»

Intelovi novi procesorji prožajo alarme za goljufanje

Slo-Tech - Nova, 12. generacija Intelovih procesorjev Core prinaša pomembne novosti v dizajnu, ki vključujejo dve vrsti jeder (hitra jedra P in učinkovitejša počasnejša jedra E), kar je običajen pristop v pametnih telefonih, in dodatne nivoje abstrakcije. S tem ni nič narobe, povzroča pa to nemalo težav programom, ki tega ne pričakujejo in imajo po drugi strani zelo jasna pričakovanja, kakšna naj bodo procesorska jedra. Tak primer so programi proti goljufanju ali protipiratska zaščita.

V ZDA imajo težave diplomanti prava, ki se pripravljajo na pravosodni izpit. Ta poteka računalniško in uporablja programsko opremo Examplify podjetja ExamSoft, ki ima vgrajeno zaščito pred goljufanjem. To med drugim vključuje preverjanje, ali program teče v navideznem stroju, kar ni dovoljeno, zato se zapre. Težava pa nastopi, ko program poženemo na najnovejših Intelovih procesorjih, kjer se primeri enaka težava.

Proizvajalec je težavo priznal in mirno zapisal, da novi procesorji trenutno pač niso podprti....

8 komentarjev

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

vir: Intel
Intel - Druga poglavitna tema Intelovega dogodka Architecture Day 2021 je bil centralni procesor Alder Lake. Ali nemara bolje rečeno sistemski čip, kajti to bo prvi bolj razširjen hibridni procesor iz Santa Clare, ki v več kot enem elementu spomni na Applovega M1.

Čeprav je Intel postal malone sinonim za proizvajalca CPUjev, ki se iz generacije v generacijo komaj kaj razlikujejo, pa navdušenci nad področjem vendarle z radovednostjo čakamo na konec letošnjega leta - takrat naj bi namreč prispeli čipi arhitekture Alder Lake, ki bodo temelj družine izdelkov Core 12-te generacije za namizne in prenosne računalnike. Zanimivost alder lakov je, da so hibridni sistemski čipi, ki vsebujejo jedra dveh velikosti: večja, hitra jedra (p-core, za performance) arhitekture Golden Cove in pa manjša, varčnejša jedra (e-core, za efficiency) arhitekture Gracemont. Samo večja podpirajo hyperthreading. Zaenkrat so predvidene tri osrednje konfiguracije, ki bodo temelj za posamezne platforme. Namizni računalniki...

15 komentarjev

Qualcomm predstavil čip Snapdragon 780G

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil novi čip Snapdragon 780G, ki je eden prvih v 5-nm tehnologiji. Gre za naslednika Snapdragona 865, lahko pa bi ga opisali kot malce oskubljena verzija Snapdragona 888. Novinec bo namenjen telefonom srednjega cenovnega razreda.

Čip vsebuje eno hitro jedro Cortex-A78 s taktom 2,4 GHz, tri enaka jedra s taktom 2,2 GHz in štiri počasnejša jedra Cortex-A55 z 1,9 GHz. Grafični čip Adreno 642 je od Adrena 620 v Snapdragonu 765G hitrejši za skoraj 70 odstotkov. Za strojno učenje je vgrajen čip Hexagon 770 (zmogljivost 12TOPs AI).

Glavna sprememba v primerjavi s predhodniki je torej v filozofiji jeder, saj se od 1+1+6 premikamo k 1+3+4. Skupaj z močnejšimi jedri bi to pomenilo 40 odstotkov več zmogljivosti, so izračunali. Grafični čip je prav tako hitrejši in je nekje v rangu Adreno 640, ki ga je imel Snapdragon 855 (najzmogljivejši čip pred dvema letoma in pol). Čip podpira do 16 GB pomnilnika LPDDR4 RAM s taktom do 2,1 GHz. Vgrajeni 570 ISP pa omogoča obdelovanje...

3 komentarji

Novi Snapdragon je 855 Plus

AnandTech - Qualcomm je naznanil posodobitev svojega paradnega konja Snapdragona 855, ki nosi oznako Snapdragon 855 Plus. Zmerna nadgradnja, ki ne prinaša presežkov, pomeni, da je procesor še vedno osemjedrnik v 7-nm SoC, je pa malenkostno hitrejši.

Takt osnovnega procesorja je porasel z 2,84 GHz na 2,96 GHz. To velja za najhitrejše jedro, ki mu delajo družbo tri jedra A76 s taktom 2,42 GHz in štiri počasnejša jedra A55 z 1,8 GHz. Hitrejše je torej zgolj najhitrejše jedro, medtem ko je frekvenca ostalih sedmih ostala enaka. Grafični čip Adreno 640 je 15 odstotkov hitrejši pri izrisu, medtem ko podrobnejših informacij Qualcomm ni dal. To pomeni, da so mu frekvenco s 585 MHz najverjetneje povišali na 600-700 MHz (Anandtech pravi, da 672 MHz). Vse ostale karakteristike so bolj ali manj enake.

Čipi bodo dobavljivi že v drugem polletju. Prvi naj bi jih uporabil Asus...

0 komentarjev

Exynos 7 Octa prvi Samsungov čip v 14 nm FinFET

Samsung - Samsung je začel proizvajati novo različico Exynosa 7 Octa v tehnologiji 14 nm FinFET, medtem ko je bila dosedanja verzija, ki so jo predstavili oktobra, izdelana v 20 nm HKMG. FinFET pa pomeni, da so čipe začeli graditi v treh dimenzijah. Za zdaj še niso zloženi eden na drugim, ampak kvišku molí del tranzistorja (gate).

Prva naprava s čipom v novi tehnologiji bo seveda Samsungov Galaxy S6, ki izide kmalu. Starejše 64-bitne Exynose v 20 nm tehnologiji pa najdemo na primer v Galaxy Note Edge in Galaxy Note 4. Običajno Samsung kombinira - nekateri telefoni istega modela imajo Exynose, drugi pa Qualcommove čipe, a prav S6 utegne imeti izključno Exynose, ker ima Snapdragon 810 težave. Qualcomm še vedno načrtuje z 20 nm, medtem ko bodo...

3 komentarji

Po Marsu še Ares

Še vedno najhitrejša nVidiina kartica

vir: Expreview.com
Expreview.com - Najhitrejša in najmodernejša predstavnika grafičnih kartic tako ATI-ja kot nVidie, GeForce GTX 295 in Radeon HD 5970, sta oba dvojedrna, a imata posamezni jedri pravzaprav počasnejši od najzmogljivejše enojedrne kartice znotraj svoje serije. Pri Asusu so že pred časom menili, da je tu še nekaj prostora za izboljšavo, zaradi česar so se odločili pripraviti posebno izdajo GeForce GTX 295, bolje poznano kot MARS. Namesto nekoliko počasnejših jeder je kartica MARS pravzaprav zlepek dveh GTX 285, kar jo naredi zaenkrat (uradno) še najhitrejšo nVidiino kartico sploh. Pri Asusu so se na podoben način odločili predelati tudi ATI-jev Radeon HD 5970, kjer bodo nekoliko oskubljeni jedri nadomestili s polnokrvnimi različicami z...

3 komentarji