» »

Požari

Požari

«
1
2

Thomas ::

Trenutno me zabavajo Hrvati in Francozi, ki ne pokapirajo, da imajo toliko borovih gozdov, da je vprašanje časa, kdaj bo kje zagorelo. Od strele ali česarkoli.

Oni se grejo pa lov na čarovnice, kdo jim je zakuril, zakaj jih kdo ne mara in jim zato kuri...

Gozdovi v področju, kjer ni veliko dežja, vedno nehajo obstajati v požaru. Borovci so na to prilagojeni skozi milijone let. Storži katapultirajo semena in ta preživijo v pepelu. Biomasa se v nekaj letih poveča s travo, jagodičjem in vsem mogočim, kar zraste na pogorišču. Čez stoletje pa v povprečju spet visoki borovci prekrijejo livade, dokler ne zgorijo v ognju.

Tale panika je zanimiva s psihološkega stališča. Iracionalisti tečejo častne kroge.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gumby ::

vseeno ni lepo gledati goreči gozd... še posebej, če stanuješ kje blizu

Avenger ::

Ay caramba.... sej ni point v tem.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Thomas ::

V čem pa je point? V tem da moramo poslušati, kako je Američanom letos pogorelo že 20 tisoč hektarjev gozdov? Pri 500 milijonih hektarjev to ni nič.

Problem so spet Zeleni, ki hočejo naravne gozdove, ne vedo pa, da so borovci tako smolnati zato, da bolje gorijo. Na ta način se borijo za prostor z drugim rastjem, ker njihova semena preživijo.

Lahko bi pa gozdove obdelovali kot parke. Sadili manj gorljive rastline in pospravljali suhljad.

Megagšenja ... pa nimajo smisla. Les se je nagrmadil, da bi se vžgal. Vsaj tako je bilo pred prihodom ljudi. Med hišo in gozdom naj bo pa travnik.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vesoljc ::

ribnik je boljša varjanta...

praviš, da borovci "hočjo" goret? če majo to željo, pol znajo/bodo znali tud kašn samovžig narest :) sej, mogoče so ga pa že...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Thomas ::

Borovci grmadijo suhe iglice, suhljad, smolo ... kar samo čaka na iskrico. Tako so delali milijone let. Zdej pa ne bi smeli?

Če komu ni do gozdnih požarov, naj poseka bore in podobne iglavce, zlasti pa evkaliptuse prej, preden se vnamejo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

>Problem so spet Zeleni, ki hočejo naravne gozdove, ne vedo pa, da so borovci tako smolnati zato, da bolje gorijo. Na ta način se borijo za prostor z drugim rastjem, ker njihova semena preživijo.

Ah, daj no, kaj zdaj bomo pa naravne parke posekali, da se izognemo kakemu požaru?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

NE! Naravni parki naj ostanejo in naj lepo naravno gorijo. Morajo pa biti obdani z ograjo in zunaj ograje še s travniki, da se požar ne zanese ven iz njih.

Gasilci pa not nimajo kaj hodit.

Jasno?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Odin ::

Saj zeleni se zavzemajo zato, da bi naravi pustili prosto pot.

Me zanima kaj bi bilo če bi nam grozol kakšen veliki asteroid, bi se zeleni zavzemali da spet ne bi nič "posegali" v naravo? In da "naravno" človeštvo izumre.

Absurdi:\

Marjan ::

Ne, Odin. Potem bi rekli pa neki v smislu: "Jah, kar je na Zemlji je naravno, kar pa izven pa ne. aaaaa, dejte hitr asteroid uničit..."

>:D :D

Daedalus ::

Ma saj ni treba tak živčno reagirat na vsako najmanjšo provokacijo:\

>Saj zeleni se zavzemajo zato, da bi naravi pustili prosto pot.

Ja, je res, samo obstaja pa tudi druga stran, ki bi na naravo (prehitro) pozabila in bi jo "sfrizirala", ne da bi sploh pomislila na morebitne negativne posledice.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMicka ::

Neverjetno, kakšne bolane slišiš na forumu: če gozd gori, naj gori. Če je že zaradi narave zagori, bo tudi zaradi narave ugasu...

Če bi večina upoštevala tako logiko, bi še vedno živeli v votlinah :D

Marjan ::

Ne, nisi razumu. Seveda je treba pogasit, da ne ogroža ljudi.

Kar je Thomas hotel povedat je kakšna je "mati" narava v resnici, ki jo nekateri tako opevajo in pravijo, da bi ji morali prepustiti odločitve in se ne vmešavati vanjo. To namreč pravijo današnji zeleni, če še nisi opazil.

Keyser Soze ::

Ah ne, zdej je Thomas med tazelenimi. Se bori, da bi lahko mati narava delala kot se ji zahoče. Neka nas pokuri>:D ...

Gori, že, naj gori. Ampak s tem ogroža ljudi. Sej drugje ni nobenega problema. Če zagori na kakšnem osamljenem otoku, a si že vidu letet cele trume gasilcev na tisti otok, da bodo kar malo za zabavo gasili mater naravo, da ne bo zgorela.

Na celini je pa logično, da hočejo omejiti požar vsaj toliko, da jim ne uide iz nadzora ter pokuri 70% naselij, ki so v bližini gozda. In s tem 70% folka, ki sedi za računalnikom in ne sliši prasketanja pred oknom:D .

Če je pa folk paranoiden je to njihov problem. Pa se zabavaj z njihovimi izjavami ne pa da se obremenjuješ z njimi.
Vseeno pa strele in drugi ognjeni izbruhi matere narave niso piromani. Ne vem če je ena molotovka na bljižnjo grmado ravno "natur".
OM, F, G!

Thomas ::

> Če zagori na kakšnem osamljenem otoku, a si že vidu letet cele trume gasilcev na tisti otok, da bodo kar malo za zabavo gasili mater naravo, da ne bo zgorela.

Biševo, par dni nazaj.

Res ne vem, zakaj so mislili, da tisti les, suha trava in podobno, ne bo zagorelo slejkoprej. Bolj slej, večji ogenj bo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

Jah, kdo pa razume hrvate.:D

Pač turizem. A bi ti šel potem na ta otok z jadrnico, če bi bil eno samo pogorišče?
Hrvati izumrejo, če jih začnejo turisti bojkotirat.>:D
OM, F, G!

Thomas ::

Ne, sploh ne razumete nekateri. Gasilska znanost je že davno toliko napredovala, da je prekršek imeti vsakršno šaro na podstrešju. Prenevarno za požar.

Na Dalmatinskih otokih, obali, Francoski obali ... pa še marsikje, pa prepuščajo borovino in suho travo, da se grmadi do vžiga. Četudi bi uspeli vedno pogasiti takoj, bi se ščasoma tega nabiralo vse več - in požar bi bil slejkoprej gromozanski.

Če ni toliko in toliko padavin na leto, je ogenj edini naravni sovražnik lesa. Imeti Dalmatinsko makijo brez požarov, je kakor imeti savano brez levov.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Se mi zdi, da borovci nimajo pri požarih kaj dosti veze, predvsem če gledam pod kakšnimi pogoji rastejo, če bi na teh sušnih in skalnatih gričih in dolincah začeli saditi smreke, bukve in ostalo nebi imeli kaj prav dosti videti čez 50 let saj so borovci pravcati fenomen preživetja v nemogočih pogojih za kar so ostala drevesa prikrajšana, sama smola jim pa pri tem pomaga saj zadržuje vlago in sam pomen smole nima veliko veze v pomenu "lažjega" samovžiga (zaradi posebne strukture kristalov), temveč služi kot "zaščitnik" ki na žalost ima to slabo lastnost da tudi gori. Glede na to pa da je za večino požarov odgovoren tudi faktor človek je prav, da tudi malo pošpricajo po ognju. Če bi ostali brez gozdov bi se tako ali tako vsi spržili pod žgočim soncem.

Sci-Fi ::

Glede na to, da je na mestu današnjih borovcev več stoletij rastel lep in močen hrastov gozd, poudarjam več stoletij. To pač pomeni, da tam več stoletij ni gorelo. In ker so nekateri požari tudi posledica samovžiga bi lahko sklepali, da pač bor dosti lažje zagori.
Dokaz za to, da so tam nekoč rastli stoletni hrasti pa nam še zdaj dršijo nad vodo njihova debla - BENETKE. Torej, če bi bili tam, kjer so v dalmaciji sedaj borovci ostali hrasti, bi bilo po mojem dosti manj požarov.

Ampak vse to le je moje skromno mišljenje
Sci-Fi is the best way to dream

Thomas ::

Ko gori bor, se smodeči in goreči storži katapultirajo (na parni pogon) tudi do 100 metrov daleč, kjer spet zanetijo novo žarišče požara. Borova semena preživijo in kmalu po požaru veselo vzklijejo.

Ogenj je način življenja nekaterih rastlin.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Ja vedar tam kjer so borovci lažje gori zato ker borovci rastejo predvsem na vročih tleh pod vročo klimo brez vode. Kaj imajo Benetke tukaj ne vem ker pa stojijo na Slovenskih zobotrebcih (ne vem kaj ima dalmacija tuki) bi po tej logiki si človek mislil, da je kras zaradi makaronarjev pretežno z bori posaden :D
Moraš upoštevati tudi spremembo klime. Lep primer ti je lahko naša prestolnica ko so še pred ca. 80 leti v parku Tivoli rasle predvsem palme (če si kdaj dobil v roke kakšno "staro" razglednico bi se spomnil) vedar so jih morali zamenjati z današnjo navlako zaradi zmrzali, ki jih je uničila in če se danes (julij - avgust) pelješ malo skozi Ljubljano boš videl, da je zaradi vročine večina dreves odvrgla liste kot da bi bila jesen no in ko se bodo dokončno posušila jih bodo zamenjale spet palme ali borovci odvisno od klime.

Thomas ::

Borovci so evoluirali tako kot so. Za nekoga osupljivo, toda to ni pomembno. Kamor pridejo, si s požari širijo svoj teritorij. Če le ni preveč dežja.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

O.K. tud prav, jest samo pravim, da borovci niso vzrok za požare temveč bolj na požare vpliva sprememba klime. Odvisno iz katerega konca gledaš ti na to.
To je tako kot če bi ti jest vrgel iz 5 štuka cegu na glavo pa bi ti trdil, da te glava boli zaradi cegla jest pa bi trdil da te glava boli zaradi mene. Potem pa je odvisno kaj je za koga bolj smiselno oboje je pa tudi prov. ;)

Odin ::

Pine tree!

Tu še nekaj piše o tem fenomenu.

Sci-Fi ::

Vice:

BENETKE imajo dosti zveze tudi z dalmacijo.
Zaradi njih ni gol le slovenski kras ampak tudi prenekateri dalmatinski otok. Večino, je šlo za podporo njihovega "sijočega" mesta, prenekater kos lesa pa so porabili tudi kje drugje. Bor je le sekundarno rastlinstvo na teh otokih in ne primarno.
Sci-Fi is the best way to dream

Vice ::

Sci-Fi:

No jest sem bral, da je beneški hrast bil večinoma od Hazburžanskih gospodov, ki so imeli takrat v lasti večino gozdov tudi trenutne Slovenije in so zaradi slabega gospodarjenja prodali vse kar je bilo možno. Južno od Kolpe predvsem Istrški hrast ni imel take kvalitete zato ga niso tam tako trebili ali bolje ni bil tako zaželjen. (Dalmacijo so očitno pozabili omeniti).
Ta teorija, da je pa Kras ostal tako bogato gol z bori zaradi Venezije je že davno zavržena. Kras so iztrebili že v predantični dobi s požari in "motorko" :D za potrebe poljedelstva.
Pri nas se ta teorija "agresivnosti" borovcev očitno ne obnese. Kras predstavlja 43% Slovenskega ozemlja, v katerem bor počasi izumira zaradi povečevanja deleža avtohtonega listnatega drevja in danes zavzema bor 2% celotnega gozda kar pa je tudi najmanj kar se tiče med gozdnimi drevesi, zato so tudi določeni gozdovi na krasu varovani z roko pravice ali zakonom. In ker se ta ekosistem ne obrača tako samo v Sloveniji se nagibam k temu da lastnost borovcev nima veze s temi množičnimi "samovžigi" razen te, da je dober za pomoč pri "kresovanju".

p.s. je pa res da ogenj borovcu naredi manj škode kot ostalim drevesjem, samo brez ostalega žmohta v višjih legah tudi borovc nebi imel pogojev za preživetje pa če še tako kuri okoli sebe, so pač z roko v roki z ostalimi drevesi. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

Thomas ::

Samvžig ali ne - požar gre borovcem "na roke" in tudi zelo dobro gorijo. Ma poglej link od Odina.

Cela Dalmatinska (Francoska) makija dobro gori in je samo vprašanje časa, kdaj jo bo "opustošil" požar. Kako to (večini) ne gre v glavo?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Se čisto strinjam s tem jest samo pravim, da VZROK tiči za drugim vogalom.

Thomas ::

Vzrok je v iztrebljanju prvotnih gozdov. Se strinjam. Jelovica, Pokljuka in Mežakla, so bile tudi že čisto izsekane zaradi oglarjenja. Dokler ni cesar Jožef II. prepovedal nadaljno sečnjo, pod grožnjo smrtne kazni.

Tu se je gozd lahko zarasel nazaj, v Dalmaciji je pa zato premalo padavin. Jih je bilo. Z ogrevanjem atmosfere jih bo več.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Važn, da je segrevanje atmosfere jako koristna zadeva >:D

Thomas ::

Ker smo bili v nenormalno mrzli dobi, je to gotovo bolje, kot da bi se hladilo.

Če bi pa podrobneje pogledal diagram ki sem ga dal, bi vedel da ali pada ali raste tale temperatura. Na mestu praktično ni. Skoraj nikoli ni odvod te temperaturne krivulje nič, komur to kaj pove.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Ne vem zate, Thomas, ampak mene temperature 37°C (zrak) malce motijo.

BTW tle govorimo o požarih, glede klime je že druga tema:).

In da ne bom čisto stran od teme - glede borovcev in požarov se tokrat strinjam s Thomasom.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

FastWIND ::

Vse kar je Thomas napisal o borovcih je večinoma na mestu, ne bi se pa strinjas s trditvami o gašenju.

V kolikor gre za nenaseljen otok , zelo odročno področje, itd. je gašenje nesmiselno v kolikor pa so ogrožena naselja in s tem posledično življenja ali kakšni drugi interesi ( gospodarski , turizem ...) je gašenje še kako pomembno.

Vsak požar ni posledica samovžiga. Večina požarov, ki nastanejo v bližini urbanih naselij, je posledica malomarnosti , nepazljivosti, brezbrižnosti , itd. Zato je potrebna preventiva, osveščenost, obveščenost,... ljudi, ki živijo ali se gibljejo po požarno ogroženih območjih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FastWIND ()

Thomas ::

Jasno, da je treba gasit, če gori okoli hiš ali cest.

Ampak zakaj je pa treba puščat "borovo šumo" do hiš? Potem pa ob požaru (ki slejkoprej bo), gledati kako ogenj preskakuje po drevesih, kot šahovski konjiček po šahovnici. Naj imajo vinograde ali kakšno zeleno mesnato zelenjavo posajeno v okolici vasi, pa ogenj ne bo mogel do njih!

1+1.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FastWIND ::

Ampak zakaj je pa treba puščat "borovo šumo" do hiš?


Zato ker je bila najprej ˝borova šuma˝ , šele potem hiše, vasi, naselja in ker to kar predlagaš ti ni izvedljivo.

Aja, jaz imam na svoji parceli ob hiški borovce zato da mi delajo senco... V slučaju požara pa zavarovanje...

BigWhale ::

Hmm, ok, americani naj kar pustijo da jim zgori tisto kar namerava zgoret. Druge manje gozdnate povrsine so pa ze vprasljive. Ce v Dalmaciji zgori precej gozda, a se ne utegne zgodit, da bo potem veter odnesel v morje se tisti prdec zemlje, ki ga imajo tam? To bi bilo slabo. Pa ceprav se borovci katapultirajo 100 metrov stran, se zmeraj potem traja 15 let, da zrastejo.

Nevem no, vcasih clovek pac nima izbire postavit hise kjer jo pac hoce ali pa enostavno ne more naredit goloseka treh hektarjev, da ne bo ogrozen zaradi ognja ;)

MadMicka ::

Kaj naj to pomeni, da je potrebno gasiti, če gori okoli cest in hiš? A če gori nekoliko bolj stran, bolj na samem, pa ni potrebno gasiti? Je treba čakat, da prigori do ceste, hiše? :D

In pustit je treba da Triglavski narodni park pogori? :D

In eni o tem še resno razpravljajo??

Thomas ::

[saj se da tudi bolj elegantno -OwcA]

> A če gori nekoliko bolj stran, bolj na samem, pa ni potrebno gasiti?

Seveda ni potrebno. Tam naj raje pogori letos, ker drugo leto bi gorelo še bolj. Za "borove šume" je to way of life.

Čistine med naselji in "borovimi šumami" so pa cenejše od vsakoletnih gasilskih vaj.

Tisti modrijan, ki ima borovce za zaščito pred požarom ... hehe nimam besed!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Thomas ::

> In pustit je treba da Triglavski narodni park pogori?

Preveč vlažno podnebje za požare. Sploh v listnatih gozdovih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Thomas bi iz preventive požgal vse borove gozdove. :D

Odin ::

Thomas bi borom pustil njihovo naravno pot

FastWIND ::

Thomas se rad igra z ognjem.

sidney ::

Zanimiva tema ..... Kar se tice narave same: skoraj ni procesa na zemlji, da se ne bi vmes umesaval clovek.... Pozare bodo se naprej zatirali, pa ceprav je to naraven proces....:O
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!

FastWIND ::

Naravni proces v kolikor ga ne sproži človek ali ne vpliva nanj.

BigWhale ::

In spet smo pri debati a je clovek del narave ali ne. :P Ce je, potem tko al tko vse kar pocnemo je naraven proces. Planetarno gledano je to kar pocnemo cisto naravno. Mi smo del narave, torej dajmo gasit. In je to povsem naravna pot gozdov. Torej, da jih zazigamo in gasimo. ;)

Ah, dileme... :P

Thomas ::

> In je to povsem naravna pot gozdov. Torej, da jih zazigamo in gasimo. ;)

Naravno bi bilo tudi, da nehamo pošiljati gasilce umirat v ogenj. Raje že prej "gozdarje", ki bodo nadomestili bolj gorljive in vnetljive rastline z manj. Iglavce z listavci. Bore, tise, ciprese z oljkami, hrasti .. Pobirali suhljad, čistili papir, suho travo, slamo ...

Sam za nekaj razuma in modrosti prosim. Namesto gasilskih "vojn" proti ognju, ki je samo vprašanje časa.

V divjini pa pustimo ognju prosto pot. To je način za novo, svežo biomaso.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FastWIND ::

Torej združimo se in posekajmo vse borovce in jih nadomestimo z ˝manj gorljivimi rastlinami˝. Zamenjajmo iglavce z oljkami in hrasti in spremenimo kras in primorje v nerazpoznavno pokrajino oljčnih nasadov in hrastovih hostic.

Thomas začni malo misliti. Predlagam ti nekaj dni oddiha v debeli borovi hostici nekje ob prijetno svežem morju in daleč od požarov. Lahko bi se opekel!

Thomas ::

Eden od naju ni zelo inteligenten človek, Fast!

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Thomas problem pri tej "NARAVNI" menjavi borovih gozdov je tudi v tem da jih veliko raste na nerodovitnih tleh. Saj bi se dalo umetno gojiti in vzdrževati razna listnata drevesa in drugo zelenje samo stroški vzdrževanja bi bili vratolomni, drugi problem pa je pomankanje vode, ki bi bila nujno potrebna za takšno ekstremno spremembo okolja. Se pravi odkler se klimatske spremembe ne bodo spremenile to praktično ni mogoče, če pa se bi klima spremenila bi pa za takšno menjavo poskrbela tudi narava, človek bi lahko v tem primeru ta cikel samo pospešil.

nevone ::

Vam pa res ni nobena rešitev všeč. Razen ta, da itak ni nobene rešitve.

Kaj je narobe s travnatimi pasovi med gozdovi in naseljem? Ali pa z spreminjanjem borovih gozdov v listnate? Kjer je eno ali drugo možno, seveda. Saj ni treba, če se to ne da naenkrat povsod narest, potem pa kar rečt, da je brez veze.

o+ nevone
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Požari v Avstraliji

Oddelek: Loža
342967 (2195) jype
»

Kampiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7212559 (9598) Go-ahead
»

Zakaj Slovenija nima "kanaderja" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11918918 (4122) Goran's Blog
»

Dobri avtokampi na Hrvaškem in v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5957676 (27911) shinko
»

Adijo, Triglavski narodni park (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
525458 (4234) BigWhale

Več podobnih tem