» »

Knjige, ki jih niste marali, pa si niste upali povedati

Knjige, ki jih niste marali, pa si niste upali povedati

Mercier ::

Ob branju lestvic naj knjig sem na večih naletel na Salingerjevega Lovilca v rži, eno bolj dolgočasnih knjig, ki sem jih prebral. Tip se kao odreče teženju in vse kar mu ostane od knjige je en luzer, ki se nima kam dat, nima kaj pametnega povedat, niti naredit in potem to skozi celo knjigo počne. In to pali na eni celi generaciji Američanov. Kao, to jim jim je najboljša knjiga, ki so ji prebrali. I don't get it. Sploh.

Evo, ena, ki sem jo sam prebral, ker je oh in sploh ter bil razočaran.

Tema je edinstvena priložnost, da storite isto, brez da bi vas slovenske tršice onemogočile pri napredovanju v višji razred, da bi vas družba imela za nerazgledanega kmetavza, ali pa da, v anonimnosti foruma, raztrgate najljubšo knjigo žene/moža/dekleta/fanta/ovce.

DoloresJane ::

Proust: Iskanje izgubljenega časa. Magdalenice itd. - kot da me zanima... Blah...

Goethe: Trpljenje mladega Wertherja

Zanimivo - meni je bil SAlinger zelo všeč. Tako Varuh kot Franny in Zooey. :D Različni ljudje, različni okusi, kaj naj rečem...

Tomi ::

Tudi meni je bil Salinger všeč. Ker je drugačen.

Pritrdil bi Nadezhdi, saj je bil Goethe tu tej knjigi prava muka. Pa dodal bi še nekaj Cankarja, ki je težek, pa otroške pravljice. Teh pa nisem prenesel.
metrodusa.blogspot.com

snow ::

Nisem jih maral, pa sem povedal, da jih ne maram... in sicer moje tri knjige za maturo.

Ljubezen
Smeh za leseno pregrado
Prišleki

Avtorje sem pozabil, pač neka nepomembna informacija, ki je izginila...:))
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Matek ::

Hehe, cankarjevo Moje življenje. Not podaja pač ene prebliske iz življenja, ki niso nikakor povezani, ampak dobro, pač nek sproščen življenjepis... Ampak neumno je pa, da smo morali pripovedaovat obnovo...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Marjan ::

Uf, ko so me silil s slovenskimi zgodovinskimi ... :(

Agata kaj že, ki so jo imel za čarovnico, bljak! Cankar, Prešeren tud SUX. Waw, kaj prija ko to svobodno brez zadržkov rečeš >:D :\

Nasploh mi je bilo 50% slovenske robe bedne.

Pač, naši vrli slavisti so v nas hoteli vzgojiti ljubitelje slovenske literature bla bla bla. Očitno ne poznajo psihologije, saj so v neki meri dosegli ravno obratno.

Upam, da danes ne počnejo več tega, in da je več izbire za mladino, se pa bojim, da žal ne...

Ziga Dolhar ::

Marjan, ne, ne. Gre za publicistiko.

Morda ti je Cankar všeč, morda ti ni. Ampak dosegli so svoje:

Veš, kdo je Cankar.

>:D

Najbolj "bljak" knjiga, ki sem jo kdaj bral, je pa prav gotovo Alamut. Morda ravno zaradi "neklišejskega aktualiziranja". Ma dajte no, pizdarija, tudi brez vaših namigov sem DEJANSKO SPOSOBEN opaziti neko paralelo z aktualnim dogajanjem.

Nadezhda, meni je bilo pa Iskanje izgubljenega časa precej všeč. Knjiga, ob kateri si se dejansko izgubil, če nisi pozorno sledil :-).
https://dolhar.si/

undefined ::

Če se gremo že kritiko knjig, je po tej logiki vsako avtorjevo delo zanič oz. sigurno se za vsako delo najde nekdo, ki ga ne mara. Zakaj? Preprosto zato, ker vsak avtor v to delo spravi del svoje osebnosti, ki pa se zna križati z drugimi... in kot vemo, ljudje se že po naravi nimamo vsi radi (predvsem zaradi lastnih kompleksov ogledal in projekcij) torej tudi vseh del logično ne moremo meti. Na tej postavki pa se mi potem zdi tudi vsaka takšna kritika brez vsake podlage in popolnoma irelevantno osebno mnenje posameznika. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: undefined ()

Ziga Dolhar ::

Knjige, ki jih niste marali, pa si niste upali povedati

:\
https://dolhar.si/

Thomas ::

Mali Princ. Čeprav, povedal sem. Suicidalna zadeva, ki trobi ljudem, kako majhni in nemočni in nepomembni so. Bljek!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tomblord ::

Krasni novi svet.

Thomas ::

Kurt Vonegut - Zajtrk prvakov. In mensezdi vse njegove knjige. Cinizem brez smotra, razen nekaj (črnega) humorja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Knjige Franceta Bevka. Zakaj? Ker so nas z njimi mučili v osnovni šoli in s tem dosegli prav nasproten učinek od željenega.
Mislim, da v osnovni šoli ne bi smeli dajat za obvezno branje knjig, ki jih kot ~desetletnik ne moreš razumet. Kdo ve, če bi sedaj bral tiste knjige prvič, bi mi mogoče bile všeč - tako pa so učitelji poskrbeli, da jih sovražim.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Velika večina t.i. knjig s socialno temtiko, kjer ni happy enda. :P
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

iskra ::

Ljubezen
Smeh za leseno pregrado
Prišleki
... pisatelje teh knjig bi tepu ... ;(( ;(( ;(( kdaj pa kdaj si zelo želim, da bi pred maturo imeli referendum katero(i/e) knjigo(i/e) bi prebrali (*) ... sploh pa mi grejo na qrac usa dela slovenskih avtorjev od Brižinskih spomenikov dalje ... beda in bullshit

In to je use šola kriva. Nč na izbiro, ti samo beri ...


(*) s tem ne mislim na listek na katerem so napisane 4 knjige in potem izbiraš katere 3 boš prebral ampak spisek knjig iz vseh knjižnic ... tiste, ki bodo dobile največ glasov pa bodo prebrane za maturo ... Ni mi jasno zakaj nismo brali 5 prijateljev za domače branje

Arthur ::

Slika Doriana Graya.
ampak sem jo odložil po mučnih 15 straneh, tako da niti ne vem, če sem upravičen do kritike.:8)

Gospa Bovary.
koncentrat malomeščanstva in omejenosti.

DavidJ ::

Kaj pa vem. Cankarejevi Hlapci so mi bili zelo všeč. Zelo težko sem pa prebavil Na klancu.

Imam občutek, da sem nekako podzavestno zasovražil vsako knjigo, ki so me jo v šoli silili brati. Primer z Alamutom. Ko sem ga prebral med počitnicami mi je bil sila všeč. Ko smo ga brali skupaj v razredu (doma prebrali nekaj poglavij in sta sledili diskusija ter obnova tega v šoli), se mi je zameril.

Sartre: Zaprta vrata. ROFL in LMAO! >:D (V najslabšem primeru besede.)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

madmitch ::

Slodnjak:
Neiztrohnjeno srce, Pogine naj pes...
Pač, edino čtivo na ladji, ki ga še nisem prebral. Doma ga sigurno nebi.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

root987 ::

Večina knjig, ki smo jih brali v osnovni šoli. Še posebej Rumena podmornica ali kakršen koli je že tisti naslov. 90% knjig, ki jih berem po lastni pobudi(čeprav redko, a berem) imam rad.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

nastyboy ::

Men je bla pa Mali princorenk neumna knjiga... pa naj me nihče ne prepričuje v nasprotno ker sem jo prvič bil primoran brat(šola) pa je nisem do konca... 2x pa sem jo šel še v lastni režiji brat...(ker so jo drugi hvalili) pa je tut tuki blo razočaranje popolno


LP NastyBoy

demoness ::

France Bevk, Tone Seliškar in kar je še takih sluzastih v stilu: "Poglej, kako se je hudo godilo ubogim otročičkom, ti pa nočeš pojesti paradižnika!". Zato, ker v teh knjigah vedno vsi samo čakajo, da se jih bo nekdo usmilil, ali pa da jim bo vse z neba padlo, oni bodo pa nadvse plemenito revni trpeli.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

BigWhale ::

Ivan Cankar, do I need to say more... Ivan kava! Kaj kave, mati, polento mi dajte!!!
Nasploh traprije, ki jo morajo otroci brati v osnovnih solah...

Da sploh ne omenjam Sirote jerice, 'otroske' pesmice, ki jo otroci prepevajo v vrtcih, maceha jo pa udriha naravnost po lobanjci...

*Bruh*

:P

PS: Mali Princ je knjiga za odrasle, ker je pac slikanica jo morajo brati otroci.

Poldi112 ::

Prakticno vse ctivo iz 4. letnika gimnazije. Od Prousta do raznih Plesastih pevk in Triptihov agathe Svarckobler (pojma nimam kako se to napise). Od vsega odpora sem fasal popravca.

>Thomas: Velika večina t.i. knjig s socialno temtiko, kjer ni happy enda.

In cist zakaj hoces happy ending? Meni se zdi kak zivljensko trd zakljucek dosti bolj efektiven.

BigWhale ::

> >Thomas: Velika večina t.i. knjig s socialno temtiko, kjer ni happy enda.

> In cist zakaj hoces happy ending? Meni se zdi kak zivljensko trd > zakljucek dosti bolj efektiven.

Ker je tako bolj Amerisko... ;>

Sicer pa mene zanima kdo se odloca katera knjiga bo v katerem razredu za prebrat, kot obvezno ctivo. Za vecino knjig bi lahko naredili shift za nekaj razredov visje, ker jih sele takrat lahko clovek prav razume.

demoness:

Nam so v prvem razredu pridigali, "Pojej vse, v afriki so pa crncki lacni! Ti pa puscas hrano!"

lopov ::

OMG, s Thomasom imava podoben okus ... Malega princa nisem razumel in ga se sedaj ne razumem. V osnovni soli sem izgubil knjigo sem ga nesel kot nadomestilo. Jaz sem bil srecen, da sem se ga znebil, knjiznicarka pa tudi, ker je dobila "super" knjigo.

Vonnegut: Zajtrk prvakov, Hokus pokus ... sposodil nekaj mesecev nazaj in obupal po kaksnih 60. straneh.

Cankarja ne maram. Ni edini s socialno tematiko, a je za odtenek bolj mracnjaski od ostalih. Doma imam zbirko slovenskih pisateljev in najbrz edini, katerega nisem nikoli vzel v roke in prebral. Morda mu delam krivico, a je bilo tisto, kar sem (smo) bral v soli dovolj, da se je uvrstil na black listo :)

Pred kratkim me je na nek nacin razocaral tudi Richard Bach. Jonathan Livingston Galeb mi je super knjiga in mi je kar zal, da sem si sposodil se dve drugi: Iluzije in Most prek vecnosti. Nisem prebral do konca, ker sta se mi obe nekje na 3/4 uprli.

b.

sash ::

Za vsako knjigo, ki mi ni bila všeč sem ODKRITO povedal svoje mnenje, ker sem pač človek ki vedno pove kaj misli, čeprav me to večkrat tepe :8)
--------------------
Think different...
TOROiD Group

DoloresJane ::

lopov - spomnil si me. R. Bach: Eno. Obračal se mi je želodec, ko sem brala tisto. Kako ima on rad svojo ženo in tiste pisane vijuge in neki spomini - za bruhat patetično. Sicer ideja o paralelnih svetovih ni tako slaba, da ne bi bila dobra ideja za v knjigo - samo način, na katerega je to Bach naredil - :(.

lopov ::

Nadezhda -- enako. Sploh potem, ko sem malo brkal po netu in videl, da sta se ze davno tega locila. Celo oseba, ki mi je knjige predlagala je kasneje dejala, da jo motijo enake stvari.

Prejle sem prisel domov in Cankar mi ni dal miru. Mogoce moja zamera izvira tudi iz mladosti, ko sem moral nekoc predelati zgodbo z naslovom Pavlickova krona. Madona, kot da bi se podrle zapornice ... nisem mogel nehat jokat. Posledice? Nooo ... Konzalik niti ni tako slab, ane? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

Thomas ::

Mi gre na jetra širjenje malodušja. En Sartre recimo jamra nad kapitalizmom, ničevostjo življenja, eksistencialnimi angsti ... tolk da spravi milijone v depresijo in oboževanje socializma kot prihaja iz Moskve. Sam pa - vedno s toliko denarja v žepih, da kadarkoli lahko sede na Concorde in se gre potepat po lokalih v New Yorku. Žena misli, da je v gostilni ali pri kakšni njegovi občudovalki. Brez heca, to je tip tko delal. Ali pa tisti angleški socialni avtorji, ki opisujejo "brezup v Livepoolu" kar lepo s terase na Azurni obali. Hehehe ... Eni imajo pač "pekel v srcu" - pa bi ga radi delili z drugimi preko svojega "socialnega pisanja". S tistimi, ki jim s svojimi nakupi njihovih knjižuric omogočajo kar mondeno življenje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Thomas: kaj ima ta tvoj post skupnega z naslovom teme?
Sicer pa še: kaj ima zveze način živlčjenja nekega umetnika z njegovimi deli?
Sartre pa knjiž??kajsiženapisal??
Bo že res, da ti kakšna ne sede ob neprimernem času, ampak zna bit tudi "tapravi".
pa lp

DoloresJane ::

Eksistencializem nima veze s svetoboljem. To je predelala že romantika. Je pa razlaga Thomasa ena pogostejših pupulističnih razlag eksistencializma. Med drugim je bilo tako dojemanje krivo za kar nekaj samomorov. Trik je v vztrajanju v absurdnem svetu. :)


Sicer pa - knjiga, ki je nisem prenesla. Beauty I in II (avtorico sem pozabila). Če nimate kaj početi, ne berite te knjige. Pojdite ven ali se napijte - vse je boljše od branja te knjige.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Ko moje populistične razlage niso taprave, bi rad vedu, kje se motim - Nadezhda.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

Kot so že drugi rekli, ne maram knjig avtorjev s katerimi so nas posiljevali v šoli. Cankar je vsaj zame preveč zakamran, Voranc pa povzdiguje popolne zgube, ki so najbolj srečne v svoji bedi...

Drugače pa še 2 nasveta tistim, ki še hodite v šolo:

1.) Če je možnost (navadno omejena), da sam izbereš katero knjigo boš prebral, to vsekakor izkoristi, če ti je vsaj ena knjiga, ki si jo prebral ostala v dobrem spominu. Končni izdelek bo vsekakor boljši, kot če bi bral neko vsiljeno knjigo. Ob taki priliki sem izbral Vernov Skrivnostni otok, učiteljica je rekla, da je to precej debela knjiga, jaz pa takoj popravil, ne dve debeli knjigi sta:D .
2.) Če je čtivo tako zanič, da enostavno prepišete eden od drugega, nikar, prehitro bodo učitelji ugotovili guljufijo, tako smo 2 letniku štirje fasali cvek pri slovki, kar se je takoj poznalo pri štipendiji;(( .

LP, Azrael

BigWhale ::

"Mati, Mati! Solzice!"
"Oh Lovro, ze spet si pijan!"

;> Meni je bil vsec Partljic - Hotel sem prijeti sonce. Za crknit od smeha :))

> Če nimate kaj početi, ne berite te knjige. Pojdite ven ali se napijte - vse je
> boljše od branja te knjige.

Hm, povej svoje mnenje ampak ne govori drugim kaj naj pocnejo. :) Meni je bil One precej vsec, prav tako vecina stvari od Bacha. Ceprav mi je Galeb najbolj pri srcu. :)

demoness ::

Seveda, še "Moje življenje" od Cankarja, ki smo ga morali brati v 8. razredu za Cankarjevo priznanje (ugh...). Naj gre tip kam drugam razstavljat svoje Ojdipove komplekse...

Pa tudi Alkimist, ki ima sicer svoje trenutke, ampak all-in-all me je pa močno razočaral. Coelho is too cute for his own good. Lepe besede in metafore, vsebine (oz. vsaj zveze z realnostjo) pa malo ali nič.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Thomas ::

> Naj gre tip kam drugam razstavljat svoje Ojdipove komplekse...

To je ta hec. Mnogi pisatelji so psihotični, s tendenco širjenja psihoze na milijone. Sicer širno bralstvo povečini preživi, ampak koristi mu pa "Cankarjanstvo" ravno ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

demoness: kaj pa Veronika se odloči umreti?
Meni je Coelho kar OK - seveda spet za pravo razpoloženje (nekdo je že prej napisal, da branje knjige ob nepravem času polje do odpora). Je pa res, da za tipično zahodnjaško razmišljanje deluje kot si ga opisal (too cute), čeprav znajo deli zgodb biti okrutno realistični.

DavidJ ::

Kafka: Preobrazba.

To smo imeli za domače branje in sam se profesorci rekel, da tega jaz ne morem brat. Pa je vseeno ona zmagala.

Hvala bogu za solajenora.krneki.org.

:P
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Marjan ::

Za Kafko je naš profesor za matematiko reku: "ko sem jest to bral, sem bruhu zraven"

>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

Ziga Dolhar ::

Ko sem jaz bral Preobrazbo, sem ležal na soncu [na morju] in se naglas krohotal :-) >:D
https://dolhar.si/

undefined ::

> Ko sem jaz bral Preobrazbo, sem ležal na soncu [na morju] in se naglas krohotal :-)

Kaj pa si je folk okol tebe mislu? :D

Ziga Dolhar ::

"Kdo zaboga je Kafka?" >:D
https://dolhar.si/

Thomas ::

Kafka je eden najimenitnejših zagovornikov naziranja, da je fino biti do konca zamorjen. Intelektualnih in emocionalnih mazohistov in sadistov. Vsaj delno je to večina literatov in vsaj nadpolovično so uspešno okužili splošno populacijo z idejo o veličini svojih sick idej.

Samo "kmetje in prostaki" brez zadržkov trdimo, da gre za samo ničevnost in neumnost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DoloresJane ::

Kafkovo mesto pri vrednotenju umetnosti - Thomas, semle prosim.

Phil ::

Ne maram nobene knjige po branju katere sem zamorjen ali me daje da bi se ubil. Slovenske so recimo Na Klancu in Matkova Tina (bral zaradi šole), tuji pa Moji prijatelji (bral naključno) in Werther. Bljak ;(
LP

R33D3M33R ::

Trpljenje mladega Wertherja - sploh ne vem kak sem preživel in se prebil do konca ;)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Isht ::

Bom izkoristil priliko in spljuval Cankarja: niti eno njegovo delo mi ni bilo niti priblizno blizu temu, da bi zacelo razmisljati o moznosti, da bi mi ugajalo. Nas 'najvecji slovenski pisatelj' mi je uspel zatreti upanje v ta svet. In ko bi vsaj svoje skrajno dolgocasne ideje ZNAL NAPISATI. Skoda solskih ucbenikov in beril.

Prezihov Voranc, pojdi svoj Ojdipov kompleks stresat drugam. Rugelj bi mu marsikaj vedel povedati o incestu.

Joyce. Pa dovolj o njem.

Emile Zola. Ni ga vecjega komplikatorja v svetu obscenega.

Ja, knjige v osnovni soli bi morali prepovedati. Meni se je slovenska literatura popolnoma zamerila, ker so bile solske razlage tako 'cudovite'. Skoda, res. Zakaj nismo takrat brali knjig, ki bi bile otrokom mogoce celo vsec?

Imam pa eno pripombo: Mali princ je odlicna knjiga. Edini problem je, da jo podajajo otrokom, ki je ne morejo razumeti. Meni se je zaradi tega zameril in sem ga vzel v roke sele v drugem letniku faksa, pa se takrat, ker sem ga rabil zaradi seminarske. In seveda sem ga prebral z razumevanjem, kar mi je knjigo osvetlilo v cisto drugi luci.

Mislim, da krono knjig, ki jih ne maram, dajem Tantadruju. Crkni ze enkrat, bralcem daj pa mir.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša najljubša knjiga/avtor? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
848224 (1804) donvito
»

Pismenost Slovencev je zelo slaba (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Sedem umetnosti
15421027 (11830) nevone
»

Ivan cankar (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
598494 (5973) LitralSM
»

Domače Branje: "Cankar, Ivan. 1910. Hlapci."

Oddelek: Novice / Domače branje
4411055 (9998) poweroff
»

Kafkovo mesto pri vrednotenju umetnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
503982 (3516) bili_39

Več podobnih tem