»

Uber Eats bo uporabljal Waymove avtonomne avtomobile

Slo-Tech - Waymo (Google) in Uber bosta sodelovala pri dostavi hrane, so sporočili iz podjetij. Kakor z avtonomnimi taksiji bodo tudi z dostavo hrane brez voznika začeli v Phoenixu. Uber Eats bo odslej uporabljal tudi Waymova avtonomna vozila, ki bodo dostavljala hrano. Dostava bo za zdaj brezplačna, če jo bo izvedel Waymov avtomobil.

Postopek bo zelo podoben kot pri klasičnem Uber Eats. Razlika bo v zadnjih metrih, saj avtomobil brez dostavljavca ne bo mogel potrkati na vrata, temveč bo naročnika na prihod opozorila aplikacija, nato pa bo moral sam do ceste in prevzeti naročilo. Verjetno bo podobno tudi na drugi strani, čeprav tega javno niso povedali - hrano bodo morali v avtomobile bržkone nalagati zaposleni v restavracijah. Hrana se bo prevažala v prtljažniku, celoten postopek pa bo v resnici precej potraten. Za vrečko hrane bo po cestah vozil dvotonski avtomobil, ki bo zasedal več kvadratnih metrov prostora, ustvarjal gnečo in k sreči porabljal zgolj elektriko.

Podjetji že razmišljata...

2 komentarja

Waymovi avtomobili nekajkrat varnejši od človeških voznikov

Slo-Tech - Waymo je izdal novo poročilo o varnosti svojih avtonomnih vozil, ki so doslej prevozila že 11,5 milijona kilometrov v prometu. Waymova vozila so na cestah v Phoenixu, San Franciscu in občasno tudi v Los Angelesu.

V vseh teh kilometrih so bila vozila udeležena v treh prometnih nesrečah s telesnimi poškodbami. Enkrat je v kraju Tempe v Arizoni (predmestje Phoenixa) Waymov avtomobil sunkovito zavrl pred vejo na cesti, kar je povzročilo nalet dveh vozil, v katerem se je poškodoval nepripet sopotnik v Waymovem vozilu. V drugem primeru je Waymo na križišču najprej pospešil, nato pa ustavil, kar je povzročilo nalet vozila, ob čemer se je sopotnik v Waymovem avtomobilov lažje poškodoval. Tudi v tretjem primeru je šlo za nalet vozila, a je to pot med vožnjo po večpasovnici vozilo z neprilagojeno hitrostjo trčilo v Waymo, ki je vozil po predpisih. To pomeni, da so zabeležili 0,24-0,36 poškodb na prevožen milijon kilometrov. V Waymu so izračunali, da se človeški vozniki v enakih pogojih -...

35 komentarjev

Uber kupuje dostavljavca hrane Postmates

Slo-Tech - Uber, ki s svojo podružnico Uber Eats že tudi dostavlja hrano, je kupil podjetje Postmates, ki je četrti največji dostavljavec hrane v ZDA. Za podjetje so odšteli 2,65 milijarde dolarjev, a niti beliča v denarju, temveč vse v delnicah. Postmates je bil lani, ko se je pripravljal na prvo javno ponudbi delnic, ovrednoten na 2,4 milijarde dolarjev, a je potem niso izvedli.

Zanimivo je, da podjetja ne bo pripojil Uber Eats (ali obratno), temveč bosta vzporedno obratovali obe, čeprav bo seveda v ozadju precej sodelovanja in deljenja tehnologije. Uber si je prizadeval tudi za prevzem Grubhub, a ga je premagal evropski gigant Just Eat Takeaway in mu ga za 7,3 milijarde dolarjev speljal. Največji konkurent seveda ostaja DoorDash, ki ima največji tržni delež, a je Postmates posebej močan v Los Angelesu in zahodni obali.

Drugo letošnje četrtletje, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19, je bilo za Uber Eats zategadelj izjemno uspešno. Prihodki so se v primerjavi z minulim letom več...

5 komentarjev

Uberjeva borzna premiera razočarala

vir: Pexels

Slo-Tech - Prvi dan trgovanja z delnico Uberja (trgovalni simbol UBER) je njena vrednost padla za 7,6 %, potem ko je na koncu dne končala na 41,51 ameriškega dolarja. Ob vložitvi papirjev za IPO so njeno vrednost ocenjevali na med 44 in 50 dolarji, minuli četrtek pa so v javni prodaji prodali 180 milijonov delnic po 45 dolarjev, s čimer so dobili dobrih osem milijard svežega kapitala. Šlo je za najbolj pričakovano uvrstitev kakega podjetja na borzo, po Facebookovemu debiju pred sedmimi leti, ki pa se je končala z enim najslabših rezultatov v celotni zgodovini javnih prodaj na ameriški borzi. Skupna tržna vrednost podjetja tako znaša 76,5 milijarde in ne več nekje med 90 in 120 milijardami, kot se je ocenjevalo še pred nekaj tedni.

...

4 komentarji

Tudi Google in Waymo začela uporabljati avtonomne tovornjake

Slo-Tech - Medtem ko ima Tesla električne tovornjake, ima Googlov Waymo avtonomne. Waymo je Googlovo podjetje, ki razvija samovozeče avtomobile. V Phoenixu že vozijo samovozeči taksiji. Del programa pa so tudi samovozeči tovornjaki, ki bodo kmalu začeli voziti po Atlanti, so sporočili iz Wayma. Sprva jih bodo uporabljali za lastne potrebe, kar pomeni za dostavo v Googlove podatkovne centre.

Waymo je avtonomne tovornjake že preizkušal v Kaliforniji in Arizoni, sedaj pa se začenja naslednja faza tega projekta. Tovornjaki ne bodo vozili več zgolj v testne namene, temveč bodo obenem opravljali tudi praktično delo, to je dostavo. Seveda ne bodo v prometu čisto sami, saj bodo zraven še vedno sedeli...

98 komentarjev