» »

Apple iBook

Večina uporabnikov, natančneje kar precej prokleto velika večina njih, na svojem domačem računalniku gosti operacijski sistem podjetja Microsoft, pa naj si bo to arhaični Windows 95, arhaično uporabni Windows NT 4, uporabni Windows 2000 oziroma moderno uporabni Windows XP. Računalniška večina se je nekako navadila razmišljati po Microsoftovsko, saj večini sploh ne pride na kraj pameti, da bi preizkusili kakšno od alternativ, ki se nam ponuja. Operacijski sistemi na podlagi GNU/Linux so med končnimi uporabniki še vedno neka tabu tema, a se situacija zelo naglo spreminja. Kaj pa Apple? Podjetje, ki je prvo začelo pospešeno uvajati povezovanje preko USB serijskega vodila, podjetje, ki je že pred davnimi leti pozabilo na 1.44 MB disketno enoto. Podjetje, ki bo izdalo prenosnik s 17 palčnim ekranom, ter podjetje, ki za svoje računalnike stalno razvija lasten operacijski sistem, ki je po mnenju mnogih -- odličen. Da bi malo pometli s tabuji, se je kst spravil opisati Applov iBook.--Sergio

Če spremljate Slo-Techov forum, ste verjetno že opazili, da sem velik privrženec Macintoshev in druge krame, ki pride iz Applovih tovarn. Ker sem pred kratkim dobil njihov prenosni računalnik, sem se odločil, da napišem kratek članek, ki bo zajemal osnovna dejstva o tem prenosnem računalu in Macintoshih nasploh. Upam, da vas bom navdušil za Mace, ali pa vsaj opozoril, da PC in Windows nista edina pojma v računalništvu.

Jabolko

Danes bomo torej testirali prenosni računalnik Apple iBook 700. Kot pravijo pri podjetju, je ta kos plastike in tiskanih vezji namenjen predvsem domači uporabi in uporabi v izobraževanju (s tem so verjetno mislili na uporabo v šoli -- alien-w). iBook 700 predstavlja začetek Applove ponudbe prenosnikov, tako cenovno kot tudi po zmogljivostih.


Tehnični podatki

Naj vam postrežem z nekaj suhoparnimi tehničnimi podatki. Prepisani so iz uradne strani, kjer boste našli tudi podatke o drugih sistemih.

Tehnikalije:

  • Procesor G3 700 MHz, 512 kB drugostopenjskega predpomnilnika
  • 128 MB pomnilnika (testni računalnik ga ima 384MB)
  • 20 GB trdega diska
  • CD-ROM enota
  • 12.1-palčni XGA ekran, ločljivosti: 1024x768, 800x600, 640x480
  • ATI Mobility Radeon 7500, 16 MB video pomnilnika;
  • Li-Ion baterija - do 5 ur delovanja z enim polnjenjem.

Enostavnost

Priključki:

  • 56 kbps modem
  • 10/100 ethernet
  • 1x IEEE1394 FireWire
  • 2x USB
  • Airport ready (Applovo ime za brezžini ethernet IEEE 802.11b)
  • Video-out priključek za zunanji monitor ali TV
  • Avdio izhod
  • Vgrajen mikrofon

Priključki

Mere:

  • Dolžina 28,5 cm
  • Širina 23,0 cm
  • Debelina 3,4 cm
  • Teža 2,2 kg

Apple ali Orange?

Primerjava debeline

Primerjava površine

Primerjava velikosti


Kaj se skriva v škatli?

Ko so mi v trgovini izročili računalnik, je bil le-ta zapakiran v polepljeno, neugledno škatlo iz rjavega kartona. Bil sem že rahlo razočaran, ampak izkazalo se je, da je to le embalaža, ki ščiti paket med prevozom iz skladišča. Računalnik sem namreč želel dobiti v roke čim prej, in iz trgovine sem ga odnesel še preden so ga lahko preizkusili, napolnili baterijo in naložili operacijski sistem in vse programe, kakor je pri Macih navada. Pod rjavim kartonom se skriva lepa, ne prevelika škatla s sliko računalnika in nekaj splošnimi opozorili. Ko sem iz nje zložil vse stvari, sem naštel tole:

Vsebina škatle

Paketek

  • Računalnik
  • Adapter za polnjenje baterije in priključitev na električno omrežje.
  • Navodila za uporabo, garancijski list in 3 kupone za garancijo ter navodila za uporabo garancije. Nič od tega pa ni prevedeno v slovenščino.
  • Adapter, ki omogoča priklop zunanjega VGA monitorja.
  • Paket 7 CDjev s programi:
    • 1 CD s testi strojne opreme, ki omogoča preverjanje delovanja našega Maca.
    • 3 CDji, ki se imenunjejo "Software Restore". Namestijo jih že v tovarni oziroma prodajalni, vsebujejo pa operacijski sistem in vse programe, ki vam pripadajo ob nakupom računalnika (OSX 10.2.1 Jaguar, MacOS 9.2, pisarniški paket AppleWorks, iTunes, iMovie, iPhoto in 2 igrici).
    • 2 CDja z operacijskim sistemom OSX
    • 1 CD z enciklopedijo "World Book"

Če kasneje izgubite podatke, izbrišete programe ali se vam pokvari disk, je ponovna postavitev sistema zelo enostavna: vstavite CD, ponovno zaženete računalnik in računalnik je tak, kot ste ga prejeli ob nakupu.

Luštkano - MacOS


Kaj pomeni iTunes, iPhoto, itd...

Ker vas večina verjetno ne pozna Macintoshev najbolje, naj na kratko nekaj povem o programski opremi, ki se znajde na vašem računalniku.

OSX - Apple računalniki so sicer sposobni poganjati precej operacijskih sistemov, predvsem razne Linux distribucije in kopije Unixa. Ampak eden od adutov Appla je še vedno njihov lasten operacijski sistem. O njem bi lahko pisal cele strani -- mogoče v bližnji prihodnosti :). Za zdaj pa je dovolj da povem, da je ta operacijski sistem zgrajen na zelo stabilni in zmogljivi UNIX osnovi ("open source" oziroma odprta koda) čez katero so Applovi programerji potegnili zelo lep in priročen grafični vmesnik. Rezultat je operacijski sistem, ki po eni strani omogoča izredno enostavnost za tiste, ki jih ne zanima kako stvar deluje, tisti bolj radovedni in zahtevni pa lahko odprete terminal in uživate v pravem BSD sistemu. Po lastnih izkušnjah lahko rečem, da je to najboljši operacijski sistem, namenjen osebnim računalnikom, trenutno na trgu. Uporabljal sem že veliko sistemov in OSX združuje le najboljše iz vsake skupine.

iTunes - je predvajalnik glasbenih datotek, ki pa je v resnici veliko več. iTunes predvaja glasbo praktično vseh formatov, poleg tega pa omogoča enostavno urejanje zbirke in iskanje po njej, branje glasbe s CDjev ter pretvarjanje v format mp3, snemanje glasbenih CDjev in še in še.

iPhoto - je namenjem enostavnemu delu z digitalnim fotoaparatom in slikami. Ko aparat priključimo na računalnik, nam iPhoto samodejno prenese slike na računalnik, kjer jih lahko urejamo v albume, z enim klikom objavimo na spletu, zavrtimo prezentacijo, podprto z glasbo iz iTunes... Poleg tega so na voljo tudi osnovne funkcije za urejanje fotografij, kot sta recimo kontrast in svetlost, itn.

iMovie - je enostaven a vseeno zelo zmogljiv program za obdelavo video posnetkov. Če imate doma digitalno kamero, lahko v tem programu zelo hitro obdelate svoje posnetke, dodate filtre in prehode, dodate napise in film posnamete na video CD (ali DVD na Macih s Superdrive DVD pogonom). To so trije ključni programi, ki jih dobimo zraven računalnika. Zaradi medsebojne povezanosti postane paket zelo zmogljiv, vseeno pa je poudarek na enostavnosti uporabe.


Pa malo pretestirajmo

Kljub temu, da megaherci pri računalniku še zdaleč niso vse, sem opravil nekaj testov. Čeprav se PCjev z Maci neposredno ne da primerjati, boste vseeno dobili vsaj približen občutek, kako hiter je testirani iBook.

Baterija

  • 3h 32min - testni DivX na CDju. Pri tem testu je baterija zelo obremenjena, saj mora procesor stalno delati, da lahko prikaže film, poleg tega pa skoraj neprekinjeno deluje tudi CDROM.
  • 5h 7min - test delovanja pri uporabi Worda (tipkanje in branje, nič zahtevnega). Osvetljenost ekrana je bila zmanjšana, hitrost procesorja takisto.

Quake3 Arena
Testiral sem pri standardnih nastavitvah nivoja podrobnosti, na dveh ločljivostih. Za test sem uporabil demo1, ki je priložen igri in sam izračuna povprečno število slik na sekundo.

Ločljivost Zmogljivost
1024x768 39,6 FPS
640x480 57,8 FPS

Return to castle Wolfenstein
Tudi v tej igri sem testiral s pomočjo demo posnetka na standarnih nastavitvah podrobnosti ter dveh ločljivostih.

Ločljivost Zmogljivost
1024x768 14,6 FPS
640x480 28,2 FPS

Medal of Honor, Allied Assault
Pri tej igri nisem našel standardnega načina testiranja, zato sem improviziral. Pognal sem trening in meril število slik na sekundo med streljanjem z mitraljezom.

Ločljivost Zmogljivost
1024x768 40,2 FPS
640x480 48,8 FPS

Photoshop 7
Za testno sliko sem vzel Peppers.jpg, ki je priložena Photoshopu. Na njej sem pognal nekaj različnih filtrov, enega za drugim, in meril čas izvajanja. Sliko sem pred tem povečal iz 400x600 na 4000x6000, kar je vrnilo 68,7 MB veliko sliko. Vse nastavitve v Photoshopu so standardne.

  • Resize to 4000x6000 (original 400x600): 4.8 s
  • Motion blur (3) : 19.2 s
  • Ink outlines (4, 20, 10) : 1:16.7 s
  • Ocean ripple (9,9) : 55.8 s
  • Crystalize (10) : 58.6 s

Ti kratki testiči samo potrjujejo, da igranje iger res ni glavni namen tega računalnika. Še vedno pa ima dosti moči, da si lahko nezahtevni igralci krajšamo čas med vožnjo na vlaku, ali pa se udeležimo lan partija z minimalnim naporom.

Večopravilnost v pravem pomenu besede

Če hitrost v primerjavi s PC prenosniki ni ravno navdušujoča, pa toliko bolj izstopa trajanje baterije. Že 3 ure in pol je čas, ki se ga ne bi sramoval noben prenosnik, čez 5 ur pri zmerni uporabi pa pomeni, da je iBook v vrhu, kar se tiče avtonomije. Delno so za slabše rezultate v igrah krivi tudi izdelovalci iger, saj jih je večina precej slabo optimiziranih za OSX.


Ekran in tipkovnica

Ekran
Kljub svoji majhnosti (12,1") je ekran sposoben je prikazati zelo ostro in kontrastno sliko ob dobri ter enakomerni osvetljenosti. Tudi v današnjem sončnem vremenu sem brez težav sedel v snegu in gledal, kaj sem ravnokar posnel s kamero. Malo slabši je vidni kot, ki ni tako širok kot pri namiznih LCDjih, vendar še vedno dovolj velik za normalno delo tudi na terenu, kjer se računalnik veliko premika in ekran ne more biti vedno nastavljen optimalno.

Tipkovnica
Tipkovnica je po "laptopovsko" stisnjena, vendar prijetna za tipkanje. Sicer sem bil navajen na normalno namizno tipkovnico, vendar po nekaj urah privajanja ni več težav. Tipkovnica na iBooku se mi zdi celo udobnejša kot moja poceni namizna tipkovnica, saj ima nižje tipke, ki imajo tudi manj hoda. Poleg tega je tipkovnica zelo tiha in zato primerna za uporabo v šoli.

Tipkovnica

Posebne tipke za osvetlitev ekrana, glasnost zvočnikov in odpiranje CDROMa si delijo mesto s funkcijskimi tipkami. Za izbiranje med opcijami služi posebna funcijska tipka "fn". Če želimo, na primer, dobiti F4, moramo pritisniti tipko za zmanjšanje glasnosti in "fn". Edina graja tipkovnici gre na račun slabega vpetja: če pritiskamo na tipke na sredini tipkovnice, se le-ta upogiba. To ne daje ravno dobrega občutka, vendar je na srečo vse ostalo sestavljeno zelo natančno. Apple tudi zatrjuje, da je iBook odporen na udarce. Trackpad je precej velik -- ko se ga privadimo, je delo z njim prijetno. Pod njim je ena sama velika tipka: miške z eno tipko so na Applovih računalnikih prisotne že od začetka, delo z "enotipkno miško" pa ni tako nerodno, kot se mogoče sliši, saj OSX pozna veliko bližnjic na tipkovnici. Ko se jih privadimo, se po sistemu lahko sprehajamo z veliko hitrostjo in na večgumbega glodalca pozabimo. Seveda pa se OSX dobro razume z vsemi USB miškami. Tako lahko brez namestitve dodatnih gonilnikov izkoriščate bonbončke večgumbnih ter s koleščkom opremljenih mišakov.

Zvočniki
Zvočniki niso najboljša stran tega računalnika. So zelo majhni in za kaj več kot predvajanje sistemskih zvokov neprimerni. Glasnost je sicer zadovoljiva, a poslušanje glasbe ali gledanje filmov na sistemskih zvožnikih odsvetujem zaradi očitne podhranjenosti in pomankanja basov. Za prave glasbene ali filmske užitke se boste morali poslužiti zunanjih zvočnikov ali slušalk.


Združljivost

Pred časom so Macintoshi veljali za zelo samosvoje računalnike, saj se z drugimi platformami niso ravno dobro razumeli. Vendar je to preteklost. Z OSXom je kompatibilnost poskočila, tako da praktično ni računalnika, s katerim Maci z OSX ne bi našli skupnega jezika. Izmenjava datotek, deljenje tiskalnikov, FTP in HTTP strežnik so oddaljeni samo nekaj klikov. Malo drugače je, ko pridemo do programov. Apple v svoje računalnike vgrajuje PowerPC procesorje, ki z nam bolj poznanimi x86 (Intel, Amd, VIA...) nimajo veliko skupnega. Tudi operacijski sistem je drugačen, zato morajo biti vsi programi, ki jih hočemo poganjati, pisani posebej za te računalnike. Na srečo z dobavljivostjo programov ni težav, saj vsi resni proizvajalci programske opreme pišejo posebne verzije tudi za OSX. Poleg tega vam je na voljo tudi malo morje programov iz UNIX okolja. Vse kar morate storiti je, da jih enostavno prevedete in nato uporabljate (enak postopek kot v linuxu). Tudi z igrami ni problemov: za OSX sicer ne obstaja toliko iger kot za Windows okolje, vendar vseeno ne boste prikrajšani za tiste glavne naslove (UT, SOF2, Warcraft3, JediKnight2, Q3, MOHAA...)

PC igre tudi na Mac-u

Če pa se kdaj dogodi, da moramo nujno pognati kakšen program pisan za Windows okolje, imamo rešitev, ki sliši na ime VirtualPC. Program omogoča, da na našega Maca naložimo Windowse in jih poganjamo kot gostujoči operacijski sistem v oknu oziroma v celozaslonskem načinu. Iz lastnih izkušenj vem, da to ni potrebno velikokrat izvesti. V dveh mesecih še nisem imel potrebe po Windowsih, čeprav jih uporabljajo vsi okoli mene.


Zaključek

Z nakupom iBooka torej dobimo majhen in lahek prenosnik, ki dovolj hitro opravi naloge, ki mu jih naložimo. Poleg tega dobimo kopico zelo uporabnih programov z operacijskim sistemom OSX na čelu, ki so že sami po sebi vredni veliko. In nenazadnje dobimo tudi zelo lično igračko, ki privlači veliko pogledov. Mar ni poslanstvo vsakega Slo-techarja, da ima najlepši računalnik na vasi :)? Vse skupaj vas bo stalo 330 tisoč tolarjev, kar niti ni veliko glede na to, da se cene podobno hitrih in velikih računalnikov dvignejo tudi do miljona tolarjev.

Slo-Tech na iBooku

Računalnik priporočam vsem, ki potrebujejo oziroma si želijo majhen in lahek prenosni računalnik, ki ga v nahrbtniku skoraj ne bo čutiti. Zaradi stabilnega operacijskega sistema ga priporočam tudi vsem, ki potrebujejo zanesljiv računalnik in si v kritičnih trenutnih ne morejo privoščiti izgube podatkov ali raznih svojeglavosti. Priporočam ga tudi "upornikom", ki jim svet Microsofta ne ustreza, vseeno pa želijo uporabljati programe, ki na Linuxu ne tečejo, ali pa vsaj občasno potešiti svojo igračkarsko slo.
Računalnik je odličen tudi za očke in mamice, ki računalnikov pač ne razumejo in nimajo znanja in volje stalno popravljati in izboljševati Windowsev. Z OSXom se bodo ujeli odlično in računalnik jim bo lahko v pomoč namesto v nadlogo. Po lastnih izkušnjah se iBook odlično znajde tudi v šolskih klopeh in nasploh v življenju študenta. Zaradi zelo dobre avtonomije lahko brez težav delamo zapiske tudi 6 ali 7 šolskih ur, zaradi pasivnega hlajenja pa ne oddaja nobenih zvokov, tako da ne boste motili soseda. Ne priporočam ga zagrizenim igračkarjem. Čeprav je za prenosne računalnike v tem cenovnem razredu grafična kartica solidna, pa temu navkljub nikakor ne bo zmogla zadovoljiti potreb zahtevnega igralca iger. Poleg tega je iger za OSX manj kot za Windowse. Sicer pa prenosniki na splošno niso namenjeni igranju iger. Verjetno se boste ob iBooku slabo počutili tudi ljudje, ki tudi od prenosnika pričakujete najboljše možne zmogljivosti in udobje namiznega računalnika. 12" ekran se pač ne more primerjati s 15" ali 16" ekrani iz tako imenovanih prenosnih delovnih postaj. Seveda je jasno, da najnovejši dvogigaherčni P4 poje 700megaherčnega G3ja za malo malico. Pograjati gre edino slabe zvočnike ter slabo vpeto tipkovnico.

Svetla stran

Posodobitev BIOSa od A to Ž

Posodobitev BIOSa od A to Ž

BIOS je okrajšava za Basic Input/Output System (osnovni vhodno/izhodni sistem). BIOS, včasih imenovan tudi Firmware, je program, vgrajen v samo matično ploščo, ki se zažene takoj, ko računalnik vklopite. Takoj na začetku izvede nekaj testov delovanja strojne ...

Preberi cel članek »

Vzpostavitev v celoti šifriranega sistema

Vzpostavitev v celoti šifriranega sistema

Priporočamo, da si najprej preberete članek z naslovom: [st.povezava /clanki/07003 Šifriranje nosilcev podatkov v okolju Linux in Windows]. Opozorilo: Uporaba spodaj opisanih postopkov lahko privede do resne izgube podatkov ali do okvare sistema. V nekaterih nedemokratičnih državah je osebna uporaba ...

Preberi cel članek »

Uvod v Linux

Uvod v Linux

Več dejavnikov je vplivalo na nastanek kratkega pregleda osnov Linuxa, ki ste ga pravkar položili pred oči, zato bi težko jedrnato povedal, zakaj sem se odločil, da ga napišem, je pa res, da so glavni razlogi za njegovo rojstvo samo trije, in sicer čedalje pogostejše ...

Preberi cel članek »

Prilagoditev Windows XP

Prilagoditev Windows XP

Windows XP so na prodajnih policah že precej časa, tako da so si v tem času utrli pot na marsikateri računalnik. Windows XP so - kot večina Microsoftovih sistemov - ogromni, saj vsebujejo na tone takšnih in drugačnih zmožnosti, ki jih morda ne boste nikoli potrebovali. ...

Preberi cel članek »

Galaxy Tab

Galaxy Tab

TabliĨni raĨunalniki niso nobena novost, a vseeno jim zaradi velike cene, nerodnega uporabniťkega vmesnika in slabega trajanja baterije ni uspelo doseĨi veĨjega preboja vse do trenutka, ko je Apple predstavil svoj iPad. Napravica, ki je s svojo relativno nizko ceno, prilagojenim operacijskim sistemom ...

Preberi cel članek »