje med 5 sekund do 4-ih minut. Za uspešnost same indukcije je pa seveda pomemben predhodni pogovor s pacientom glede same izvedbe hipnoze z namenom odstraniti morebiten strah pred hipnozo in odgovoriti na vsa pacientova vprašanja. Prav tako se terapevt in pacient pogovorita o pozitivnih sugestijah, ki jih bo pacient dobil med hipnozo. S tem dosežemo tudi t.i. rapport (harmonični stik, soglasje) s pacientom. Glavni vzrok za neuspešnost indukcije v hipnozo je strah, pa naj bo zavesten ali podzavesten in če ga s primernim pristopom odstranimo ali minimiziramo ni razloga, da pacient ne bi dosegel terapevtske globine hipnoze v zelo kratkem času.
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

BigWhale ::

Obstaja nekaj ljudi pri nas, ki izvajajo regresijo v prejsnja zivljenja. Preden prides tja, ti se povejo, da lahko zadeva cisto propade in da se ne bos spomnil nicesar, tako da gres tja na svojo odgovornost (in stroske seveda). Poznam ljudi, ki so se spomili svojih prejsnjih zivljenj in pravijo, da je zadeva cisto resna.

Any comments? :)

--
BigW!

Thomas ::

V prejšnja življenja pa ne. Spomini so sranjeni v možganih. Od kod bi jih dobil sicer?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hypno ::


Okrog Regression To Past Life se še danes krešejo mnenja, najti je pa tako posredne dokaze za in tudi proti tej tehniki.

Obstajajo dokumentirani primeri, ko je regresija v prejšnje življenje razkrila vzrok težav v sedanjem življenju ( npr. želodčne težave v sedanjem življenju naj bi imele vzrok v tem, da je bila oseba zabodena do smrti v predel trebuha ali jecljanje, ki je nastalo kot posledica doživete travme v prejšnjem življenju in rezultat jecljanje kot poskus obvarovanja tega pred ustno izpovedjo).

Sam osebno nisem nikoli regresiral pacienta dlje nazaj v čas kot je rojstvo. Zakaj?
Iz preprostega razloga, ker za to ni bilo potrebe.

Ker nimam izkušenj z regresijo v prejšnje življenje nimam ustvarjenega nekega mnenja, čeprav lahko rečem, da bom ostal skeptik dokler ne vidim konkretnih dokazov.

Če koga zanima dodatna informacija lahko postam link do članka zakaj naj ne bi počeli past-life regresije, vsaj ne namenoma.
Great are mysteries of the mind ...

BigWhale ::

Zakaj naj ne bi tega poceli? Regresije v prejsnja zivljenja namrec....

Mnja... Lahko ugotovis, da si bil v prejsnjem zivljenju en pateticen enocelicar... Travmaticne posledice v sedanjem zivljenju bi lahko bile usodne... ;>

Drugace bi se pa jaz odlocil za regresijo in 'obuditev' vsega spomina za nazaj. Rad bi se spomnil vsega, vsakega malega bednega detajla. Ne vem sicer zakaj bi bilo to dobro ampak bi pa bilo zabavno. :)

Drugace pa, hmmm, bi se lahko vprasal ali je to v resnici zdravo...


--
BigW!

Thomas ::

Če je živela neka kopija tebe 1000 let nazaj, potem so vsi njeni spomini bili zbrisani s smrtjo tistih možganov. Iz trenutnih možganov je no way, da bi jih spravil. Iz celega Osončja kvečjemu. Ampak bi ga morda uničil pri iskanju vseh informacij ... tko da - NO WAY.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hypno ::


Dodatna misel, lahko je tudi povsem zgrešena zaradi pomanjkanja informacij:

Vsak, ki se odloči za past-life regresijo ima ustvarjeno neko mnenje in predstavo o vsej zadevi, pa naj bo to zavestno ali podzavestno. V hipnozi lahko v regresiji nazaj, še dlje od rojstva v prejšnje življenje, ko ni več shranjene informacije v podzavesti za to obdobje, ta predstava pride na plano in zapolni praznino, nastane spomin, kar oseba podoživi kot resnično. V tem primeru govorimo o t.i. false memory sindromu.
Great are mysteries of the mind ...

njok ::

time distortion (raztegnitev ali kompresija časa - npr. 1 ura v real-time je za hipnotiziranega lahko 5 ur ali pa 5 min)

A ti to resno? :D A lahko prosim kaj vec poves, mogoce kak link, me zelo zanima namrec.

Hypno ::

njok,
izvoli link na temo time distortion-a :)

Govori o tem kako mojstri borilnih vescin razvijejo zmoznost koncentriranega fokusa do stopnje avtohipnoze, kjer dojemajo gibe nasprotnika upocasnjeno in svoje gibanje pospeseno.

Enjoy!

Za tiste, ki se jim ne ljubi brati celega clanka:
"His attacker seems to be moving in slow motion, while he himself seems lighting fast. The two figures merge. In a moment the attacker is on the ground, and the martial artist resumes his relaxed, but alert position."

P.S. Avtor clanka je bil 1997 Indiana State Senior black belt champion ;)

Linki na temo uporabe time distortion-a in ucenja pa sledijo.
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

Boky ::

Hypno a se ukvarjas tudi z kako borilno veščino?

Hypno ::

Na zalost se ne morem.

Zgornja informacija je posredovana taka kot je, brez mojih osebnih vtisov o tem.

Nekaj podobnega metodi, opisani v zgornjem clanku, se uporablja pri NLP-ju (Neuro Linguistic Programming). Postopku se rece anchoring (sidranje).
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

njok ::

Hvala, grem brat!

njok ::

Zanimiv clanek, vendar sem do nekaterih stvari skepticen (KI throwing, etc.).

Bom malo pogooglal. :)

sloncek ::

Ja res zlo zanimiv članek. Si nikol nebi mislu, da je bullet time možen v real life-u :). Me pa res zanima če se, da kje v sloveniji učit hipnozo.Tko, da če lohka še kej glede tega poveš bi blo zlo fajn.
(Čist iz ferbca me zanima).

Hypno ::

V Sloveniji zaenkrat ni organiziranega solanja hipnoterapije oz. tehnik hipnoze. Ena najugodnejsih variant je t.i. distant learning na daljavo. Vse potrebno gradivo dobis domov ali snames preko neta. Ponavadi obstaja casovna omejitev glede najkrajsega casa od prijave do moznosti za opravljanje izpita. Povsod imas seveda na voljo support in dobis odgovore na vsa vprasanja na katera naletis skozi studij. Po uspesno opravljenem izpitu dobis naziv certified hypnotherapist in diplomo. Ponavadi je tako, da so sole pod kontrolo mednarodnih zdruzenj terapevtov in zbornic, kar pomeni tudi avtomatsko vclanitev in pridobitev certifikata, ki potrjuje uspecno koncano solanje in priznavanje sole kot primerne tudi s strani večje skupnosti s tega podrocja.

Sama teorija je lahka stvar vse zadeve. Postati dober hipnotizer oz. hipnoterapevt je v pretezni meri odvisno od samoiniciative posameznika, da se ne zadovolji samo z stvarmi, ki jih dobi servirane, ampak da ostane aktiven in stalno isce nove informacije. V tem primeru se vrne kar se vlozi. Se ena pomembna stvar: veliko, veliko vaje, cimprej spravis v prakso kar si se naucil, bolje je. Bolj malo ti pomaga samo branje, ce stvari ne preneses v prakso, ker praksa je tisto kar ti da samozavest, ki se podzavestno prenasa na pacienta in s tem dviguje uspesnost same terapije. Zelo zanimive so tudi delavnice na katerih pod kontrolo mentorjev popravis morebitne napake, ki jih pocnes.

Nekaj linkov:
www.eich.co.uk
www.omnihypnosis.com
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

Boky ::

Hypno predvidevam, da si dal ti nekaj takega skoz?

sloncek ::

Učenje na daljavo se zelo lepo šliš, smo mislm, da dobr mentor vsen pomen dost več kot vse knjige. Navsezadnje se tud birilnih veščin nemorš kar prek video kaset naučit.Me pa zanima če v tujini obstajajo summer courses al pa kej podobnega ?.Kok časa sploh traja predn lahko prideš do naziva hipnotizer?(mesece ,leta:))).

Gaby ::

Hypno!

A ves mogoce za koga iz slovenije, ki izvaja regresijo v prejsnja zivljenja. Jaz sem slisala, da menda tud 20 jurjev racunajo al neki takega. Je pa zanimivo slisat kaj vse so se spomnili ljudje, ki so to doziveli..8-O

lp,

Hypno ::

Boky,
najprej distant study, ker ni blo druge primerne variante (vsaj zame ne), sem pa bil kasneje tudi na nekaterih delavnicah, predvsem o uporabi zahtevnejših regresijskih in forgiveness tehnik. Vcasih povprasam za kak nasvet tudi katerega od bivsih mentorjev, ce se mi zdi potrebno.

sloncek,
se strinjam s tabo, da distant ni isto kot live course, vendar je stvar v tem, kot sem ze povedal, da se samo teorijo lahko naucis tako doma, kot ce poslusas na predavanju. Zakaj?
Zato, ker so programi, narejeni za pridobitev certifikata oz. diplome diplomiranega hipnoterapevta, sestavljeni na podlagi izkusenj terapevtov in predavateljev, ki vedo kaj je potrebno terapevtu vedeti za samostojno delo in kaksne so najpogostejse dileme in vprasanja studentov. Prav tako ponavadi vsakemu, ki se odloci za distant learning varianto, dolocijo osebnega mentorja kar tudi delno pripomore k premostitvi razlik med obema vrstama studija. Vsi programi ucenja na daljavo, ki so potrjeni s strani mednarodnih zvez s tega podrocja so tudi pregledani, ce zagotavljajo zadostno kvaliteto za sam studij.

Veliko lezi na tistem, ki se odloci za tako vrsto studija. Npr. obvladas teorijo za uporabo regresijskih tehnik pa vendar kako pridobiti potrebne izkusnje. Najenostavneje ce imas koga, ki je pripravljen sodelovati s teboj in da ta stvar zanima.
Primer:
Zakaj bi se takoj odlocil in poskusil regresijo v terapevtske namene, ceprav imas znanje, ko pa lahko pridobis izkusnje brez nevarnosti za kogarkoli, ce uporabis regresijo za npr. zabavo. Nekoga lahko regresiras v podozivitev prijetnih stvari, ki jih je ze od nekdaj zelel spet doziveti ali za najdbo kakega izgubljenega predmeta, ki ga ne najde ze dolgo casa. Moznosti je veliko, paziti je treba edino, da ne precenis samega sebe in svojih sposobnosti.
Ko se cutis dovolj sposobnega preneses svoje znanje v terapijo, vedno se najde kdo izmed znancev, sorodnikov, kolegov s kaksno tezavo primerno za obdelavo v hipnozi. Enostavno se je treba znajti, ce imas seveda zadostno motivacijo. Tisti, ki ga zanima hipnoza zaradi tega, ker se mu zdi, da si bo potem podredil vsakega in delal z njim kaj bo zelel, ter si "pumpal" ego, ne bo zadovoljen, ko bo enkrat odkril kaj hipnoza in terapija sploh sta :))

sloncek,
vsake toliko casa imas redne intenzivne delavnice, kjer lahko pridobis zeljene certifikate, v nekaj dneh (UK, USA). Vendar, kot sem rekel, tudi ce vidis in obvladas teorijo je tisto kar te naredi samozavestnega pri uporabi teh stvari, izkusenje tega, ko ti delas s clovekom in veckratno ponavljanje, ker niti 2 pacienta ne bosta reagirala enako.

IMHO ni dlje trajajoci distant learning slabsi od live course-a, seveda je pa v nekaterih stvareh okrnjen, kar pa se da nadoknaditi z delom in nadgrajevanjem ze pridobljenega znanja.

sloncek,
moj namen zgornjega clanka ni bil predstaviti hipnozo kot metodo s katero se naucis borilnih vescin al karkoli podobnega, ampak kot dopolnilo in primer za prvotno debato o popacenju casa.

Za uspesno terapijo so pomembne tudi sposobnosti, ki se razvijajo s casom. Npr. nacin govora, podajanja sugestij, pristop do pacienta od prvega trenutka dalje, zmoznost identifikacije s pacientom in njegovim problemom ...

Gaby,
kot terapevt uporabljam pri svojem delu regresijo, past life regresija ce gledas ni nic drugega kot regresija v casu se malce nazaj kot "ponavadi". Kot sem ze zgoraj opisal so mnenja glede tega se vedno zelo deljena, ceprav se pojavlja vedno vec dokumentiranih primerov tega. Vcasih se tudi pri terapiji izkaze, da je potrebno za najdbo ISE (glej prejsnje poste :) ) se dlje nazaj v preteklost od rojstva. Drugega, ki se s tem ukvarja ne poznam, sem pa mogu obdelat to tematiko tudi za izpit :))
Ce te res zelo zanima, povej.
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

Hypno ::

Gaby, se word of caution zate.

Glede na to, da ti z lahkoto in zelo hitro dosezes nivo t.i. globoke hipnoze, je pomembo pri uporabi tehnike regresije paziti, da se ta izvaja na tak nacin, da ne pride do usmerjanja in nezavednega sugeriranja kaj naj bi ti recimo podozivela v regresiji, ker se takrat zelo poveca moznost nastanka false memory sindroma, ki ni nic drugega kot "vsajen" spomin, kjer ne opazis razlike med resnicnim spominom in sugeriranim dogodkom. Ker ne poznam ostalih, ki se s tem ukvarjajo, ne morem ocenjevati njihove strokovnosti.
Great are mysteries of the mind ...

Hypno ::

Da ne bo zgledalo, da sem proti Past Life regresiji pa tukaj še mnenje enega od zelo uspešnih hipnoterapevtov zadnjih let (Hypnosis and Hypnotherapy - Basic to advanced techniques for the professional, Calvin D. Banyan):

"It does not matter where you stand on the controversial topic of Past Life Regression. If you do enough age regressions, sooner or later you are going to have a client experience what the client will call a past life. Some clients, albeit only a very small percentage (1-3%) will spontaneously regress into what they will experience as a past life.

If you like doing PLR and you have a client that wants to do a past life regression, then by all means do it."
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

Boky ::

Hypno a se ti je že kdaj zgodilo, da si dobil človeka, ki ti ga ni uspelo hipnotizirat oz. na nejmu nisi mogel izvajati terapij?

Hypno ::

Boky,
tudi to se dogaja. Najpogostejsi tak primer so kadilci, ki poiscejo mojo pomoc na zahtevo/predlog/"tezenje", bodisi svojcev ali prijateljev in ne, ker bi sami res zeleli narediti spremembo v svojem zivljenju na bolje.

Pri takih je opaziti vse mogoce znake podzavestnega "upiranja", npr. nesledenje sugestijam, odpiranje oci med indukcijo v hipnozo, nezainteresiranost za pogovor, prenarocanje naslednjih srecanj na kasnejsi cas ...

To so primeri, ko mi tudi pri najboljsi volji pac ne uspe pomagati, ceprav poskusas skozi pogovor sproziti zanimanje. Dostikrat se ljudje ne zavedajo tega, ker je to njihova podzavestna zelja ostati v zoni udobja.
Great are mysteries of the mind ...

sloncek ::

Bi mogoče lahko dal ene par linkov do strani, kjer bi si lahko kaj več prebral o tem distant study-ju.Stvar me ful zanima sicer zdej nimam časa apak mogoče bi se pa tega kdaj lotu.
A se da s tem ukvarjat tud kot hobi al je to sam za bolj resne :).

Hypno ::

sloncek,
hobi ali resno delo je povsem tvoja odlocitev, nikjer je pise, da zdaj pa mors to tudi pocet, ceprav lahko literaturo potrebno, da se ukvarjas s hipnozo ljubiteljsko naberes z neta (web strani, forumi, newsgroups ...). Je pa stvar v tem, da dobis pri resnem studiju obilo informacij ne samo o fenomenu hipnoze, ampak tudi vpogled v tisti del psihologije, ki se navezuje na to tematiko.
Ce se stvari lotis sam informativno, dobis bolj vpogled v HOW-TO ..., pri studiju pa izves zraven se WHY-SOMETHING-HAPPENS, ni pa seveda nujno.

Na kaj glej pri izbiri distance learning-a:
- kje je sola se priznana (katera vecja zdruzenja jo priznavajo)
- katerih tehnik se naucis (IMHO age regression is a must)
- trajanje studija in nacin preizkusa
- support
- cena (najdrazja sola NI nujno najboljsa)

Linki so napisani v enem prejsnjih postov, plus se tale. Klik!
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

sloncek ::

Hypno lako predlagaš še kakšno uredu knjigo , ki bi se jo dalo dobit v knjižnici v slovenščini ali v angleščini.

Hvala

Hypno ::

Glede knjiznic ne vem kako so zalozene s tovrstno literaturo. Jaz sem vse knjige narocil preko amazon.com. Nekatere od zelo dobrih knjig:

New Encyclopedia Of Stage Hypnotism by Ormond McGill
Hypnotherapy by Dave Elman
Hypnosis And Hypnotherapy by Cal Banyan & Gerald Kein
Great are mysteries of the mind ...

Boky ::

V tem trenutku je na Discovery oddaja o hipnozi!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()

r0b3rt ::

ok, mene zanima če je kje kakšen slovenski link kjer bi bilo razloženo kako se to izvaja, oz. nasploh kje bi se dalo naućiti hipnotizirati... 8-O :\

matjash ::

Hypno, mene pa zanima če hipnoza (govorim kokretno o odvajanju od kajenja) deluje lahko tudi če poslušaš posnetek hipnotizerja?
... bolje pozno kot nikoli.

ThePlayer ::

hm.. čeprav sem bil skeptičen, se mi vedno bolj zdi, da nekaj je na tem. Ampak me vsekakor preseneča, da je mogoče doseči stanje hipnoze, karkoli to že je, na relativno preprost način. Preprost v tem smislu, da hipnotizerju ni treba poznati natančnega delovanja možganov in zavesti (vsaj mislim da ga ne:) ), pa se vseeno (očitno dokaj uspešno) poigrava s stvarmi, ki so IMHO v jedru zavesti same. Znanstvena razlaga me vsekakor zanima.

Ampak tisto o "Regression to past life" je pa crap. (Čeprav je ostalo, o čemer je govoril Hypno pred dvemi leti in pol zelo zanimivo)

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Dokler nisem videl Gaby, kako je pozabila, da obstaja stevilka stiri, sem bil rahel skeptik... ;)

groovy quark ::

Dejmo mal avtohipnozo pa avtosugestijo pokomentirat. Zanimive zadevce...

gzibret ::

Nisem še bil hipnotiziran, samo bi me zelo zanimalo videti oz. občutiti zadevo "v živo". Mislim pa, da je stanje podobno stanju polsna, torej stanja tik preden zaspiš oz. stanju prebujanja. Samo jaz se takrat ukvarjam z drugimi stvarmi, nikoli z avtosugestijami ali brskanjem po lastnem spominu >:D
Vse je za neki dobr!
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Primeri Reinkarnacij, regresija, hologramska zavest? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8212740 (10103) Aston_11
»

Hipnoza in Nevrolingvistično programiranje

Oddelek: Loža
4510212 (5120) globalna80
»

Telekineza & telepatija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6810725 (6073) miska_hiska
»

iščem strokovnjaka za 'vrnitev v preteklost'

Oddelek: Loža
133705 (3023) C_maniak
»

Potovanje duš, reinkarnacija,....

Oddelek: Problemi človeštva
329354 (8782) freserovski

Več podobnih tem