»

Apple se odpoveduje Intelu in bo načrtoval lastne modemske čipe

vir: Reuters
Reuters - Do leta 2016 je Apple v svojih telefonih uporabljal Qualcommove modemske čipe, ki skrbijo za povezljivost z omrežjem. Tedaj je začel prehod na Intelove čipe, ki je bil končan lani, botrovali pa so mu tudi sodni spori s Qualcommom. Sedaj bo Apple zapustil tudi Intelove čipe in prvikrat v zgodovini načrtoval svoje.

Viri iz podjetja so za Reuters povedali, da bo projekt vodil Johny Srouji, ki se je podjetju pridružil leta 2004. Takrat je vodil dizajn prvega Applovega čipa SoC z imenom A4 in odtlej je skrbel za čipe, ki so sedaj že pri oznakah A12 in A12X. Modemski čipi so bili doslej del oddelka, ki se je ukvarjal z nabavo, dobaviteljskimi verigami in zunanjimi komponentami, ker jih je Apple pač kupoval od Qualcomma in kasneje Intela. Odslej pa bo...

35 komentarjev

Qualcomm dosegel prepoved prodaje iPhona 7 in 8 v Nemčiji

Slo-Tech - Qualcomm je po prepovedi prodaje vseh starejših modelov iPhona na Kitajskem dobil še eno veliko bitko. Iz podjetja so sporočili, da so v Nemčiji dosegli prepoved prodaje modelov iPhone 7 in 8. Gre za posledico razsodbe 20. decembra, v kateri je nemško sodišče ugotovilo, da Apple krši Qualcommove patente, ki se nanašajo na varčevanje z energijo. Qualcomm je moral položiti 1,34 milijarde evrov varščine, da je prepoved začela veljati, kar so sedaj storili.

To pomeni, da v Nemčiji omenjenih modelov ne sme prodajati niti Apple niti nihče drug. Pregled nemških spletnih prodajaln potrjuje navedbe, saj omenjenih modelov ni več mogoče dobiti. Seveda pa to ne preprečuje prodaje novejših modelov iPhone XR, XS in XS Max. Apple se...

23 komentarjev

Apple bo grafične čipe razvijal sam, Imagination Technology ima velik problem

Slo-Tech - Britansko podjetje Imagination Technologies je danes presenetilo z izjavo za javnost, v kateri so sporočili, da jim bo Apple v naslednjih 15-24 mesecih odpovedal pogodbo o sodelovanju. Ker je Apple njihov največji partner, sodelovanje s katerim sega še v čas čisto prve generacije iPhonov, je bil odziv vlagateljev na vest silovit. Delnice podjetja Imagination Technologies so danes izgubile več kot dve tretjini vrednosti, kar predstavlja osemletno dno in manj kot desetino vrednosti na vrhuncu leta 2012.

Zgodba o Applu in Imagination Technologies je dolga in zanimiva. Najintimnejše trenutke sta podjetji doživeli lani, ko je bil Apple tik pred oddajo prevzemne ponudbe za podjetje, v katerem že ima skoraj desetodstotni...

7 komentarjev

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Reuters - Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za...

47 komentarjev

Prihaja Moto X

vir: qz.com
Phone Arena - Ko je Google lani spomladi najavil prevzem Motorole Mobility, je med njegovimi Android partnerji kar malo završalo, saj se je pojavil potrdil strah, da bo Google odslej favoriziral svojega lastnega proizvajalca. Samsung je denimo, za vsak primer, okrepil investicijo v svoja operacijska sistema Bada (za cenejše - ) oz. Tizen (za dražje modele, razvijajo ga skupaj z Intelom). Podoben odziv smo videli pri Microsofovih partnerjih, ko je Redmond iznenada najavil v lastni bajti narejene Surface Tablice (stvari so se kasneje pomirile, ker se te pač ne prodajajo, a pustimo zdaj to). A Motorola razen par slabo prodajanih modelov, ter poskusom z Intelovimi čipi, ni kaj dosti pokazala. No, vsaj dosedaj. Kmalu lahko pričakujemo model Moto X, ki bo od glave do pet dišal po...

15 komentarjev

Apple se odloča za Intel

Slashdot - Že pred časom se je šušljalo, da naj bi Apple prekinil razmerje s podjetjem IBM, ki je do sedaj skrbelo za izdelavo procesorjev v vseh jabolčnih izvedenkah osebnih računalnikov. Sedaj pa so se govorice uresničile, Intel bo postal nov uradni dobavitelj procesorjev za Apple.

Do srede 2006 bodo zamenjani procesorji v računalnikih za manj zahtevne uporabnike (eMac, Mac Mini, ...), nekje na polovici leta 2007 pa bodo Intelovi čipi tiktakali tudi v Power izvedenkah Macintoshev. Poraja se vprašanje, ali bo Apple preklopil na procesorsko arhitekturo x86 in se podal med ostale proizvajalce PC računalnikov (Dell, HP, IBM, ...). Če in kako bo to vplivalo na njegov uspeh, bomo še videli, do takrat pa imate čas za branje izvorne novice.

113 komentarjev