» »

wireless mreža

wireless mreža

«
1
2 3

n0_body ::

S (skor)sosedom swa mislna naredit mrežo z utp kablom pa vmesni sosed ni biu za in me zanima kak je s tem wireless lanom.
Cena doseg in ali bi bil kaj motenj če je vmes ena hiša

lp
n0_body
  • premaknil: boštjan ()

MrShadow ::

Hja...
Nekako tako gre tole...
Pri nas uporabljamo d-linkove AP-je (Access Point-vhodna in izhodna brezzicna postaja).
Stvar je taka da podpira hitrosti tja do 22mbits (cca. 2048kb/s), samo ker je zadeva wireless je to nekje na polivici torej tja do 10mbits deluje vec je pa ze res sreca.
Domet: hja...z navadnimi antenami ki juh dobis v paketu ima stvar dometa do 50m indoors (torej po hisi) in tja do 250 outdoors (torej zunaj, brez preprek). No to je teorija.
Dejansko je pa tako, pri nas v bloku, mi zaradi zelezja in betona ne nese niti skozi eno streno. Torej ce se v montazni hisi imas sreco. No zato ker tako ni delovalo smo postavili zunanjo anteno. AP smo udelali v posebno vodotesno skatlo in jo postavili na streho z anteno vred. s tem smo pridobili domet tja do 2km brez izgube paketov in hitrost seze tja do 900- 1200kb/s! (cca 10mbits)
Cena:
D-link: Access Point (AP) okoli 50000sit
Antena (home made) okoli 10000sit
Antena (kupljena) 30000sit
Kablovje za anteno 1000sit/m
Kablovje utp, connecotorji ...za 6 uporabnikov nas je kostalo cca 10000sit

Torej ce sa samo dva, vama povem da bo bolje za vaju ce prepricata srednjega soseda da s e poveze!
Ce vas je pa vec, je pa ta zadeva kar vredu za lokalno mrezo na daljavo.
Pri nas je trenutno povezanih v wireless lan 16 computerjev in se imamo ljudi ki se bodo priklopili!!
Aja pa vsak mora imeti AP doma!!! Ce se hoce priklopit!

lp




Cuoresportivo ::

zakaj je potrebno, da ima vsk uporabnik Ap doma, kaj ni dovolj da ima doma wireless lan card na pci vodilu ali na usb ali na pcmcia. Pa od kje si, da bi se še mi priključli. Kako pa imate urejeno glede hitrosti internetne povezave, glede na to, da je deljena, hitrost verjetno upade, ali pa imaš narejeno tako, da ima vsak uporabnik določeno hitrost oz omejitev, in koliko je to.
lep pozdrav(best regards)

plavko61 ::

MrShadow, to vaše omrežje bi bilo vredno par slik, pa tudi cuoresportivo vprašanje je zanomivo. A sem prav razumel da imate v centru AP, okrog pa radiju 2km 16 uporabnikov, z 900- 1200kb/s povezavo, vendar mora imeti vsak uporabnik anteno in AP.

lp

Andor ::

Kako je pa z varnostjo? A lahko omrežje uporablja vsak, ki z wireless kartico pride v doseg? Al mate na dhcp-ju restrikcije glede na MAC adreso? Kaj vse omogoča ta access point?
---Never send a monkey to do a man\'s job---

MrShadow ::

LP

Najprej:
"Zakaj vsak AP doma?"
To ni nujno da ga ima vsak doma. Pri nas je na en ap priklpopljenih 6 uporabnikov. Na enemu drugemu so 3-je itd. Ap mora imeti tisti oz. tista skupina campjuterjev, ki se hocejo priklopit v nase omrezje preko WLAN-a. Tako kot je dejal "p0lavko61" v radiusu 2km je pac priklopljenih toliko compjuterjev.

"pci in usb kartice" ?!
Tako je meni stvar ne potegne skozi eno steno kot sem ze dejal, zaradi konstrukcije! Tako da sem prerpican, da tudi s tem nebo! To je bolj ta office uporabo, kjer so compjuterji na kupu in se vidijo med seboj v radiusu 20m. Kar je vec je ze vprasanje.

"Varnost?"
Opcija je da vse pakete ki jih posiljas zakodiras128 ali 265bitno, ampak s tem mocno upocasnis prenos podatkov! mi tega nimamo.
Je pa tudi opcija, da nastavis kareri MAC in kateri IP, se lahko connectajo na ap!
Lahko jih blokiras, ali pa samo dovolis tocno dolocene MAC-e oz. IP-je!

Glede slik
Nekaj jih ze imam in bi vam jih tudi pokazaj, samo nevem tocno kako se doda slika v forum!
Ce mi poveste pa vam pokazem!

lp
MrShadow

sash ::

slike je potrebno UL na nek server (npr volja, arnes,...) pol pa bodisi linkaš (povezava) ali pa daš sliko not (pritisneš gumb "slika" ko pišeš repliko na temo
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Roman ::

Mene pa zanima drug problem. Imamo mini blok (zgrajen 1958), ki res ni prevec velik (5 stanovanj) pa bi stirje radi mel internet. Jest mam adsl pa bi ga mal shareov. Zanima pa me zdej tocno kaj bi rabu. Predvsem me zanima AP. Al bi blo najbolj da bi kupil kr adsl router k ma ze wireless vgrajen. Ali lahko priklopim AP kr na switch pa bo delal? Kaksne so mozne cimbolj cenovno ugodne vezave? Mogoce kdo ve ksno ceno? Prklaplu bi pa tud dlancnike prek sd wifi kartic. Sej to je zdruzljiv a ne?!

|GrEgOr| ::

Roman:

ce je v celem bloku pet stanovanj in od teh bi 4 meli net, zakaj vi investiral v Wireless mrežo, če lahko preprosto prevrtate steno (strop) in nardite 100 Mbit mrežo. Stalo vas bo manj, prenosti bodo večji pa še garantirano bo delalo.

MrShadow ::

roman naredi tako kot je napisal |GrEgOr|

Zicna povezava: Hub vas stane 9k sit kablovje 60sit/m, UTP connectorji 50-60sit/kom
Vsega skupaj max !5k sit stroskov

Wireles povezava:
Ap 46k sit, pci kartice 24k sit (se mi zdi), Wcard da notesnike 32k (sm jo videl eno zadnic)....kablovje 0 sit >:D >:D >:D >:D >:D

Torej pomisli, kaj se ti bolje obrestuje!

lp
MrShadow

MrShadow ::

Lp
Evo slike....zaenkrat samo stiri, ker nimam casa za vec:

Ap vgrajen v skatlo... zraven je hub (switch 100mbits)


Antena na strehi iz kablom


antena se enkrat


Ap enega od uporabnikov



lp
MrShadow

Cuoresportivo ::

very nice. Če prav zdaj razumem, imajo AP nekateri zato, da dlje vleče oz npr: jaz in moji kooegi se hočemo povezat v mrežo brezžično, jaz imam potem doma AP, potem pa še če se hočemo povezat v vašo mrežo. Kao da dlje vleče.

Zdaj me pa zanima nekaj drugega. Živim v bloku(3 nadstropje od 10 ). Okno imam obnjeno na vzhod, postavim nekje pri oknu ono anteno, a bi potem vleklo recimo do kolega, ki je na drugi strani bloka(zahod) oddaljen 600 m. Ali bi mogel anteno montirat na streho?
Še nekaj. Kak pa je glede tega deljenja internetne povezave. A te lahko dobijo, saj v pogodbi(kks) piše, da je le to nelegalno. Zdaj pa me zanima ali oni lahko to kako posredno ugotovijo, ne da bi hodili sem. To bi blo vse zta zdaj. Že vnaprej hvala za odgovore.
lep pozdrav(best regards)

MrShadow ::

cuoresportivo zate in za druge, da su boste lazje predstavljali kako to gre, sm na hitro narisal eno shemo. (BTW: v slikarju :P :P :P :P )




aja pa se tisto glede ti in tvojga frenda.
Tako vama povem, ce se med seboj okna oz. ap-ja ne vidita, je mala verjetnost da bo delalo...ce bo delalo bo pa na 10 poslanih paketov bos mel 9 al 10 izgubljenih...

LP
MrShadow

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrShadow ()

Uporabnik ::

Dobr tista antena, pravi strelovod!!

plavko61 ::

Jaz še imam vprašanje:

Kakšno imate vstopno točko (aDSL ali kabel), z kakšno hitrostjo in koliko pride na uporabnika, ter kako omejite na uporabnika hitrost?

MrShadow ::

Glede antene, kot strelovod...ni panike imam zraven strelovod za 1m visji in se drugi bloki ki si zraven so visji...tako da to ni panika....

Piklopljen je dsl in nimamo nic omejitve hitrosti!
Smo pa prepovedali programe kot so kazza in emule (peer to peer)! Ker zabijejo upload.
In kar je vecjega kot 300-400mb se d/l-ja na server.
Imamo pa Emule web control ja.
Tko da za filme in igre nam mi panike.


LP
MrShadow

marS ::

:D LP, tudi jaz razmišljam o postavitvi wireless lan-a, ta varianta Mr.Shadow-a mi bo kar pomagala - svaka čast na informacijah:D,

imam pa še eno vprašanjce za bolj izkušene:
1) Za svoj dostop do AP bi potreboval USB wireless kartico, na okno (cca 3-4m) pa bi rad postavil zunanjo anteno. Kot sem videl pri par USB wireless karticah (Amtel, D-Link) so vse neka mala plastična jajca in za zunanjo anteno je treba zadevo razdret. Ali ve kdo za tako kartico ki ima možnost za povezavo z zunanjo anteno, da tega ni potrebno razdreti?
...no more heroes...
https://ilbis.com/

MrShadow ::

marS:

Poglej si prvo sliko, ki je zgoraj. AP v drugacni skatli kot original, na sliki spodaj


Tako da po moje tud usb kartice ne bi bilo tezko podreti in jo connectat na zunanjo anteno.
Pa opozorilo...dalsi kot je kabel do antene, vec izgubimo na kvaliteti oz. moci signala...tja do 2m ok...vec je kriza!

LP
MrShadow

Cuoresportivo ::

MrShadow:glede je ap-jev je torej samo zaradi dometa, če razumem. glede mojga frenda in ostalih interesentov pa mi edino preostane , da anteno postavim na streho.(tu že vidim težave z sosedi;( ). Kaj pa tole, da vmes postaviš neke vmesne postaje(nekaj podobnega kot je pri gsm-ih oni repetitorji). Nekaj samo, da se signal odbija in s tem podaljšuje. Praviš pa da imaš domet v radiju 2 km . Kaj naj rečem, ugodna zadeva. Ko bi to meni uspelo potem bi blo super. Probal bom vseeno(enkrat), kak bi blo, če anteno enostavno postavim pri oknu. Hvala za nasvete in za shemo(nice):D
lep pozdrav(best regards)

MrShadow ::

Ni ti treba postavit antene na streho, ce imas moznost da se AP-eja vidita med seboj.
Glede tistega da bi postavljal repetitorje, ne pride u postev, ker je preporsto stvar pre draga in se ko postavis en ap kot brigde se prenos deli, sam mora ap sprejemat in oddajat podatke iz samo eno anteno...to pac pomeni 1/2 sprejem in 1/2 odaja!

LP
MrShadow

RiNC ::

Ta wireless katerega si naredil je - MEGA-
Zanima me samo ce so antena in oni AP na oknu s slike "home made" ali je vse kupljeno?
Pa se nekaj.
Koliko te stane DSL na mesec (to je najeti vod, ali ne?)

Hvala

MrShadow ::

Ap je kupljen. Je pa vdelan v posebno vodotesno skatlo. Ce pogledas slike originala in slike nasega ap-ja vidis razliko. Antene so pa home made!
Adsl nas stane 14k/mesec. To ni noben najeti vod, ampak samo navaden adsl(4mbitps), ki ga placujemo vsi skupaj.

LP
MrShadow

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrShadow ()

gaster ::

Cela zadeva je super -pohvale Mr Shadow - povej mi samo glede uporabnika, ce vas je 16 in imate link 4096mbs se pravi da vsaki dobi po 256kbs ali ste to naredili drugace? Kak je ce je 30 ali vec userov -primer - hitrost opade ali je kaka resitev?

Kaj bi mi prosim poslal nacrt za izdelavu antene.

Hvala

P.S. kje ste doma jaz bi se tudi priklopil

svejk ::

tole ste res dobr zrihtal. se bi dalo dobit nacrt antene, ki je kot vidim home made. kter wireles ap pa uporabljate, da ima moznost zunanje antene?

marS ::

:D :D :D

tut jest bi načrt antene

:D :D :D
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Kaboom ::

MrShadow - res dobra zadeva. pohvale! jaz bi se tudi v kaj takega spravo če bi blo interesentov...

zdaj bo počasi prehodno obdobje neviht... saj sem videl ko si napisal da te ne skrbi ker so višji bloki okrog - in ker jo imaš en meter višje od strelovoda...

strela je nepredvidljiva, ne gre se zanašat da si mala lipa med velkimi hrasti... na koncu vdari v tebe...

en del strele je lahko rušilni ali zažigalni, torej če bo v anteno ali v strelovod (ki je vstran) vdarla potem bo verjetno počo dimnik in potrgalo strelovode iz njega.

drugi del strele je pa elektrika... tudi če udari blizu se lahko na anteno prenese malenkost moči od strele, pa bo vsa elektronika samo mrknila v anteni, zato če boš jo ozemljil in potem udari strela v njo jo bo verjetno mehansko uničla, zato je pa manj šans da ji uniči elektroniko...

sem videl strelovode na hiši ki jo je direkt zadela strela... potrgani iz bajte, dol s strehe je vso kovino vrglo, pa valjance je iz zemlje potrgalo... ni kar za spregledat nevihte... vso srečo še naprej
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaboom ()

ventilcek ::

HI!
jaz bi tud potreboval nacrt antene0:)

Cuoresportivo ::

jaz bi tudi lepo prosil za načrt antene.
lep pozdrav(best regards)

l-note ::

plavko61 ::

Kak je pa z antenami na uporabnikih, tam ste najbrž izbrali kakšno enostavnejšo cenejšo usmerjeno varianto, kot na vstopni točki. A še imaš kakšno sliko od ostalih anten in podatke o oddaljenosti, od vstopne točke?

lp

MrShadow ::

Lp
Najprej glede antene..
Nevem kaksen je nacrt na strani, ki ga je dal I-note, ker mi ne odpre.
Jaz nazalost nimam nobenega nacrta,ker mi te antene dela en prijatelj. Imam samo eno zelo slab nacrt, ampak je neuporaben, ker s ne vidi nobenih mer.

Glede strele...danes baje da bo treskalo...bomo vidli:))
Smo tvegali...ce bo trescilo bo trescilo...takrat ne bo pomoci.
Sicer do sedaj v 15 letih ni bilo se udara strele (v radiusu 5km) pri nas...in upam da tudi sedaj ne bo!
Bog usmile se nas in nasega dinarja!!!:8) :8) :8)


Glede anten pri userjih!
Tisti ki so v dometu 10-200m imajo original antene od ap-ja.
Tisti ki so pa vec, pa zunanje antene.
Oddaljenosti:
Najblizje : 60m
Najdlje: ta trenutek1.1km
Kmalu pa nacrtujemo povezave dveh mest v razdalji 4km! >:D >:D >:D >:D >:D


lp
MrShadow

MrShadow ::

lp se enkrat:

Okey zdej mi je odprlo tisti page, na katerih so antene.
Tako povem da na tisti strani ni nasega nacrta, vsaj jaz ga nisem nasel no.
Kako je glede antene se bom pozanimal, in poskusal dobit kak dober nacrt.


LP
MrShadow

janezl ::

Mr_Shadow, kapo dol. Predvsem, da se vas je toliko zbralo skupaj in polaufal zadevo.
Tudi jaz se preko wifija šlepam na sosedov ADSL. Naj opišem malo mojo zgodbico.
Dobim na posodo Compaqow AP in PCI/PCMCIA kartico. Vse namestim in polaufam, signala od nikjer. Med hišami 50m, med AP in kartico 4 zidovi. OK. Prenesem comp z kartico do okna, signal povleče na minimum, sosed odpre žaluzije, signal boljši, ko jih odprem še jaz, še bollje. Vmes senčnica, pokrita z pločevino - je ne morem odpret:))
Nauk: mikrovalovi, lambda 12cm, občutljivo na vsako oviro. OK, treba bo antene.
Začnem surfat, načrtov za antene je kot listja in trave. Vmes dobim notebook z vgrajeno wifi karto (Compaq WL110 PCMCIA aka Lucent Gold, ima zunanji priključek), gre še kar, vendar SNR okoli 10, če so žaluzije gor. Dobim še wireless router, direkt iz ADSLja, dela v redu. Dobim še dodaten AP, ki naj bi delal kot AP klient. Shit. Dela kot AP in bridge, vendar AP client način nekaj zeza. V prejšnjih postih je bilo vprašanje: zakaj AP in ne client kartica? Preprost odgovor: na AP daš lahko dodatno anteno, daš ga v škatlo (lahko tudi Tupperware varianta), daš na podstreho, vmes pa je Ethernet in ne tistih 5m USB kabla. Obnaša se kot navadna kartica. OK?

Obdobje gradnje anten.
V Ljubljani po mojih informacijah samo pri JUST elektronic, Brnčičeva 13, prodajajo N konektorje, primerne za vgradnjo na anteno. Vsi drugi jih nimajo ali skušajo podtakniti VHF konektor. Konektor stane med 600 in 1200 SIT, odvisno od tega, kako se pritrdi na ohišje (matica ali 4 vijaki).
Preprost recept za dve antene.
- greš k Jankoviću po konzervo breskovega kompota v akciji (OK, lahko je ananasov, samo da je najcenejši!). Lahko kupiš tudi smetano, da jo boš pojedel z kompotom. No, še boljša zadeva bi bil Nesscafe Capucino, ki ima gladke stene konzerve in večjo dolžino, vendar vas bo to ugodje stalo cca 3x več (okoli 1500 SIT). No, pasjeljubci, privoščite vašemu ljubljencu Chappi, konzervo pa operite v pomivalnem stroju. Ta zadnja konzerva je najdaljša in bo najbolj usmerjena
- z odpiračem konzerv odprite eno stran, pokrova ne zavrzite
- na obodu, cca 42mm od zadnje stranice zavrtaj luknjo (cca 18mm), za konektor. Če imaš takega na 4 vijake, naredi 4 dodatne luknjice
- v to lukjo namesti N konektor, na katerega si nalotal 28mm dolgo bakreno žico (vzemi 2,5mm2 od takrat, ko ste doma napeljevali elektriko)
- naredil si t.i. cantenno. Zadeva je usmerjena. Usmerjena bo toliko bolj, čim daljša bo cev. Lahko spojiš gor še dve ali tri konzerve (mogoče po rojstnem dnevu, da ne boš moral sam pojesti ves kompot), ki si jim prej odrezal oba pokrova, pa dobiš bazooka cantenno. Zanje ne potrebuješ orožnega lista, pač pa prostor, kamor jo boš lahko postavil. Če to ni dovolj, daj na koncu še lijak.

Drugi konektor uporabiš za gradnjo večsmerne antene (omni- directional), ki seva/lovi v kotu 360 stopinj, vendar nima tako velikega ojačanja.
- v sredo pokrova antene spet zvrtaj luknjo za konektor. Pozor, ostri robovi pokrova te lahko porežejo, uporabi rokavice, vsekakor zaščiti rob z selotejpom.
- v luknjo pritrdi konektor, ki ima prilotan cca 87mm zobotrebec iz bakrene žice

Ej, še pasulj je bolj kompliciran narest, tako da ne morem reči, simpl ko pasulj...

Meni največje probleme dela lotanje, zato za vsako anteno porabim največ pol ure, pa nisem preveč spreten...
Poglejte si sajt: http://www.geocities.com/lincomatic/ind...
Vse po načelu KISS (Keep It Simple S.....).

Do sedaj sem naredil 5 anten, najbolša do sedaj je Biquad, ki mi po domače SEKA, pa še zelo majhna je. OK, morda sem rabil eno uro zanjo.

Ključna stvar: pigtail - kabelček med APjem in anteno. Pravi naslov je Trival antene, Kamnik. Pigtail te bo stal okoli 6500 SIT. Navadno imajo APji "Reverse SMA" konektor (Dlink, Linksys...).

Mr_Shadow: na sliki sem videl setup enega od uporabnikov. Do APja vodi samo en kabel. Uporablja PoE (Power over Ethernet).

No, da se še malo pohvalim, zadnjič sva z Grmekom naredila kratko furo po Ljubljani. Rezultat, dokler mi ni crknil kabel od GPSa je tle.
Glede na dejstvo, da je 31. 8. international wardriving day, moramo malo potrenirat, lahko pa se zmenimo za test doma narejanih anten.
Prijave na giovanotti@email.si

Mejte se!

73 de Jani

MrShadow ::

janezI:
ja uporabljamo POE

lp
MrShadow

marS ::

:D vprašanje za janezal ali MrShadowa:D
Kaj predlagata kakšen kabel naj uporabim med anteno in AP?
RG213, H100 ali AERCOM+ ?
ali kakega drugega?
...no more heroes...
https://ilbis.com/

MrShadow ::

Ce se prou spomnem je h500 ...samo nebom nic rekel, ker nisem siguren...na streho se mi pa ne da jit, pa pogledat...

LP
MrShadow

janezl ::

MrShadow je zbral pravi kabel.
- operiramo z majhnimi močmi na visoki frekvenci
- vsak konektor baje pobere 1-2 dB
- zato mora biti kabel med anteno in AP čim krajši oz. čim boljši (poglej si preglednico na www.trivalantene.si)
- čim boljši kabel skoraj vedno pomeni debel, npr. H500 skoraj 1cm premera. Je tudi precej trd, zato ga ne moreš preveč upogibati
- rešitev, kot so jo uporabili MrShadow in njegovi kompanjoni: AP v škatlo čim bljižje antene, do škatle pa samo ethernet kabel, čez katerega teče mrežni signal in napajanje APja. V glavnem vsi proizvajalci podpirajo PoE (cena injektorja je okoli 15000 SIT), lahko pa ga dovolj enostavno narediš tudi sam (modificiraš UTP vtičnico)

73 de Jani

PaJo ::

Fantje, vidim da eni kar fajn obvladate te zadeve glede anten in wlan konfiguracij, kaj bi bil kateri od vas pripravljen napisat kaksen clanek na to temo, lahko jih je tudi vec. Recimo od osnovne postavitve do "skoraj" profi varjante na par kilometrov. Verjetno bi vam mnogo uporabnikov bilo hvaleznih, pa se vec domacih wlan-ov bi zagotovo dobili.
Kaj pravite?:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

tomaxxx ::

No, jst sem nasel eno zanimivo varianto usmerjene antene, katero se da mal nastavljat, in sicer stvar izgleda takole:



Pixna je pa od wiskija (nevem od katerega) >:D

MrShadow ::

>:D Janezl:
Glede poe.. ni potrebe da modificiras utp connector oz. vticnico, ampak samo preprosto 10 cm pod connectorjem olupis utp kabel in izlocis 4 kable jih prerezes in nanj vezes odrezan kabel od adapterja na enem koncu in na drugem koncu moski del connectorja od adapterja.

Okey mal zakompliciral ampak za silo bo!

Pajo:
Ideja ni slaba, samo glede na moj cas, je bolj malo moznosti da bi spisal nekaj konkretnega...ce je kdo ki bi bil pripravljen se malo pomagati, bi se dalo zadevo zrihtat in objavit!

Tomaxx: Cantena pac,isto kar je janezl opisoval...samo na ta nacin da kupuje kompot in dela promet jankovicu>:D >:D >:D >:D

Lp
MrShadow

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrShadow ()

ventilcek ::

Hi
janezl in MrShadow!
imamo dva access pointa d-link dwl900AP+ 2.4GHz, razdalja med nami je okoli 250m (ni vidna linija vmes so: par his, sola, cerkev, mesarija..."no mogece bi bla strehe na streho nismo se pogledal") trenutno nam z antenami ki smo jih dobli poleg ne vlece. Stvar pa bi radi cim prej spravli v pogon ali je kateri od vaju pripravlen izdelati anteno za doloceno ceno, ki nam bi vleklo to razdaljo.
LP!

tomaxxx ::

ventilcek:

imam isto 2x D-linkova AP 900+, in razdaljo slabih 90m (vidno) pa ce sem postavil oba APja na notranjo stran okna, sepravi 4x4mm stekla, pa je zadeva zeloooo slabo delovala, veliko izgubljenih paketov (z original antenami). Zadevo sem potem resil tako da sem na eno stran dal anteno od trivala +5db, na zunanjo stran okna, na drugi strani pa imam original anteno in med oknom, pa mi stvar deluje "samo" 400kb/s, kar je za internet dovolj, ampak imam v planu tudi to zrihtat (tudi drugi AP na zunanjo stran okna).

Sepravi stvar ti bo v praksi delovala (250m) le v primeru vidne razdalje, brez kaksnih koli obvir. Treba bo na streho>:D

Taksne so moje izkusnje, vsekakor pa se izplaca preizkusit razne variante...

Tavher ::

Če koga zanimata dve anteni, takšni kot jih ima MrShadow zgoraj na slikah, z razliko da sta 1x večji in s tem tudi bolj zmogljivi naj mi napiše mail. Cena po dogovoru.

[..]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

janezl ::

Ventilcek,
poglej pod zasebna sporočila.

Vsekakor se strinjam, da boš moral poskrbeti za vidno razdaljo med AP.
Te mikrovalove moti že malo bolj gosto drevo, kaj šele nekaj hiš...

73 de Jani

frenk ::

A je kdo že razmišlou u UWB in marxovim generatorjem...pomoje bi se dal s tem zlo delč povezvat:\

janezl ::

Prvi standardi za UWB naj bi bili potrjeni sredi 2005, naprave pa konec tega leta.
Počakajmo, kaj bo prinesel čas.
Ja, tehnologija gre naprej, industrija pa pač živi od novotarij, uporabniki pa trpimo od slogana hitreje, močneje, dlje...

73 de Jani

frenk ::

UWB testni čipi so že uzun in jih loh naročiš iz amerike...al vi kupujete sam končne produkte??

janezl ::

Frenk,
jaz za sebe lahko rečem, da sem navaden uporabnik končnih produktov, ki je bil toliko škrt, da sem šel sam delat antene in nisem zdeval toliko in toliko 10.000 SIT proizvajalcem...
OK, 10 let tega sem bil HAM, sedaj pa za ta hobi nimam časa...

73 de Jani

frenk ::

janezl:HAM??...kva je pa to:\

Uporabnik ::

HAM
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Modifikacija WLAN kartic (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
588048 (5872) pujsek_
»

Brezžična mreža!!!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
252814 (2088) pujsek_
»

zip-pozabljena koda

Oddelek: Pomoč in nasveti
51157 (1089) msmiha
»

Hlajenje diska

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
201055 (844) goku :)
»

Streaming mp3 over lan?

Oddelek: Pomoč in nasveti
5997 (935) MrShadow

Več podobnih tem