» »

Slab bencin?

Slab bencin?

«
1
2

zlabo ::

Doma imamo avto daewoo lanos 1.5 in moram priznati da ni večjih težav z njim. Pred kakim mesecem pa je začel izgubljati na moči in to toliko, da ko si prižgal klimo je v prostem teku skoraj crknil, prav tako je pri pospeševanju cukal, končno pa je meu namest 180 samo 150! Bencina je pa porabil do 30% več! Pelje fotr na servis (suml smo klimo) pa rečejo da je vse u redu. Dobr, se je sprijaznu s tem da bo mogu kmal avto menat(star je 5 let). Včeri pa mu začne svetit lučka za benz in gre po sili razmer (je pozabu Magno doma) tankat na Istrabenzovo črpalko (je zvest pripadnik Petrola). Natanka 95 oktanskega (kot ponavadi), plača in se odpeljemo. Po nekaj sto metrih vožnje pa ga začne navijat pa pospeške sprobavat, jest ga vprašam kva mu je, mat začne p***t kako voz, pol pa on pove da je vse skupi spet normalno tko kot takrat, ko je bilo še vse vredu. Je bil tko vesel, da ga je skor skoz na avtocest do konca tišu :D
Dons pa pride moja teta s tastarmu avtom, pa vprašam kako to da je s temu, pa prav da je ta nov crknu. Ja kva je pa narobe? Mehankar prav da ne dobi benza in da je možno da je pumpa šla. Prej ji je pa tud skoz cuku. Aja, pa tanka na Petrolu!
Moja teorija je, da je petrol mel neki časa v prodaji manj oktanski bencin ali pa jim je not prišla voda.
Sedaj pa me zanima, tisti ki tankate na Petrolu, ali opažate kakšne podobne čudne reči?
  • spremenil: zlabo ()

Azrael ::

Voda, nič drugega. Naši vrli naftarji že dolgo z bencinom prodajajo velike količine vode, mogoče zato da pogasi požar, če bencin slučajno zagori:D .
V prejšnjem avtomobilu je bil steklen filter za bencin in se je jasno videlo, koliko vode je v bencinu. Količina vode je odvisna od bencinskega servisa, na nekaterih redkih, vode praktično ni, na drugih pa je vode ogromno, tako, da so za ta problem odgovorni izklučno zaposleni na bencinskih črpalkah in ne rafinerija. To da imajo slabe rezevrvarje ne drži, lahko je vse novo, vode pa je kljub temu ogromno. Kot zanimivost lahko povem, da vode v bencinu nimajo Hrvati, čeprav INA velja za zaostalo naftno podjetje.

Lp, Azrael

BigWhale ::

Banzai!

To je pa ja splosno znano dejstvo, da se vodo precej mesa v bencin (tako kot antifriz v vino), da so ga mal razredci in s tem pridobi na kolicini. Vodo pa uporabljajo zato, ker se precej dobro mesa z bencinom.

zlabo ::

Antifriz v vino?!?! 8-O

[SpydeR] ::

Kje si pa slišal, da mešajo antifriz v vino? :\

Brane2 ::

Voda se ne meša z benzom. Če bi se,tega zagotovo nihče ne bi "videl v filtru".

Voda ostaja na dnu rezervoarja in se tam počasi nabira, z vsakim novim tankom. Lahko da že predolgo niso spucali cisterne na pumpi in se je nabralo vode v njej...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

zlabo ::

A ni antifriz strupen?
No, vrnimo se k prvotni temi, a je možno da ma Petrol tolk slabši bencin?

Brane2 ::

MOžno. Mene pa zanima a se kaj ve a kakšna inšpekcija nadzira kakovost goriv na črpalkah (vsebnost vode) ?

mAsA ::

Mamo prnas Ino in morm rečt ,da avto velko boljš gre kot če tankam v MB na pertolu.
AMD Athlon(tm) 1700+@1.47 GHz, K7T266 Pro, DDR 512 Ram,
ATI Radeon 8500, 60+120GB HD, LG 775FT

Highlag ::

Lahko ste imeli samo smolo. Od kolega punca je tud tankala na Istrabenzu enkrat, in rezultat tega je bil, da so morali na servisu kompleten vod bencina (od tanka do motorja) očistiti, ker je bila v bencinu neka svinjarija. PA še en tank bencina je stran vrgla. Voda lahko pride v tank avtomobila ali petrolovega servisa tudi po nesreči. Ne verjamem da dodajajo vodo v bencin, ker se kvaliteta bencina kar pogosto testira.

Glede antifriza v vinu: Antifirz povzroči, da vino prej dozori in je bolj sladko. Kako to vpliva na človekova jetra in ledvica pa nebi razglabljal. Se pa je včasih to zgodilo. :D

zlabo ::

Ja, sam fora je v tem da nismo mel sam enkrat smole z bencinom, ker to je le zadeva 1,5 - 2 meseca, v tem času pa je kar nekajkrat tankal

brzy ::

To je samo VODA !!
Jaz, če se le da tankam na Istrabenzu.....:8)

nojus ::

bencin je lažji od vode zato je v rezerjarju zgoraj, spodaj pa voda.
Ko filajo rezervarje na bencinskih servisih se to premeša in ko tankaš za tem dobiš večjo dozo vode kot ponavadi. Na petrolu imajo na računalnikih grafičen in številčen prikaz nivoja vode ter benza.
Tako dobiš najboljši bencin takoj ko se pumpa odpre, ker je v rezervarju mirno in je na vrhu skoraj le bencin.
Drugače pa obstajajo normativi koliko vode lahko vsebuje bencin in preden s cisterne prečrpajo v rezervaje to tudi analizirajo.
To vem, ker sem 2 leti kot študent delal na petrolu (za male pare).
petrol=petrol
sovražim Gargamela.

Maršal ::

Kupte si dizla , mam golfa TDI , te masine sekajo. Sam mal pozimi treba pazit.

typhoon ::

Vprasanje za nojusa. Kaksno je potem dejansko stanje? V prvem delu pises o vodi, ki naj bi bila na dnu rezervoarja, v drugem pa o analizah in dovoljenih kolicinah. Kaj pa filtri in fin pesek in se nekaj drugega kar ni za povedat??? Glede na to,da si na bencinskem servisu delal dve leti ali pa le dve sezoni, bi o teh stvareh lahko vedel vec.
Brez zamere in LP

nojus ::

dejansko stanje: voda je v bencinu. to itak! vprašanje je koliko jo je. enkrat je sodelovec poslal cisterno nazaj (ker ni hotel sprejeti bencina - preveč vode), kar mu pogodba narekuje. To ne pomeni, da na petrolu zvečer dajo šlavf v rezervarje in šopajo vodo.
Krivci za to so cisternarji, ki kradejo benz ali nafto za svoj kamionček ali avto in dolivajo vodo. Govorim za nekatere - oz. samo opozorim, da se to dogaja. Bencin je pa isti na petrolu / ina / omv /shell, ...
Vse je z reke (Rijeka)
sovražim Gargamela.

Roadkill ::

Ni čudn, da je sama voda, če je pa iz reke ;)
Se pa točno to dogaja fotru zdele... avto drugač super laufa zdele pa neki cuka k pospešuje. Bo kr veseu, k mu bom tole povedu.

McBoby ::

Tisti, ki s(m)o že mal starejši, se mogoče še spomnijo 15 let nazaj so mel afero v Avstriji, ker so mešal antifriz v vino. Se sliši mal čudn, sam je že zgoraj eden povedal, zakaj se v vino daje antifriz.

typhoon ::

Nojus! Ne morem biti tiho, zato ti povem le, da se najvec vode v rezervoarjih nabere zaradi kondenza. Res se vcasih zgodi, da na bencinski servis prispe avtocisterna z gorivom, ki vsebuje prevec vode, vendar ti 100% zagotavljam, da jo sofer ni nalil. Dobil jo je pri natovarjanju v skladiscu, ko jerezervoar skoraj prazen in je na dnu vedno nekaj vode in mulja. Ti, ki zadevo zelo dobro poznas bi moral vedeti, da imata nasa naftna monopolista kar nekaj kontrolorjev, ki redno na terenu med voznjo spremljata avtoprevoznike. Vedeti bi moral tudi, da med precrpavanjem goriva in se nekaj casa potem ne bi smeli tankati goriva iz rezervoarja, ki se je pravkar polnil. Pri polnjenju podzemnih rezervoarjev se voda in ostala umazanija pomesa z gorivom, zato jo stranka pri takojsnjem tankanju dobi v svoj avto.
O "cisternarjih", ki kradejo bencin in nafto bodi rajsi tiho in premisli preden kaj neumnega zines! Nisi morda pozabil ziniti, da zaposleni na bencinskih servisih redko kdaj kupijo gorivo. Mogoce pa so ti stari macki na servisu kaj zamolcali?

P.S. Goriva na nasih servisih so iz uvoza (Sermin pri Kopru-prispe tanker, Italija, Avstrija, Slovaska)
Reka je ze zdavnaj out.
LP

Freelancer ::

Hm hja fotru se je ene parkrat zgodilo v preteklem letu, da mu je motor klenkal, ce je prbil gas do konca... sumil je slab bencin, saj se je zadeva po ponovnem tankanju umirila.

Balandeque ::

McBoby: Jep, 1985, manj znano pa je, da so tistega leta delali tudi v Italiji, kjer je mislim jih eno 20 umrlo.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Darko ::

TIsto kar so dodajali v vino gotovo ni bil antifriz. Bila je kemijska spojina (morda gliceridi ali glikoli, se ne spomnim), ki je prisotna tudi v antifrizu, pa so novinarji zapisali, da dodajajo antifriz. Se pač bolj napeto bere. Saj vsi iz osnovnošolske kemije veste, da je alkohol tudi v zelju oz. da je to kar mi pijemo le en majhen del skupine alkoholov. Res pa je da je tista kemikalija služila za izboljševanje okusa vina in, da je bila strupena. V Italiji pa so menda delali vino čisto umetno samo z ekstrati, vodo in alkoholi.

Kar se tiče goriva, me zanima ali imam možnost preveriti kakovost goriva v svojem rezervoarju in kje? Pri centralni sem to naredil in so mi priznali reklamacijo (izčrpali so ostanek goriva iz cisterne in natočili novega.

Pa menda dizlom voda precej bolj škodi (lahko uniči tlačilko). Bral sem o nekaj primerih, ki so tankali na Hrvaškem.

LP Darko

Gemm ::

Darko: Antifriz je glikol: etan-1,2-diol. Razlika je v tem, da ima eno -OH skupino več kot navaden etanol, kar ga dela reaktivnejšega in posledično bolj strupenega za naša jetra. Zaradi večje reaktivnosti pa tudi verjetno pohitri fermentacijo. (Človek ne prebavlja vseh alkoholov: le etanol, glicerol in propandiol (gre v piruvično ksl) od nižjih alkoholov)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gemm ()

nojus ::

@typhoon Kako moraš biti tako out in garantirati za vse šoferje v sloveniji da nobeden nikoli ne naliva vode, glede na to, da cisterne niso zaplombirane? Če si ti oz. tvoj fotr pošten cisternar, govori o sebi in ne posplošuj. Poleg tega v sloveniji nista monopolista? Če govorimo o monopolu se gre za eno podjetje. Tukaj jih imamo pa vsaj 3 (petrol, omv, shell).
Zaposleni na petrolu plačajo toliko kot natankajo, ker se do litra natančno ve koliko je v rezervarju česa in se dnevno popisuje. Vse vodi računalnik in v LJ sprotno preverjajo dogajanje, ne ba bi petrolovec sploh vedel, ker se povežejo na comp ali na kamere.
V starih cajtih se je pa na veliko kradlo, tako kot povsod.
Tako da typhoon ne vem od kje tebi takšne informacije?!?
sovražim Gargamela.

wishmaster ::

:D Pred 14 dnevi sem odpeljal cliota iz servisa.Imel sem skoraj prazen tank.Šel sem tankat na bencinsko pri interšparu celje.Tankam poln tank,potem sem se pa peljal v maribor in avstrijo.V avstriji se pa začnejo problemi.Najprej mi je začelo cukat avto ko sem šaltal iz 4 v 5 brzino.Ko sem se ustavil mi je avto skoraj vedno ugasnil.Nekajkrat sem hotel spelat in mi je avto ugasnil pr 2500 obratih.Na to sploh nisem takrat pomislil da bi bila v bencinu voda.S tistim tankom bencina sem se vozil še cel teden.Ko sem šel ponovno tankat je bilo vse OK (Bencinska pri EMO celje).
Petrolovci si mislijo da bodo mešal vedno več vode v bencin in da bo avto počas delal na vodo in ne več na bencin:D :D

stromar ::

Nam eno leto avto sploh ni vžigal pozimi, ker je voda v rezervarju zmrznila in zablokirala pumpo. Potem je kmalu začela pumpa piskat in je enkrat med vožnjo po avtocesti zaribala.

koyotee ::

Tle neki ne stima glede Antifriza v vino! Zakaj bi mesal antifriz v vino, če je pa dražji kokr js vem!!!!!!
Dejte mau pomislt:\
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

OrkAA ::

Mater jim %#$/! če jest dobim tak bencin v skuter :D :D

Zaenkrat se mi to še ni zgodilo (trkam na les)

Arrivo ::

Problem je tudi žveplena kislina .

Ljudje, ki se ukvarjajo z tem področjem pravijo, da je le te v naših gorivih 10x več kot je predpisano na zahodu .

Zato ni nič čudnega, da avti pri nas delajo cca. 300.000 km, v državah, kjer se kakovost goriv precej nadzira pa nekajkrat več .

Klemenn ::

em, nej še jaz mal branim čast petrola ;

v vseh gorivih, ni bila nikoli (vsaj zadnja leta) NAMERNO dodana VODA!

VODA SE Z BENCINOM NE MEŠA!

vem to iz prve roke, oz iz izkušenj. :\

TribesMan ::

Ja tud pri nas imamo podobne izkušnje z bencinom. Včasih avto sploh nikamor ne vlece je čist len. Pol pa natankaš nov bencin je pa OK. Mamo Opel Vectro 1.8 l.97 in Renault Clia 1.2 l.99. Simptomi so pri obeh enaki še bolj očitni so pri Vectri, ki ponavadi vleče ko vrag, ko pa je "taprav" bencin pa ne gre nikamor tud v končni ga zjebe leti 210km/h z čudnim bencinom pa nekje 180-190km/h.
Sam sem prišel do ugotovitve da je na novejših pumpah (na novo postavljene) bencin OK, na starejših je pa kokr dobiš ponavadi pa za en kurc. Jaz sumim stare podzemne rezervoarje, ki po možnosti puščajo in imajo polno raznih vsedlin za katere sploh nočem vedt.
No ponavad tankam na Istrabenzu v Grosupljem pa me še nikoli ni razočaral, dočim na Barju (Petrol) je bencin že po deafoltu za en k....

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

jjohny ::

Jebediah,
kako pa ti veš, da v bencin ne mešajo vode. A morda tvoj fotr ali morda kakšen sosed dela na pumpi pa ti je rekel, da to pa sploh ni možno??:D :D
Nekaj let nazaj je bilo pri na TV pri Dnevniku prispevek, kako so se tisti dan avtomobili, ki so tankali na črpalki LJ-Barje ustavili še preden so prišli na avtocesto ali pa kmalu na avtocesti. Črpalkarju je pač ušlo malo preveč vode v rezervoar. Petrol je tudi priznal napako in povrnil vse stroške, ki so nastali na avtomobilih.
Črpalkarji so totalni jeba_i. Ne vsi, ampak nekateri so res obupni. Jaz raje tankam v kakšnem manjšem kraju, kjer se ljudje med sabo poznajo oz. poznamo. Tu se črpalkarji ne upajo kaj preveč mutit. Ni šans da bi tankal npr. v LJ.
lp

atubbuta ::

OK! Zato men isti avti različno potegnejo. 0:)

Klemenn ::

em, ja, fotr dela na petrolu. ti je to dovolj velik razlog;
vsaka cisterna, ki pripelje karkoli na črpalko je pregledana! v cisterno fizično spustijo tako palčko, ki je namazana z neko snovjo. če je v vodi tudi najmanjša količina vode bo ta krema spremenila barvo in cisterna ne bo smela iztankati

to so večkrat oz vedno že izmerili meni in mojemu fotru (vozimo kurilno po bajtah, druge stvari po črpalkah) :\

mescaline9 ::

stromar: Tist da vam je voda zmrznila v tanku je en ljudski hoax. V resnici sploh ne zmrzne voda, ampak zmrznejo (se strdijo) višji voski, ki so v plinskem olju. Dvomim, da se vam je to zgodilo z bencincem.

Ja voda v bencinu je lahko, tud če se ne meša. Disperzija bi lahko nastala takoj po tankanju v rezevoarje, kasneje se stvar seveda usede. Me pa skrbi neki druzga. Od kje gre odtok iz rezovoarja v pumpo? Pomoje, da iz dna rezevoarja. Sej zdej veste kaj hočm povedat. Če se motm me popravte, to je hipotetično.

atubbuta ::

Noh, jz pa misl, da le ne gre odtok z dna! :\ Vse smetke, ki po naklučju prstanejo dol bi potemtakem natoču v tank.

perci ::

Ja, ne gre čist iz dna, ampak iz strani čisto pri tleh. Na vrhu tut ne more bit, right :\ .

bruhanje ::

Tale tema je pa direkt za 24ur:D ..... bom poslal novinarki!

snow ::

Brezvodni bakrov sulfrat (CuSO4), ki je bele barve, veže vodo in postane modre barve. Nastane CuSO4 * 5H2O.

Za določevanje količine vode pa se uporablja metoda Karla-Fischerja. Če kdo hoče lahko povem kaj več o tem.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

HeiJack ::

Menda ima Agip (vsaj en, ki tam dela - Vodice) 95 take kvalitete kot Petrol 98 oktanskega (tako prečiščenga), ker dobijo bencin direkt iz Esso rafinerije; Petrol menda 95-ko tensta, da je komaj še bencin. Sem probal in moram rečt, da se mi je poraba iz 8.2/100 zmanjšala na 7.9 - neki je zgleda na temu8-O .

TribesMan ::

Ja to sm tud že jaz slišal da naj bi avto z 98okt benzom kuril manj kot z 95okt kaj vi menite, moj kolega pravi da ni mogoče. Men se zdi da pa je, ker je 98 lažje stisljiv in se mašina "lažje" vrti.

Lahko pa da se tudi motim!

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

mescaline9 ::

Ja, pomoje je neki na tem. 98 oktanski bencin da od sebe več, zato ti ni treba tolk na gas pritisnit, da vleče isto kot 95, posledično porabiš manj.

krneki0001 ::

Samo če nimaš mašine prirejene za to imaš lahko probleme.

LP
Nebivedu

P.S. Pr nas je tut OMV pa je imel vode full not in so mu prišli spucat cisterno, tko da je zdej vredu bencin.

Nico ::

hmm, dvomim, saj imajo ponavadi goriva z višjim oktanskim številom manj KJ/Kg. Kolikor vem dodajo malo več toluena pa je. Da je pa 98 oktanski lažje stisljiv je pa mimo.
Everybody banana on your head!

Freelancer ::

Zadnje case sem opazal dolocene cudne stvari pri delovanju motorja. V prostem teku je bilo prisotno nenormalno ropotanje oz. tresenje. Motor se ni zaganjal, vendar se je vse skupaj cudno treslo. Rezultat je bil pa, ko so se zvoki pomesali, kakor da bi imel dizla :). Za povrh je bilo med voznjo prisotno pritajeno klenkanje in zelo obcasno cukanje. V glavnem za popizdit. In js sm sumil bencin, ker je bilo vcasih bols, se posebi enkrat, ko sem tanku na Istrabenzu. In danes tankam 98 na petrolu in seveda so problemi cudezno izginili. Kurcev petrol pa njihov bencin ;((. Zdej gradijo v blizini Istrabenzovo pumpo, hvala bogu. Do tacas bo pa prisel v postev Agip al kaj je ze tista italijanska pumpa v Vodicah.

snow ::

Bi morali vzorce malo pobrat in par testov naredit ja. Po večih postojankah vsakega podjetja. :\
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

nojus ::

pa javno objavit rezultate!
sovražim Gargamela.

Mate ::

Hum... zdej sta mi mogoce jasna dva "blackouta" na AC, k je blo nekak tko, k da bi masini zmanjkal benza za 0.2 sec, pol pa normalno naprej. Zanimivi so teli nasi naftarji ;)

Brane2 ::

freelancer:

Če tankaš benz z premajhnim oktanskim številom, lahko prihaja v cilndrih do detnacijskega zgorevanja.To slišiš kot klenkanje, ki je lahko izraziteje pri toplem motorju, saj se benz raje vžge. Praviloma se takrat vžge še preden skoči iskra na svečki, ko bat še potuje navzgor. Taki šoki zo zelo škodljivi za motor.

Kolikor pa sem slišal, je voda lahko celo koristna in jo uporabljajo v dirkalnikih kot dodatek. Baje umiri gorenje benza in omogoča delo z zelo bogatimi zmesmi. To seveda odpade pri normalnih motorjih, kjer je cilhj čimmanjša poraba in so zmesi siromašne. Tu voda samo povzroča nadlego in korozijo..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

stromar ::

Ibn Saba: Pri Fiat Punto-tu je pumpa do dna potopljena v rezervoar (kot potopne črpalke za akvarije...), avto je popravil moj stari oče, ker je bil včasih letalski mehanik. V rezervoarju je bilo cca 1,5-2L vode na dnu. Ni šanse, da bi šlo mazivo v pumpi ali kaj podobnega, saj je bila pumpa na spodnjem delu rjasta in avto je bil star komaj eno leto
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Petrol ultimax (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42358866 (37175) Matev
»

Bencinske črpalke (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8420800 (18245) Nesta
»

test bencina (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25946774 (39747) edge540
»

Kvaliteta bencina/dizla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10229065 (26929) kixs
»

Petrol prodaja vodeni bencin? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8420577 (18042) gzibret

Več podobnih tem