» »

Križi z benchmarki

Križi z benchmarki

X-Bit Labs -

Pred kratkim so se na spletu pojavila namigovanja, da nVidia goljufa s svojimi gonilniki, tako da dosega v zloglasnem 3D Marku 2003 višje rezultate, kot bi jih smela. Možje pri nVidii so bili kakopak ogorčeni in so dejali, da kaj takega ni možno. Razen če jim ni ponagajal kakšen hrošč. Prvič.

Pred tremi dnevi je bil enakih obtožb deležen konkurent ATi. Tokrat so prevaro "odkrili" kar pri FutureMarku. Njihove kartice namreč v četrtem testu z novimi gonilniki dosegajo za 8 - 9 slabše rezultate v novem buildu 3D Marka 2003, ki razvijalcem po svetu še ni uradno dostopen. Konstanto, kar daje misliti, da je ATi nekaj "modificiral". Preiskava se je pričela. Drugič.

ATi je danes navsezadnje le priznal, da so se z gonilniki rahlo igrali, a neposrednega zavajanja kupcev niso potrdili. Pri ATI-ju pravijo, da so kartico optimizirali za nekaj posebnih DirectX 9 shaderjev (voda in nebo). Slučajno se natanko isti pojavijo v 3D Marku 2003. Kakorkoli že, ATI je priznal, da so s tem rezultati benchmarkov rahlo zavajajoči, zato so zagotovili, da bodo "funkcijo" že v naslednji izdaji odpravili. Tretjič.

nVidia je bila predvčerajšnjim v svojih izjavah ostrejša, saj so FutureMark obtožili izdelovanja nespodobnega benchmarka. Po njihovem mnenju je 3D Mark 2003 namerno zastavljen tako, da rezultate prikazuje kot plod nVidiine neregularne optimizacije, s čimer meče slabo luč na podjetje. nVidia namreč ni bila del beta testiranja dotičnega benchmarka, zato ubogi inženirji niso vedeli, kaj so jim FutureMarkovci pripravili. Četrtič.

Ja, nekaj gnilega je v deželi grafični ...

32 komentarjev

Super Sonic ::

trd je kruh ja
sicer pa to že vemo dolg časa...ne?>:D

kuglvinkl ::

Tega članka nisem bral, sem pa pogledal članek na isto tematiko na extremetech.com. Oba izgubita približno isto.
Your focus determines your reallity

Jaka83 ::

To je pa tko, če rulja gleda le rezultate 3D benchmarkov in ne realnih sposobnosti kartic kateregakoli podjetja. Ne dvomim, da so kartice iz obeh taborov odlične, samo preveč so požrešni tako eni kot drugi.

Filo ::

...pa hudioča da se spomnim da sem že kakšen teden nazaj ali, da ima Ati posbno vrstro shaderjev za vodo in nebo in ne vem če n to celo pri thg-ju....nisem zihr.....ne vem u čem je pol fora.....

Izi ::

Ati je goljufal za 8-9%
nVidia je goljufala za 20%
ATI je optimiziral izvajanje točno določenih DirectX9 funkcij, ki so v 3DMarku
nVidia je odrezala določene dele slik (se mi zdi precej hujše goljufanje kot pri ATI-ju)
ATI je priznal in bo umaknil optimizacijo v naslednjih driverjih (Kdor prizna se mu polovico oprosti :8) )
nVidia ne prizna kljub temu da so jo dobili na laži ;((

Conclusion:
IMHO je nVidia naredila precej večjo svinjarijo kot ATI.
Kako lahko pričakujejo da bom še kdaj kupil njihovo grafično >:D

Dr_M ::

IZI: ja nvidia je bolj kriva kot ati....rajt. pejt raj travo kosit kot da neumnosti klatis.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Izi ::

Dr_M jaz sem svoje misli argumetiral, ti pa razen žaljitve nisi napisal popolnoma nič.
Tako da drugič svoje neumnosti raje zadrži zase. ;((

R33D3M33R ::

Zej se bodo tak vsi povprek obtoževali in bodo pridobili zanimanje tistih, ki berejo te članke. Ziher marketinški triki.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Fury ::

da smo si na jasnem...
nVidia je mela 20% razilke v totalnem scoru (xxxx 3dmarks)
ATI pa 1.9% razlike pri totalnem scoru... tist kar si ti gor napisu je blo samo za nature 8%, ki je nardil 1.9% upliva na konc

in NV je nardila SVOJE shaderje ki so nardili DRUGACNE rezultate, plus zjebal so buffer cleare... ATI pa je naredil samo mal drugacen shader, ki DA ISTE rezlutate za isti input (po definiciji fukncije je identicen, samo hitrejsi)

ampak useen ni kul od ATI da so to naredl.. da ne bo pomote... sam nvidia je "rahlo" vec goljufij nabila not :)

mrTwelveTrees ::

kva bi pa radi ?

sej ti tudi na listu z tehničnimi podatki o avto piše, da žre 6l na 100km v resnici pa ne

Beat-O ::

jah jest nebi kupu več avta tiste firme :)) Sicer pa se poraba goriva pri avtu razlikuje glede na hitrosti in teren po katerem voziš, pri grafični kartici pa so pogoji podobni ce ne že enaki.

Radiant ::

Z mojega vidika je tako:

Nvidia je hotela na vsak nacin da je 5900 hitrejsa v 3M marku 2003 za kar lepo cifro od R350ke.
Ker tega v resnici niso morali dosect so pac probali drugace a so bili ujeti. Zalostno na vsem tem je pa to, da nvidia niti ni priznala da so samo zaradi PRa lagali celi industriji in se delajo kot da so oni bogi revezi zdaj zrtev. To je pa vsaj po mojem mnenju SVINJARIJA!

Road Runner ::

po en stran so pa takele zgodbice kr uredu

predstavlite si, kaj bi blo ce bi bil na trgu le ati oziroma le nvidia

konkurenca je dobra :)

Filo ::

mene pa bolj to zanima kukr sem že prej omenju glede teh shaderjev, spomnu sem se da je ista kvaliteta slike bla dosežena samo pač da so zadevo optimiziral.....u čem je pol fora jest ne vidim nobenga čita tuki....in ati sam je govoru, da z novimi driverji bodo prišle izboljšave v samih frameih....tako da ne vidim razloga da se folk pizdi zaradi optimizacij....

ripmork ::

dober primer da ni vse le v 3d markih.....pač,podjetji bi naredili prav vse,da dobita
kupce.....čeprav je bla to res grda goljufija ni prav nič narobe z nekoliko optimiziranimi drajverji......ane?:D

Dr_M ::

IZI: to je zate argument, da v treh testih pokaze popolnoma isti frame rate?? to je zate goljufanje?? ce so tok neumni da bi to zanalasc nardil, pol dvomim da bi sploh znal nardit graficno kartico. zdej mora usaka firma propast ce ne/namenoma doda en bug v driverje?
ce bi usaka avtomobilska firma mogla propast zaradi serijske napake (ki je mimo grede lahko zelo usodna) bi dosn verjetn se zmeri konje jahal.
se 1x ti recem, pejt vn travo kosit pa ne prazne slame mlatit tuki.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Fury ::

ne razumes.. nvidia in ati driverjev _NISTA_ splosno zoptimizirala ampak sta naredila sledece:

ATI:
*driver zazna pixel shader za vodo in sky v game 4 (nature) in ga ZAMENJA s svojim, ki je vizualno IDENTICEN (vrne iste rezultate kot originalen), le da ima malo premesane komande, kar poskrbi za tistih 1.9% vec v koncnem scoru ali cca. 8% vec FPS v samem demotu.

NV:
*driver zazna un screen kjer pise loadin tapata gametest od 3dmarka in iskljuci clear komando za back buffer
*v game2 se isti trick (neclearanje bufferja) dela preko vertex shaderja P_Pointsprite.vsh, da pride do cimmanj napak pri renderju, in se clear sproti uklapla in isklapla
*v nature-u se zazna vertex shader za nebo in se nebo tam kjer se ga nikoli ne vidi ODREŽE (naredi se clipping plane - u bistvu 2 - zgorni in spodni)
*pixel shader za vodo v nature-u od 3dmarka se SPLOH NE uporabi, ampak se uporabi shader, ki je vprogramiran v driverje in je cca. 100% hitrejsi, ven mece pa sliko, KI NI ENAKA tisti, ki jo da ven originalen shader, je pa podobna.
*isto je s pixel shaderjem za sky - shader je .. kako bi rekel.. pohackan??! pac zoptimiziran na racun drugacne slike (kvalitete)
*se ene 2 shaderja se zaznata in spremenita
*v pixel in vertex shader testih se pravtako uporabljajo cist drugi od nvidie napisani shaderji namesto 3dmarkovih - KI PA NISO ENAKI - ko so futuremarkovci to skenslal so dobil tut do 50% slabse rezultate.

kaj mislim z enak in neenak?

Recimo da mamo vrednosti 1,2,3 in 4 in jih fuknemo v 3dmarkov shader not in nam on ven vrze 100, 200, 300 in 400.

Tist shader, ki ga je ATI pohacku bi naredu isto (1,2,3,4 => 100, 200, 300, 400) ampak pac po eni za ATI hitrejsi poti. Rezultat je ista slika, a hitreje narisana. Ampak to pac ni ql da tak hack dajo samo za 3dmark.. res je da zdej vejo kako bl zoptimitirat samo nej oni to raje game developerjem povejo pa bojo oni lepo not dal :)

NV pixel shaderji pa nardijo to da iz 1,2,3,4 ven vrzejo recimo 101, 199, 303, 398. Vrednosti so sicer podobne, vendar ne iste. Za odstopanja ne vem kaksna so. Najbrz ne prevelika. Ampak to se pa pac ne pocne. In tut nima nobenga namena razn povecevanja scora. Plus se to da se pol stvari, ki se pri ATIji procesirajo pri NV sploh ne, ker se porezejo stran preko staticnih, vnaprej dolocenih clip planov (ravnine postavlene v prostor, mimo katerih naj se nebi vidlo). Teh clip planeov sicer v 3dmarku NI, ampak jih vsili driver od nvidie...

torej oboji so zasral, kar se mene tice NV bolj. sploh zato k ne dajo nobene pametne izjave.

pa tok sem bil ze navdusen nad 25% bolsim performansom :(
bog ve kaj so za doom3 pohackal :)

TribesMan ::

Na koncu pa vedno najebejo uporabniki.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

falotXP ::

Jebe* 3D Mark 2003, glavno, da igre gredo ok, ne pa tiste točke tam...

Asgard ::

kdor gleda na 3dmark ko kupuje grafo pol je lamer, ker to nec ne pove. men je kazal geforce2 quadro vec tock kot gts pa so spili slabse kazal, pa se sploh nisem sekiral.

Filo ::

Fury: no vsaj eden k RES ve očem se govori...veliko več stvari mi je zdaj pojasnjnenih
...ql je to da so optimiziral ta shader, sam ni pa ql da je to ubistvu samo za 3dmark......

MrX ::

Dr_M, ne klobasej!

Dr_M ::

Mr.X ti k si na forumu non-stop spraseval kero graficno kupit bos men reku da nej ne klobasam?? smejem se ti v gl**o butico...:D :D :D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Fury ::

Filo.. tnx :) sem se prov potrudu napisat :) ker sem ze vidu da folk bedarije zacenja pisat :) in pol na konc pride ven iz tega da ma NVidia u resnic eno staro jedro pa da je radeon samo predelan mach64 :D .. zato je blo treba tole ustavt :)

MrX ::

Dr.M, še zmer klobasaš8-O

Dr_M ::

Mr.X seveda. pol pa svizec zavije neki u folijo...
seb enake zmeri prepoznas ane.
povej raj kej pametnga namest da bluzis kle neki. al pa slucajno nimas kej za povedat sploh? potem pa bodi tiho, pa se ne umesavi tuki neki.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MrX ::

Dr_M:" IZI: ja nvidia je bolj kriva kot ati....rajt. pejt raj travo kosit kot da neumnosti klatis."

k maš ti tok pametnga za povedat,ane?

gabl136 ::

SVinjarije se dogajajo ne eni in drugi strani, je pa res, da so pri nVidi-i totalno zajebal. pol pa se ne priznajo. Se vedno pa ne recem, da je ATI zato kaj manj kriv!:\

Filo ::

Fury: Hoćeš rečt -Mach 3 hahaha

reXor ::

Hmm zanimivo se mi zdi da je tole narjeno za kometar ne pa za prepir (namenjeno le dolocenim osebkom) .
Kar se tice drajverjev se mi zdi da je folk mal prevec obseden z temi 3d marki..ocitno SO pokazali do zdej KAO realne sposbnosti sam folk je pac zacel to izkoriscat. Zanimivo se mi zdi tudi to da sta oba podjetja to naredila priblizno istocasno...da folk za mislt.

ferdo ::

ATi in nVIDIA sta konkurenta, zato je za njiju najbolje da skregata kupce, naj se oni med sabo stolčejo, kdor bo preživu tist bo naš:D

isto so delal in še delajo amerikanci pa rusi :) le kam to pelje????
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Ziga Dolhar ::

Mr. X., zadnje opozorilo.

Malce več kulture dialoga nebi škodilo. Argumentov takisto.
https://dolhar.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodni poziv AMD-ju in nVidii (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
777726 (5707) Mr.B
»

GeForce 7600 GT in 7900 GT za AGP?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
205052 (3944) simnov
»

Zmanjšanje porabe pri grafičnih karticah

Oddelek: Novice / Grafične kartice
122896 (2360) MrStein
»

nVidia - bolje kot pričakovano

Oddelek: Novice / Grafične kartice
142003 (2003) undefined
»

NV 36 in NV 38 na Computexu 2003; NV 40 šele naslednje leto?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
51835 (1835) flipflop

Več podobnih tem