» »

Dva monitorja na eni kišti

Dva monitorja na eni kišti

«
1
2 3 4

kuglvinkl ::

Tolk sem na trnih, da moram že zdaj postat. Včeraj, popolnoma presenečen (verjetno zato, ker gledam samo high-end?) na dejstvom, da se na trgu dobi monitor + grafična karta za okoli 5k SIT. Khm, in si porečem, zakaj hudiča, mi na drugem, 14" monitorju, ne bi tekel Outlook, help, palete itd..

Vključujoč raziskovalno delo, meaning Google, sem odkril jako dobro stran, ki se ukvaja prav s temi rečmi: Guide, FAQ, FORUM!!!, database, gallery. Link.

Tako, zdej pa spat, popoldne pa reči vkup zmečem in poročam.
Your focus determines your reallity

_WilL_ ::

To pa res ni nič novega. Vse kar potrebuješ sta dve grafični od tega ena na pci ena pa na AGP ali pa kartica ki podpira dva monitorja (večina ATI-jevih kartic, najcenejša Radeon VE za vsega 20k sit). Seveda pa potrebuješ tudi dva monitorja, jaz sem doma to že dobro sprobal na kartici Radeon VE in deluje v vseh možnih kombinacijah, dva VGA monitorja lai pa en VGA eden pa DVI oz. LCD.

LP WilL

Apek ::

Jest mam kle Matroxa G400 z dualhead in lahko rečem da stvar dela čudovito.

kuglvinkl ::

Win 2k mi nie pusti inštalirati S3 Virge DX, čeprav na forumu pravijo, da naj bi delala. Pri starejših karticah moraš za primaren grafični izhod izbrati PCI. No, z S3 mi pride do konca stratup screena, winsi se v desktop zaženejo pa z Geforcem. Najti moram novejšo kartico.

Pa še neki me jebe. Hydravision NE (by ATI) dela z Win98, tako da zaenkrat zagotovo odpade. Heh , morda GeF 4...

Your focus determines your reallity

Witboy ::

strinjam se z Apekom. Kaj bi tlaču dve grafični, če maš lohka Matroxa dualhead. Je hudo dobra bissines grafična kartica. Tko da go for it.

_WilL_ ::

Ali pa kupiš kakšno ATI Radeon kartico, saj za podporo dvema zaslonoma ne rabiš HydraVision-a, ampak je to le pripomoček, ki ti omogoča kar ti po večini že winsi (vsaj XP) in je na kišti samo nepotrebna šara.

LP WilL

Neo32 ::

Pol pravte vi tuki da ce mas AGP grafo pa PCI grafo pa 2 monitorja. da se to da spedenat al kva, al sem vas vse narobe razumu???
Neo32 (c)

kuglvinkl ::

Will, jep, ampak tak Radeon potrebuje dva RAMDACa, ki ga imajo samo dražji, ali pa ubodeš kakšno 7000, pa tudi Matrox Dualhead ni za odmet. Keč je v tem, da rad vsaj od časa do časa obrnil kakšnen špil. Najbolje bi bilo kupiti kakšnega MAtroxa G200 na PCIju, glede na to, da bom v kratkem verjetno (če se bo ATI zresnil pri driverjih) nabavil R8500LE (samo en RAMDAC).


Jep Neo32, tudi meni je vilca dol padla, ko sem gledal galerijo.

Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Neo32 ::

SM ze posmekov vse skupej, sam carsko zgleda, ok mal bol monitor bi se mogu ubavt pa to. Ampaka za zacetek kr bo :)
Neo32 (c)

Icebear ::

Js mam na AGP GeForca in na PCI stari S3. Zadeva deluje bp. Študiram, da bi nabil not še eno na PCI pa bi mel tri monitorje.:) :)

danielka84 ::

In keri program potem uporabljate za multi - monitorizem>:D

Slučajno UltraMON? A je dost dober?
Kolko sem videl je zelo fajn, ti da na vsakem oknu tam zgoraj še dva humbeka, za na drugi monitor, pa še nekaj je...
ni-da-ni

kuglvinkl ::

Dej mi pljiz povej, v kakšnem vrstnem redu si jih inštaliral. Ali najprej S3 (375 je koda moja kartice za driverje) in si šele potem vstavil Geforca in inštal. Detonatorje, ali kako. Katere winse imaš?

Tri monitorje? Poglej na link, ki sem ga dal zgoraj, laufa brez težav, čeprav se mi zdi (nisem prav zavzeto gledal take konfiguracije), da je najpogostejša varianta ta, da imaš na AGPju kakšno kul OpenGL karto v obliki Radeona ali Geforca, na PCIju pa dualhead Matrox ali pa ATI. Imaš tudi sistem z 6 monitorji, ako jih imaš na razpolago >:D !

Ripper: zaenkrat nisem našel nobenega drugega pametnega softweara kot je ta Ultramon. Po moje je v špici, glede na to da ima za sabo support v obliki Foruma itd. itd. Res preštudiraj link zgoraj.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Icebear ::

Kuglvinkl. Geforca+detonatorje sem imel že inštalirano(ker sem mel itaq sam en monitor). Pol sem sam not nabil S3 in priklopil drugi monitor, ter prižgal kišto. (v BIOSu maš naštimano da boota iz AGPja). Winsi so mi pol sami našli šoferje za s3 in prepoznali dva monitorkota. Pol sam še nastaviš pri lastnostih zaslona kje ktir stoji (položaj) in to je blo to. Mam pa Win ME.
Druga zgodba je pa bla pri kolegu (iste kartice) sam da je mel XP-je. Skor sma doktorat nardila predn sma skontala, da moraš nastavit v BIOSu, da boota iz PCI. Se pravi, da je "tadrugi" monitor primarni, kar pa v bistvu nima veze, ker pol spet v lastnostih zaslona nastaviš položaj, kje stoji prvi in kje drugi (levo-desno, višje-nižje...)

Icebear ::

No še tole. Zadeva je res posrečena. Programe odpiraš in jih pretavljaš na ktir monitor hočeš. Na katerem monitorju ga pol zapreš, tam ga bo naslednjič tudi oprlo. Primer: na taglavnem IE explorer, na tadrugem pa outlook. In outlook mi pol zmiri odpira na tadrugem. Druge programe (recimo Corel) pol naštimaš tako, da maš pred sabo delovni list, na drugem ekranu pa toolbare...

eland ::

Iceman, bi se ti dal narest navodila ali članek kako in kaj, ker ideja je naravnost zanimiva in uporabna. Ravno nekaj takega rabim sam za delo z Avtocadom in 3DMaxom. Po mojem bi tudi druge zanimal kako se to dela.
Al je vse v tem da kupim še eno PCI kartico, monitor, dam gor ta Ultramon, naštimam BIOS da fura na AGP in to je to?

eland ::

Je potem možno, da bi na enem monitorju poganjal TV ali DVD, na drugem pa delal domačo nalogo?

Icebear ::

Kiralys ni blema, lahko spišem članek ali točna navodila kak se nardi, ker je (vsaj v mojem primeru) blo simpl ko pasulj. Celo to, jaz nisem inštaliral NOBENGA posebnega ali dodatnega programa kot je npr. Ultramon. Zadeva deluje v čistih "winsih", ker imajo že v sebi podporo za več monitorjev.
Tudi druga zadeva, da na enem pognjaš TV ali DVD ali gledaš nekaj v Win Media Playerju, na drugem monitorju delaš domačo nalogo, na tretjem brskaš po netu na četrtem vlečeš dol mail, na petem IRCaš, absolutno DELUJE... Če se ne motim jih lahko gor nabiješ tudi do 10 monitorkotov, sam dobr... Pazit je treba še eno stvar. Vse kartice ne moreš uporabit (za tadruzga na PCI), nekje na netu sem našel spisek katere lahko uporabiš (lahko uporabiš večino "standardnih" starejših grafikulj).

Icebear ::

Kam pa naj napišem članek? Kr tule na forum?

eland ::

To bi bilo naravnost odlično! Ker sem malce neroden glede takih zadev in rabim pomoč. Pa še vredno bi bilo kaj takega celo imet doma, ker se s punco skoz kregava kdaj sem lako na netu, ker drugače ni TVja in se dolgočasi poleg mene.

eland ::

Mogoče bi lahko tud na glavno stran - sej mislim da je možno. Mislim da bi dosti ljudi kaj takega zanimal in zamikal tud da bi imel, ker ideja je RES fantastična! Pa še draga ni, kar je najbolj pomembno!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: eland ()

Icebear ::

Evo že pišem članek. Mimogrede-članek pišem na "taglavnem" monitorju, na "tamalem" zraven pa imam odprt tale forum :)

Icebear ::

OK, za vse ki vas zanima priklop dveh ali več monitorjev na eno kišto, bom napisal, kako se to nardi. Opisal bom konkretno svoj primer in sicer posebej za Win ME in pa za XP-je. No pa gremo prvo z Win ME.
Torej potrebuješ dve grafični kartici eno na AGP in eno na PCI (ISA odpade).
Na AGP imam GE Forca zraven pa sem naložil Detonatorje. (Primarna)
Na PCI sem nabil S3 Trio64V2DX. (Sekundarna).
Čeprav je lahko sekundarna skoraj katerakoli kartica, je bolje prej preverit (tudi na Microsoftovi support strani), katere NE moreš uporabit. Tu sem tudi prebral, da naj bi bila na taprvem-tazgornjem PCI vodilu, čeprav je meni delovala tudi na spodnjih, ampak rečmo, da naj bo raje na prvem.
Priklopiš monitor. Jaz imam prvega 19" Hyundaia, drugega pa enga navadnega 15 inčerja HP.
V BIOSU preveriš, da kišta boota iz AGP vodila.
Prižgeš kišto. Winsi prepoznajo še drugo kartico in naložiš driverje(če jih Winsi ne naložijo kar sami svoje).
Jaz nisem nalagal nobenega dodatnega programa npr. Ultramon, ker ni blo potrebno (saj veste, če zadeva v redu deluje, lah sam še kaj pokvariš... :)
Zadeva bi sedaj morala delovati. Ostane ti še samo nastavitve v lastnostih. Torej: Nadzorna plošča-Zaslon-Nastavitve. Tam imaš zdaj prikazana dva ekrana 1 in 2 in njun položaj. Klikneš nanj in ga odneseš kjer pač v resnici stoji (Levo, desno, zgoraj spodaj...), tam se bo potem nadaljeval miškin kazalec, ko greš iz enega v drugega. Še prej klikneš opcijo "Razširi namizje programa Widows na ta monitor" in voila.
Jaz imam primarnega pred sabo, sekundarnega pa na svoji desni. Še celo to: ker je sekundarni malo nižji, ga v nastavitvah pomakneš malo nižje, zato, da ti miškin kazalec pride ven na drugem monitorju v isti ravnini. Za vsak monitor posebej potem nastavljaš resolucijo, osveževanje in barve.
Se pravi z miško se "voziš" kar iz enega v drugega (ali več).

Zdaj pa še za Win XP. Postopek je isti kot kot za ME razen:
1. V BIOSu nastaviš da boota iz PCI vodila.
2. Čeprav XP-ji naložijo svoje driverje za GEforca, moraš OBVEZNO naložit Detonatorje. (najdeš jih na netu ali pa skoraj v vsakih rač.cajtngih z priloženim CDjem).
To je to...
Zadeva deluje odlično. Primeri uporabe:
V Corelu ali Photoshopu in večini programov, delovni list na enem, toolbari na drugem monitorju. Enostavno jih primeš in odneseš na drugega, kjer potem tudi ostanejo vedno, ko odpreš ta program.
IE Explorer na enem, Outlook na drugem.
IE Explorer na enem (surfaš), IE Explorer na drugem (brskaš po forumu).

Winsi si zapomnijo, na katerem monitorju si zaprl določen program in na tistem ti ga naslednjič tudi odpre. Na primer "stranske" programe Outlook,
Zone Alarm, ICQ, IRC... mi odpira vedno na drugem. Pač poljubno, kakor komu odgovarja. Večina programov deluje na ta način, lahko se pač zgodi da kateri ne bo. Tisti se tudi nebo oustil odnest na drugega.

Nekje sem sicer bral, da lahko dela težave Adobe Type Manager in da je možno da dual monitor ne bo delovalo zaradi njega, ampak meni deluje bp.

Tudi druga zadeva, da na enem pognjaš TV ali DVD ali gledaš nekaj v Win Media Playerju, na drugem monitorju delaš domačo nalogo, na tretjem brskaš po netu na četrtem vlečeš dol mail, na petem IRCaš, absolutno DELUJE... Če se ne motim jih lahko gor nabiješ tudi do 10.

Še okvirni stroški: 17 jurjev za skoraj novi 15" monitor in pa eno pivo kolegu, ki je nekje doma iz prašne omare potegnil staro grafikuljo S3.

Upam, da sem s tem člankom komu pomagal, pa good luck.

eland ::

Hvala za trud! Jutri se spravim po nakupe in sporočim, kako se bo tole obneslo. Še enkrat hvala0:) Icebear!

Icebear ::

No tule je spisek kartic ki NAJ BI šle. Čeprav meni ATIjev rage ni šel (mogoč je bla pa kartica fuč...)

kuglvinkl ::

Icebear, pohvale za trud!

Še ena opomba. Karta, ki ima TV-OUT, mora bit baje primarna, če želiš ta izhod uporabiti.

Najsijanije pri tem pa je, da si lahko že vnaprej pregledate, ali bodo karte, ki ste jih zbobnali skupaj, delovale ali ne, v bazi podatkov.

Huh, zgoraj sem videl mojo veliko napako glede Hydravisna (karta pa ima dva RAMDACa): NE dela z win2k, v tem smislu, da sta lahko na različnih monitorjih različni ločljivosti (ker imajo winsi 2k zapečeno razmerje 1:1 za monitorje, govori se, da bo to dopravljeno v SP3, ni pa nujno), z W98 dela v redu.

Glede RAMDACov: morata! biti dva, z enim bodo težave, to glede različnih ločljivosti. Dva ramdaca sta tudi že s sistemom, ki ga je opisal Icebear (vsak karta ima svojega).

Še nekaj me je zgrabilo: da bi mel OPENGL na obeh monitorjih (stvar preizkušeno dela) meaning, da bi potreboval dva Geforca in ali pa GeF4 4200 Ti (in morda izkoristil nView).
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

ToniT ::

ATI Rage dela. Vsaj meni je.

kuglvinkl ::

Glede starejših ATijevih kartic: za popolno nekonfliktnost se priporoča ATI Rage 128 chip in naprej. Obstajalo je neko ojasnilo, kako se spremeni Registry, vendar je to iz ATIjeve strani izginilo.

ToniT, elalo je na Win2k?
Your focus determines your reallity

Neo32 ::

Evo jest laufam, ATI Xpert 2000 na enmu monitorju pa ATI Rage na drugmu monitorju, vse dela brez problema se v BIOS-u mi ni blo treba nc sart, edin driverjev od ATI rage ne najdem tisti k pa so zravn WIN XP pa neki ne delajo dobr, ker se po zaprtju enga programa al pogovrnga okencka, poznajo kr eni obrisi od tega, tko da ne vem, kva bi blo to narobe. Ce ima kdo kaksno idejo, navali!
Neo32 (c)

romci ::

Za TV-OUT ni treba, da je kartica primarna - moj setup:

Voodoo3 AGP (primarna)
ATI RAGE II TV-OUT (sekundarna); skuplana samo na TV

V Win98 delalo brez problemov, zal pa v Win2k RAGE II ni podprt kot sekundarna kartica.
-- not all those who wander are lost...

Jebiveter ::

OK, sicer malo off topic:

Kje bi lahko dubu pretvornik DVI->VGA za mojega Radeona? Sem namrec kupu OEM verzijo, ki je imela le Svideo->composite pretvornik.

Al pa ce kdo tega ne potrebuje mi ga lahko senka (al po simbolicni ceni proda)?

Proooosiiiim! Rabim nujno! Po tistem kar sem bral na tisti strani, ne vem, ce bom dolgo zdrzal brez dvem monitorjev (pa ceprav 17"+14")
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

ToniT ::

kuglvinkl: Ne to je bilo na win 98. (potem mi je pa vse skupaj zavzelo preveč prostora na mizi :'( )

kuglvinkl ::

OK, je še komu uspelo namontirat dvomonitorski sistem TM?

Jebiveter, jaz tudi v prvi fazi (ni love) štartam na 17+14.

Bemti če bi imel malo več časa...
Your focus determines your reallity

eland ::

Moj sistem bo prvič zalaufal šele v soboto, ker ni cajta. Sporočim, ko bo kaj novega.

eland ::

Moj sistem bo prvič zalaufal šele v soboto, ker ni cajta. Sporočim, ko bo kaj novega. Kartico že imam sam monitor me še čaka - 17" + 15"

kuglvinkl ::

OK, glede na to, da sem odprl temo predvsem glede el cheapo variant, sem izbrskal še nekaj precej dražjih stvari.

Matrox G200 Multi-Monitor Series. Je na PCIju, tako da imaš na AGPju kamot kakšenga R200. Sanja svinja kukuruz v obliki 700$. (plus štirje monitorji 2000$).

še karta:



Alternativa temu je še Elsin Quadro 4 s podporo 4im monitorjem.

Your focus determines your reallity

JXS ::

hehe, kaj naj rečem!! stvar rula!! sicer mam stvar sam testno in lahko rečem da rula!! en nasvet če hočete mirno delati kar hočete naj bo pci kak v3 2000,rage al pa banshee, ker men moj s3 trio 32/64 dela probleme z divxi. drugo je pa ok.

eland ::

Žal še nisem dobil monitorja. Sem že skoraj kupil 15" monitor, pa sem prišel domov in ugotovil, da je 14".Tko da...

kuglvinkl ::

..si nekomu odprl glavo, ker ti je hotel podturiti 14" monitor? >:D

Voodoo naj bi imel težave (driverji) z XPji, ali se morda motim? Ker kakor se spominjam, kvaliteta slike tu ni bila nikdar problem.
Your focus determines your reallity

eland ::

_Mah, mi ga je blo žal starčka (56), ker so njegatud nategnil, ko je kupoval rač.

PersonaRudis ::

Mene pa zanima, kje se v biosu nastavi to, da ti boota z agp kartico, ker jaz tega nisem našel. Imam GF2MX400 64mb (AGP) in CirrusLogicXY 1mb (pci).

hvala

kuglvinkl ::

Ključ do odgovora seveda ni, katere kartice imaš, ampak katero PLATO imaš.
Your focus determines your reallity

eland ::

No tako je bilo pri meni:
Imam Herc. 8500 LE, za drugo grafo pa smo dal ene 5 PCI kartic in...monitor se ni zbudil, da ga jebeš. Probal sem vse, od BIOS nastavitev, control panel nastavitev, ma ni stvari da je ne bi. Na koncu smo dal dve PCI notr in 8500 ven, pa ni blo potem niti možnosti za dva monitorja. Pač ne dela. Škoda. Bo treba naslednjič raj vzet ta pravo ATI 8500 z dvema RAMDAC pa bo.
lp in hvala za vse ribe:)

kuglvinkl ::

Katere Winse pa imaš? Si sploh lahko inštaliral drugo karto?
Your focus determines your reallity

eland ::

98 in ja seveda da sem instaliral, pač ne gre in pika. Ni šlo, pa je bil pri meni model, k' je to že parkrat naredil, pa kej tacga še ni videl. Imam pač muhast abak.

Icebear ::

Škoda, zgleda da ma res neke muhe :(

Boky ::

Neo32 sicer resitev ni najbolsa, ampak za prvo silo bo, hardware accelration za grafiko daj na minimum. Pri meni je delovalo(kartica je bila sama v masini).

Neo32 ::

Boky: ti si car, najdl sm se jebov z temi driverji pa to zadeo, pa nc ni prjel, zej pa kr dela.


THNX!
Neo32 (c)

danielka84 ::

jaz mam zaj:
-ATI Radeon ViVo + 15" Hyundai
-Cirrus Logic XY 2MB + 14" TyStar

Ne morem pa v pogon zaj spravit WDM driverje za TV-IN, prej je lepo delalo zaj pa??

Zadeva mi lepo teče na 1024*786 @ 80hz

To pa res da more bit v biosu naštiman PCI kot primary, drugače ne bo delalo!

Program pa mejte UltraMon, ker tisto zraven winsewXP ni nič kaj uporabno!

lp
ni-da-ni

danielka84 ::

Evo sem že našel prvi problem!

Ko dam naprimer film v mediaplayerju na drug monitor, pa na tem tadrugem hočem dat full screen, mi ga vrže nazaj na prvi zaslon??
kaj je lahko narobe?

lp
ni-da-ni

DJroky ::

Imam 2 grafični kartici (geforce (agp) in s3 (pci)) in dva monitorja (17 in 19''). Ko dam obe grafični v računalnik mi v nastavitvah pokaže samo en monitor. V device managar pa ima s3 zraven klicaj, pod obvestili pa piše: This device cannot start. (Code 10)
Če v biosu naštimam, da je primari grafična s3 (pci), pa imam na drugem monitorju sliko, zraven geforca pa imam klicaj in isto obvestilo. Pozna kdo rešitev? Mam WinXPpro. Ves hardwer je OK!!! Driverji za kartice ravno tako OK. Vsaka zase deluje a skupaj...
Pa se to. K nastavm s3 kot primari v biosu se mi prižgeta oba monitorja, a je na ta drugem tema (nekajkrat pa se mi je naredilo da je na enmu blo vse ok, na drugmu pa pol ekrana črnga, pol pa vijolčnega). k pa je geforc primary pa se en monitor sploh ne prižge.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DVI in hkrati analogni priključek

Oddelek: Zvok in slika
302248 (1870) Marjan
»

Hercules 3D Prophet All in Wonder 8500 DV - slika na dveh monitorjih

Oddelek: Zvok in slika
291165 (998) Senitel
»

Hercules 8500, DVI to VGA nemogoce?

Oddelek: Strojna oprema
321520 (1156) jRk0
»

Radeon 8500

Oddelek: Kaj kupiti
121351 (1162) reXor
»

nView in Hydravision

Oddelek: Strojna oprema
71142 (1032) Senitel

Več podobnih tem