» »

Pokanje ledu

Pokanje ledu

Tomi ::

Verjetno ni nobena umetnost ugotoviti, led in sobno temperirana pijača kontaktirata poleti.
Sem pa ugotovil ob tem nekaj drugega. Pač, vzameš led iz zmrzovalnika, ga odlomiš (ostra konica je naravnost odločna za kaj takega), in naliješ pijačo. Led ponavadi začne pokati.

Potem pa me je zanimalo, zakaj pride do tega. Nekako sem si razlagal, da voda vdre v pore, ker je lokalno nižja temperatura, zmrzne, se razširi, kar razžene led. Lokalno.. In potem gre to samo naprej.


Razmišljam prav ali se morda motim?
metrodusa.blogspot.com

DMouse ::

Hmm, na ta način še nisem razmišljal. Jest sem bil bolj mnenja, da se led, ko se ogreva, širi neenakomerno, in zaradi tega pride do pokanja (tudi steklen kozarec včasih poči, če vanj naliješ prevročo vodo.

Aspirinix ::

Kja pa neenakomerno segrevanje ledu?
Po moje je to krivo, da nastane med posameznimi deli kocke strižna napetost, ki povzroči pokanje ledu. Podobno si razlagam tudi dogajanje v vročem kozarcu, ki poči zaradi mrzle vode. Lokalno se preveč segreje, se s tem močno temperaturno raztegne. Nato pa na robovih segretega dela nastanejo sile, ki zdrobijo kozarec.

Marjan ::

Verjetno je pokanje posledica obojega.

Vprašanje je samo kateri pojav je signifikanten. Vstop vode v pore ali notranje napetosti zaradi neenakomernega segrevanja.

hmm...:\

boyan21 ::

Vse je v raztezanju snovi!

Red_Mamba ::

vstopanje v pore tukaj sploh nima pomena.
1. je prehod v pore zelo počasen pojav, ker so pore majhnež
2. ko vstopi voda v pore in zmrzne se pore zamašijo

do pokanja pride zaradi torej zaradi segrevanja, ampak ne raztezanja pač pa krčenja. Ko led zmrzne ima večji volumen od vode iz katere je zmrznil. Ko se segreva se mu volumen manjša. Torej bi lahko rekli da se okoli kocke leda naredi neka skorja zaradi gretja, ki izpostavi celotno kocko kompresiji. Če primeš kocko v pest in jo stisneš tudi poči. To je po moje to :D Mal znastvenega nakladanja od kemika :D Mogoče dobra tema za diplomo :D

Zgodovina sprememb…

zlabo ::

Prehitra temperaturna sprememba, različne snovi se različno raztezajo/krčijo v odvisnosti od temperature. Podobno kot pri vročem(svežem) varu, če ga na hitro ohladiš poči

Marjan ::

Tomi. Tiste pore so tako majhne, da vprašanje če voda sploh lahko pride noter. Noter je namreč že zrak.

Tomi ::

Pore v ledu so, vsaj kakor ga jaz vidim, prav lepo vidne in niti ne tako majhne. Tako da tu ne bi smel biti problem. Sicer pa, če je zrak notri, kaj potem, saj ga lahko voda izrine.

Res je pa, da mi je teorija o termičnem raztezanju nekako bolj všeč.
Oziroma, lahko poskusim, kaj je bolj verjetno. Led iz istega bloka uporabiš v hladni in topli vodi. Če je teorija raztezanja verjetnejša, bo bolj in prej pokal v topli. Če gre za vstopanje v pore, pa v hladni. Drži?
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Marjan ::

> Sicer pa, če je zrak notri, kaj pomen, saj ga lahko voda izrine.

Izrinila ga bo lahko le, če je pora zadosti široka, ali pa če je cez celo kocko ledu (kot tunel). Drugače NE.


> Če gre za vstopanje v pore, pa v hladni. Drži?

Ne verjamem, da bosta topla in hladna istočasno in enako hitro in enako globoko prišli v pore. Če pa bi pa bi bil to OK preizkus, saj bi se hladna voda prej ohladila notri v pori.

Tjulenj ::

Tomi ::

Marjan:

Ne verjamem, da bosta topla in hladna istočasno in enako hitro in enako globoko prišli v pore. Če pa bi pa bi bil to OK preizkus, saj bi se hladna voda prej ohladila notri v pori.

Moje razmišljanje je šlo v smeri, da hladna voda prej zamrzne in prej začne tvoriti nove razpoke. To, kako hitro prodira, pa nisem premislil. Glede na to, da je kapilarni efekt bolj posledica površinske napetosti, bi lahko bili podobni.


Tjulenj: možno, da šumi, samo v toliko nisem bil preveč pozoren. Sedaj pa nekako ne bi tega poskušal, ker sem doma in ne verjamem, da bi bilo komurkoli všeč, če bi pacal s posodo vode v zmrzovalniku.
metrodusa.blogspot.com

Marjan ::

Ja, Tomi, sej jest sem v isto smer razmišljal.

Sem pa čedalje bolj siguren, da je zelo signifikanten pojav notranjih napetosti.

Balandeque ::

Nekaj bo tudi na tjulnjevi. Sem namreč enkrat bral, kako transportirajo led z Aljaske za bogataše, ker naj bi zaradi zračnih mehurčkov še prav posebej lepo pokal...
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Red_Mamba ::

ok, fantje tukaj bom spet jst zatežil :D treba je vedeti kaj pomeni pojem "pora". tisto kar ti vidiš so mehurčki zraka ujeti v led. in to ni pora! pore so tako majhne da jih lahko vidil le z mikroskopom pri veliki povečavi! dobri izolatorji so porozni materiali, zato ker se v pore "naseli" zrak, ki je dober izolator.

predno lahko voda izrine zrak v mehurčku mora staliti led do njega. jaz sem še vedno za teorijo krčenja.

Tomi ::

Pore so lahko interpartikularni ali intrapartikularni prostori, če gledamo praške in njigove gostote.
Pore v tem primeru so lahko intrapartikularne med kristali ledu, in pa interpartikularne, kar pomeni zrak. To, da je celotna poroznost posledica (beri: vsota) obeh poroznosti, je po moje vseeno, katere pore gledamo.

Imam prav?
Sicer pa še vedno menim, da sta oba procesa pomembna. Sedaj bi rabil samo potrditev.
metrodusa.blogspot.com

Red_Mamba ::

v končni fazi je potrebno tezo potrditi z eksperimentom in se mi zdi da smo zdej zadost nakladali in je čas za real time preizkus. :\
In sicer je kot prvo mislim da dobro narediti preizkus pokanja pri dveh različnih temparaturah vode. Eno čim bližje 0°C in pri eni nekoliko višji recimo 25°C. Potem pa oprezati za razlikami. Mislim da mam neki leda v zmrzovalniku, tko da veselo na delo :D

Tomi ::

Red_Mamba: poglej, kaj sva se z Marjanom pogovarjala par odgovorov višje. Sicer pa se bom jaz še pozanimal na eni od znanstvenih ustanov. Verjetno bi vedeli, če ne, me pa lahko vsaj napotijo na prave naslove.
metrodusa.blogspot.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava tiskanega vezja...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163399 (2656) zrataj4201
»

Problemi s slušalkami

Oddelek: Zvok in slika
9819 (706) Polarni_Medo
»

Kakšna "mešanica" za beton

Oddelek: Loža
1923487 (22998) M-XXXX
»

Nas bolj ohladi mrzla ali topla voda

Oddelek: Loža
153075 (2573) grex
»

zakaj lesen čoln potone

Oddelek: Loža
297762 (7101) ferdo

Več podobnih tem