» »

Intel P4 2.4C navijanje

Intel P4 2.4C navijanje

««
«
1 / 8
»»

asPeteR ::

Tukaj imate malo rezultatov za pokusino ...8-)

Plata: Abit IC7
Proc: Intel P4 2.4C/800/HTT
Ram: Twinmos/Winbond 3200
Hlajenje: SLK900+Delta



Skratka to je zaenkrat to.>:D

Rezultati od Pcmarka prihajajo ... Pa tudi od 3dmarka01/03 rezultate bom se updejtu, toda verjetno ne bojo rezultati ful hudi, ker me grafa bremza ...(pac 9500ne pro:\)
http://blog.stegnar.com
  • spremenil: asPeteR ()

jurre ::

8-O
dobr to..:D

asPeteR ::

No, ce koga zanima kako zgleda HTT a akciji ...



Lepo je tudi vidno, da 3Dmark03 podpira HTT ... Heh, pravi dam mam kar dva 3.2GHz proca doma.>:D

Lepo se vidi tudi F@H in kar je zanimivo: na full load F@H je obremenjenost proca 50%!

Torej HTT ni kar tako.:)
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

asPeteR ::

Pa se rezultati popularnih testov ...

3Dmark03
Pac, kot sem ze napisal - omejuje me grafa.(oz. v 3Dmarku03 VEDNO omejuje grafa ...)

3Dmark01
Tleke pa res mal omejuje grafa.

PCmark2002
Tleke se se nabolj vidi potencial P4 2.4C.
http://blog.stegnar.com

morphling1 ::

Noh ja pcmark ni noben referenčen test za oceniti pravo vrednost procesorja in je že tradicionalno P4 favoriziran :)
Probaj sledeče teste če se ti da seveda, zanima me predvsem kako HT blagodejno vpliva.
Recimo vzami en seti paket ga skopiraj v tri direktorije in najprej zalaufaj enega samega ter počakaj do konca, nato pa s HT on vklopi druga dva paketka in počakaj če HT deluje dobro bi moral biti časa izračuna dveh paketov nižji kot dvakratni čas izračuna prvega paketa.
Seti je predvsem dober spominski test.
Drugi test pa naredi s foldingom tu je edini problem, ker so zadnje čase paketi zelo veliki in ti pobere približno pol dneva. No samo za dobro ljudsta se boš že žrtvolal in naredil podoben test kot s setijem :D
Pričakujem rezultate čez 2-3 dni :)
aja Folding je pa izrazito računski test in spominski del zelo malo vpliva na hitrost.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

c3R4R ::

Pc mark 2002:
Rezultat CPUja pričakovan...
Rezultat ramov ravno tako... Saj maš dual chanel, ne?;)
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

asPeteR ::

Hm, kdaj sem ze oddal zadnji paketek za seti?:D No, se bom potrudil glede tega.

->Noh ja pcmark ni noben referenčen test za oceniti pravo vrednost procesorja in je že tradicionalno P4 favoriziran :)

Res je. Pa se HTT mu dosti pomaga.

->Recimo vzami en seti paket ga skopiraj v tri direktorije in najprej zalaufaj enega samega ter počakaj do konca, nato pa s HT on vklopi druga dva paketka in počakaj če HT deluje dobro bi moral biti časa izračuna dveh paketov nižji kot dvakratni čas izračuna prvega paketa.

Ja, nizji kot dvakratni cas izracuna prvotnega paketka vsekakor bo. No, po mojih izkusnjah pride pri HTTju do plus 70-80% pohitritve. Pac 25% pokuri logika HTT oz. "neoptimizirana" koda za HTT. Namrec, ce bi vse bilo skompajlirano z intelovim prevajalnikom optimiziranim za HTT potem ...:D

Evo morph, seti se ze louda. Sej mene tud rezultati zanimajo.:D Ok, tele teste bom naredil na 3.2GHz, da bojo "nekako primerljivi" z ostalimi testi 3.2Ghz, le da bo PSB malo bolje navit.(pac merjenje vpliva velikega bandwidtha ...)

Lets tests begin ...

PS: Naj ti povem, da je HTT se posebej izkase v Winsih. Namrec ponavadi se laufa vec programom hkrati in se zelo pozna. Opazno! Pa se en primer. Npr. laufam folding in mi naredi procent paketka recimo v 10min. Potem zazenem Dscaler(program za TV -procesorsko zelo pozresen) ...
1. Na bartonu, se je cas obdelovanja paketka podaljal tudi do ene ure.
2. Tukaj pa iz 10min na recimo 12-13 min, se pravi 20-30% performance dropa. No, zame je to odlicen dokaz. Moram priznati, da si nisem mislil, da je HTT tako uncikovit! Intel je le Intel.

Evo zdele ze laufa seti ... Heh, komaj dobro sem ga zagnal je ze pri 2%.:D :D Aja, mam pa graphic klienta.

PSS:Se to sem pozabu napisat, s seti leti s tem da laufam tud folding zravn ... Pozabi izklopit.;)

Kakorkoli, upam, da bojo jutri tukaj zanesljivi testi.
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: asPeteR ()

OwcA ::

25% pokuri logika HTT oz. "neoptimizirana" koda za HTT. Namrec, ce bi vse bilo skompajlirano z intelovim prevajalnikom optimiziranim za HTT potem ...

HT ne bo nikoli enakovreden SMP (ob predpostavki, da sta ozko grlo procesorja), kaj šele 100 % pohitritvi, tudi Intelov prevajalnik ne dela čudežev (preizkušeno).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

OwcA: Itak.

Zdej pa se glede testov, ki jih je predlagal Morph.
Pac moja teorija je taka. HTT je uncikovit pri racunanju(kar bo pokazal test F@H - racunski) Recimo tam okol 70-80% pohitritev.
Izkazal se bo tudi pri Setiju, toda pri le enem. Ko bom zalaufal seti 2x ne bo vec tak performance gain kot pri F@H, ker je bolj pomnilnisko zahteven pricakujem tam okol 50-60% boosta.

Zdej pa se kratka razlaga moje teorije. Namrec, logicna procesorja imata vsak svoje racunske enote, torej sledi, v racunanju sta mocna. Toda, delita si pa bandwidth procesorja, torej pri pomnilnisko zahtevnih operacijah se pa HTT logicna procesorja odrezeta slabse.

Bomo videli, kolk sem mim udaru.:)


PS: Uf, pravkar sem ugotovil, da seti podpira HTT! Tko,da potem postaneta test setija irelavanten. RAZEN ce test izvedem takole:

Ko bom testiral 2x mode, bom moral vsakemu dodeliti svoj logicni procesor. Pa, ko bom testiral 1x mode pri Setiju, moram tudi dodeliti samo en logicni procesor. Tako, pa bo stvar relavantna.

PSS: No, najnovejsa ugotovitev je da Client Seti pa ne podpira HTTja ... Tko, da vse zhirtano. Testa za F@H in seti bosta pod enakimi pogoji in oba clien version.
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: asPeteR ()

asPeteR ::

Po dolgem testiranju so tukaj rezultati (ne)pohitritve Seti@Home z uporabo HT tehnologije.
Testiral sem pa takole. Najprej sem izklopil HT v BIOSu. Nato sem sel testitrat Seti@Home 1x(pognal v obdelavo en paketek-konzolo). Cas obdelave je bil 138,5 minut. Nato sem vklopil HT ter zagnal DVE(2x) konzoli hkrati, ko sta bila oba paketka izracunana je stevec pokazal 198 minut. Iz tega lahko izracunamo, da je pohitritev z vklopljenim HTje kar 70%! Ali povedano drugace: procesor P4 brez HTT bi moral utripati s frekvenco 5.44GHz, da pri bil ekvivalenten procesorju P4 na 3.2 z HTT. Seveda to velja le za ta primer. Toda vseeno, podatke se da prenesti na druge aplikacije, ki so procesorsko in pomnilnisko zahtevne. Toda z enim pogojem, aplikacija mora podpirati HTT(oz. vec procesorjev), pa se vedno ne bi nikoli pridobili 70%. Namrec zelo tezko se programska koda enega programa izvaja tako paralelno kot v tem primeru dveh locenih Seti@Home.
Iz tega povedanega lahko naredimo zakljucek, da se HTT odlicno obnese v multitaskingu. Kar je enako windows okolju. V samostojnih aplikacijah pa le ce je podprto vecprocesiranje.



Opombe:

*Teoreticna izracunana hitrost ce bi Seti@Home konzola podpirala HTT
**Teoreticna hitrost ce bi bile pognani dve konzoli hkrati in izklopljen HT
-Konzole se bile pognane s stikalom -verbose(med racunanjem sproti prikazuje napredek racunanja)
-Uporabljena je bila frekvenca procesorja 3.2GHz in 267MHz PSBjem.(ram pa je bil na 214MHz dual chanel)
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

OwcA ::

Samo nekaj, do pohitritve pride izključno takrat, ko procesor ni popolnoma izrabljen. SETI je pomnilniško zahteven in zato je ozko grlo verjetno drugje, pri kakšnih striktno računskih zadevah (kot je naprimer sledenje žarkov, tega smo testirali mi s programom POV-Ray) pa bi bila zgodba koretnito drugačna.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

OwcA: Motis se. En post zgoraj sem razlozil mojo teorijo. Striktno racunske aplikacije bi bile v prednosti. Namrec HTT uporablja za vsak logicni procesor posebej racunske enote, le bandwith si delijo. Torej, logicna posledica tega, da bojo pmnilnisko zahtevne aplikacije v slabsem polozaju, kot striktno racunske.

Sicer nisem nameraval narediti se testa s F@H, toda zgleda da bom ga zdej moral.;)(velik casa mi vzame)
Da dokazem(ali pa tudi ovrzem mojo teorijo -toda po specifikacijah procesorja bi morala drzati) moje trditve bom potem res se naredil enkrat test s F@H, ki je racunsko usmerjen in ne pomnilnisko kot Seti.
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

Namrec HTT uporablja za vsak logicni procesor posebej racunske enote, le bandwith si delijo.

Izhajaš iz napačne premise. Ti nimaš dveh logičnih procesorjev moči 3,2 GHz, ampak dva s skupno močjo 3,2 GHz. To ni SMP, ampak le pribiljižek kadar je to mogoče, torej kadar je na voljo presežek kaj procesorske moči (to je bilo povedano že v
Namrec HTT uporablja za vsak logicni procesor posebej racunske enote, le bandwith si delijo.

Izhajaš iz napačne premise. Ti nimaš dveh logičnih procesorjev moči 3,2 GHz, ampak dva s skupno močjo 3,2 GHz. To ni SMP, ampak le pribiljižek kadar je to mogoče, torej kadar je na voljo presežek kaj procesorske moči (to je bilo povedano že v [st.linkhttp://www.slo-tech.com/testi/03033/030... testu P4 3,2 GHz]).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

->Ti nimaš dveh logičnih procesorjev moči 3,2 GHz, ampak dva s skupno močjo 3,2 GHz.

Ni res. Kako je potem mogoce 70% pohitritev Seti@Home?
Kako je potem lahko enakovredno 5,44GHz brez HT?

Kakorkoli zdele se trudim da ti najdem stran, kjer je spisek, kater registri so deljeni in katere registre ima logicni procesor posebej zase. Ravno iz tega izhaja moja teorija.(to pisem ze tretjic ...)
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

Ni res. Kako je potem mogoce 70% pohitritev Seti@Home?
Kako je potem lahko enakovredno 5,44GHz brez HT?

Preprosto, procesor ni ozko grlo temveč nekaj drugega. HT omogoča konstruktivno izkoristiti ta "presežek" moči.

Kakorkoli zdele se trudim da ti najdem stran, kjer je spisek, kater registri so deljeni in katere registre ima logicni procesor posebej zase. Ravno iz tega izhaja moja teorija.

Tole sicer bolj ugibam kot ne, ampak se mi zdi, da logična procesorja nimata ločenih registrov, le kakšna navidezna tablela je uporabljena, ki omogoča, da vsak procesor dobi zvezen interval naslovov (podobno kot pri sistemskem pomnilniku).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

asPeteR ::

->Tole sicer bolj ugibam kot ne, ampak se mi zdi, da logična procesorja nimata ločenih registrov, le kakšna navidezna tablela je uporabljena, ki omogoča, da vsak procesor dobi zvezen interval naslovov (podobno kot pri sistemskem pomnilniku).

Jaz sem tudi tako mislil, toda nekje sem zasledil ta spisek registrov ... Pa potem clovek pozabi kje je to prebral ce prezveci ogromno gradiva. Pa taktrat se nisem toliko spuscal v HT. Kakorkoli, malo se bom v tole poglobil kako je s tem.

Res pa moram narediti se test F@H, da vidimo koliko je resnice v locenih registrih. Samo, Owca se pa strinjas, da ce teli podatki drzijo(o locenih registrih), potem moja teorija velja?

8-)
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

Pa se ena zaninimivot se mi je zgodila pri navijanju tega procesorja.

Namrec takoj prvi dan, ko ga dobim ga seveda navijem, max frekvenca 3GHz ...Ce sem dal na 3012MHz, se je sesul ...

Potem naslednji dan je ze delal na 3,1GHz stabilno.

No od vceraj naprej pa dela na 3,2GHz stabilno.

Od danes pa na 3,25GHz!

Naj poudarim, da je hlajenje isto, vrtljaji na ventu vedno isti, razmere okolice vedno iste. Danes je bila temparatura okolice celo najvisja oz identicna kot prvi dan navijanja.(25,2C)

Sktatka to nisem se nikje vidu ... Edina stvar, ki mi pade na pamet je morda tole: zaradi stalne izpostavljenosti visjim temperaturam(prakticno od vstavite proca v plato dela skoz na full load) stika CPU-AS3-Hladilnik se nekako pasta bolje integrira med CPU in hladilnikom ... In s tem se zagotovi boljse hlajenje, toda vseeno se mi zdi tole malo za lase privleceno. Kajti s tem se nisem se nikoli srecal.(res pa je, da imam izkusnje samo z AMD kjer je hladilnik direk na jedru).
Druga moznost bi bila tudi, da se jedro "navadi" na visje frekvence ... Ceprav je to se bolj za lase privleceno ...

Toda vseeno, to dejstvo me bega. Se enkrat pa poudarjam, da so testne razmere bile vseskozi vec ali manj enake.
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

Owca se pa strinjas, da ce teli podatki drzijo(o locenih registrih), potem moja teorija velja?

Ne, se ne. Kar to bi pomenilo, da Intel namenoma žrtvuje nekaj zmogljivoti pri aplikacijah, ki HT ne podpirajo, kar se mi ne zdi smiselno. HT je samo "bonbonček" tisti, ki resnično rabijo paralelno delovanje bodo posegli po večprocesorskih rešitvah.

Edina stvar, ki mi pade na pamet je morda tole: zaradi stalne izpostavljenosti visjim temperaturam(prakticno od vstavite proca v plato dela skoz na full load) stika CPU-AS3-Hladilnik se nekako pasta bolje integrira med CPU in hladilnikom ...

Tole ni tako za lase privlečeno. Mislim, da celo na proizvajalčevi strani piše, da pride do optimalnega stika šele po nekaj dneh uporabe.

Druga moznost bi bila tudi, da se jedro "navadi" na visje frekvence ... Ceprav je to se bolj za lase privleceno ...

Burn-in buri duhove že kar nekaj časa, resnično dobre (koherentne) razlage za ta pojav pa žal še ni.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

->Tole ni tako za lase privlečeno. Mislim, da celo na proizvajalčevi strani piše, da pride do optimalnega stika šele po nekaj dneh uporabe.

ja to naj bi veljalo za ceramique. AS3 najbi delovala takoj. Kakorkoli ce bi pasta res potrebovala nekaj casa prilagoditve, zakaj jaz tega nisem NIKOLI obcutil na AMDju? Pa bi moral po logiki bolj. Pasta direk na jedru, na manjsi tocki vecja vrocina.

Tko, da bo verjetno res drzalo, da se mora jedro "navaditi". No, bomo videli, ce bom prilezel se kaj visje.:)
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

Proizvajalčeva stran:
Due to the unique shape and sizes of the silver particles in Arctic Silver 3, it will take a up to 200 hours to achieve maximum particle to particle thermal conduction and for the heatsink to CPU interface to reach maximum conductivity. (This period will be longer in a system without a fan on the heatsink or with a low speed fan on the heatsink.) The CPU's temperature will drop as much as 2C to 5C over this "break-in" period.

Čemu tega nisi opazil pri AMDjih ne vem. Morda ni bil stik med hladilnikom in jedrom optimalen, morda hladilnik ni bil dovolj raven, nenazadnje je treba upoštevati tudi, da je bila temperatura verjetno merjena preko senzorja v socketu, ki ni zalo natančen.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

morphling1 ::

Čisto tako btw. itak da je termalni spoj pri Intelovih procesorjih zaradi velike površine heatspreaderja dosti bolj občutljiv na kvaliteto sloja termalne paste. Tako da če AS3 tako deluje da se sčasoma malo prilagodi je to na tako veliki površini dosti bolj pomebno kot pa na mali amdjevi, kjer je tudi pritisna sila/mm2 površine večja pri dobrih coolerjih, kot pri P4ki. Burn-in efektvsaj pri procesorjih jaz do sedaj še nisem ravno opazil, pri spominskih modulih pa def. obstaja.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

asPeteR ::

->Čemu tega nisi opazil pri AMDjih ne vem.

Ker tega preprosto ni bilo.

Dobro recimo, da je res kriva pasta. Toda tleke pravijo.

->Burn-in efektvsaj pri procesorjih jaz do sedaj še nisem ravno opazil, pri spominskih modulih pa def. obstaja.

No pri ramih je res, toda ce obstaja pri ramih zakaj pa ne bi pri procesorjih?

->The CPU's temperature will drop as much as 2C to 5C over this "break-in" period.

No, tega temperaturnega padca raje ne bi komentiral, toda recimo, da naj bi malo padla. Torej, potem bi morala teperatura procesorja na ful load pasti. Hec pa je v tem, da NI. Ce bi bi se zgodil padec teperature(se posebej pri P4 je to zelo ividentno zaradi notranjega teperaturnega senzorja) bi takoj opazil. Res pa je da je stik CPU hladilnik znatno vecji in bi mela vsaka majhna sprememba v prevodnosti stiku, velik vpiv, toda jaz tega nisem opazil ...
Sigurno je pa povrsina P4 zelo, zelo obcutljiva na dobro prevodnost, prvic je veliko vecja, drugic je pa kovinska ploscica rahlo, rahlo "nagrbancena" kar mnogo poveca povrsino CPU-pasta. Torej ce si Morph ekrat nazaj ugotovil, da pri AMD prakticno nima vpliva kaksno pasto se uporabi, je pomoje pri navitemu P4, razlika pa ze opazna, glede kvalitete paste.
http://blog.stegnar.com

morphling1 ::

To kar se je zgodilo pri tebi, glede dviganja končne frekvnce mi je zelo skrivnostno. Verjetno gre res za burn-in, ker temperatura sigurno ni toliko padla, da bi se to kazalo v 200 MHz pridobitvi. Za take skoke, ko je enkrat proc na meji, je potrebna dosti večja razlika kot kakih 5°C. Drugi krivec za skok se mi vedno bolj zdi, da je osnovna plošča. Prej bi rekel, da se je tu počasi izboljševala stabilnost FSB-ja pri višjih frekvencah s čimer si ti pridobival na končni frekvenci.
Glede same temperaturne senzorike na P4-kah, ti naj bi imeli več temperaturnih diod v jedru, zdaj na katerega je priklopljen zunanji senzor za branje temperature je vprašanje, samo jaz nisem preveč prepričan v njihovo kvaliteto in natančnost. Tako kot drugje, temperaturni monitoring na osnovnih ploščah smrdi in niti slučajno se ne smeš preveč zanašati na njih (tudi pri P4).
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

asPeteR ::

->Prej bi rekel, da se je tu počasi izboljševala stabilnost FSB-ja pri višjih frekvencah s čimer si ti pridobival na končni frekvenci.

Ja to je moznost, toda, ko sem iskal max frekvenco, sem dal delilnik psb/fsb na max.(3:2) Tako, da je bila frekvenca rama pod mocno pod 200MHz, rame sem pa mel s cipi CH-5.

Sam pol je pa se en hec. Oz. zame presenecenje.

Namrec ze omenjene rame(twinmos 512MB s CH5 cipi) sem lahko na 1:1 navil do 240psbja ... Oz. Rock solid je delal na 233MHz. torej 233x12. To je bilo cisto prvo navitje ...

No, potem se pa spravim iskati max frekvenco. Kot sem ze omenil sem dal delilnik na max(da me ne bi oviral ram) ter lahko sistem laufal tudi na 3.3Giga(naredil tudi 3dmark03 test). Toda cez nekaj casa v delu(ok proc je bil na full load) v winsih ni bil vec komp stabilen. Tako, da sem takrat nasel 3.0GHz, kot stabilno frekvenco.

No, kasneje sem ze ugotovil cemu tako. Namrec, posamezna aplikacija(ki ne podpira HT oz. ga slabo) procesor ne obremeni do konca.(primer 3dmark03) In zato se je test tudi naredil. V wisih pa je bil procesor na full load(oba logicna) in zato se je resetiral. Potem sem se naprej raziskoval in ugotovil, da je proc z HT disabled na full load in proc z HT enabled na full load hladnjesi za okoli 1.5C.

No, potem pa kot sem ze omenil dan naprej mi je delal komp pa 3.1Ghz stabilno. No, tleke je pa potem glavni hec, rame sem imel se vedno pod 200MHz, toda ker sem dosegel max frekveco sem sel zvisat delilnik na 5:4, kar je zneslo mal cez 200MHz na ramih(208, mislim). Nakar se je izkazalo, da tleke sistem ni stabilen. Kvivec jasno - ram.

Tako, da tole mi ni niti slucajno logicno. Ram je delal na nizji frekvenci proca na 233 komot, zdaj pa pri visoki frekvenci ne dela niti malo cez 200 ... In to ram s CH-5 cipi!!!(voltaza rama je bila vseskozi 2.8V).

Lahko bi bil krivec NB, toda IC7 ima zelo dober NB hladilnik, s tem, da sem takoj ko sem vzel plato iz skatle, odstanil un cigumi men NBjem in hladilnikom, ter lepo na tanko namazal s AS3.(BTW: NB cip zgleda kot kaksen P3)

Pa tudi na otip je hladilnik NB kvecjemu topel, ce ne mlacen.

No, potem ko sem zamenjal rame z twinmosi 256MB(BH5)(criLin15, tnx;)) pa mi zdej komot delajo na 220MHz(vsi testi, ki sem jih objavil gor so narejeni z 220FSB)
Ampak je spet en hec. Ti rami pa se ne bojo niti zbudili na 233MHz(1:1)!?!(kjub temi ta sem te ISTE rame laufal na NF7 100% slabilno, res na 3V, zdaj pa imajo le 2.8V)
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

Evo, se en test, tokrat Folding@Home.

Zanimivo. Moja predvidevanja so se obrnila. Namrec sklepal sem ce ima res vsaka logicna enota nekatere svoje registre, potem po pri zahtevnem racunanju(Folding@Home) proceosor z HT hitrejsi. Rezultat F@H pa je 63,47% hitrejsi procesor z HT. Torej 6,5% manj kot z Setijem, za katerega sem predvideval, da mora biti HT manj efektiven.(spet zaradi domnevne delitve registrov) Skratka kakor kaze, je z HT pohitritev RES gromozanska. Namrec v racunalnistvu smo navajeni, da je hitrosti zvisujejo reda procenti. Ne pa reda deset procentov. No, naj pa spet poudarim, da morajo biti za tak izkoristek procesorja posebni pogoji.(e.g. 2x Folding, 2x seti oz. bolj resne stvari recimo da je treba obdelati vec slik s PhotoShopom, je pomoje bolje da je ta teceta dva photoshopa na vsakem logicnem procesorju in se obdeluje dve sliki khrati, tleke pomoje pridobimo VSAJ 50% boosta. Pri poganjanju samo enega PhotoShopa pa bi dobili kljub podpori vecprocesiranju pridobili verjetno le kakki 20%. To se zgodi zaradi same strukture programa, ker je bolj ali manj optimiziran za single processor. In tudi zaradi same strukture pisanja programske kode.)
Se izracun navidezne frekvence procesorja P4 brez HT: 3.25 x 63,47% = 5,31GHz.

Se graficni prikaz:



Se en komentar k sliki. Izvedel sem se en test, namrec koliko "pridobimo" ce ne znamo HTja izkositit. Torej 1x Folding z HT in enkrat Folding brez HT, kaj vidimo? Folding brez HTT je HITREJSI. Kar je popolnoma pricakovano. Namrec Folding ne podpira vecnitja in z vklopljenim HTjem porabi logika HTja tudi svoj davek.
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

BoLhCa ::

asPeteR@ dobri testi in posti=)
mene pa sam nek zanima, namreč men je HTT namrec delal (dva proca u sistemu, dva grafa u task managerju),pol sm pa formatiral, flashou biose in zdej kr nc!
HTT je sicer uzgan in vse ampak sistem nc ne j... tega, javi en proc, pa tud en graf se rise v TM!
mi lahko kdo kaj namigne?=)
lp
p.s. sistem v podpisu.

morphling1 ::

Zdej ne vem kako si prišel do zaključka da je s HTjem folding 63% hitrejši, ampak glede na grafe mi zgleda da je razlika s HTjem tam okrog 26% kar je v okviru pričakovanj. (2*500min proti ~790 če prav vidim)
Tudi pri setiju si narobe računal pohitritev. Če si napisal da ti en paket s HT off računa 138 min in dva paketa s HT on 198min je dejanska razlika 2*138(276) proti 198 se pravi računalnik ti 39% dalj časa računa enako nalogo pri HT off kot s HT on.
In tudi to da program ne podpira večnitenja pri obdelavi dveh paketov hkrati nič ne pomeni, to bi se edino poznalo pri razliki računanja enega paketa. S HT on pa pri obdelavi dveh paketov hkrati pride do običajnega paralelnega procesiranja, ki je kljub temu da nimamo dveh fizičnih procesorjev, hitrejši s HT on. To je zame bistvo HTja
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

asPeteR ::

Glede izracunov:

Seti:

1x se je racunal 138,5min. Torej, potem sem vklopil HTT ter 2x nacin. Ce bi mi v 2x nacin izracunalo v 138,5min bi bila pohitritev 100%. Tako gremo racunat naprej. Npr. da bi bil izracun v 2x nacinu malce malce pocasnejsi kot v 138,5min. Recmo 140min. Izracunamo: 138,5/140*100 znese 98,9%, torej malce vec casa kot 138,5 min(kjer je pohitritev 100%). Stima?

Tako pa uporabimo isto vizo: V nasem primeru pa je potreboval 2x nacin 198min, kar znese: 138,5/198*100=69,94%.
Moras upostevat, da se je v 138min obdelal EN paketek, tukaj pa imamo v nekaj vec casa obdelana kar DVA paketka ... Tle je catch.
Pa tud realno lahko povem. Recimo zdele laufam paralelno obdelavo F@H.(malo se ekperimentiram) in mi dela posamezen procent 20% posasneje(cca.). S tem da HKRATI obdeluje se en paketek.(ki je seveda obdelan tudi malce pocasneje. Toda suma summarum: porabim malce vec casa, toda obdelana imam dva paketka.

BoLhCa: Ce imas v biosu VKLOPLJEN HT, ter imas namescene WinXP, mora delat. 100%. Edin sumljivo mi je, ko si napisal, da si flashal biose ... Lokk, da si napacen bios flesnu al pa kaj ... Mogoce ima ta nou BIOS kaksen bug ... Sicer je pa to malo verjetno, da bi mel bug da nebi delal HT. Dej v biosu preveri ce imas res vklopljen HT. Oz. dej flashi nazaj prejsni bios.
http://blog.stegnar.com

morphling1 ::

Ok še enkrat, cilj je izračun dveh paketkov.
Če najprej dva paketka s HT off računamo zaporedno, je čas izračuna 2*138min, drži ?
Če potem enaka dva paketka računamo paralelno s HT on, je čas izračuna 198min, drži ?
Po moji logiki je prvi način porabi 39% več časa za izračun dveh paketkov kot drugi način, čisto enostavno (276/198) :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

asPeteR ::

Zdele sem sel se enkrat racunat. Ma, "napaka" je bila, da sem jaz izhajal in se lomil pri racunanju 1x pri 2x, zato prinese tako "cudne" rezultate 70%. In je v bistu res, ce gledamo 2x HTT in 2x brez HTT prinese 40%. Toda se enkrat jaz sem racunal 1x priti 2x. Ta prinese 70%.Sicer pa je ta rezultat kaj malo uporaben, indeed. Ne vem kaj me je zavedno, da sem racunal 1x proti 2x. Mogoce zato ker sta ta dva rezultata RES izmerjena, 2x brez HT nisem nikoli meril, toda predpostavimo, da je 2x brez htt enako kar faktoru dva nacina 1x. In potem je res pohitritev "samo" 40%. Torej bo treba grafe mal popravt. Heh moral bi napisat verzija grafa: 0.9 beta.>:D

Res pa je, da sem te podatke vrgu v excel za seti enkrat sred noci ko sem ze napol spal ... za folding sem po samo prepisal podatke od setija in je bil graf ze narejen.8-) Skratka bomo popravili.:)
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

Evo slikce updajtane(BTW: naj nekdo updajta sliko na ST serverju za seti ... url: users.volja.net/peteras/PRIVAT/overclk/setiHTT.JPG)
Zdaj pa se popravljeni izracuni:

SETI:

Gain: 40%

CPU: 3.2GHz (kar znese P4 brez HTT ekvivalenco 4.48GHz)

FOLDING:

Gain: 27%

CPU: 3.25GHz (kar znese P4 brez HTT ekvivalenco 4.12GHz)

Sktaka se vedno impresivni rezulati.(kljub mea culpi).

Lepo se tudi vidi, seti kot pomnilnisko in procesrsko zahtevni program, pridobi veliko vec od Foldinga, ki je samo procesorsko zahteven in ne toliko pomnilnisko. Skratka s teh rezultatov lahko potegnemo dva zakljucka. Prvi je ta, da najverjetneje procesor res nima za vsako logicno enoto posebej registrov(kar sem domneval na podlagi neke strani, ki je zdaj ne najdem vec:| ) V bistu tudi zato sem naredl oba testa, kot je predlagal Morphling1, da se stvar zjasni.
Drug zakljucek bi pa bil, da ko bojo podpirale igre(procesorsko in pomnilnisko zahtevne -> like seti) HTT, bomo delezni velikega boosta.(seveda v razmerju vplivanja procesorja na hitrost igre).

Skratka zdaj smo stvar razjasnili glede P4. Zdaj je potrebno samo pocakati, da bo HTT dobil siroko podporo v softwearju.(tja do naslednjega leta bo verjetno podpora ze zelo siroka) Skratka nekaj takega kot je bilo s podporo SSE2. Na zacetku P4 pocasen, potem so mu pa vgradili se 256KB cachea in ravno takrat je zace dobivati podporo z SSE2 in p4 je poletel, sedaj pa mislim, da bo nekaj podobnega s HTT.
http://blog.stegnar.com

morphling1 ::

Boost s HT vklopljenim je za moje pojme ogromen, tako da je njegova prihodnost še kako svetla. Me pa vseeno zanima kako hitro AMD zračuna ta tvoj fold paket, podobnega testa v bistvu še nisem zasledil, tako da bi te prosil če mi ga pošlješ na morphling@owca.info da jaz to ruknem na mojega bartona pa potem še tbreda pri enakih frekvencah, ker me rezultati zelo zanimajo.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

asPeteR ::

morphling1: Paketek caka v obdelavo ...:)

No, mislim, da bojo to zelo zanimivi rezultati. Predvsem barton in athlon. Namrec, koliko se res pozna teh 256KB cachea vec ... Seti je res pravsnja zadeva za tole testirat ...

Hm, ko dobimo se tvoje rezultate, bi bilo pa ze dovolj gradiva za en orenk clanek ...;)
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

Meni ni metodologija všeč. Vzemi dva različna F@H paketa in ju najprej obdelaj zaporedno (brez HT) potem pa še paralelno (z HT).
Testiraj še z POV-ray.
S testom, ki je odvisen izključno od procesorja, bi morala biti pridobitev minimalna, ali bi bilo celo počasnejše. Kajti procesor je še vedno 3,2 GHz, neglede na vse. Če malo pogledaš v optimizacijske nasvete za pisanje programov z HT v mislih, vidiš da ni nobene "magije", le dober izkoristek in dokaj optimizirano večnitno delovanje.
Če bo čas se bomo tudi na NESTu malo igrali s HT (predvsem pod Linuxom), ugotovitve bomo objavili v tej temi.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

OwcA: Mislim da vem kam meris, glede dveh razlicnih paketkov ...

Samo ne vem zakaj si tak nejevernik glede pohitritve HTT??

Lej, tudi ce je aplikacija zelo racunsko zahtevna mora se vedno izvajati load ukaze in pomnilnika, in medtem ko se izvaja load ukaz so racunske enote proste in takra spoti v akcijo HTT, pac nek paralizem.
Brez HTT bi pa procesor samo izvalal Load ukaz ALU enote bi pa utripale v prazno.(pa se katere)
Kje je potem problem?
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

Pa se ena zanimiva stvar.

Primerjava pohitritve hitrosti procesorja glede na oddajo toplote

Imamo en 3.0GHz P4 brez HTT in enega 3.0GHz z HTT. Sedaj pa predvidevamo da je boost v aplikacijah ki POLNO podpirajo HT tam okoli 30%. Potem izracunamo efektivno frekvenco procesorja z HTT: 3.0GHzx1,3=3.9GHz.
Potem potrebujemo se razliko temperature procesorja na full load z in brez HTT. Ta je okoli 1.5C, seveda v prid z HTT(Owca, kaj ti to pove?).

Torej pridobili smo celih 0.9GHz za piclih 1.5C!!(torej to je to kar nas zanima, malo povisanja toplote, a velik efekt)
Potem gremo pa navijat prvi procesor. Predpostavimo, da mu ne visamo voltaze. Moc oddajanja toplote je pa itak lineana s frekvenco. Pa se ena predpostavka. Oba delata na ful load na 50C seveda je potrebno drugemu(z HTT) pristeti se 1.5C.
Torej, sedaj nas zanima, na koliko, da navijemo, da se dvigne temperatura za 1.5C.

x=(3.0*51,5C)/50C -> 3.09GHz. Torej, rezultat 3.09Ghz pomeni, da sedaj tudi prvi procesor deluje na 51.5C. Toda sedaj poglejmo oba gaina pri enaki temperaturi.

prvi(brez HTT): 0.09GHz
drugi(z HTT): 0.9GHz
"Navili"(relativno) smo ga z vkopitvijo HTT tocno 10x vec.

Absolutno(ta nas najbolj zanima) smo pa pridobili 26% pri hitrosti procesorja.

Zakljucek: Kaj navijanje! Izboljsati logiko HTT v procesorju in prodobili bomo vec pri enaki temperaturi.

8-)
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

@asPeteR:
Samo ne vem zakaj si tak nejevernik glede pohitritve HTT??

Nisem nejevernik, le alergičen sem na izjave tipa "kar znese P4 brez HTT ekvivalenco 4.12GHz", ki so čistokrvno zavajanje (četudi nenamerno).

Lej, tudi ce je aplikacija zelo racunsko zahtevna mora se vedno izvajati load ukaze in pomnilnika, in medtem ko se izvaja load ukaz so racunske enote proste in takra spoti v akcijo HTT, pac nek paralizem.

S tem implicitno priznavaš, da sem imal prav že od začetka, s tem ko sem zastopla stališče, da HT le bolje izkoristit procesor in ne, da procesor tako kaj hitreje deluje. Pri hipotetičnem testu, ki bi bil odvisen izključno od hitrosti porcesorja in bi se ga dalo stlačiti v L1 ali vsaj L2 predpomnilnik, bi pohitritve ne bilo, prej upočasnitev zaradi tabel ki preslikavajao registre.
Tvoje "ugotovitve" glede temperature so takisto zgrešene ali pa izrazito sofitstično. Seveda se procesor bolj segreje, če bolj dela. To je tako, kot da bi se čudil, da se procesor bolj segreje med uporabo prime95 kot pri pisanju v beležnici. Ne vem kaj si sploh pričakoval, da bo tako bi ti jaz (in najbrž še marsikdo) lahko povedal že vnaprej.

Zakljucek: Kaj navijanje! Izboljsati logiko HTT v procesorju in prodobili bomo vec pri enaki temperaturi.

Ali pa izboljšati kar vso logiko procesorja, preiti na 0,03-mikronsko tehnologijo in začeti uporabljati superprevodnike, potem bomo šele pridobili (pri isti ali celo nižji temperaturi). :\
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

No, pa bom bolj na siroko razlozil te moje, zlobne, zlobne samosvoje "oznake" procesorja:

Torej, kot vemo, procesorji med seboj si frekvencno niso vec primerljivi. Ne pri istem proizvajalcu, primer intel, ki ima procesorje celeron, p4 HT, p4 ... Ki med seboj frekvencno niso primerljivi. Kaj sele primerjava frekvence konkurentov, primer Ahlon, P4. Kot je verjetno vsem jasno, je ravno zato AMD uvedel svoje performance ratinge. Owca tudi moja navidezna, efektivna "frekvenca", ki sem jo izracunal bi lahko imenovali kar preprosto - nekaksen kvazi Performance Rating. Skratka s to "frekvenco" sem zelel ponazoriti hitrost, procesorja, ki bi bila nekako ekvivalentna hitrosti procesorja z HTT. Ker pa vemo, da je boost procesorja z HTT dolocen procent, je tudi efektivna frekvenca brez HTT ustreno proporcionalno vecja. Popolnoma jasno vecini ljudi. Seveda, pa je pri tem poudariti, da je ta dolocen procent odvisen od aplikacije, ki jo uporabljamo oz. na kaksen nacin izkoristimo procesor(primer: namesto, da bi laufali seti v enen klientu, ga pozenemo v dveh).
Kakorkoli, kmalu bomo to posplosili, ker kot sem ze napisal, bo vse vec aplikacij podpiralo HTT.

Torej se enkrat na kratko. Moja izracunana "frenvenca" je bila ekvivalent hitrosti procesorja brez HTT.

->S tem implicitno priznavaš, da sem imal prav že od začetka, s tem ko sem zastopla stališče, da HT le bolje izkoristit procesor in ne, da procesor tako kaj hitreje deluje.

Dobro lahko eksplicitno priznam. Motil sem se glede locenih registrov.(kar tudi dokazujejo grafi in kar sem ze enrat priznal) Kot sem ti to ze enkrat zalagal sem ta podatek nekje zasledil, ker pa sem ga hotel preveriti sem tudi delal te teste. In rezultati govorijo zase. Owca zal nisem vseveden, kot nekateri so. Ampak imam neko predpostavko, ki je potem preverim in vidim ali sem imel prav ... Tako je z vso znanostno. Torej, ti vseskozi zelis prodati, da 2in ne, da procesor tako kaj hitreje deluje.", dobro, toda kaj ko pises "da HT le bolje izkoristit procesor", kaj mislis, ce HT bolje izkoristi procesor(sam tako pravis), mislis, da bo potem tudi kaj hitrejsi(to zanikas)? Skratka, paradoks. Razlozi ga.

Pravtako, velja zgoraj povedano(vecina) za tale tvoj bistoum:

->Tvoje "ugotovitve" glede temperature so takisto zgrešene ali pa izrazito sofitstično. Seveda se procesor bolj segreje, če bolj dela. To je tako, kot da bi se čudil, da se procesor bolj segreje med uporabo prime95 kot pri pisanju v beležnici. Ne vem kaj si sploh pričakoval, da bo tako bi ti jaz (in najbrž še marsikdo) lahko povedal že vnaprej.

Nekje pred srednjim vekom, so ljudje razmisljaji takole nekako v tem duhu "lahko povedal že vnaprej" ... Skratka, razmisljanje kot v tisih casih, mi vse vemo iz glave.(zemlja je okrogla, imamo osnovne stiri elente ...) Kakorkoli, dobro da je prisel novejsi vek ker pride v ospredje raziskovanje in merjenje.
No, moja malenkost; samo izmeril sem, razliko brez in z HTT. Pac, visja temperatura pove, da je pocesor bolj izkoriscen(hitrejsi!!!) in se zato bolj greje.

Zdaj pa zadosti o tem.

Bolj zanimivo je tole:
Morphling1 bo naredil teste z Athlonom in Bartonom z Seti@Home z istim paketkom, ki ga je obdeloval P4. Mislim, da bojo rezulrati zanimivi, predvesem razlika Barton in Athlon in nenazadnje tudi koliko je boljsi ali pocasnejsi P4 pri 3.2GHz.
Mislim, da bojo rezultati kmalu ...

8-)
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

@asPeteR:
Skratka s to "frekvenco" sem zelel ponazoriti hitrost, procesorja, ki bi bila nekako ekvivalentna hitrosti procesorja z HTT.

In do tega sklepa si prišel na podlagi le 2 meritev. Glede na to, da nedvomno obstajajo programi pri keterih je pospešitev 0 %, takisto pa takšni kjer je 100 %, ali se ne bi bilo potem najbolje odločiti kar za 50 %. Kakor zagovarjaš "znanstveni" pristop pogoriš že pri preprosti indukciji.

Torej, ti vseskozi zelis prodati, da 2in ne, da procesor tako kaj hitreje deluje.", dobro, toda kaj ko pises "da HT le bolje izkoristit procesor", kaj mislis, ce HT bolje izkoristi procesor(sam tako pravis), mislis, da bo potem tudi kaj hitrejsi(to zanikas)? Skratka, paradoks. Razlozi ga.

Če že rad uporabljaš "znanstvene" besede, bi ne škodilo vsaj njih poznavanje. Kar zagovarjam seveda ni paradoks, ampak kvečemu sematnično pravilno izražanje. Nekateri programi bodo verjetno tekli hitreje, drugi ne. Profesionalci uporabljajo pravi SMP, domači uporabniki pa le poredko potrebujejo hkratno izvajanje večih niti (še najbolj zagreti klnovci ne bodo igrali dveh Quakeov hkrati). Prav posebaj za HT bodo optimizirali redki (razen proizvajalcev sintetičnih testov), že paralelno procesiranje kakršno omogočajo vektorski prevajalniki (ki je, čisto tako mimogrde, bistveno bolj učinkovito od HT) se ne uporablja pogosto, ker zahteva preveč prirejeno kodo, torej preveč dela (programi morajo biti vse bolj dodelani, roki in število zaposlenih pa ostaja enako).

Popolnoma jasno vecini ljudi.

Seveda, zato mnogi ne ločujejo med PR in frekvenco in jim RAMi delujejo na 434 MHz. Kristalna jasnost in lucidnost, ka-li? ;)

Ampak imam neko predpostavko, ki je potem preverim in vidim ali sem imel prav ... Tako je z vso znanostno.

Nikar ne bodi pokroviteljski in predvsem ne povzdiguj svojega testiranja. Vse tvoje (in seveda tudi moje) "ugotovitve" je moč najti v različnih specifikacijah.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

Najprej tole:


paradoks -a m (o) misel, trditev, ki temelji
na neskladju s splošno veljavnim, priznanim: ni
mogel razumeti paradoksa, da je človeku
prekratek čas lahko tudi predolg; značilen
dialektični paradoks; paradoks o združitvi
nezdružljivega; najti razlago za paradoks
* fiz. hidrostatični paradoks dejstvo, da tlak na steno
posode ni odvisen od oblike posode, marveč od gostote
tekočine in globine; lit. paradoks besedna figura, ki
temelji na neskladju s splošno veljavnim, priznanim //
ekspr. nasprotje, protislovje, navadno nesmiselno:
zaiti v paradoks; gre samo za navidezen
paradoks; znašel se je v nerešljivem paradoksu;
to zveni kot paradoks


No, kakorkoli, vedno sem poudaril, da to velja za teste, ki PODPIRAJO HTT(tako, da tvojih 0% odpade). Recimo, vsi testi z HTT support, dajo NAJMANJ 20% boosta.(kar pa verjetno ze sam ves)

Sicer pa:

-> Vse tvoje (in seveda tudi moje) "ugotovitve" je moč najti v različnih specifikacijah

Verjetno res ni kaj novega povedati, toda jaz sem se potrudil in vse stestiral(kot pravis premalo, res je, toda kdaj pa je dovolj? Ni meje.); in preko teh testiranj tudi povedal vecino ugotovitev. Res pa je da vse skupaj ni nic takega, toda meni je vseeno zanimivo.

8-)
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

@asPeteR: ne morem si kaj, zato najprej
nasprotje, protislovje, navadno nesmiselno

Ne ravno najboljša definicija, ampak naj bo. Povej mi prosim, kje (kokretno) nasprotujem samemu sebi, oziroma govorim nesmisle. Semantika niso le defincije ;)

No, kakorkoli, vedno sem poudaril, da to velja za teste, ki PODPIRAJO HTT(tako, da tvojih 0% odpade). Recimo, vsi testi z HTT support, dajo NAJMANJ 20% boosta.(kar pa verjetno ze sam ves)

Ni res. Lahko imaš program, ki resda podpira HT, ampak je tako zahteven, da na P4 2,4 GHz že ena nit do konca izkoristi procesor, al pa 99 %. ali 98 % ...
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

->Ne ravno najboljša definicija, ampak naj bo. Povej mi prosim, kje (kokretno) nasprotujem samemu sebi, oziroma govorim nesmisle. Semantika niso le defincije

Sem ze povedal tam, ko sem napisal "paradoks".

->Ni res. Lahko imaš program, ki resda podpira HT, ampak je tako zahteven, da na P4 2,4 GHz že ena nit do konca izkoristi procesor, al pa 99 %. ali 98 % ...

Teoreticno mozno, prakticno ne.
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

Teoreticno mozno, prakticno ne.

Zakaj ne?

Sem ze povedal tam, ko sem napisal "paradoks".

Recimo, da sem nekoliko počasen in ne znam brati med vrsticami. Če si lahko enkrat, boš pa ja še enkrat, ali je morebiti ta "paradkoks" dobil krila in odletel v toplejše kraje? :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

GUFY ::

OwcA in asPeteR: Kaj ko bi se vidva dobila na pijači in si v živo vse povedala, bi bilo hitreje in verjamem tudi boj produktivno, tako pa se vsak svojih besed in načel držita kot pijanec plota. 8-O 8-O

morphling1 ::

Fanta, non stop branje vajinih citiranj postaja močno dolgočasno, prosim če bi tole nadaljevala v ZS.

Seti test na bartonu pravkar teče. Nastavljen je na 2600 MHz pri 200 MHz fsb DC.
AsPeter pošlji mi še folding paket, kjer bo za razliko od spominsko požrešnega setija, Amd bolj konkurenčen P4.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

asPeteR ::

No, meni je tudi jasno, da so tile odgovori duhamorni, ceprav poeni strani celo poucni.

->Zakaj ne?

Vedno, mora procesor, ko je obdelal podatek v registru(povprecno par ciklov), dostopati do pomnilnika po novo dato.(tleke ima "cas" HT).
Teoreticno, bi pa bilo mozno zaposliti vse registre, recimo s kaksnim shift rotateom in bi bil proc obremenjen 100%,(s s stalisca registrov, pomnilnik pa ne). In recimo tukaj ne bi imel HT kaj dosti dela.
Je pa tudi res, pozenes aplikacijo na P4 z HT, ki ne podpira vecnitja in bo Boost lahko se negativen.

Za tole sem rekel, da je paradoks:
->S tem implicitno priznavaš, da sem imal prav že od začetka, s tem ko sem zastopla stališče, da HT le bolje izkoristit procesor in ne, da procesor tako kaj hitreje deluje.


In bistvo mojega odvora, ki se nanasa na besedico parados:

Torej, ti vseskozi zelis prodati, da "in ne, da procesor tako kaj hitreje deluje." dobro, toda kaj ko pises "da HT le bolje izkoristit procesor", kaj mislis, ce HT bolje izkoristi procesor(sam tako pravis), mislis, da bo potem tudi kaj hitrejsi(to zanikas)?

Vidis, nic mi ni bilo potrebno dodatno razlagat. Vse ze pise.

8-)
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

Napovedani rezultati od Morphlingovega testiranja Seti@Home(3.08) kjer so dodani se rezultati procesorja P4 3.2GHz(270MHz PSB) z in brez HTT.



Mislim, da ima Morphling1 sigurno kaksen komentar na te teste.

Velja pa se omeniti da bojo kmalu objavljeni se testi Folding@Home, kjer mislim, da bo Barton zelo mocan.
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

OwcA ::

Če je P4 3,2 GHz dejansko ustrezno navit P4 2,4 GHz potem primerjava ni ravno poštena, saj ima P4 precej višji FSB, mi pa smo avno ugotovili, da je spominski podsistem ozko grlo.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

OwcA: Ne bi bilo neposteno, ce ne bi napisal da je PSB od P4 na 270MHz(zal se mnozilnike ne da spreminjat in ce hocem delat teste na 3.2GHz ...). Tako je pa vse crno na belem.

Res je pri Setiju najbolj pomemben Bandwidth, ravno zato se pa delajo testi na Foldingu ...;)
http://blog.stegnar.com

OwcA ::

@asPeteR: slabo sem se izrazil, nisem mislil zavajujoče, ampak v smislu neenakih možnosti. Sam praviš, da dostopanje do pomnilnika predstavlja vsaj 20 % izgubo, če to komunikacijo pri AMDju upočasnimo, se HT še bolj pozna in glede na to se mi takšna primerjava ne zdi korektna.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD splavil Athlon X2 6400+ Black Edition (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
729616 (6668) necromncr
»

Navijanje Pentiuma 4 (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
523858 (3003) LittleDevil
»

SiSoft SAndra rezultati za procesorje (arithmetic, MM) (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
815059 (3473) billy
»

AquaMark 3 results (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Navijanje
33315932 (10859) DjTonic
»

Preden pošljete sporočilo v forum, ...

Oddelek: Novice / Procesorji
361899 (1899) mrTwelveTrees

Več podobnih tem