» »

Fantomska nadloga.

Fantomska nadloga.

Thomas ::

Pojavila se je nova teorija o koncu Vesolja. Ta pravi, da bi se to lahko zgodilo že v v naslednjih 22 milijardah let. Repulzivna sila, ki sedaj trga narazen galaktične clusterje, naj bi delovala na čedalje manjših razdaljah in nazadnje ratrgala tudi atome. To v zadnjem delčku sekunde. Odgovornost za to nosi takoimenovana negativna energija. Tako konec to pravzaprav ne bi bil. Bolj "zmaga" negativne energije. Kar pa ni nujno slabo, saj "negativna" nima nujno negativnega pomena

Link - ko bo delal.

Odprl sem tole temo, ker sem isto novico objavil že več kot 12 ur nazaj, pa je za bwane premalo, da jo sprocesirajo - domnevam ker link ne dela, ker je newscientist server padu.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Avenger ::

Hm, glede te teorije sem precej skeptičen. Ne morem reči, da sem ravno strokovnjak, vendar se mi zdi, da je to le ena izmed mnogih 'kavbojskih' teorij, ki ne temeljijo na dejstvih, ali vsaj nedvoumnih in razumljivih indicih. Na strani pravijo da Most physicists probably will not be rooting for phantom energy, ampak ne zato, ker bi bili preleni, da bi spremenili svoje nazore, bolj verjetno zato, ker je ta teorija predvideva zelo drastičen konec, hkrati pa ne navaja, vsaj na strani jih ne, konkretnih dokazov.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Marjan ::

Sem tud že jest neki na to temo bral.

Repulzivna sila dobiva čedalje večji pomen. Očitno bo kar zmagala na koncu. He, najmanj jo opazimo, pa najbolj usodna je...

Jah ni prov fino, ane. Bolj fino bi bilo, da sta gravitacija in repulzivna sila čimbolj izenačeni, tako bi vsaj dalj časa bilo vesolje primerno za "bivanje".
Samo, bi bilo pa noro videt, da atome razžene, in potem kvarke,... in celo vesolje se razblini v nič 8-O :O :D

No, počakmo še 22 miljard let :D.

Zanimivo!

root987 ::

kk, jst sploh ne zastopim te sile?? kaka je to???
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

LordPero ::

Hmmm. A to bi bilo podobno kot če bi dali manjšo maso na 0K? Gibanje se bi ustavilo & usi delci razpadli na ...nekaj ali pa celo u nič :D (nevem, to je samo moja teorija)
Aja, pa tudi številke se mo zdijo precej za lase privlečene (sej so smiselne, sam so številke! Še starost vesolja smo do sedaj ocenili (samo) na 2% natančno). Da sploh ne omenjamo da so u časounih enotah -saj pojma nimamo kako bi bilo s časom ob takih pogojih.
In poleg tega je ta teorija precej oskogleda. Se vam sanja koliko stvari ne vemo še samo od atomou(delceu)/sevanj?? Rauno toko ogromno lastnosti še lahko upliva na to teorijo.

Thomas ::

Kaj potem, če hudič vzame navadno maso, ki je je že itak samo 4% vsega Vesolja?

Če bomo lahko naredili computing na axionih - kvantih negativne energije - bo to čisto okay!

Ni nujno, da se da, ni nujno, da je ta teorija o "skorajšnjem" razpadu pravilna - ampak najbrž lahko preživivimo celo razpad Vesolja, kakršnega poznamo.

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vlady ::

Huh... ne vem al se to oni sam hecajo al ne... sam neki je pa skor 100%. Pedn bo konc vesolja, nas bo skor 100% zadel kak asteroid al pa kej druzga :D Kaj pa vsa antimaterija??? Kaj bo z njo? Kolikor jest vem, če pride v stik z materjio dobimo energijo, ki pa je ne moremo izničit. Saj ne po naših fizikalnih zakonih. Tako bo tud glede vesolja... ne more se kar izničit. Če bojo atomi razpadl, to pomen da se bo sporščal full velik energije.. kam bo šla ta energija? Mogoče bo to samo transformacija take materije kot jo poznamo v energijo... Kdo ve? Sam neki je... ne more it vse v nič. Saj po moje ne. Itak pa nas ljudi takrat že ne bo več. Zakaj bi se sekiral? :D :P :) ;) Uživimo dokler lahko. >:D

frudi ::

supernove nam pravijo, da je tale temna energija prevzela vajeti v svoje roke in pričela pospeševati vesolje že pred več miljardami let, MAP pa nam je pred kratkim povedal (med drugim), da je je kar za tričetrt vse mase vesolja.
tale napravica bi nam znala povedati marsikaj o naravi te temne energije :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Pečar ::

E=mc2
No to je tista enačba, jst ne vem če se lahko vse kar izgubi.:(

Saj se tud pr jedrski reakcijah cepijo jedra.
Fuzija je nasprotno od fizije. Če se naprimer vodik zelo segreje nastopi fuzija to je spajanje jedr in je približno 1000-krat močnejša od fisije.
;(( No če se cepjo ali združujejo jedra se sprošča energija, torej se pr ceplenju/združevanju elementov snovi zelo segrejejo.
Torej bi po mojem že vsi prej zgorel če bi se to zgodilo. Sej črne luknje so pravzaprav nekakšna nevtronska gomila, v njej bi se mogla tudi sproščat energija, sam ma tako gravitacijo, da vse požre vase elektromagnetne valove ( to je tud svetloba), snovi, tud gama žarke(majo največjo energijo izmed vseh).:D
K če ČL vsrkajo vs pol morajo biti strašno vroča, Naj bi bile smrtonosne (komu pa smrt noslo- planetom?) .Men se zdi da črne luknje zgledajo veliko večje, kot so v resnici, ker ukrivijo svetlobo ob sebi (kar ne vidmo je črno - ni svetlobe).;( :\ |O

Ne vem če bi se to lahko to zares zgodilo:D :O
Pol bi se zraven enga vsedu pa bi kar zlezu vase pol bi še ti in tako naprej, to bi se sigurno dalo zaustavt.
Vprašajte se: Kako pa je vesolje nastalo?
Po pravilih naj bi blo: Iz nič ne more nič nastat, iz vsega pa ne more nič nastat.
Pa naj gre vse v luft, no v vesolje, no v nič.

Sm star samo 14 pa že pišem take dokumentarce.;) No kaj pa bi se zgodilo če bi se jih več srečalo
v krogu, bi se tud one rastavle?
MoJ E- mail:
gregor.pecar@siol.net

Thomas ::

Zanimiva linka frudi.

Jest mislim, da moramo računati z vsemi količinami. Tudi z negativno energijo. Tudi ta je sestavni del naše otvoritvene bilance.

Samo ... da ni res le kakšna kozmološka "konstanta v naraščanju". Ker potem je samo fiktivna postavka v naši bilanci, katera kaže navzdol.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Avenger ::

Jaz bi pa samo neki trapastga vprašu: glede na to, da je čas presneto relativen (in je odvisen od pospeška - privlačne sile in hitrosti, če se prav spomnim), kar veste vsi, ki se količkaj spoznate na astrofiziko, kako je sploh možno določati starost vesolja, ali še bolj bizarno - določati čas do konca??? Kako so lahko izračunali, da se je v prvi sekundi rojstva vesolja zgodilo to, kar naj bi se? Čakte mal, v času 0 torej ko je vesolje singularno, časa sploh ni, ko bigbanga, začne čas teči, ampak po moji kmečki pameti se tega ne bi dalo izmerit, ker je verjetno tista sekunda lahko trajala mogoče nekaj miljonov let, časa, s hitrostjo, s katero teče na zemlji.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Thomas ::

Potek časa* je bil neposredno po Big Bangu zelo hiter. Ogromno se je zgodilo v kratkem času*, kar se potem v dolgem ni.

Čas* je začel spet pospeševati, ko se je začela biološka evolucija in potem z inteligenco in civilizacijo še bolj.

Fizikalni čas, je pa čas TEGA opazovalca, kot bi bil "tu" od Big Banga.

Drugi izmeri nekaj podobnega, saj tistih relativistično pomembnih dogodkov ni bilo.

Ura Sonca tika z zlivanjem vodikovih atomov v helijeve.

Fizikalni čas je tisto, kar kažejo ure okoli nas.

In res ja - bolj na periferiji Galaksije bi se jim zdelo, da je Vesolje kakšno leto mlajše. Toliko so pač pretekle njihove ure - ampak nobena ni najbolj prava.

Vzemi neko povprečje - razlike itak niso velike.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vesolje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14129809 (1415) JanBrezov
»

Prihodnost-konec vesolja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
13222651 (18612) imagodei
»

Nastanek Vesolja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17911870 (9651) T-h-o-r
»

Konec vesolja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
12012185 (10194) CaqKa
»

Neskončnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
968384 (6925) Thomas

Več podobnih tem