» »

Splošna relativnost na novi preizkušnji

Splošna relativnost na novi preizkušnji

Stanford - Eno izmed vodil znanstvenega dela je neprestano izpostavljnje hipotez novim in novim napadom. 17. aprila letos bo v tem duhu vesoljsko plovilo Gravity Probe B vzelo v precep splošno relativnost. Natančneje, vpliv masivnega telesa (v tem primeru bo to Zemlja) na gravitacijsko polje. Če teorija stoji, bi morali opaziti dva pojava. Ukrivljanje prostor-časa in gravitacijsko ustreznico površinski napetosti. Zemlja bi naj namreč s svojim vrtenjem v gibanje po isti tirnici pognala tudi delce v svoji bljižini. Kar je nadvse pomembno pri tem pojavu je, da naj bi bil prisoten tudi na mikroskopskem nivoju.

Meritve bodo opravljali s štirimi giroskopi. Ideja resda ni nova, saj je uporabo giroskopov v te namene že v tridesetih letih prejšnega stoletja zagovarjal sir Arthur Eddington, a je tehnologija takrat še ni dohajala. Kar niti ni presenetljivo, če pomislimo, kakšno natančnost potrebujemo in kaj vse moramo za njeno dosego narediti. V vsakem giroskopu na Gravity Probe B bo tako povsem gladka krogla iz niobija, napolnjena s tekočim kristalom. Besedna zveza "povsem gladka" v tem primeru nikakor ni publicistično pretiravanje, saj razbrazdanost ustreza največ trimetrski višinski razliki na površju telesa velikosti Zemlje. Naprednih tehnoloških rešitev pa s tem še ni konec. S tekočim helijem ohlajene na 3 K (K je stopinja kelvina, torej -270° C) so za povrh še superprevodne. Ta pojav bodo uporabili za določanje smeri giroskopov glede na smer, z vrtenjem krogle ustvarjenega, magnetnega polja.

Rezultati bodo v vsakem primeru odločujoči za nadaljnji razvoj moderne fizike, saj bodo bodisi okrepili temelje in postali referenčna točka za nadaljne meritve in izračune bodisi odprli vrata povsem novim teorijam. Zato tudi ni nič čudnega, da je projekt prikrajšal za sredstva med drugim tudi nekaj vesoljskih odprav, ki so bile do zdaj vedno Nasin paradni konj. Vesolje končno ni več le igrišče.

Na novico nas je opozoril Tody.

2 komentarja

Thomas ::

To bo zanimivo videt, kaj se bo pokazalo.

IMO, je v Relativnosti (celo v Splošni) že nekoliko "slabe krvi". Zdaj se bo to videlo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

huh, lahko, da se bojo pokazala odstopanja od SR, potem bo pa spet veselo :D, kup novih teorij, ki bojo to pojasnjevale.

Kako gre kvantna fizka skupaj s splošno relativnostjo se zdej veselo odkriva.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Voyager 1 v zrelih letih zapušča Osončje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7632075 (27755) Sova
»

Eksperiment potrjuje splošno teorijo relativnosti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
162631 (2631) Thomas
»

General relativity evidence found

Oddelek: Znanost in tehnologija
92417 (2286) OwcA
»

Gravity Probe B nam maha iz vesolja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52292 (2292) darkolord
»

Dokaz teorije relativnosti - Gravity Probe B

Oddelek: Znanost in tehnologija
81346 (1136) Marjan

Več podobnih tem