»

Prihajajo sistemski čipi z vgrajenim modemom 5G

AnandTech - Huawei in Samsung sta na berlinskem sejmu IFA najavila novi inačici sistemskih čipov Kirin in Exynos, ki bosta imeli vdelan modem 5G, kar bo omogočilo kompatnejše in varčnejše 5G naprave.

Berlinski sejem potrošne elektronike IFA pri Huaweiju redno izrabljajo za napovedi svojih paradnih SoCjev in letos ni bilo nič drugače. Naslednjo generacijo njihovih sistemskih čipov bo vodil Kirin 990, ki pa bo tokrat prvič prišel v dveh inačicah: s 5G modemom in brez njega. V sam SoC vgrajen modem standarda 5G je velika stvar, saj se pri vseh doslej razpoložljivih napravah nahaja zunaj njega, na matičnem vezju. To povzroča vsakovrstne probleme, od povečevanja naprav do njihovega pregrevanja. Vdelavo...

53 komentarjev

Qualcommov 5G modem X50 se pregreva

PC Magazine - Pri PC Magazinu so ugotovili, da ima Qualcommov 5G modem prve generacije X50 v vseh telefonih, ki so trenutno na voljo v ZDA, težavo s pregrevanjem, do katerega pride že pri 30 stopinjah Celzija okoliške temperature.

Antene za milimetrski 5G signal se počasi množijo po Združenih državah, kar daje strokovnim opazovalcem naposled priložnost, da bolje preverijo in primerjajo ponudbo različnih operaterjev. Pri PC Magazinu pa so opazili, da je ena značilnost neodvisna od operaterja ali kraja testiranja (se pravi, infrastrukture): telefoni s Qualcommovim 5G modemom X50, kakršen je Galaxy S10 5G, so se v ameriškem poletju pregrevali, kar jih je vrglo na povezavo 4G. Do tega je vselej prišlo na približno tridesetih stopinjah Celzija ambientalne temperature.

Razlog...

9 komentarjev

Qualcomm predstavil nov čip za 5G

Slo-Tech - Omrežij 5G še ni, a opreme zanje je čedalje več. Qualcomm je danes predstavil novi modem za 5G z imenom Snapdragon X55, ki je naslednik sploh prvega modema 5G Snapdragon X50 izpred dveh let. Novinec omogoča hitrosti prenosa do 7 Gb/s, kar je 40 odstotkov več od predhodnika. Seveda bi za dosego takšne hitrosti potrebovali tudi ustrezno infrastrukturo in zunanje pogoje, čemur se v realnosti bržkone ne bomo približali. Jasno podpira tudi omrežja 2G, 3G in 4G.

Snapdragon X55 ne nudi zgolj višje hitrosti, temveč tudi druge izboljšave. Ker podpira adaptivno nastavljanje antene v rangu pod 6 GHz, omogoča varčnejšo komunikacijo, kar blagodejno vpliva na avtonomijo naprav. Združljiv je tudi z novimi manjšimi Qualcommovimi...

25 komentarjev

Apple vs. Qualcomm in zakaj so v novih iPhonih Intelovi modemi

vir: Wikipedia
CNET - Na zaslišanju pred ameriško Zvezno komisijo za trgovino (US Federal Trade Commission oz. FTC) je Applov COO Jeff Williams med drugim razkril, da so v podjetju v modele XS, XS Max in XR želeli vgrajevati Qualcommove modeme, a jim jih slednji ni želel prodati, potem, ko sta se družbi pred leti zapletli v sodne spore povezane z licenčninami. Apple namreč Qualcomm obtožuje, da izkorišča svoj monopolni položaj in zaračunava nerealno visoka nadomestila za...

29 komentarjev

EU Qualcommu izrekla milijardno globo

Europa.eu - Qualcommove pravne težave oziroma globe, ki jih dobiva v zadnjih mesecih, se nadaljujejo. Evropska komisija je danes sporočila, da je podjetju izrekla 997 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu čipov za LTE. Posebej problematično je Qualcommovo razmerje z Applom, s katerim je leta 2011 podpisal pogodbo o dobavi čipov za LTE v iPhonih. V pogodbi, ki je bila podaljšana do leta 2016, so bili predvideni veliki bonusi za Apple, če ta ne bi kupoval čipov od nobenega drugega proizvajalca. Zlasti Intel je večji proizvajalec čipov LTE, ki se je poskušal prebiti v pametne telefone, a mu to pri Applu ni uspelo.

V pogodbi je bilo natančno opredeljeno, da bi se Qualcommova plačila Applu ustavila, če bi...

15 komentarjev

Samsung: "Imamo preveč mobilnih telefonov"

Celoten nabor Samsungovih novosti iz leta 2014

vir: Ars Technica
Ars Technica - Že ptiči na vejah čivkajo, da ima Sasmung težave z nadgrajevanjem svojih mobilnih telefonov z Androidom na novejše verzije, splošno prepričanje javnosti je, da namesto nadgradnje starega modela razje izdajo kar novega z novejšo izdajo operacijskega sistema. Tukaj jasno ni pomagalo veliko število modelov, ki jih prodaja Samsung, v letošnjem letu so namreč izdali že 57 med seboj različnih modelov. Olajševalna okoliščina je vključitev ne-pametnih telefonov ter družina Galaxy S5, kjer najdemo kar 9 različnih modelov:
  1. Galaxy S5 - običajno (prvo) GSM izdajo s štirijedrnim Qualcommom
  2. Galaxy S5 Duos - praktično enak telefon Galaxy S5, a s podporo dvema SIM karticama (S5 Duos)
  3. Galaxy S5 (octa-core) - še en zelo podoben telefon, ki pa uporablja Samsungovega osemjedrnika
  4. Galay S5 CDMA - izdajo za omrežja CDMA (ameriški...

53 komentarjev