»

Microsoft je vložil v OpenAI, ker se je bal Googla, niti pa še vedno vleče Gates

Slo-Tech - Tudi Microsoft ima svojega strica iz ozadja, ki je Bill Gates, piše Business Insider. Čeprav je kot direktor podjetja odstopil že davnega leta 2000, dve desetletji pozneje pa je zapustil tudi upravni odbor, je Gates še vedno eden izmed ključnih strategov podjetja, h kateremu se po nasvete obračajo vodstvo in zaposleni. Gates je bil tudi glavni zagovornik velikih investicij v umetno inteligenco, zlasti OpenAI.

Leta 2019 so bili v Microsoftu močno zaskrbljeni, da jih bo Google na tem področju prehitel. Tehnični direktor Kevin Scott je v enem izmed elektronskih sporočil opozoril izvršnega direktorja Satyo Nadello in Billa Gatesa, da je funkcija samodokončaj v Gmailu že "strašljivo dobra". Dodal je, da je Microsoft na področju strojnega učenja več let v zaostanku. To je bil eden izmed razlogov, da je Microsoft hitro investiral v OpenAI, kamor je namenil milijarde. Leta 2019 je v OpenAI vložil prvo milijardo, kar se je izkazalo kot vizionarska poteza.

Danes je namreč situacija...

5 komentarjev

LinkedIn se podaja v igralne vode

Slo-Tech - Pred dvema mesecema so se pojavile prve informacije, da se tudi resno družbeno omrežje LinkedIn spogleduje z igrami kot načinom, kako podaljšati čas, ki ga ljudje preživijo na platformi. Maja je napočil trenutek, ko so prve tri igre odprli za splošno javnost. Queens, Crossclimb in Pinpoint so sedaj na voljo na platformi.

Narejene so po zgledu priljubljene igre Wordle, tako da lahko vsako odigiramo le enkrat dnevno. So pa omogočili ekipno igranje, saj lahko svoje stike povabimo, da se iger lotimo skupaj, nato pa na platformi še delimo rezultat. Gre torej za preizkušeno taktiko, ki jo je populariziral The New York Times s svojim naborom iger za vse obiskovalce, ne le naročnike, ki so pošteno povišale obiskanost strani. LinkedIn je uvedel podobne igre za razgibavanje možganov, in sicer besedno igro za iskanje povezav med besedami Pinpoint (podobno kot Connections pri NYT), varianto sudokuja s kronami Queens in kviz oziroma križanko Crossclimb. Igralce želijo pritegniti tudi z...

10 komentarjev

V tokamaku za kratek čas s fuzijo presegli Greenwaldovo mejo

DIII-D med vzdrževanjem leta 2017

Slo-Tech - Raziskovalci ameriškega podjetja General Atomics poročajo o rekordnem dosežku na področju fuzije, saj so v reaktorju tokamak uspeli doseči gostot plazme, ki za 20 odstotkov presega Greenwaldovo mejo. Kadar gostota plazme v tokamakih preseže to vrednost, postane nestabilna, njena temperatura upade in sistem izgubi precej energije v faznem prehodu iz plazme. Ta pojav je buren in lahko povzroči poškodbe na opremi, zato v tokamakih gostoto plazme načrtno vzdržujejo pod to mejo. V drugih vrstah reaktorjev, denimo stelaratorjih, je Greenwaldovo mejo možno enostavno preseči.

O dosežku pišejo v zadnji številki revije Nature. Z gostoto so Greenwaldovo mejo presegli za 2,2 sekunde. Uporabili so tokamak DIII-D, ki je v lasti ameriškega ministrstva za energije in je namenjen raziskavam. Prav tako so uspeli precej zmanjšati nestabilnosti na robovih (tako imenovani ELM), ki lahko poškodujejo stene reaktorja ali so vir drugih nestabilnosti v plazmi.

V članku poročajo, da je ključna novost...

0 komentarjev

Rusija skopirala Wikipedijo in izvirnik blokirala

Slo-Tech - Rusija se je odločila, da bo uvedla svojo spletno enciklopedijo po vzoru Wikipedije, kar so storili z najpopularnejšim ukazom v računalništvu: kopiraj in prilepi. Klon Wikipedije so poimenovali Ruviki (https://ru.ruwiki.ru/), še prej pa so ga očistili. Za celotno operacijo so se odločili, ker so novo enciklopedijo cenzurirali, tako da so vse vsebine v skladu z željami ruskih oblasti in tamkajšnjo zakonodajo. Izvirnik je medtem v Rusiji nedostopen.

Novo enciklopedijo Ruviki vodi Vladimir Medejko, ki je dotlej vodil rusko izpostavo Wikimedije. Maja lani je ustvaril prvi klon ruske Wikipedije, kmalu zatem pa ga je Wikimedija razrešila in mu odvzela vse pravice urejanja vseh strani na Wikimediji. Slednjo je prevzel Stas Kozlovski, ki je decembra lani najavil razpustitev ruske Wikimedije. Oblasti so ga prisilile, da je odstopil s profesorskega mesta na moskovski univerzi, kasneje pa so ga vključili na seznam nezaželenih tujih agentov.

Na Ruviki manjka okrog 110 gesel v celoti, še...

75 komentarjev