» »

Pošten oc p4

Pošten oc p4

pele-on ::

Pa ne mi govor da procesor ne zdrži manj kot -100 stopinj kot ste govorili enkrat ta mesec pod novicami.Članek pove se. stran na www20.tomshardware.com

TribesMan ::

HAHAHA! LOL @ Tomshardware. Če oni mislijo da bo temperatura na procesorju enaka minimalni temperaturi ki jo lahko doseže LN2 se hud motijo. Glede na to da LN2 ni bil direktno na jedru procesorja in je bil vmes še heatspreader od P4ke si brez problema upam trdit da so izgubili vsaj 20°K na poti, potem je treba upoštevat da se LN2 v cevi ne meša in je prenos energije zaradi tega precej manjši lahko dodamo še tle ene 10°K, pol pa je treba tud upoštevat da LN2 ne bo kar tako na lepe oči doma na dvorišču dosegel -196°C... raje kakih -150°C...

Tud nikjer nisem videl odčitka z MBM ali česa podobnega. Tako da še vedno z lahkoto trdim silicijevi čipi ne delujejo pod (okoli) -100°C, ker se tam silicij izgubi efekt polprevodnika. Če ne verjameš malo prebrskaj japonske overclockerske strani, tam so fantje to že do podrobnosti analizirali.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

DjTonic ::

TribesMan downloadaj si divx posnetek pa ga poglej tam so izmerili max temp v jeklenki -199 C >:D.

TribesMan ::

Ja pol jim pa še merilec laže, ker minimalna temp ki jo lahko dosežeš z LN2 je -196 in to je to. Pa verjemi mi silicij pod -100 se obnaša slabše kot pri +20°C

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

mescaline9 ::

Tribesman: Dušik se utekočini pri -195,86 (-196 v nadaljevanju) če hočmo bit natančni, zmrzne pa pri -209,95. Tko da nevem zakaj ne bi mogli zmerit nižje temp. od -196. Pri -196 se dušik že upareva, tko da mislm da je Tom kar prou zmeru. Celo prepričan sem. -196 je _pogoj_ da je LN2 res tekoč, LN2 nad -195,85 ne obstaja, a štima? (normalen tlak)

Sicer je pa na filmu tudi posnetek iz biosa kjer kaže -111,5 celzija na CPU-ju, tista je pa iz termalne diode na procu, tko da definitivno stvar pri -111,5 dela.

-196 so pa zmerli na heatsinku, ne na procesorju, poglej filmček.

Zgodovina sprememb…

TribesMan ::

No sej kaj pa jest govorim. -100°C na jedru je meja (tistih 10% gor dol se vedno da tolerirat). Kar se pa LN2 tiče LN2 med izparevanjem (iz tekočega v plin) lahko ohladi "karkoli" do -196°C in to je to.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Azrael ::

Enim ne tisoče besed, ne slike (film) ne pomaga nič in tulite svoje...

Če bi zbrano pogledali film, bi lahko videli, da je bila temperatura procesorja v BIOSu -111.5°C, to je na začetku eksperimenta. Za mene najnižja temperatura pri kateri je ubogi P4 še bootal. O točnosti meritve same tu nebi, ker smo že neštetokrat ugotavljali kako (ne)točne so.

Navijali so v Windowsih, nikjer ni bilo prikaza MBM. Na koncu je bilo pa napisano, da je temperatura hladilnega stolpa -196°C. To nikakor ni in ne more biti temperatura procesorja iz razlogov, ki jih je TribesMan že povedal.

Poglejte film še enkrat in se ne smešite, razumeli ?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Jux ::

Ne vem zakaj bi silicij izgubil lastnosti pri -100 stopinjah. Imaš kakšen link, ki potrjuje to trditev. Res je da se lastnosti polprevodnika spremninjajo s temperaturo, vendar kolikor sem prisostvoval predavanjem iz Digitalne Tehnike (FRI) je profesor razložil da načeloma ko si nad absolutno ničlo, se v lahko v p-n tipu premikajo elektroni in ergo stvar funkcionira.

Res pa je da sem en kanček predavanj prešprical in zato težko trdim kako točno je za silicijeve tranzistorje, ki se ta moment uporabljajo.

Bi pa rad prebral link, ki potrjuje tvojo -100 trditev, da si pogledam podatke in če ne drugega povprašam profesorja o te trditvi.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

mescaline9 ::

Tribesman:

Rekel, si da dušik ne bo dosegel -196 kar tako na lepe oči, zakaj ne? Dušik je bil tekoč, alora je mel vsaj -196 če ne manj. Konec koncev so stvar zmerli, tko da tle sploh ni debate kolk je bla temperatura heatsinka.

Kaj si mislil s tistim, da se LN2 v cevi ne meša. S čim se ne meša, s plinastim dušikom? Hočeš rečt, da se dušik ne raztaplja v dušiku? Res ne razumem poante tega argumenta. Bi prosu da mal razložiš pomen tega. Sicer je pa zelo nerelevantno, ker je temp zmerjena na heatsinku

Priznal si, da so recimo izgubili 20 K na poti od heatsinka do jedra, ker je bil heatspreader vmes, poglejmo dejstva.
Temperatura heatsinka je bila -196. A zarad tistga koščka HS in stika vmes naj bi se temp dvignila za +80 stopinj? Močno dvomim. Sej bi verjel, sam se mi zdi res preveč.

Glede silicija bi pa prosu link ali dva.

morphling1 ::

En ste res smešni.
Kaj mislite zakaj lahko človek za nekaj trenutkov drži prst v tekočem dušiku ? Ker ima pač dovolj toplote da se ustvari okoli prsta zaščitni film pare ki ima bistveno višjo temperaturo kot tekoči dušik, to pa je ravno dovolj, da ti ne zmrzne prsta v trenutku kot bi se zgodilo če bi bila na površini kože tudi -196°C.
V tej komori se dogaja nekaj podobnega, glede na to da je spodaj velik izvor toplote, se tam tekočina najprej uparja in ima seveda takoj višjo temperaturo, potem sta vmes še dva prehoda skozi dno in heatspreader ter malo kontaktnih uporov in na koncu prideš tam na okoli -110°C v idlu btw. Loading bi te temperure še povišal. Če bi pa zadevo hladil s konstantnim dovajanjem tekočega dušika na kontaktno površino v obliki curka, bi sigurno preveč podhladil procesor in s tem pač nič nebi naredil, razen totalno nestabilne zadeve ali pa uničenega proca.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

mescaline9 ::

Tudi, če se uparja, temp heatsinka je -196, niti stopinje več. To da smo smešni pa ni noben argument, raje nadaljujmo debato na primernem nivoju.

Azrael: Kdo pa trdi, da je -196 temp proca, sej je vsakemu jasno, da ne more biti. Ne razumem pa te dvoličnosti, najprej nočeš razpravljati o točnosti meritve iz BIOSa, nato pa pogrešaš prikaz MBM.

morphling1 ::

Ja ampak to pač ni res, samo utekočinjen dušik ima -196°, uparjen pač ne. Kje točno si videl na heatsinku -196°C, mogoče je podobno temperaturo dosegla bakrena cev nekaj cm višje, kjer ni več vpliva toplote procesorja. Če bi imeli zvrtano luknjo v hladilni plošči direktno nad procesorjem in imeli tam temperaturni senzor, bi jim verjetno kazalo tam okoli 30°C nižje kot tista v biosu, ki je merjena v jedru procesorja. Saj enostavno ne prihaja do takih diferenc med jedrom in coolerjem. Ibn Saba ti me hočeš prepričat, da lahko pride med jedrom in hladilnikom do 80°C razlike praktično samo zaradi termalne paste in heatspreaderja, ja a ni povsem jasno, da to enostavno ni res.
Temperatura na dnu uparjalne posode pač nikoli nima -196°C
Še enkrat ta temperatura je samo v tekočem stanju.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

TribesMan ::

Če se mi bo dalo bom kasneje poskeniral sliko iz knjige "Nelinearni elementi", ki smo jo uporabljali na faksu, tam not je lep graf ki prikazuje kako se v siliciju spreminja količina prostih nosilcev glede na temperaturo. Prosti nosilci v siliciju so pa nuja da silicij sploh dela kot polprevodnik, brez njih je kot navaden izolator (kamen recimo).
Graf pa je približno tak:

graf začne naraščati iz 0 približno pri temperaturi 100°K in eksponentno narašča do temperature 150°K (do tukaj je zadeva kot navaden izolator), kjer se ustali in nato je število prostih elektronov konstantno vse do 450°K (na tem območju se obnaša kot polprevodnik), kjer začne število prostih elektonov spet eksponentno naraščati preko vseh mej... in pri 500°K doseže dvokratno vrednost "nazivne" količine prostih elektornov, tu se začne zadeva obnašati kot prevodnik, like železo in tudi stalno izgubi vse polprevodniške lastnosti (beri - burn up). V praksi kjer pa se polprevodniki uporabljajo v PN spojih pa se linearno področje med 150°K in 450°K še rahlo zoža od "približno" -100°C do +150°C!

In prosim nehajte že s natolcevanjem če nimate osnovnega znanja o polprevodniški tehniki.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

frenk ::

in katera temperatura je najbolj primerna v tem rangu?

...sicer je pa to zelo vredu da je najboljše delovanje pri cca. -100°C, ker to lahko dosežeš s kaskado:))

a je s temperaturo pri GPU in NB isto?:)

DjTonic ::

a je s temperaturo pri GPU in NB isto? :)

Seveda kaj pa si mislo, da GPU ni iz polprevodnika? Morda pa so izumili lesene tranzistorje :D- Joke

Azrael ::

Ibn Saba, najti bo, zakaj bi jest želel videti prikaz MBM ? Čeprav dobro vem, da so prikazi MBM tako,tako, +/- 10° C napake gor ali dol ? Samo zato , da se vidi, da je temperatura procesorja najnižja ko je še BIOSu, z navijanjem frekvence proca pa temperatura samo raste.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

OwcA ::

Pri tako izrazito nepredvidenih delovnih temperaturah je natančnost vgrajenih ("računalniških") senzorjev še bolj vprašljia kot sicer, saj so kalibrirani na povsem drugem intervalu.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

frenk ::

DjTonic: ja sej jest to vem smo se to u šol učil;)...samo če nisem 100% jest raj prašam...a si ti 100%?:\

Blue GTI ::

Obe fazi dušika (kapljevinasta in plinasta) sta povsod v posodi pri uparjalni temperaturi dušika pri 1bar, to je -196°C. Para se začne pregrevati nad -196°C šele takrat, ko zapusti gladino kapljevinastega dušika v posodi in pride v stik z zrakom oziroma v stik s tlemi, saj gre dušikova para iz posode na tla, ker je gostejša od zraka pri 20°C. Dokler pa je dušikova para v stiku s kapljevito fazo dušika, ni varjante, da bi se pregrela nad -196°C.

Ker gre tu za vretje dušika, je v igri še uparjalna toplota, zato je boljše, da dušik vreje, kot pa da bi bil pri -205°C in ne bi vrel - kar se tiče gledanja s stališča hlajenja procesorja.

Podobno se dogaja, ko na 2000W štedilniku v loncu voda vreje. Če je tlak 1bar, vreje pri 100°C. Voda in para, ki je nastala pri vretju imata v posodi natančno 100°C. Pregreto paro, to je paro nad 100°C bi v loncu dobili le, če bi dovedli toliko veliko toplote, da bi vsa voda eksplozivno v eni sekuni povrela in be se zaradi presežka toplote potem še para pregrela; ali pa da bi povreli vso vodo, paro pa ujeli in jo nato pregrevali oziroma, če bi paro preprosto lovili iz lonca ter jo z dodatno toploto pregrevali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blue GTI ()

morphling1 ::

To si zelo lepo napisal. Še vedno sem pa prepričan, da če bi meril tam kjer sem zgoraj napisal, se pravi nekje nad jedrom sredi bakra dna posode, temperatura ne bi dosegla manj kot -140°C. Ker proc. enostavno nebi prišel v Winse pri več kot -120°C, tako da se tu pomoje samo kontrolira, na kakšni površini, vre LN2 na dnu posode, manjša ko je, slabše bo hlajenje in višje bodo temperature.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jux ::

Če se mi bo dalo bom kasneje poskeniral sliko iz knjige "Nelinearni elementi", ki smo jo uporabljali na faksu, tam not je lep graf ki prikazuje kako se v siliciju spreminja količina prostih nosilcev glede na temperaturo.


Silicij nima prostih nosilcev, namreč silicij ima 4 valenčne elektrone in če med seboj vežeš same silicije, se vežejo tako da so vsi 4 valenčni elektroni pokriti z 4 drugimi elektroni.
Ergo, sam silicij ne prevaja elektrike pa če je to -100 al pa +150.


Prosti nosilci v siliciju so pa nuja da silicij sploh dela kot polprevodnik, brez njih je kot navaden izolator (kamen recimo).


Da lahko silicij prevaja elektriko je potrebno dodati v njega fosfor (ima 5 valenčnih elektronov in torej en ostane ne vezan, če ga vežemo v silicij) - to je n-tip, druga varianta pa je p-tip (element je bor, 3 valenčni elektroni, nastane ena vrzel, ki funkiconira podobno kot prost elektron).


Graf pa je približno tak:
graf začne naraščati iz 0 približno pri temperaturi 100°K in eksponentno narašča do temperature 150°K (do tukaj je zadeva kot navaden izolator), kjer se ustali in nato je število prostih elektronov konstantno vse do 450°K (na tem območju se obnaša kot polprevodnik), kjer začne število prostih elektonov spet eksponentno naraščati preko vseh mej... in pri 500°K doseže dvokratno vrednost "nazivne" količine prostih elektornov, tu se začne zadeva obnašati kot prevodnik, like železo in tudi stalno izgubi vse polprevodniške lastnosti (beri - burn up). V praksi kjer pa se polprevodniki uporabljajo v PN spojih pa se linearno področje med 150°K in 450°K še rahlo zoža od "približno" -100°C do +150°C!


Če že razlagaš, potem to počni temeljito. p-tip je prevodnik takoj ko se dvignemo nad absolutno ničlo, takrat nastane prosta vrzel pri vsakem borovem atomu in tok lahko teče (isto velja za n-tip).

Kar se pa tiče pn spoja, pa na žalost ta moment ne morem komentirat, na teh predavanjih sem manjkal, bi bil pa zelo zelo vesel kakšnega linka, ki bi tole bolj temeljito razlagal.


In prosim nehajte že s natolcevanjem če nimate osnovnega znanja o polprevodniški tehniki.


Niti osnovnega znanja? :D whatever.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

kuglvinkl ::

Prepozno zaklenjena podvojena tema.
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

Tribesman je tam še napisal:

Tudi sam sem malo pregledoval tuje forume in tam so povedali precj zanimivih stvari.

Kot prvo Tom se hvali z nekim svetovnim rekordom in nevem kaj še... No ni čisto tako. Že dva meseca nazaj je nek japonski LN2 frik pognal P4EE (ne engeenerig sample) preko 5.3GHz. Naredi celo kalkulacijo Pi-ja v 25s!!! Kar je noro hitro. Tud ta model je laufal z tesnimi timingi, ne pa tomshardware, ki je bogve od kod dobil Corsair PC4400 RAMe, ki jih ni še nikjer. (reklama št.1)

Kot drugo, vsi vidimo in vemo da je Tom 110% Intel fan. Bogve kolko mu plačajo in kolko časa so iskali tisti bogi procesor, da so ga pol na 5GHz pognal. (reklama št.2)

Kot tretje, Toms Hradware je v 2003 Chrismass buyer guide priporočil 2 matične plošče, eno za intel in druga za AMD. Glej ga zlomka obe plate ki so jih priporočili so bile od Asusa, to je bilo približno dober teden pred objavo tega "super overclocka". Asus jim je torej prijazno ponudil svojo plato. Zraven so jim jo še malo zmoddali, ves mod je samo ene par kondenzatorjev nalotanih v in na zadnjo stran CPU socketa (to so tisti kondenzatorji ki bi v osnovi morali tam biti, vendar jih zaradi ekonomskih razlogov, ko plata pride na trg, opustijo). Uglavn em gnil mod, ki bi ga jaz na Asusovem mestu zanikal, da so ga nardili, ker je še prav grdo narejen (mislm a nimajo enga specialista za SMD lotanje, jest ti tisto zlotam 300% lepše z 600W kladivom za spajkanje). (reklama št.3)

Kot četrto, a ste opazili da Tom v vseh "xtreme" OC člankih uporablja Vapochill phase change hladilnike? Ampak med uporabniki takih hladilnikov se pa vedno omenja, da je Prometeia boljša. Da ne omenjam kako so pritrdili glavo (uparjalnik), z vezicami? cmon... (reklama št.4)

Kot peto. NOBENIH BENCHMARKOV! Vse kar vemo je to da so uspeli priti v windovse in narediti en skrinšot, in oni kao svetovni rekord... ma ja.

Kot šesto. Testerji niso meli za burek o LN2 hlajenjih... poglejte kakšen CPU "blok" so naredil, uporabil so en gnil tanek zračni hladilnik (zgleda da hočejo folk prepričat da je pri LN2 pomenbna stična površina baker/LN2... pa sej to ni zrak, kar je veliko bolj pomenbno je da imaš na CPUju veliko maso dobro toplotno prevodne snovi (srebra po možnosti) da ti ne ne nihajo temperature. Pa kako fantje ulivajo LN2, k vodo v vodnjak... Če bi vedli da so idealne temperature jedra okoli -100°C in da je treba LN2 ulivat postopoma v mejhnih dozah, bi ble temperature veliko bolj konstantne. O tem je ne dolgo nazaj pisal macci na Xtremesystems (tudi on je že prišel preko 5GHz, že dolgo tega). Pa zelo pametno so izbrali pritrjevalni mehanizem za LN2 blok kar originalne klipsne od air coolerja, potem pa so vse skupaj pritrdili na PLASTIČEN nosilec, ki pride zraven na plati... Zelo pametno, nimaš nobenga pritiska na jedro pa še plastika je zelo "trdna" pri -150°C.

Pač za novo leto so veliko zaslužili in še več folka nategnili...
Pa ko smo glih pri Tomovih xtremnih OC podvigih. Se spomnite ko je prišel ven athlon 64 in njegove izvedenke? No Tom je uspel navit zadevo iz 200MHz FSB na 206MHZ!!!! Noro... Čudn da ni tistha označil kot "xtreme" OC. Najbrž mi ni treba povdarjat da polovica lastikov A64 tega z lahkoto navije do 250MHz FSB.

That's all folks! - Sem glih Looney Toons gledal...

LP

TribesMan
Your focus determines your reallity

DjTonic ::

Prepozno zaklenjena podvojena tema

Ja eno izmed teh dveh tem bi moral takoj zaklenit, saj je razlike bilo le okrog 5 minut. Morda je kdo opazil to na naši strani pol ure prej in tu odprl novo temo, sicer pa vseeno. Dobra debata se je odvila tudi na xtreme forumu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DjTonic ()

kuglvinkl ::

Hmm.

Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Tic ::

Kaj, ne razumem te fotografije.. Je kaj posebnega?
persona civitas ;>

kuglvinkl ::

NB naj bi bil hlajen z VapoChillom. Ne pa s stock NSF. Lahko pa, da je to kaj drugega.
Your focus determines your reallity

Tic ::

To sem opazil ja, vendar sem takoj pomislil da hladijo kaj drugega. Nevem
persona civitas ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rekordno navitje Core 2 Duo

Oddelek: Novice / Procesorji
415979 (3482) Tilen

Record Attempt: The 5 GHz Project

Oddelek: Navijanje
162563 (2204) TribesMan
»

Najnižja temperatura procesorja in ostalih hlajenih komponent

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
6856 (756) frenk
»

Ekstremno hlajenje

Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje
282655 (2655) Tic
»

Dosežena nova najnižja temperatura

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
253745 (3745) Freelancer

Več podobnih tem