» »

UPS in avtomobilski akumulator....

UPS in avtomobilski akumulator....

«
1
2

mrTwelveTrees ::

Na servisu mam UPS... neki tranzistor je šel... popravilo me bo stalo skorajj 0, ker mam veze...

Baterijo mam tudi fuč...

Sem pa se pogovarjal z serviserjem... da se da prklopit akumulator od avtomobila... samo čas polnenja bi se podalšal...

(Kable iz upsa speljem ven na akumulator)

Ne vem če je to vse ok... ima kdo od vas to ?

UPS pa je FISKARS... (brez povezave za računalnik - COM) star je pa cca 6 let...

Brane2 ::

Načeloma za tako amatersko uporabo bi moglo delat...

Tle je daleč bolj kot tip akumulatorja pomembna njegova kapaciteta. Pred kratkim smo nabavli eno zadevo z 1 kVA in ti lahko rečem, da tiste vdelane mini akumulatorčke tok praznjenja dobesedno ubija. Če stvar s polnimi akuji napaja en računalnik, zdrži 20 minut, če sta pa gor dva, pa akuji izdahnejo že po sedmih.

Tako hitro praznjenje svinčevih akujev ne more biti dobro. Tudi iz akumulatorja dobiš le majhne %% kapacitete. Zato planiram nabavo parih velikih klasičnih akumulatorjev (najreje tistih za tovornjake od 180 Ah), ki bi čas autonomije podaljšali ohoho, recimo za kakih 50x.

Polnjenje je lahko problematično, to je verjetno odvisno tudi od samega UPSa. A tudi če traja pač toliko dlje, pa kaj. Saj tako napajanje ne potrebuješ vsak dan. Pravzaprav so prekinitve redke, torej se ne sekiraš, tudi če se stvar polni cel teden.

Edini problem je, če je tok poljnjenja tako majhen, da ne more efektivno polniti tako velikih akumulatorjev, samo tega se po moje ni bati.
Ne vem, bi blo treba pomerit...

V glavnem, ideja ni neumna. Rezultatov ne garantiram, bom pa to tudi sam probal prav v kratkem. Soliden UPS je noro dobra stvar, že zaradi motenj v mreži, sploh če imaš recimo ADSL in na njem majhen server...

mrTwelveTrees ::

ja, mam adsl in server :)

zdej, ne morem si dobit akumulatorja samo za test,... ampak ga morm kupit...
niti ne vem kakega kok Ah, nočem pa da je predrago...

Brane2 ::

Ponavadi imajo taki UPSi vsaj dva, če ne tri 12V akuje vezane zaporedno, torej jih moraš nadomestiti z istim številom avtomobilskih.

Velikost, ki jo boš izbral, je sicer odvisna od potreb je pa tam nekje 120 Ah neka zlata sredina. Tako glede dimenzij kot tudi glede cene. Kar se modelov tiče, nisem več 100% na tekočem, bi pa sam izbral ta rdeče TOPLA akuje. So zelo poceni, pa solidni in IIRC imajo 3 leta garancije.

Poleg tega niso povsem zaprti impak imajo nek polzaprti sistem. Načeloma ne bi smel kupovati povsem odprtega akumulatorja, ker so hlapi iz celic eksplozivni (voda se razkraja itd), samo pri teh nekaj akujih in tako majhnih tokovih poljnjenja to en bi smel biti problem.

No, če se da, imej akuje vsaj v nekoliko zluftanem prostoru, ni pa to IMHO nujno. Vsekakor ne imej odrtega tipa akumulatorjev (takih, ki jim čepe lahko snameš kar z roko). Teoretično so najboljši povsem zaprti, samo so dražji pa tudi konstantno polnjenje jih ubija-predvsem elektrolit.

No, da ne bi kompliciral- jaz bi vzel rdeče "TOPLA" akuje....

Azrael ::

Pri akumulatorjih danes ni več kakšne posebne razlike v kvaliteti od firme do firme, zato vzermi tiste, ki imajo veliko garancije in ugodno ceno, kar so, kot je Brane rekel, akumulatorji Topla. Samo par težav bo...

Povezave med UPS in akumulatorji morajo čim krajše in biti izvedene s kabli velikega preseka. Vsaj 6 ali 10 mm2. Ker imaš drugače prevelike padce napetosti na dovodih in bo UPS izklopil mnogo prej, kot bodo akumulatorji v resnici prazni, ker bo zaznal, da je napetost prenizka. UPS, ki ga imam, Fiskars 1000VA z COM linkom do računalnika, sem tudi na začetku priklopil na 2 x 12V 55Ah (originalni akumulatorji fuč) in je že po nekaj minutah UPS javil, da je akumulator prazen. Razlog kabli 10mm2, dolgi 2 x 5m.

Varianta za avtomobilskimi akumulatorji je uporabna, če imaš na razpolago veliko prostora.

Avtomobilski akumulatorji niso najbolj primerni za ta namen, ker so prvenstveno namenjeni za start avtomobila, ne pa za trajno napajanje. To se najbolj kaže z večjim samopraznjenjem in hitrim pojemanjem kapacitete po več kot 30tih ciklusih. Akumulatorji za solarne panele, teh težav nimajo, imajo pa oderuško ceno.

Drugače pa sem dobil nove akumulatorje za UPS 4 x 6V 7Ah, ustrezne dimenzije , v HTE za 10kSit (potrebno je bilo reči. če je kaj popusta na 4 komade).

LP, Azrael

P.s. Ali imaš mogoče kakšna navodila, kaj se nastavlja z DIP stikali na zadnji strani UPSa ?
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Azrael:

Se pravi imaš izkušnje s tem in stvar dela ? Super.

Pripomnil bi le še nekaj okrog avtomobilskih akumulatorjev, kar zgleda da se je zgodilo tudi pri tebi.

Kapaciteta in število praznjenj pri svinčevih akujih so zelo odvisni od pogojev.

Navaden avto aku ima podao kapaciteto novega akumulatorja pri praznjenju z enakomarnim tokom v času vsaj 5 ur tako da akuju napeptost nikoli ne pade pod 10.8V. To pri 55 Ah modelu pomeni tok največ 11A. Pri dveh akumulatorjih to pomeni vhodno moč 11A x 2 Akuja x 12V =264W. ker se nekaj izgubi tudi v pretvorniku, (recimo 10% v elecheapo pretvornikih), je to recimo raje 230W.

Čim bo tvoje breme vleklo večji tok, bo avtonomija manjša tudi zaradi tega, ker ne boš mogel izkoristiti celotne kapacitete akumulatorja ampak samo njen del, preden bo aku prazen. Tako verjetno pri 600W praznjenju ne boš dobil niti 60% podane kapacitete ven.

Pa to še ni vse. Avtomobilski akumulatorji ne marajo trajnih praznjenj z velikimi tokovi, ki povzorčajo izrazito odpadanje aktivnega prahu s plošč in krivljenje plošč, še najbolj pa sovražijo praznjenje do konca (do tistih 10.8V).

Mislim ,da je trajnost podana tipično kot parsto polnilno'praznilnih ciklusov za 20 urnim praznilnim tokom (torej C/20, pri 55Ah modelu torej 2,75A), do napetosti 11,xV (malo več od minimuma torej).

Zato bi se po moje 120 Ah akuji bistveno lepše obnesli. Praznilni tok pri UPSu bi lepše prenesli, torej bi dobil večji % od podanih Ah ven, pa trejnost bi bila bistveno boljša. Poleg tega bi se pri 120 Ah modelih bistveno manj sekiral, če ven ne bi dobil ravno 100% ampak mogoče 70% od podanih cifer, ali celo recimo 50%.

Če imaš recimo dva 120 Ah akuja in če lahko denimo računaš na 70% kapacitete v praksi, pomeni to pri tipičnem bremenu enega računalnika s solidnim monitorjem porabo recimo 300W ali tok praznnjenja recimo cca 15 A. To še vedno pomeni celih 5 ur nemotenega dela z akumulatorji, ki stanejo vsak verjetno cca 10 kSIT.

Seveda, pri 180 Ah modelih, ki stanejo par kSIT več, dobiš vsaj 50% več, torej 7.5 ur dela, verjetno pa še kaj več, ker je pač ta praznilni tok zanje že malenkost in dajo od sebe večji izkoristek materiala na ploščah.

Tudi padec kapacitete skozi cikluse tu verjetno ne bi bil tako izrazit...

Highlag ::

Meni je ob branju vaših ugotavljanj prišlo še nekaj na misel:

Imaš ups, ki ti zagotavlja avtonomijo 10min, potem pa ima prazen akumulator in se ugasne. Potem pa mu priklopiš akumulator, ki mu omogoča avtonomijo 2h.

Ali je konverter konstruiran tako da "zdrži" tako dolgo avtonomijo? Tu mislim predvsem na segrevanje konverterja in njegovih komponent. Je to kdo kontroliral?

Ne pravim da zadeva nebi mogla delat, ampak danes ko vsi šparajo na vsakem koraku je čisto možno, da proizvajalec optimizira hlajenje na teh 10 minut. Daljša obremenitev pa lahko povzroča pregrevanje konverterja.

Kaj mislite?

Red_Mamba ::

Brane a lahko poveš koliko 12V akujev je povezano zaporedno. Jaz imam v načrtu narediti svoj UPS z avto akumulatorji in sem razmišljaš o 4x 12V zaporednih, tako da bi bilo lahko za 2h samostojnega dela. Poleg tega me pa še zanima če lahko pogledaš ali je možno kar iz 320V usmerjene napetosti polnit take akuje z PWM modulacijo in ustrezno ozkimi impulzi frekvence nekaj kHz morda nekaj 10kHz. Ker bi se s tem izognil še enmu trafotu v UPSu. Morda samo kaka dušilka ali kaj podobnega.
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Red_Mamba ::

Aja pa še to če mi lahko kdo pove, koliko časa traja pri kupljenih UPSih običajno polnjenje ko se akuji spraznejo. Ker bo pri meni večja kapaciteta nebi rad da se akuji polnijo predolgo. Samo z prevelikim tokom pa tudi nebi rad, ker je potem glavni usmernik preobremenjen pa še motnje v izhodni napetosti se lahko pojavijo.

P.S. Moj UPS bo true sinus izhod. :D
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Red_Mamba:
A ti hočeš naredit "on-line" UPS?
Ne vem, koliko je to smotrno, saj 99% zadev sploh ne opazi preklopa releja in vklopa pretvornika.
Razen če ti omrežna napetost res preveč niha (za kar pa bi težil Elektru).
Sicer bi polnjenje šlo na način, kot si si ga zamislil, toda takrat bi imel akumulatorje pod mrežno napetostjo... Če ti pa to ni problem, potem pa kar na delo :)

/edit:
Glede polnjenja: najbolje je pogledat specifikacije proizvajalca akumulatorjev, lahko pa narediš zadevo, ki bo vzdrževala napetost 13.8V na akumulator, max. polnilni tok pa naj ne bi presegal 1/10 (raje 1/16) kapacitete.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Dr_M ::

se mi zdi da bi biu polnilec na UPS mal presvoh za polnit velik svincen akumulator. ce je prazen,lohk potegne tak tok, da se ti bo ceu ups stopil.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Azrael ::

@ Brane2

Neverjetno dobro si uganil. Takrat, ko sem UPS preizkušal na avtomobilske akumulatorje je bilo breme TV Gorenje elektronik (TV na "žarnice"), pa še ena žarnica 60 W, kar je poraba spodobnih 300W. Akumulatorji pa tudi niso bili novi. Meril sem pa padec na dovodnih kablih in je bil približno 2V. tok pa 15 A. Izkazalo se je, da kabli za posojati štrom iz avta v avto niso najbolj primerni za tako početje, ker krokodili ne stisnejo najbolje faston priključkov v UPSu in je bilo ravno tu največ padca. Kabli so home made, z 10mm2 vodniki in krokodili za menda 120A. Tako, ko je napetost akumulatorjev padla malo pod 12V (vsak aku zase), je bilo že premalo za UPS.
Ker pa akumulatorji zavzamejo skoraj toliko prostora kot UPS, sem nazadnje kupil nove akumulatorje, ki pašejo v UPSin sedaj mi lepo dela, dobrih 40 min, ampak je nastavljen, da se računalnik in UPS izklopi po 25 min (4x pekač lahko peče en CD malo več kot 20 min!). Je pa dobro občasno (1x na mesec) pognati "vzdrževalna" dela na UPSu, zaradi akumulatorjev. Povezava čez COM je krasna reč.

@ Highlag
Čisto možno pri današnjih UPSih, kjer je vse postavljeno na špico. Pregrevanje po daljšem času lahko predstavlja hud problem. Za tega Fiskarsa pa to nebi upal trditi, teža cca 25 - 30 kg, ogromni hladilniki in pasivno hlajenje, montaža kakšnega ventilatorja za vsak primer pa nebi predstavljala problem, prostor je.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Red_Mamba ::

ponavadi se polni z konstantnim tokom tako da ne bo nič preveč toka potegnalo
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Brane2 ::


Ali je konverter konstruiran tako da "zdrži" tako dolgo avtonomijo? Tu mislim predvsem na segrevanje konverterja in njegovih komponent. Je to kdo kontroliral?


Najbrz odvisno od PSUja. Moji so. Imajo solidne ventilatorje. SIcer pa, a je problem dodat ventilator v UPS ?


Brane a lahko poveš koliko 12V akujev je povezano zaporedno


To je odvisno od tega, kar zahteva obstoječi UPS. Če delaš svojega, lahko sam odoločaš o teh zadevah. Folk veže akuje zaporedno, da doseže višjo napetost in s tem pri isti moči manjše tokove. Za 1kVA bi pri 12V rabil skoraj 100 A tok, pri 48V pa manj kot 20A. Razlika je očitna. Če bi sam delal svoj PSU, bi šel na 48V.
Pri tej napetospti so tokovi še najmanjši, obenem pa je še dovolj nizka, da po zakonu ne spada pod smrtno nevarno napetost...


Poleg tega me pa še zanima če lahko pogledaš ali je možno kar iz 320V usmerjene napetosti polnit take akuje z PWM modulacijo in ustrezno ozkimi impulzi frekvence nekaj kHz morda nekaj 10kHz


Možno je, a to je bolj železničarska rešitev, saj so ti potem akuji v galcvanskem stiku z omrežno napetostjo. Seveda ob tem PWMu rabiš še zelo solidno dušilko, kar potem pripelje pod vprašaj smiselnost tega početja. Trafo ali dušilka, strašne razlike v materialu ne bo, bo pa razlika v varnosti...


P.S. Moj UPS bo true sinus izhod.


Ne vem, koliko je to smiselno za napajanje računalnikov. Zanje je trapezoidni izhod mogoče še boljši od "true sinus", ker so manjše izgube v usmerniku, pa napetost je bolje glajena. Je pa res, da pri taki napetosti ne bodo delale v redu stvari, kot so denimo regulacija vrtljajev vrtalnih strojev itd, mogoče tudi pogon sinhronih/asinhronih motorjev itd.


A ti hočeš naredit "on-line" UPS?
Ne vem, koliko je to smotrno, saj 99% zadev sploh ne opazi preklopa releja in vklopa pretvornika.

True-sinus še ne pomeni "on-line". Slednje pomeni, da tvoj računalnik ni nikoli povezan na mrežo, ampak ga vedno napaja UPS. Ta rešitev sploh ni neumna. Predvsem zato, ker ima UPS ponavadi veliko boljše filtre, kot jih ima računalnik in ostala oprema in tako tudi varuje slednjo pred poškodbami. Ker ni preklopov, je tudi napajalna napetost v takih primerih brez motenj.


se mi zdi da bi biu polnilec na UPS mal presvoh za polnit velik svincen akumulator. ce je prazen,lohk potegne tak tok, da se ti bo ceu ups stopil


To je lahko res samo, če imaš glup polnilec, ki je v bistvu samo napetostni usmernik. Vsak polnilec v UPSu ima valjda kako pretokovno in termično zaščito....


Izkazalo se je, da kabli za posojati štrom iz avta v avto niso najbolj primerni za tako početje, ker krokodili ne stisnejo najbolje faston priključkov v UPSu in je bilo ravno tu največ padca


Pričakovano. Ti krokodili imajo premajhno stično površino s klemami akuja. Za te stvari se uporabljajo take sponke, kot jih imaš v avtomobilu- torej take, katere s privitjem posebnega vijaka stisnejo klemo po vsem obsegu. Pred privitjem jasno malo pošmirglaš klemo akuja, notranji rob sponke in vse skupaj zaliješ z malo WD40...

Red_Mamba ::

true sinus bi zato naredil ker bom za ceno kupljenega mel sinus izhod.
Za on-line ups se že takoj na začetku odločil, pri off-line moraš namreš pri preklopu releje vedet v kakem fi je bla trenutno 230V da lahko od tam naprej generiraš sinus, pri trapeznem pa tako dobiš motnjo.
Ker bo srce UPS philipsov 32bitni ARM mikrokontroler je mal glupo tako močan uC uporabit za trapez izhod :D (noben problem tudi ni narediti izbira trapez, kvadrat ali sinus)
Za napajanje ruterja in modema pa je le fajn če je sinus izhod ker imata po moje navadne trafote notri in ni SMPS.
Sem že razmišljal o 48V zaradi toka in bom verjetno tudi uporabil 4x 12V po 44Ah, kar bi dalo pri 300W in 70% kapacitete akujev 4.4h obratovanja.
Se mi zdi da je vseeno boljša varjanta z dušilko in PWM napajanjem kot pa trafo in usmernik. Trenutno imam v načrtu tako da rabim dve dušilki (eno za aku filat, eno za PFC)
in pa en trafo ki bo 48V dvignil na 300 za PFC napajat ko ne bo 230V vhoda.
Ko bo stvar zalaufala bo tako objavljena v SE kdor se bo hotel lotil samogradnje :D
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Red_Mamba ::

ja še to če kdo ve, kje bi dobil kaj podatkov o protokolu za povezavo med UPS in PC.
Če ne bom nič našel bom kar kak svoj program napisal ki bo spremljal in kontroliral UPS.
Drugače pa ker nismo več v kameni dobi bo mel USB priklop ne COM oziroma RS232 povezave :D
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Azrael ::

Prišel do še enega Fiskars PowerServer10 UPSa:)) , seveda fuč akumulatorji, novi so se v HTE podražili na 12k SIT, lani 10k SIT...

Kaj hočem povedati. Meril sem tok polnjenja in videl, da je tok konstanten 1A, ko so akumulatorji polni pa pade tok na nekaj 10mA. Iz tega lahko zaključim, da uporaba večjih akumulatorjev v tem UPSu ne predstavlja problema, samo čas polnjenja bo daljši.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Dr_M ::

Azrael: ja malenkost vecji mogoce res niso problem, ampak avtomobillski aku lohk potegne tut 5A :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jest10 ::

Ja ampak ne pri tokovni regulaciji

Dr_M ::

whatever....useen bi se napajalnik del pregrel in potem ves kaj sledi...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jest10 ::

Nebi se

Dr_M ::

ok bom povedu svojo zgodbo.
pred leti sm dubu en starejsi UPS, v katermu sta bla ukumulatorja fuc.
no, pa sm jest to doma prklopu in stvar je spilala neki casa, potem pa je kr na1x crknu. nikakor ni vec hotu filat. nesem jest to na uradni servis in vprasam zakaj se je to zgodil. pa mi tip rece, da se to zgodi pri preobremenitvi dela za filanje akumulatorja. do preobremenitve pa pride pri uporabljanju premocnih in pokvarjenih akumulatorjev, ker po izpraznitvi potegne zelo velik tok. taka je bla razlaga serviserja. men je zadeva cist logicna.
za popravilo hocjo met skor 15k sit, pa se tok za nove akumulatorje. zdej mi ups lezi tm v eni omari.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jest10 ::

No imaš 3 možnosti.
Ena je da nisi imel tokovne regulacije.
Druga da si imel slabo dimenzjonirano napajanje ali le to narejeno z bolj levimi komponentami.
Tretja je pa da si imel akumulatorje preveč izpraznjene(dosti pod 10V) takrat pri polnjenju ostane na regulatorjih več napetosti kot ponavadi(sledi večje gretje) in ob slabem hlajenju lahko kaj odpove.
Pa kakšne dobre zaščite tvoj UPS zgleda že ni imel kar tudi govori o njegovi kvaliteti

P.S. Velik tok potegne prazen akumulator ob napetostni regulaciji, pri tokovni je tok vedno enak.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Dr_M ::

UPS je Merlin Gerin pulsar ESV5, stal pa je okol 50k sit. firma pa je po kvaliteti ksno stopnico visje kot APC.

edit: aja pa tip mi je reku, da na servis dubijo tut ksne druge firme, kjer so pa sindromi popolnoma isti, pri takih pogojih. zdej pa nevem...al tip laze, al pa ti nimas pojma. :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

Azrael ::

Hmm a nisem napisal, da ima moj Fiskars UPS tokovno regulacijo polnjenja? Ok, moral bi napisati nekaj v stilu: velja vsaj za ta model in se sedaj posipam s pepelom...

Ne glede, koliko je poln akumulator, koliko Ah ima, je v mojem primeru tok polnjenja 1A, ko pa napetost na akumulatorski bateriji doseže ~28.5V, pa se polnjenje prekine in tok pade na ~30 mA, odvisno od napetosti omrežja. Če je napetost akumulatorjev pod 18V pa se UPS sploh ne vklopi in se dela čisto mrtvega (takega sem dobil). Pravzaprav lahko rečem: dobro konstruiran UPS.
Hlajenje pa je tako kot mora biti, več kot zadostno in se ta UPS ne pregreva, ne pri polnjenju in ne ko dela na akumulator.

Dr_M, prosim povej katere firme je tvoj UPS.
[edit] si že odgovoril, med tem, ko sem tipkal

Ko pa že vidim veliko zanimanje in velik obisk te teme: Ali mogoče kdo ve ali ima kakšen link, kaj se nastavlja z DIP stikali na zadnji strani UPSa Fiskars PowerServer 10 ? Hvala.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

jest10 ::

Jaz imam kar nekaj pojma. Pa ti?
No bistvo tega je da ti nimaš tokovne regulacije.
Za priklop akumulatorjeu večje kapacitete veži pri poljenju zaporedno upor kake 0,2ohma. Ko je akumulator polen ta upor odstraniš.:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Dr_M ::

ja eno malenkost se ze spoznam, zato vem, da mi un tip ni nakladu...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jest10 ::

Seveda ti ni nakladau.
Ampak za Azraelou UPS to "nakladanje" ne velja.

Dr_M ::

ocitno je Azraelov en hud stroj za mnogo denarja. ampak tej cenejsi (vsaj do 50k sit) tega nimajo, ker ni potrebe po tem.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Brane2 ::

Dr_M:

Tip na servisu te bodisi nateguje, bodisi prodaja drvva. Kaksen UPS pa je to- saj bi ga skuril tudi slab akumulator.
To se na kolikor toliko spodobnem UPSu NE SME ZGODITI !

Azrael ::

@ Dr_M in ostali

Baje tudi moja dva Fiskars UPSa, iz 1995 nista bila dosti dražja (po primerku), nisem pa prvi lastnik, SW in dokumentacija se je izgubila... Na srečo sem dobil podatkovni kabel, tako da sem lahko naredil kabel še za drugi UPS, kabel ni navaden 1:1 COM podaljšek. Pa še toliko za info UPS je 700W ali 1000VA, tako,da bi prosil, če kdo kaj ve o tem UPSu naj napiše v to temo.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Jst mam UPS mustek power must 600 VA- 360 W
Ne kupovat takih UPS-ov ker smrdijo iz trafota pa še pregrevajo se.
Ma pa polnilc baterije in razsmernik v enem trafotu. Baterija se pa ne more napolnit čez 13.10 V
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

e-marko ::

Nameravam kupiti točno tak ups (Mustek pri Comtronu). Kako se lahko pregreva? Nisem neki električar/elektronik, zato ne vem kaj moram paziti pri nakupu.
Fino bi bilo, če bi zdržal vsaj uro ali dve vendar mislim, da za ta denar to ne bo mogoče. Se motim?
No, če ima kdo kakšno boljšo idejo (do nekje 20k sit) bom hvaležen.

LP

E-marko
...somebody, somewhere...

Pyr0Beast ::

Uro ali dve mogoče, če bi samo računalnik delal.
Men z 19" monitorjem dela 30min

Sam piska pa tako da ne vem če boš zdržal eno uro.
Pa tisti k so v trgovini majo skoraj prazne in potem pokvarjene akumulatorje


Smrdi pa trafo fajn če ne vgradiš venta pa še razsmernik ma sam en kos Al gor. in to nad trafotom.
Zraven dobiš progrem UPS Commander Pro, kable pa en kup papirja.

S kje pa si?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

e-marko ::

Ok, hvala za info.
Kako misliš tisti v trgovini imajo pokvarjene akuje. Razstavljeni modeli ali vsi?
Zahteval bi prav gotove takega iz škatle...
Sem iz Slov. Bistrice. Zakaj?

LP
...somebody, somewhere...

Pyr0Beast ::

V Slov. Bistrici dvomim da imajo kej bolše UPS-e saj so v skladišču stali več kot nekaj mesecev.

Ko se Accu. ne uporablja in se ga ne polni mu začne kapaciteta padati s tem pa tudi napetost in tok. Sej jst sm ga vzel iz škatle novga.
Mam napetost baterije 13.5 namesto 13.8 in se dost pozna pr ups-u
Akumulator je pa zaprtega sistema.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

e-marko ::

Ne, ne.. Saj nameravam kupiti v Mariboru. Se mi je zdelo, da misliš to z kapaciteto...
Glede tega pa res ne moreš veliko storiti. Edino zatežim lahko prodajalcu, da mi da takega iz zadnje pošiljke. ;)

LP
...somebody, somewhere...

pucvoler ::

Mene pa zanima kaj bi se zgodilo če bi vezal akuje vzporedno, oziroma kaj bi lahko bilo narobe, če akumolatorji nebi bili enake kapacitete.

Namreč mam en bolj enostaven ups APC back 500 VA. Ima 7,2 Ah in 12V aku.
Ali se mi splača sploh s tem igrat.
Meril sem tok polnjenja, ki pada od 1 do 03 A.

Prosim g. Brane in ostali mački če veste ali bi to sploh špilal.

V mislih sem imel dodaten 40 Ah aku.

pucvoler ::

ja pa še to. Noter bi še en vent in rele montiru za hlajenje.

Azrael ::

Najboljša taka vezava ravno ni, ker če je en akumulator slab in ima velike izgube, se tudi drug prazni (in uničuje) preko njega.

Če imaš možnost, priklopi dodaten akumulator zraven in potem meri tok polnjenja, če ne bo nič večji, je kar se tiče polnjenja, vse v redu (imaš tokovno regulacijo). Pri polnjenju se ti bo precej podaljšal čas polnjenja (~50 - 60h). Če se tok polnjenja poveča, boš moral imeti zunanji polnilec dodatnega akumulatorja in rele s katerim boš dodatni akumulator priklopil na UPS, ko bo zmanjkalo elektrike, kar stvar precej komplicira.

Ventilator in rele zanj pa zveži tako, da se ventilator vklopil takrat ko UPS dela z akumulatorja.

Povezovalni kabli morajo biti ustreznega preseka in čim krajši, pazi še na pravilno polariteto!

Tu predpostavljam, da je hlajenje narejeno tako kot je treba. Če je UPS kakšna mikro škatlica s simboličnimi hladilniki, raje ne dodajaj dodatnega akumulatorja, ker se ti bo UPS pregrel in odpovedal.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

pucvoler ::

Ja sej UPS je bolj mikro škatlica, tega me je najbolj strah.
Pač bi rad iz poceni stvari malo modificiral.
Namen imam tudi zamenjati hladilna rebra z večimi. (štirje trijaki)

Pri polnjenju akumolatorja sem dodal breme (vzporedno) 2x80 venta(Večjega akuja zaenkrat še nimam) pa se je tok malenkost zmanjšal . Kaj to pomeni ?

A mogoče na netu obstajajo kakšni modi ups-ov?>:D

Če naredim hlajenje tako kot je treba, a se mi splača, ali je vseeno kljub hlajenju preslabo dimenzionirano, da bi stvarco gonu dve uri.

pucvoler ::

Evo še dve slikci:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Azrael ::

Večja hladilna rebra lahko pomagajo, ne delajo pa čudežev, problem je lahko tudi v elementih, ki so na tih hladilnih rebrih, če so prešibki, jim tudi boljše hlajenje ne garantira preživetja v takih primerih...

Vidim pa še en problem, kakšen dodatni akumulator misliš uporabiti ? Avtomobilski ni najbolj primerna stvar za v stanovanje (kislinski hlapi in nevarnost izteka elektrolita, če se prevrne), rabljen pa ima še zelo majhno kapaciteto, tako da je mnogo boljši svinčev gel akumulator, ki teh težav nima, je pa dražji.

Tu lahko primerjaš cene: Motomat za avtomobilske akumulatorje Bosch in HTE za.
gel akumulatorje.

Koliko časa dela tvoj UPS na obstojoči akumulator ? Če je tvoj UPS uporaben samo par minut je mogoče bolj primerno in manj tvegano, da zamenjaš obstoječ akumulator z največjim po kapaciteti, ki ga je še lahko vgradiš v UPS.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Sem čaral prejšnji odgovor toliko časa, da sem šele sedaj opazil in si ogledal sliki...

Vse skupaj je res precej minimalistično in še trafo izgleda sumljivo majhen (njega ne moreš učinkovito dodatno hladiti). Za 2 uri delovanja ne računaj da bi zmogel UPS kaj več kot 100W brez pregrevanja. BTW. Če dobim fotič, bom prilimal sem slikco notranjosti mojega Fiskarsa.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

pucvoler ::

Sem gledal te gel akuje pa so kr dragi, izpod 20k nedobiš nič pametnega.
Moj ups zdrži tam ene 15 min pa ni skoraj nič vroč. Če bi dodal aku bi starega uporabil drugje (motocikel).

Trafo ni tako majhen, ma ene 3 kg.

Sem pa dobu eno idejo za ceno dobrega ups-a (70kSIT) dobiš že rabljen 2kW štiritakten bencinski agregat, pol pa lahk napajaš celo bajto.>:D
No ja, v bloku to nebi blo možn.

Za probo bom preizkusil z enim avtomobilskim, da vidim kulk se stvar greje.

Azrael hvala za odgovore in za trud.

Azrael ::

Tako je za dolgi rok (več ur) je navadno boljši diesel ali bencinski agregat - tudi vzdrževanje velike akumulatorske baterije nekaj stane.

Sem malo preračunal in videl da tvoj računalnik, ko je napajan z UPS kuri nekje 100W, se pravi verjetno bo šlo z večjim akumulatorjem brez pregrevanja, vendar naj vsaj prvič deluje UPS pod nadzorom. Ne pozabi preveriti kakšen je tok polnjenja akumulatorja, ko je akumulator večje kapacitete.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Pazi da te pri pržganem UPS-u ne strese. Mene je in ni bilo dobro.

Prvo fazenpriefer, potem prst. Pa pazi se stikala.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dr_M ::

azi da te pri pržganem UPS-u ne strese. Mene je in ni bilo dobro.

lol, kot da bi jest to napisu :) :)
mene je ze hudo tresl...:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pyr0Beast ::

Štrom trese enako >:D :D

No, k je mene ruklno sm po tleh pal, pa sama kri ukol, ker sem prletu na elektroniko.
Sam ne vem kako sm v cca. 3s izguu tolk krvi, mogoče 200/500 tlaka ? >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Netman ::

Evo povezava do dokumentacije o Fiskars Power Server 10 - konfiguracija DIP stikal:

http://www.emea.powerware.com/EOL/Manua...

:D
Ride where??? Anywhere!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zamenjava baterije na UPS-u (močnejše baterije)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
232923 (2518) int47
»

Nakup ups (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23628220 (12502) ender
»

APC SmartUPS v okvari, kaj je lahko narobe?

Oddelek: Strojna oprema
221005 (760) Redneck
»

Predelava računalniškega UPS-ja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
173635 (2985) Azrael
»

UPS in aku

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111409 (1221) LordTado

Več podobnih tem