» »

Pretvorba DV v DivX

Pretvorba DV v DivX

RudeBw ::

Najprej se opravičujem, če je ta ali podobna tema že bila pred kratkim v forumu. Pač ne uspem več sledit.
Zanima pa me kakšna dobra informacija o programih s katerim bi najlažje ali najbolje prenesel posnetke z DV kamero v DivX obliko. Sam sem že nekaj poizkušal vendar bi bilo super če mi kdo pove kako 60 minut filma spravit na en 700MB CD. Sicer sem iz DVD-ja naredil že marsikateri Divx, ni pa mi znano katera oblika (MPEG1, 2, DVD, SVCD, VCD ali celo DV zapis v obliki AVI) bi v primeru DV -ja bila najboljša (najkvalitetnejša).
Na pomoč in hvala.

T(he) Boss ::

Najboljsa zadeva je, da uporabis Dr. divx, pa prej mores se namestiti DV kodek, pa bi moglo it.

RudeBw ::

Hvala za nasvet, ampak Dr. divx mi ni všeč, saj zna delat samo s svojim kodekom. Pa še nastavitve so precej "špartanske". Tudi dobljena kvaliteta me ne navdušuje preveč, slika je namreč za moj okus preveč motna, kljub nastavitvam bicubic sharp.
Ma še morda kdo kakšno boljšo izkušnjo?

gumby ::

DV kodek + virtualdub dela čudeže... :)
sicer pa je že bila debata o tem

pivmik ::

DV kodek + VirtualDub + XviD + MP3(LAME)
XviD: 2pass način, pa nastavi da končni video zadede 700 MiB.
Video pa moraš deinterlace-at(osebno raje imam 2x fps kot pa neki bluranje in izguba polovice podatkov).
Video moraš tudi malce zmanjšat, ker je fullscreen(npr 512x*** ali 576x***). Pri tem pa pazi na aspect ratio(pika na DV posnetku nima razmerja 1:1 kot računalniki)

Za DV kodek pa uporabi Mainconcept-ov ali Panasonic-ov.
Matrox-ovega se skrajno izgibaj ker ima hude hrošče in napake.

Audio skrči z LAME v MP3 192kbps ali 160kbps ali 128 kbps (ne priporočam VBR).


Če maš še kako vprašanje vprašaj!
LP, Gregor GRE^

RudeBw ::

Hej PicNiK, to je to kar sem iskal. Zelo pa bi ti bil hvaležen, če bi mi na kratko povedal s katerim programom delaš zajem in v kakšni obliki ga shranjuješ na disk. Predpostavljam, da je kot tak že pripravljen za komprimiranje z VirtualDubom (Xvid).
Zaenkrat hvala, če mi pa še kaj ne bo jasno te bom pa še malo gnjavil.

Boky ::

PicNiK kaj pa je narobe z VBR?

Business ::

Hej! Jaz sem se mesece mantral z kvaliteto DV v divx. na koncu sem ugotovil, da je firewire kartica zanič, si zrihtal drugo in zdaj je ok. Dr. Divx je super program. Ga uporabljam sam in slika je 1a. Pred tem pa uporabi za capture pinnacle 8.1 ali premiere 6.5. Z drugim nisem bil preveč zadovoljen.

Lp
Business

Business ::

Meni je bilo najlažje za prenos oz. capture program pinnacle. Zaradi čim manj pretvorbe in izgub, popačenj ipd. ga prenesem kar v DV obliki 720x576 seveda v PAL obliki ker v tej tudi snemam. Sedaj obdelam sam film po želji in ga shranim spet v DV obliko s končnico avi. Sedaj pa ta Dr. Divx nastaviš po želji koliko MB naj bo posnetek velik in ti sam opravi vso delo. Rezultat je super. Brez uporabe filtrov. No nevem kaj je uporabil Dr. Divx. :D Raje se prepričaj če ti kartica dela ok. Ali je sam prenesen DV kvaliteten, oster kot na TV in brez popačenj. Če ni potem vrži bek kartico. No ali pa daj na servis.

pivmik ::

RudeBwai:
Fora je v tem da prvo kot prvo ti posnameš posnetek iz DV kasete na disk v polni kvaliteti. Podatki na kaseti bodo 1:1 enaki tistim na trdem disku.
Komaj ko imaš vse nekompresirano na trdem disku se lotiš skrčevanja v XviD-e in divikse.
Za prenos videa iz DV kasete uporabi Adobe Premiere ali kak podoben program. Za to je potrebno imeti dokaj hiter računalnik in dober/čim večji trdi disk(12 GiB za eno uro posnetkov, se mi zdi). Adobe premiere shrani izvirne posentke v eno njegovo zacasno mapo - katera je lahko pogledaš v nastavitve.

Te posnetke v polni kvaliteti sedaj odpreš v VirtualDub-u, kjer jih boš skrčil oz. pretvoril v XviD. Za delo z DV posnetki pa potrebuješ DV kodek, poišči ga na internetu(panasonic DV codec ali mainconcept DV codec).
Tle pa ena težava zaradi tehnologije stare več kot 50 let: interlace
Tvoji posnetki so prepleteni, interlace-ani to se najboljše opazi pri hitrem premiku kamere - posnetek postane nazobčan - pojavijo se črtice. Pri predvajanju v navadnih playerjih se to ne opazi, ker kodek podvoji slike na sekundo (50fps - razdeli fielde).

Za odpravit interlacing je več načinov, eden najlažjih in najenostavnejših je smart deinterlace v VirtualDubu. Če pa hočeš narediti stvari za prav, pa odsurfaj na www.100fps.com in porabi en vikend da si vse prebereš in razumeš.

Torej, originalne posnetke ki so že na trdem disku pretvoriš z VirtualDub-om v XviD:
Odpreš originalne posnetke.
Nastaviš po compression XviD kodek(nujno nastavi 2-pass, pri vnosu končne velikosti datoteke ne sme biti všteta velikost zvoka - pusti nekaj MiB z mp3 zvok).
Pod filters nastaviš Deinterlace(Blend fields together).
Audio lahko skrčiš takoj z LAME ACM Kodekom(najdi na internetu) ali ga posebej skrčiš z LAME.exe in ga nato dodaš v avi datoteko.


Boky:
VBR je slab za rezat(se ga ne da rezat v loseless načinu) in ima druge probleme z kompatibilnostjo. In zato da se prihrani tistih par MiB na velikosti končne datoteke se ga ne splača uporabljat.
LP, Gregor GRE^

RudeBw ::

Hvala vsem, še posebej PicNiK-u. To je v bistvu vse, kar sem hotel vedeti, ker obstaja tudi varianta, da shranjuješ na disk v mpeg1¸ali v mpeg2, kar očitno po vaše ni najbolje. Kar se tiče DV kodeka in pretvorve v Xvid ni problema, za zvok pa osebno uporabljam raje ogg varianto. Hvala še enkrat.:)
P.S.: Dr. Divx pa mi nikakor ni všeč, saj je kvaliteta v primerjavi z Xvid-om bolj boga, motna (vsaj zame).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RudeBw ()

Kekec ::

Da malo ogrej tole temo nazaj!

ker je že stara nekoliko časa me zanima če bi kdo navedel tudi kateroverzijo katerih od teh codecov uporabljajo, ker men ne dela pa če se ubesim!

lp!

pivmik ::

Kodeki za kaj? Kje ti ne dela? Kaj hočeš naredit?

DV codec rabiš za zakodiravanje v VirtualDubu.
Panasonic DV codec ali pa MainConcept DV codec.

Iz DVja verjetno želiš pretvorit v XviD zato rabiš XviD kodek.
DownLoad Tukaj!
LP, Gregor GRE^

Kekec ::

Ja res je miniDV v Xvidko sem prebiral tale post, sem zadevo takole spelal:

1. Pinnacle Studio 8.10: povlečem dol posnetek iz kamere na disk
2. Virtual dub 1.5.3: Odprem avi file (imam nameščen Panasonicov DV codec v2.64)
3. Izberem xvid code Xvid MPEG 4 codec (Koepi XviD-04102002-1 _ALPHA_ Release)
4. Nastavim Encoding Mode na 2 pass - 1st pass ostalo pustim vse kot je
5. Ker je pod Audio nastavljeno na Direct stream copy prestavim to na full processing mode
6. Nato izberem compression Izberem LAME MP3 codec (Lame.MP3.ACM.v3.93.codec)
7. Izberem 32 kHz 192 kbps CBR Stereo
8. Nato z save as avi shranim vse v en file!

Seveda ko vmes pretvartja se vse vidi in na inputu kot na output oknu

Nato novo datoteko odprem z bs playerjem!
in mi javi sporočilo File is currupted seeking will be very slow in film se sicer predvaja vendat slike ni zvok pa se sliši!

Evo tko je to ni pravega razultata, če sem kje za*ebu bi prosil koga da mi pove kje ?

lp!

gumby ::

narediti moraš še 2nd pass, ker se v prvem samo analizira video, dobljeni avi pa je neuporaben...

še nekaj:
v prvem prehodu izljuči audio, da bo hitreje šlo (nima smisla 2x kompresirati, ane?). poleg tega zmanjšaj bitrate - 192k je preveč... in razmisli, če sploh potrebuješ stereo? za "domače" posnetke je čisto dovolj 32k mono zvok pri 56kbps (lahko tudi vbr)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

Kekec ::

Ja zopet sta tu na voljo 2 pass - 2nd pass Ext in pa 2 pass - 2nd pass Int, kateri je pravi, najraje bi vidu en step by step opis, al pa knjigo Divx za telebane! :)

lp

gumby ::

ext potrebuje zunanji program za optimizacijo... ker nočeš stvar še bolj zakomplicirati:D, lepo nastavi na "2nd pass int" ter določi velikost za končni avi - uporabi kakšen bitrate calculator, če hočeš film spraviti na točno velikost cd-ja...

pivmik ::

Ti kr pusti STEREO zvok. Pa če ti kamera posname 44,1kHz zvok potem je pretvorba v 32kHz nepotrebna. Ne pridobiš praktično nič, kvaliteta pa se poslabša. Bitrate 192 je čisto v redu, lahko pa daš tudi 160kbps če imaš stisko s prostorom. Pa ne pretvarjaj v VBR ker se ne spača za tustih par megabajteom reskirat nekompatibilnost in probleme pri rezanju/obdeovanjem posnetkov.

Pri 2pass izberi: 2nd pass Int
LP, Gregor GRE^

Kekec ::

Ok sem se spet igral in nič ko dam prvo 2 pass - 1st naredi lepo fajl ki ga kot sem ze omenil playerji ne predvajajo nato sem v virtual dubu odpru ta file in ga dal se na 2 pass 2nd int in lej ga zlomka ko ni nobene slike ceprav ga player brez problema predvaja!

ni mi jasn ok filesize sem pustil kar tistega ki ga je predlala, namreč tko in tko imam en kratek posnetek da ne čakam predolgo ko pretvarja (1.3 minute), ampak ni ne gre ... še kakšen predlog!

CaqKa ::

picnik: tak čist baj the potka™
ko s domačo kamero snemaš nekaj ta snema ponavadi v stereo.. samo sta mikrofona na kameri tako blizu skupaj da je vse skup bolj mono kot stereo.. tak da je ponavadi boljše dat na mono... poleg tega si s tem fajl zmanjšal za polovico saj zaradi samo enega kanala lahko namesto 192kbits daš 96kbits in bo kvaliteta enaka.
konverzija vzorčnosti torej hercov pa je prejko slej brezsmiselna ker bo občutno doprinesla k slabšanju zvoka...

Kekec ::

Kater xvid codec nic-ov al koepi-jev al sta oba ista!

SasoS ::

Za deinterlace ne priporočam blend fields ker je grd. TomsMoComp je motion deinterlacer in naj bi dal veliko boljše rezultate...če pretvarjaš v 50fps boš imel zelo slab kompresibiliti ker slika skos skače (fieldi so zamaknjeni za 1 line...).

pivmik ::

SasoS:
Slika ne bo skakala za 1 črto če uporabiš fieldbob (porabi en vikend in preštudiraj vse kar piše na www.100fps.com)
Jazst osebno raje dam v 50fps ker jso posnetki ZELO gladki, ne maram gledat blendanih diapozitivov.

CaqKa:
No odvisno koliko v smeteh je tvoja DV VideoKamera. Na eni Panasonicovi ki sem z njo rokoval je stereo prav lepo slišat. Sej v praksi ti stereo ne pomeni kaj dosti. Ampak nikoli ne veš za kaj ga boš mogoče kda potreboval. S encodiranjem v mono ne pridobiš kej dosti na prostru da se ti to obvezno splača delat.


Kekec:
Ti res nisi za encodiranje in pretvarjanje. Dej komu drugemu v roke. :)
Uni *.avi, ki ga sproducira v "1st pass" IZBRIŠI!
Glavno je da ti sproducira *.stats datoteko. To je ključno!
To stats datoteko potem uporabiš v drugem prehodu(2nd pass int).
Tle si e sam sebe uničil:
ni nobene slike ceprav ga player brez problema predvaja!
Ni slike a vseeno je pravilno??? Kaj si horu s tem povedat?
LP, Gregor GRE^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pivmik ()

Kekec ::

Ni panike sem porabil 2 dni zato in mi je nakako ratal, zdaj dela hvala vsem!

Tiste majhne detajle bom pa še tut na študiral!
lp!

JanezC ::

Prebral vse tole in sem poskusil ripati z DR.DIVX-om, video je v redu. Audio pa je zelo potihem - moram vse priviti, da se vsaj malo sliši, kaj bi bilo narobe? Nastavitve so na MP3, stereo, 128; Kaj naredit?

CaqKa ::

hmm
rippat ti temu rečeš?
ok naj bo... ima tale dr divx kakšno nastavitev za normalizacijo zvoka?
meni se še ni nikoli zgodil da bi bil zvok z dvja potem ko bi ga prenesel na računalnik tišji.

JanezC ::

Ja, lapsus pri uporabi izraza. Sem pa našel problem, ni bil Dr.DivX, ampak decripter -program s katerim sem prenesel .vob z DVD-ja. On je zmanjšal nivo zvoka.
Uporabil sem drugega in deluje OK.
CaqKa - hvala vseeno.

CaqKa ::

tak mimogrede... tema je dv->divx ne pa dvd>divx.
in če ti govoriš o dvd>disk potem je bil tvoj izraz "rippanje" čisto na mestu in se morem jaz opravičit.

GhEttO ::

Lep Pozdrav!

Sproduciral mi je *.stats datoteko ,pa ne vem kaj zdej nardit.Kako jo spravim čez " 2nd pass int "

Thx

Volk| ::

Da ne bom odpiral nove teme... bom vas kar tu vprašal vas mojstre.
Iz kamere sem z pinaclom dol potegni na HD. Kvaliteta super!
Kvaliteto sem ohranil edino z windows movie maker-jem. Vse kar sem poskušal z ostalimi programi mi je pobralo kvaliteto. 2,5 urni posnetek je velik 2,4 G, kar je super in še kvaliteta je ostala skoraj enaka izvorni.

Problem je da movie maker naredi fajl z končnico .wmv
To pa je slabo za dvix predvajalnike!
Kako bi lahko dobljeni film spremenil v dvix s tem da bi ohranil kvaliteto??
Z neoDVD sem fajl spremenil v dvd da bi lahko predvajal v dvd komponentah. Slaba kvalita!
ko pa izberem najboljšo kvaliteto pa mi naredi 9 G.Preveč in nespremljivo!

Kaka je rešitev?

Nasveti zeloooo dobrodošli!

laguna ::

Imam eno vprašanje glede deinterlaca. Tudi jaz ne bi rad izgubil pol podatkov, zato prosim, če mi Picnik malce razloži naslednje, kot je zapisal:

"SasoS:
Slika ne bo skakala za 1 črto če uporabiš fieldbob (porabi en vikend in preštudiraj vse kar piše na www.100fps.com)
Jazst osebno raje dam v 50fps ker jso posnetki ZELO gladki, ne maram gledat blendanih diapozitivov"

Tukaj me nekaj zanima, recimo zajamemo s kamere s 25 slik na sekundo (brez izgube npr. iz kamere HI8 z HUFFY kodekom), zanima pa me kako nastaviti virtual dub dalje:
jasno mi je da nastavim na fileter fieldbob, kaj pa število slik na sekundo, ali pustim 25 ali moram nastavit na 50. Prosil bi, če bi lahko obrazložil, kako on spravi omenjen posnetek na računalnik, torej da ima še vseeno prepleteno sliko in sicer s filtrom field bob. Hvala za informacijo in napotke. Prosil bi, če bi se lahko prikazal oz. opisal cel postopek, torej od zajema slike (25 ali 50 fps???), do nastavitev, ki bi dale najboljše rezultate, seveda, kot jih nastavljate vi.

Najlepša hvala za odgovore.

LP
lagunaaaa

pivmik ::

Jaz zdej priporočam, če res želite imet posnetke v DivX kodeku, da izberete deinterlace - blend fields together. Najhitrejša in najenostavnejsa resitev.

Zame trenutno najboljsa resitev pa je pretvorba v MPEG2 DVD video, ki je interlacean. To pa ohrani polno kvaliteto, ker pac se ohrani interlacing. Pa se stvar je berljiva na vsakem dvd playerju.
LP, Gregor GRE^

teoo ::

ja sam pa pride file ogromen. na en dvd gre potem zelo malo podatkov
defying gravity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VirtualDub za začetnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5814611 (8017) Revenant
»

Pretvorba posnetka zajetega s tv kartico v .avi

Oddelek: Zvok in slika
141268 (1268) gruntfürmich
»

Hitrost kodiranja - XviD, DivX

Oddelek: Zvok in slika
61394 (1238) podtalje
»

Pinnacle Studio 8.1 - pomoč

Oddelek: Zvok in slika
101690 (1567) CaqKa
»

V XivD

Oddelek: Zvok in slika
91740 (1445) gumby

Več podobnih tem