» »

Cene in plačilni pogoji

Cene in plačilni pogoji

Ziga Dolhar ::

Odcep veje iz teme tolarski kovanci v praksi



LoneWolf

Glede minimalnih zneskov pri placilu s kartico:
Trgovci imajo s procesiranjem kartic dolocene stroske, ki jih zaracuna banka, obicajno pavsalno po posamezni transakciji. Kupci obicajno ne vemo za te transakcijske stroske, krije jih trgovec iz svoje marze, so pa tudi izjeme (npr. Mlacom ti pribije 5% na ceno, ce placas s kartico...)
Jasno je, da trgovci ne bodo sprejemali vplacil pod doloceno mejo, ce vecino ali celo vec od prejetega zneska potem placajo naprej banki... Morda obstajajo tudi dolocene izjeme, ce imajo z banko sklenjeno posebno pogodbo.


Ziggga

Hmmm.

(npr. Mlacom ti pribije 5% na ceno, ce placas s kartico...)

Je to -- dovoljeno? Ko sem jaz delal v neki trgovini, mi je bilo rečeno, da prodaja po cenah, višjih od označenih [oz. po ceniku], ni dovoljeno. Tam smo imeli politiko, da smo na gotovino priznali 2 % popusta.

Na tem mestu naj si user kot citat predstavlja eno od mojih misli.


LoneWolf

Ziggga: o legalnosti Mlacomovega pocetja ne bi, lahko pa povem njihov odgovor na moje zacudeno vprasanje od kje ta logika o "bonusu" na placilo s kartico. Odgovor je bil v stilu, da imajo pri njih na ceniku nizje cene, ki veljajo za placilo z gotovino, medtem ko vecina drugih trgovcev objavlja visje cene, ki vkljucujejo taksne marze, in ponujajo popust pri placilu z gotovino.
Stvar interpretacije in mogoce celo ima svojo ekonomsko logiko, je pa vsekakor Mlacomova cisto kiksnjena v smislu public relations, ce se mene vprasa - kupec bo vedno raje videl, da ga trgovec "casti" s popustom, kot da mora placat nepricakovano "kazen" pri placilu s kartico, ceprav to ni nikjer drugje praksa...

Disclaimer: pri Mlacomu nisem kupoval ze nekaj casa, tako da ne vem, ce se tudi danes se vedno drzijo taksnega nacina zaracunavanja. Vsekakor pa so se ga vsaj zadnjih nekaj let, jaz sem vedno sibal na najblizji bankomat pred nakupom v Mlacomu.
https://dolhar.si/

flipflop ::

Mene bolj moti to,da lahko na bankomatu dvignem največ 20k. In ko hočem dvigniti več,je treba vedno it na banko,kjer pa delata samo dva šalterja,pred vsakim pa vsaj 4 (navadno še več) upokojencev. Ne vem,a ne morejo it zjutraj na banko al kaj?

Ziga Dolhar ::

Zanima me predvsem legalnost tovrstnega početja, torej da so cene glede za plačilo s kartico višje od objavljenih na ceniku.

--

(Ko sem pisal zgornji odstavek, sem se spomnil, da [so] trgovci v času množičnega kreditiranja oz. odplačevanja s čeki pribijali obresti.)

--

Stvar interpretacije in mogoce celo ima svojo ekonomsko logiko, je pa vsekakor Mlacomova cisto kiksnjena v smislu public relations, ce se mene vprasa - kupec bo vedno raje videl, da ga trgovec "casti" s popustom, kot da mora placat nepricakovano "kazen" pri placilu s kartico, ceprav to ni nikjer drugje praksa...


Kar se tiče ekonomskega pogleda, si o takih stvareh ponavadi izoblikujem svoje mnenje in trgovcev za odločitve načeloma ne obsojam, ampak jih poskušam razumeti (ter ne biti preveč kritičen v stilu "samo za denar jim gre", saj je to rahlo ironično ;)), vendar pa precej negativno vrednotim tovrstno "iskrenost" oz. negativno ocenjevanje politike, ki jo vodi večina ostalih trgovcev).
https://dolhar.si/

undefined ::

Lahko rečem samo to: Niso pri Mlacomu edini, sem zasledil podobno početje pri več računalniških firmah. Pa verjetno računalniške sploh niso edine... nekaj SE nabije dodatka pri plačilu s kartico, namesto z gotovino (keš), vedno, le da procentualna razlika tu varira od trgovine do trgovine. :)

tac ::

Ma tole z nabijanjem cen pri plačilu s kartico smrdi in to na veliko. Še posebej če nimajo kje na veliko napisano tega.Kar kličejo kako zoprno inšpekcijo nase ;) Jest na srečo še nikoli nisem plačal s kartico več, res pa da vedno vprašam prej, če je kaj popusta na gotovino, tako da vidim kaki so pogoji. Sicer banke podjetjem za poslovanjem s karticam zaračunavajo od 2% do 5% provizije, torej bi morali povsod dati vsaj 2% popusta na gotovino, samo začuda jih zelo veliko noče dati nič...pa čeprav se pri znesku 10kSIT in več že kar nabere....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčna blagajna in bančna kartica

Oddelek: Kaj kupiti
385739 (4435) OldSkul
»

Unicenje NFC na placilni kartici (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
9020474 (17244) St235
»

Dvig denarja na bakomatih v tujini

Oddelek: Loža
4024708 (18198) fosil
»

tolarski kovanci v praksi (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
748080 (6086) Nejc Pintar

Več podobnih tem