» »

Moj Tualatin 1.2 GHz je Skinhead !

Moj Tualatin 1.2 GHz je Skinhead !

Brane2 ::

Ratal mi je snet heatspreader s Tulca 1200, ne da bi ga poškodoval!

Stvar na idlu dela za kako stopinjo hladnejša, kar ni slabo glede na trapast alu cooler in majhno površino jedra.

Sem pričakoval da bo na istem coolerju celo toplejša pa ni. zdej bi to moralo razsipat s solidnim bakrenim hladilnikom ali vodnim.

Bom probu spolirat sneti bakreni heatspreader še s spodnje strani, mu malo zbrusit rob in ga dat nazaj...

sharp ::

Sicer ne vem kako stvar zgleda,samo jst bi za foro dal na fino zbrušen bakreni pleh,mogoče bi bilo bolj in bi ga navil za 0,1mhz bolje:8)

Brane2 ::

Saj to bom zdej naredu. Isti heatspreader, ki je itak bakren, bom dodatno spoliral s spodnje strani in še enkrat probal...

Brane2 ::

Sem probu. Temperatura je zaenkrat videt za celih 2-3°C nižja kot prej (idle prej 40-41°C pri 28°C ambient, sedaj 38-39°C) z istim heatspreaderjem, Tulcem in Hladilnikom! Ni slabo, še posebej ker bo ta razlika pod obremenitvijo narasla na 4-5°C (predvidevam) in ker sploh nisem uporabu boljšega hladilnika...

morphling1 ::

Logično da je temperatura nižja, saj heatspreader predtavlja samo dodatno oviro za prenos toplote, boljše kot brez heatspreaderja tudi s še tako zbrušenim ne boš dosegel, pa še dvomim da ti bo uspelo izvesti tak kontakt kot ga ima procesor originalno. Kakšna je pa bila zadeva vmes med jedrom in heatspreaderjem? Je kot termo pasta ali je bilo lepilo ?
Heatspreader ima samo nalogo varovati procesor pred poškodbo ter v primeru, da odpade hladilnik toliko s svojo maso in površino hladiti da se računalnik ugasne ali pa v primeru P4 da se mu zniža frekvenca. Sem pa bral da sama jedra niso tako močna kot pri Amd-ju, tako da pazi da ga ne boš okrušil. Kolk je sploh veliko jedro?
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Spajky ::

WoW Brane2; moj frend je s tem postopkom (olfa rezač!) skoraj za vedno ubil proc, ker je poškodoval PCB osnovo /pol je pofarbal veze, da je delal!/! Svetujem ti, da si narediš iz penaste gume zaščitno ploščico (kot za Amd-je), da ne boš kaj odkrušil pri dajanju hladilnikov gor! za temperature pri Tulcih ni kaj dosti za skrbet, tudi pri real core temps preživijo na 80°C he he, zato mislim, da ne pomaga kaj dosti jemanje tega pokrova dol glede na očitne nevarnosti; mogoče pridobiš kak MHz, vendar ne bistveno! Hraber pa si, ni kaj! Vso srečo nadalje! PS: aja, kako pa sploh meriš tisto temperaturo, kje je sonda? 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

sidney ::

brane2: cool, velik si upas, glede na to, da bi lohk pecka umrla:D . Dej kesno fotko nared (ce lohk), k me firbec matra kako zgleda celi brez skalpa.
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!

Brane2 ::

morphling:

temperatura je nižja, če dam heatspreader nazaj, vendar spoliran in z Arctic Silverjem zgoraj in spodaj.

Kaže, da je tu rezultat malce boljši kot brez njega. Verjetno zato, ker baker boljše odvaja toploto z zelo majhnega jedra kot Alu. Sicer je tu potem še ena kontaktna upornost med bakrom in alu hladilnikom a t ima bistveno večjo površino.

Je pa malo trajalo. med stotim snemanjem/postavljanjem hladilnika sem zlomu tist zatič na podnožju in sem se celo noč zajebaval s tem.

Hint: SekundenKleber ne dela.Dvokomponento MOGOČE, odvisno od odlomljenega kosa. Meni ni delalo, ker se mi ni dalo čakat 24 ur. Na koncu sem naredu imenitno improvizacijo s koščkoma bakrene pločevine in lotkolmom...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, če sem prej pozabu reč- pobril sem na nulo tud Tulca 1300ko s podobnimi rezultati...

HitriPepe ::

Zanimivo kaj vse ti je ze uspelo! Zgleda, da nimaš samo sreče z procesorji ampak tud drugače si veliko upaš. Ampak saj to velja ker je proc poceni, če ga skuriš greš po novga in ni problema.

Zanima me še kakšen je kaj tvoj postopek pri poliranju procesorjev oziroma hladilnikov?
www.STROJI.NET

Brane2 ::

Nč posebnega. Polijem kos šipe z vodo in dam nanj vodobrusni šmirgl (da se lepo zalima na šipo), nakar polijem malo vode še na šmrigl, nanj položim procesor in brusim z ne prevelikim pritiskom. Nato vzamem bolj fini šmirgl in postopek ponovim. Končam z najfinejšim-800. Ponavadi uporabim štiri papirje: 80,200,400 in 800.
Mam feeling da bi rabu za 800tko še kako fino površino za poliranje in polirpasto a to se mi zi že neobvezno...


VASkO ::

se 1200 pa pol na koncu s polirpasto pa je kot zrcalo potem :)

Brane2 ::

Spajky:


PS: aja, kako pa sploh meriš tisto temperaturo, kje je sonda?


Merjeno s termodiodo na čipu samem.

BTW: pozabu sem prestavit napetost na "AUTO", ker sem prej eno mrkvico forsiral in sem tud 1300ko gnal na isti napetosti, zato se je segrevala.

Sedaj dela na 33°C (normalno delo) pri 1.55V, je pa tud spremenjeno hlajenje odneslo kako stopinjo ali več...


morphling1 ::

Ja Brane, ker imaš aluminijasto rebro se zelo pozna v slabšem odvodu toplote iz majhnega jedra, saj podobno velja za Amd procesorje ki so po velikosti zelo podobni Intelovim brez heatspreaderja. Če bi imel bakren hladilnik bi bilo brez HS bolje. Drugače sem pa sam že dolgo nazaj predelal nekaj alu hladilnikov tako da sem jim na dno prišraufal bakerno ploščico vmes pa AS, baker pač dosti hitreje potegne toploto na večjo površino od kjer potem Al zadovoljivo deluje. Probaj kje dobit kakega V7+ pa primerjaj temperature, z vodo bi pa sploh sekal ta tulc :D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Brane2 ::

Ja, nekaj takega se tud meni zdi.

Bom probu pregovorit dedka mraza da mi prinese Proxxonovo žagco, nato pa bi se spravil narest enga bakrenga iz pleha 3mm pa par kosov bakrene cevi za radiatorje.

Saj bi ubodu tvojga, sam Tulac ni v tej cenovni klasi, sploh pa rad bi sprobu nekaj novga... :8)

B-Stard ::

Zanima me ce je kdo že probal dat predelan proc,odlomljeni 3je pini+bridge,na plato z podporo tem cipom. Ker imam zdej 1.2 proc na Abit Bx133 pa bi ga dal na Gigabyte 6xte plato. Pa me zanima ce zadeva dela potem normalno,glede na to da je proc predelan?
Mogoce kdo kej ve?

lp

Brane2 ::

Evo, sem postrigu še enga Tulca 1200.

Stvar je takoj po operaciji zgledala takole:




Po pranju glave pa:





:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Spajky ::

Brane2, poliranje do mirror finish je IMHO kontraproduktivno, meni je pasta se slabo gor prijela pri C400 in potem ko se je segrela je ušla stran! :-)

B-Stard, po moje bi moral vseeno delat-mod ostane! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

B-Stard ::

Za božič sem dobil lepo darilo,na procu se je dolomu E15 pin ;( . Proc dela recimo winsi normaln pa tud recimo filmi,igre pa zastekajo po par minutah. Zdej me zanima če je kaka rešitev da bi delal? Ker drugač bo treba drucga kupit sam je že spet 14k.
Sem pa gledal na razpredelnici proca da so te pini E15,E11,E19 isti,ena voltaža. Zdej me zanima ker je pin totalno odlomljen če bi naredu bridge recimo med E15-E11(E19). Mogoče kdo kej ve.

Hvala

Brane2 ::

Znabit da bi delal, če bi ga povezal denimo na D18 ali B16 s tanko žičko (pozabi na prevodno črnilo itd).

B-Stard ::

Se pravi da bi povezal E5 ter D18 ali B16 ? Kaj sploh dela tisti E5 pin? Mogoče kaj veš. Problem je ker je pin odlomljen totalno,ostal je v slotu, sicer sem ga dobil ven.

Spajky ::

B-Stard, naredi bridge, če je ostala vsaj osnova pina na procu, če je ni probaj z prevodno barvo za avtošipa-grelec popravljat!; Vss=masa oz minus če že hočes; če ti filmi in igre zaštekajo po par minutah IMHO to ni krivo /več pinov mas je grupirano skupaj/, odvij proc malo! Lahko te pa zeza plata ali napajalc! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Brane2 ::

Moj skinhhead je danes ob 09:45 umrl tragične smrti na i815 plati. Slava mu.(shut u kanto) :'( :'( :\

Čeprav je bil Coolcat, le ni imel 9 življenj. Ubil sem ga v tretjem poskusu.
Dvakrat je preživel vstavitev v podnožje, ko se je napajalnik aktiviral in je CPU rešil toplomer v riti v zadnjem trenutku (je že zadišala pasta na njem).

Vendar objavljena modifikacija ne dela v i815 plati tako, kot je bila objavljena. Zato sem moral nardit še nekaj sprememb na čipu samem (odkril sem, da je to veliko lažje kot cmarjenje po S370).

BTW: Na Celeronu so pini ZALOTANI. Sicer za malo bolj svinčevim cinom (višje tališče), pa vendar. Zato ga lahko z malo močnejšim gretjem tudi snamemo. Videti je, kot da je ohišje bilo mišljeno kot BGA, nato pa so prilotali pine gor. To pomeni, da jih lahko tudi sami zalotamo in odlotamo. Ker ma pin nerodno glavico, boste nazaj veliko lažje zalotali kos žice s podobnim premerom, nato pa jo enostavno odcvikali.

Anyway, stvar sem ubil, ko sem snel pin z VCC pad-a in sem ga pozabil zalotat nazaj. Del čipa tako ni dobil napajanja, nekaj je v njem prebilo in stvar je škripnila.

Torej, če se boste zafrkavali s tem, obvezno preverite VCC pine...






Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Spajky ::

Moje sožalje, prebilo ti je zaščitne zenerce v kontrafazi, ki služijo za zaščito pred statično elektriko na pinih in ker zgleda plata nima adekvatne zaščite, je spustila napajanje na čip in ga naredila za pleskavico! Kaj hudiča si šel lotat okoli jedra, in mod bi moral delat tudi na tej plati, kot je meni poznano; nekaj si zeznil IMHO...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Brane2 ::

Ne, prebilo ga je, ker na enem pinu ni dobil napajanja.

Ugotovu sem, da je veliko lažje čipu odlotat pin kot pa se zajebavat s podnožjem. Na pinih S370, ki so v plati povezani na večje bakrene površine je zajebano odlotat pin, ker ga baker hladi. ( na Vcc, Vss in Vtt pinih recimo).
Naredu sem zajeb, ker sem pomotoma odlotal Vcc pin na čipu.

Na normalnih čipih to ne bi smelo bit problem, a na tako optimiziranih procesorjih, ki delajo na komajkaj več ko voltu, očitno ne sme noben del proca ostat brez napajanja...

Stvar je odneslo. Nisem zajebal napetosti ali kaj takega. Tud stara 1100ka dela čist O.K. na tej plati.

BTW tista modifikacija je nepopolna. Recimo moja i815EAA ima že pošlihtano vse okrog Vtt (ki je že na 1.5V), vendar je tam treba odlotat še en pin, ki ga v modifikaciji ni navedenega.

Ni take panike. Vsaka izkušnja nekaj stane.
Bolj me skrbi to, da že vem, da ne bom dolgo zdržal, preden isto probam še s Tulcem 1.4 GHz :\


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kuglvinkl ::

To te skrbi? >:D
Your focus determines your reallity

Spajky ::

Bah, en tip je na P4 odlomu Vcc pin, pa mu je še vseeno delal...sploh pa za mod ni treba odlotavat ponov na s370 al pa lomit nogic...moji so še vsi celi in vsi pini v s370 tudi...
odpiraš pokopališče procov z nagrobniki z napisom Intel Inside? :-)))) 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Brane2 ::

Če je en tip to naredu, pol bo že nekaj na tem. :D

Na S370 je 74 Vcc pinov. Verjetno posledice niso iste pri vseh teh pinih.

Mislim, da je "moj" Vcc na poziciji B3. Če lahko kje probaš, probaj >:D.

Kar se pokopališča tiče, se je Celly pridružu dvem AMDjem. S to razliko da je Tulac padel za svobodo, AMD-ja sta pa umrla bolj civilne smrti (vročica, samomor) :D.


Brane2 ::


moji so še vsi celi in vsi pini v s370 tudi...


Nisem mogel odlotat vseh pinov na S370, ker jih zaliva bakrena masa in se jih ne da zadosti segret, ne da bi poškodoval vse okrog njih na moji plati...

Zato sem raje odlotal pin s čipa, kar se je izkazalo kot relativno dobra ideja, saj se da pin relativno neboleče v primeru potrebe zalotat nazaj...

Kar pa se "žrtev" tiče, se držim stare japonske modrosti "Poslije je*achine nema kajanja".

Sem preštudiru rizike in posledice še preden sem se tega lotu. Možnost smrti CPUja in plate je bla že vkalkulirana. PLata je (zeankrat) živa in zdrava, razen tega da šepa na flopi kontrolerju, ki je crknil pred cca dvema letoma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

TribesMan ::

Brane2 kiro plato pa maš, ker men je tud floppy kontroler crknil že a long time ago, pa sm se ker navadu živet brez.
Aja jest mam Abit BH6, če rabiš ti lohka pošljem BIOS od te plate z integriranimi mikrokodami za tualatine.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Brane2 ::

Ne, to je Intlova plata i815EEA.

Flopi kontroler je odpi*dilo, ko sem enkrat vklopu defekten flopi, ki je pripeljal 12V na signalni konektor. Takrat mi je odžgalo FDC. Na začetku sem se še sekiral a pol sem ugotovu, da ga itak nisem upoabljal praktično nikoli.
Še ob takih redkih prilikah, ko je kdo prikorakal s flopijem, sem ga prebral s sosednje mašine prek mreže. Tko da se mi ni dalo zarad tega plate zamenjat...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

B-Stard ::

A kdo mogoče ve kje bi dobil mikrokodo za Abit Bx133,probal sem jo vzet iz bios od St6 vendar ni delalo. Ima kdo kako idejo ali bios s katerim bi procesor pravilno prebralo?

lp

Spajky ::

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

B-Stard ::

Spajky sem probal že prej po tem postopku pa ni delalo. Kaka ideja?

Spajky ::

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Brane2 ::

Danes sem dobil Tulca 1.4 pri Mlacomu. Dela pri 118 MHz FSB/1652 MHz@1.75V@37°C.(snel kapico, hladilnik na čipu)...

Višanje napetosti ne pomaga...


Ni glih najboljš. Uni PCXovi Tulci 1.3 so še vedno najboljši... :\


Sem pa opazil, da se mi kondiji ob procu zelo grejejo- mogoče bo treba dodat še par kosov.
A je komu ratalo kaj bistveno več iztisnit iz Tulca 1.4 ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Spajky ::

Ja 1,4 ne grejo najbolje, posebej če niso tB1 stepping, meja je nekje pri 1700 max; za ostalo pa poglej databazo na overclockers.com in prestudiraj tole doli, ker mislim, da boš moral za realno temperaturo dodati kakih 10°C zraven! :-)

The temperature od inside CPU core can vary between few degrees & even 25°C or more, depending of how good the cooling is & where the sensor is placed, but usually is arround 10°C higher than the one measured from the bottom of the HSF near IHS (core). If the sensor is mounted in socket, the difference can reach also 15°C or more! See the results I ´ve got, I think you will appreciate much this info!

Test done with my Tuallie 1.0A@1,35; room temp 20°C

Fans:temps/in_socket/onHSF/on-die Cpu Diode:
0V-49/61/81,5
3,5V-/41/50/60,5__ fans barelly rotating-!
5V-/39/42/50
7V ******-/34/36/44,5
12V-/32/33,5/42

****** best result for efective cooling/fan noise RATIO

just see how the temps & their differences increase up with lowering airFlow/fans Rpm... :-) temps in °C

yes, I pushed max to 88°C & my CPU survived! :-)))
8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

All ::

jest mam tut bh6II, a se da dobit bios za to plato in pa točno ker adapter je treba met da dela tale cel. 1,3..1,4

Boky ::

V petek namerava kolega na ECS P6BXT-A+ z BX chipsetom namestit, preko adapterja kupljenega v Zagrebu, Tulca 1.4. Na mosfet-a(mislim da sta 2) bova dala hladilna rebra, na chipest pa en ventilatorcek. A je treba se na kaj pazit? A bi bilo bol pametno dati gor kakega Tulca 1.2, da se z plate nebi pokadilo? Navijati ne misliva! Vazno je da bo stvar stabilno in se nekaj cajta laufala!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()

ali3n ::

Boky - nimata se česa bat - le pazita da bo napetost prava (1,5V).
Mam ECS P6 BAT Me (beda od bede) - pa vse dela BP... celo manj se greje s tulcem 1,2 kot pa se je grela z 1.0...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Boky ::

ok, thanx!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

do kolk navit celeron 1200 brez dodatnega hlajenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
764732 (3571) mihamedo
»

Tualatin Upgrade Adapter nasel v ZG!!! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
14410855 (7193) Spajky
»

Tualatin na BX-u:info-koliko nas je?

Oddelek: Strojna oprema
452952 (1924) sidney
»

celeron 1400?

Oddelek: Kaj kupiti
101124 (1005) kuglvinkl
»

QDI Advance 10T + Tualatin, max. overclock ?

Oddelek: Navijanje
481983 (1455) Spajky

Več podobnih tem