» »

Kaj je res, da ...

Kaj je res, da ...

DK6607 ::

lahko mobilni operaterji v tistem trenutko, ko je zveza med dvema mobilnima telefonoma vzpostavljena,
za vsakega posebaj ugotovijo, kje na našem planetu se oba nahajata?

gumby ::

hmm... nekako je fajn, če vedo, na katero bazno postajo naj pošiljajo signal... ane?:\

DK6607 ::

to ja, mislo sem če vejo točne koordinate, recimo da vejo točno kje si v Ljubljani

gumby ::

točne koordinate ne ravno. imajo pa informacijo, v okolici katere bazne postaje se nahajaš.

drugače pa ni problem določit točnih koordinat. obstaja oprema namenjena točno temu, ampak to je že domena varnostnih služb:)

Poldi112 ::

Seveda. Pa ne rabis se pogovarjati, dovolj je da imas telefon prizgan. Ampak kot je rekel gumby, mora vedeti kje si da ko dobi klic za tebe ve kam ga usmeriti.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

V bistvu imajo tocne koordinate, ker mora biti zaradi casovnega multipleksa nenehno znana razdalja od tvojega telefona do bazne centrale, in ker telefon konstantno meri jakost signala razlicnih baznih postaj in te meritve posilja nazaj v bazo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Caligula ::

Zelo natancno se da ugotoviti da. Skratka ce si kriminalec mas razloge za skrb 0:)

alesrosina ::

hehe ... ce ne vrjames, poslji sms LOKACIJA na 1919 (ce je tvoj operater Mobitel) in kaj kmalu bos zvedel tvojo lokacijo. Hehe, be afraid, be very afraid! :D

AndrejS ::

Samo dosti je odvisno od lokacije kje se nahajaš. Več je baznih postaj boljša je lokacija. Dovolj je da je telefon prižgan (= ima signal ). Če si naprimer nekje na pohorju bo tvoja lokacija pohorje, kar niti ne pove dosti. Če pa si v kakšnem večjem mestu pa se da lokacija zelo natančno določiti

ToniT ::

V bistvu se da lokacija skoraj zmeraj zelo natačno določiti, samo SMS, ki ga dobiš od Mobitela, ti da bolj splošne podatke. Če pa se kdo potrudi, pa ima tvojo lokacijo v vsakem trenutku zelo natačno določeno. Če pa se še bolj potrudi, pa lahko v vsakem trenutku vklopi mikrofon tvojega mobilnika!!!!

perci ::

Če pa se še bolj potrudi, pa lahko v vsakem trenutku vklopi mikrofon tvojega mobilnika!!!!

Gulp? WTF?

Keyser Soze ::

Če se še bolj potrudi začnejo pa mobitelu zlata jajca leteti iz riti.

Ne ga srat no.

Lokacija pa se lahko določi bolj ali manj natančno. Čisto točnega pinpointa ne bodo mogli narediti. Na ulico se bodo pa že lahko omejili. Tisto do metra natančno je SciFi. Naj dokažejo v praksi.

Lokacijo pa se lahko določi cel čas ko si prijavljen na določeni bazni postaji. Oz. ko lahko tvoj signal odčitajo najmanj tri bazne postaje. Dve je že problem. Ker si lahko na dveh možnih lokacijah. Ena bazna postaja, se pravi kje na vasi ali v območju slabše pokritem z signalom pa je tvoja lokacija kar razširjena. Tako na zelo veliko področje.

jarre ::

Aha. K. Sose ima prav. Za +/- 100 - 300 m v velikem mestu oziroma tam kjer je dovolj močan signal so potrebne tri bazne postaje.
Tista pravljica o vklopu zvočnika v mobitelu je za majhne otroke ima pa SV dovolj dobro izraelsko opremo, da lahko zelo enostavno prisluškuje pogovorom (to so počeli že kakšnih 10 let nazaj naši "skavti", ki so bili v "radio" enotah). Baje so si tako včasih polepšali dolgočasne urice na terenu.

Caligula ::

ToniT ima prav. GSMju se da s pravo opremo zlahka prisluskovat tudi, ce je telefon ugasnjen. Dokler ima stik z baterijo se da na daljavo aktivirati mikrofon in prisluskovati pogovoru v blizini telefona.

Nasa policija ima tudi tako opremo npr.

Skratka da se svasta delat.

Keyser Soze ::

Ah daj ne bluzite. OK, kje se dobimo, da mi to pokažeš.

Če je ugasnjen je ugasnjen in ne prižge ga niti mama ki skače čez vodne ovire ali pa nilski bik v baletnih čeveljčkih. Več domišljije pa nimam.

Ti dam svoj mobitel pa ga usposobi. Brez posegov v njega. Simpl. Na mizi pred tabo ga boš aktiviral brez fizičnega kontakta in poslušal kaj pride do njegovega mikrofona. Daj no... Ene stvari pa tud James Bond ne more naredit. Pa čeprav ti je bilo tako zelo všeč.

P.S.: V bližini se pa da prisluškovat pogovoru. To pa ja. Ampak brez mobitela.

Caligula ::

Kayser, ne bom ti dvakrat razlagal. Te stvari so dejstva. Tudi policija tega ni nikoli skrivala. Tudi operaterji ne. No bom te jaz prepriceval zdaj o tem. ZDaj ves o cem je govora in, ce si skeptik si poisci sam.

In ce ti ne ves, ne pomeni, da ni res. Ti pac ne ves.

Keyser Soze ::

Hm, se mi je porodila ideja, da si si ti najbrž zmislil dejstva v svoji glavi. Kaligula poznam to tehnologijo, sem jo videl(del le te) in vem, da brez posegov v sam mobitel to ne gre. Tvoje bluzenje je pa samo v škodo in širjenje neresnice med ostalimi.

Tako da ne bluzi. Prosim te. Ali pa pojdi na vijavaja.com in tam govori kaj vse ima naša SOVA ali pa policija.

P.S.: Pa še kako skrivajo to tehnologijo. Prekleto resno. Še pred lastnimi sodelavci jo skrivajo. Ali pa vsaj princip delovanja oz. del tega ali te.

glinik ::

Stvari glede prisluškovanja in podobnih zadev niso tako rožnata, kot si eni mislite. Tehnika je tako napredna, da se vse vidi, če to želijo. Vsak klic in pogovor se lahko prisluškuje in posname.

Sem gledal neki dokumentarec o špionaži itd. Amerika je itak vodilna v tem, zraven pa so še države za katere res nebi pomislil da delajo kaj takega. Zdaj to itak že vsi počnejo, zakaj pa nebi? Če so možnosti, skušnjava je prevelika. Ni pa samo skušnjava, kdo ima informacije ima moč. V tistem dokumentarcu so tudi povedali da je Brazilija imela nek projekt, ki je bil vreden eno miljardo dolarjev. Vse je že kazalo, da bo ta projekt dobilo neko Francosko podjetje. Potem pa kot strela z neba pride v igro Amerika in skrivnostno dokaže, da so bili Brazilski ministri podkupljeni s strani tega Francoskega podjetja. Projekt je nato dobila Amerika in miljarda dolarjev se je "prelila" v Ameriško gospodarstvo. Čez nekaj mesecev, je Francija podala dokaze, da je Amerika tudi podkupila Brazilske ministre in vložila pritožbo. Ampak posel je že stekel in od tega ni bilo nič.

Zdaj pa vas sprašujem, kako sta Amerika in Francija vedeli za podkupnine? Vprašajte se malo.

Pa še to. Amerika ima vsem svetu veleposlanišva. Tam zgradijo ogromne stavbe za preprečevanje "terorizma". V resnici so v teh stavbah prisluškovalne naprave, katere so usmerjene v parlament države v kateri so. Vse se vrti okoli špionaže. Organizacije kot so CIA in FBI, so v veliki meri za špionažo. S temi podatki se Amerška podjetja z lahkoto kosajo z drugimi podjetij na svetovnem gospodarskem trgu. Tudi zato imajo tako uspešno gospodarstvo. Zanimivost je, da so ti vsi podatki Ameriškim podjetjem zelo lahko dostopni.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

jarre ::

Ma... Caligula ne no pretiravati. Vklopi logiko in poskusaj ugotoviti kaj razlaga Keyser.


Keyser... Tile skoraj 100% mislijo, da je mogoce prisluskovati ze, ce imas samo kos zice, par kondenzatorjev in uporov v zepu??? Kje berejo taksne pravljice?!

Keyser Soze ::

Ma ja, kaj se nam ne sanja. Velika večina teh naprav je celo patentiranih. Samo, da folk ne ve za kaj se gre. Ali pa deli teh naprav. In ZDa tudi ni tako zelo napredna kot govorijo. So ji ostale večje sile kar lepo ob boku. Tako s tehniko kot s potencialom.

Samo ena razlika so uporabne in mogoče prisluškovalne metode in sredstva nekaj drugega je pa to kar govorijo ljudje tu. Eno je teorija drugo je praksa. Teoretično je mogoče prisluškovat preko ubogega zvočnika, ki stoji na polici in ni priključen na napajanje ali ojačevalec ali karkoli. Trditi, da se to izvaja je pa bull pa še shit poleg.

Caligula ::

Tretje je pa tisto kar ti pove nekdo, ki dela na MNZ na dolocenem podrocju.

Keyser Soze ::

Oz. te je hotel malo nategniti. Kaj vse ti povejo. Uf.. Ampak... SOVA ima oddelek, ki razvija to tehniko in se z njo ukvarja. In inovacije oz. bolje rečeno adaptacije in izboljšave obstoječe opreme nastajajo tam.

To, da ti lahko reaktivirajo telefon oz. mobitel in prisluškujejo preko zvočnika ugasnjenega mobitela je pa urbana bajka. En način kako prestrašit morebitne ZlobneMale, da bi naredili kakšno traparijo ali se o tej pogovarjali. Na strahu se veliko gradi. Sploh v tem biznisu.

Caligula ::

Domnevam da ves, da dokler je naprava priklopljena na baterijo, tudi ko je ugasnjena, med napravo in baterijo potekajo mikrotokovi energije.
Sploh starejse naprave-recimo razne stare videokamere-so zato ful hitro spraznile baterije (v 3 dneh npr) tudi, ce so bile skos izklopljene, ce pa si baterijo prav odstranil pa tega efekta ni bilo. Mikrofon sam ima izjemno majhno porabo energije in je tista zadeva dovolj.

Skratka potrebno je prav prekiniti mikrotok ali kakorkoli stromarji temu recejo. PRav fizicno preprecit stik med baterijo in terminalom.

Tudi zato je obicajno govora o opremi policije-ki jo policija kupi sama in pa opremi, ki jo mora sam namestiti operater-na lastne stroske. Ker je ena stvar pšrisluskovanje omrezju, druga pa terminalu mimo omrezja.

Skratka kaksno opremo za prisluskovanje GSMom mislis, da je sla kupovat policija sama na lastne stroske, ce morajo operaterji tisto za prisluhe omrezju itak placati sami na lastne stroske?

alesrosina ::

hehe, tole so pa bučke, hehe. Dej mal tehnično razlož, kako boš prisluškoval, če maš ugasnen mobitlel? Teoretično se da, seveda, če je proizvajalec mobitela naredil backdoor, ki to omogoča. Ampak brez skrbi, to bi definitivno prišlo na dan slej ali prej. Tako da to teorijo kar odmisli.
Da se pa da enostavno prisluskovati, kadar ti govoris, pa itak ze zajci civkajo na veji.

drgac pa .... hehe, dejte to idejo na discovery poslat, tm majo zdej neko oddajo Myth Busters. Pa vam bodo oni razlozil kako in kaj, hehe.

Caligula ::

Ali pa se teoreticno da, ce proizvajalec tovrstnega "stranskega ccinka" ni odpravil?

>:D

Daedalus ::

Ko je telefon izklopljen, ni povezan na bazno postajo in tudi ne oddaja/sprejema kakršnihkoli signalov. Baje da je tako, ker je pač izklopljen. Zdaj mi pa naj nekdo razloži, kako prisluškovati izklopljenemu telefonu? Z njim ne moreš upravljati ali ga aktivirati, ker se ne odziva. Telepatija anyone?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

perci ::

Jah men se zdi tut tole vse skupi ena znanstvena fantastika - pa povej Kaligula, kako ta zadeva deluje - sej gsm ni neka znanost - mal vezja, baterija, oddajnik, mikrofonček in zvočnik. In kokr jst vem, medtem ko je mobitel izključen ni priklopljen na omrežje, oz ne oddaja ničesar - kako bi torej preko ugasnjenega mobitela kdo lahko prisluskoval?

Pa tut pri prizganem ne verjamem, da se da prisluskovat brez, da bi imel aktiven pogovor.

You can prove me wrong, though.

BBB ::

To se lepo vidi, kako ste nekateri prav zaradi neznanja hudo zmanipulirani. Enako se kaze pri veliko stvareh po svetu. Kot naprimer pri Bushevi vojni, WTC-ju in podobnem (Oklahoma City). Pa tisto o svetih vojnah, kjer se veliko ljudi spravi vojskovat v imenu boga - v zapovedih svetih spisov pa pise ne ubijaj ter ne delaj necedna dejanja (da ne govorim, da je Alah le drugo ime za krscanskega boga, znanega pod imenom Jehova, ali v originalu iz stare hebrejscine Jhvh - stara zaveza biblije je enaka za krščane, katoličane in muslimane, vendar muslimani niso priznali Jezusa za odrešenika, pač pa Mohameda - to je edina razlika). Prav tako v Indiji krave niso svete, pac pa jim izkazujejo vecje spostovanje kot do drugih zivali, ker verjamejo, da so v sistemu reinkarnacij po duhovni razvitosti takoj pod ljudmi. Ce bi bile krave svete, potem bi po tem sklepu morali biti vsi ljudje ultra sveti, vkljucno s Hitlerjem in ljudmi njegovega kova.

Sedaj pa malce o tej temi. Ko vklopis mobilni telefon, se ta prijavi v omrezje preko bazne postaje z najmocnejsim sprejemom signala. Omrezju je takrat znana identiteta celice (Cell ID), ki jo pokriva bazna postaja, preko katere poteka komunikacija. GSM sistem je razdeljen na sirsa obmocja, ki jih opredeljuje parameter LAC (Local Area Code). Cell ID in LAC skupaj enoumno dolocata celico v celotnem omrezju operaterja. Mobitel ima omrezje razdeljeno v 2 obmocji, za severno in za juzno Slovenijo (2 vrednosti parametra LAC). Parametra Cell ID in LAC telefona se zapiseta v VLR (lokalni register uporabnikov ob enoti stikalnega centra, preko katerega je telefon prijavljen v omrezje - tudi ce gostuje v tujem omrezju). Ko je telefon v nedejavnem stanje (idle) in vklopljen, le sprejema signale baznih postaj (vsebino signalizacijskih signalov), na nekaj ur pa odda omrezju sporocilo o prisotnosti v omrezju. Omrezje tako v vmesnem casu (teh nekaj ur) ne ve, v podrocju katere celice se tvoj telefon nahaja, dokler se nahajas znotraj istega obmocja celic z istim parametrom LAC (torej pri Mobitelu severna ali juzna Slovenija). Ko pa preides v celico drugega obmocja, torej z drugim LAC (to ve telefon, saj sprejema signalizacijske signale z baznih postaj), pa telefon to sporoci omrezju. Takrat omrezje znova ve, v kateri celici se telefon nahaja. Ko je telefon v dejavnem stanju (med pogovorom, podatkovnim prenosom) pa omrezje stalno ve za trenutno za celico, v kateri se trenutno nahaja.

Celice so v mestih manjse zaradi tega, ker je gostota uporabnikov vecja (da se zagotovi dovoljsno stevilo socasnih komunikacijskih kanalov sorazmerno s komunikacijskim prometom, ki ga uporabniki statisticno ustvarjajo). Iz poznavanja celice in lokacije njegovega centroida (sredisce celice - obicjno to ni lokacija bazne postaje, saj so te pogosto pokrivajo 3 celice, vsako s svojo usmerjeno anteno - bazna postaja je postavljeno v tromejo reh celic, gledano celice kot 6-kotnike) operater lahko ugotovi lokacijo telefona z natančnostjo velikosti celice. Pri TDMA komunikaciji je v uporabi tudi parameter TA (Timing Advance), preko katerega telefon ve, v katerem trenutku mora oddajati, da zaradi zakasnitve pri potovanju signala ta pride prav v casovno okno, ki je namenjeno njemu. Maksimalna vrednost tega paramatra doloca maksimalno zakasnitev, ki je dosezena pri 35km (ce je zakasnitev vecja, omrezje telefon ignorira - tako je npr., ce zelis zvezo vzpostaviti na Hrvaskem in si od najblizje slovenske bazne postaje oddaljen vec kot 35km). Parameter TA doloca zakasnitev s korakom, ki ustreza ~547 m. Zato je na njegovi podlagi mozno dolociti razdaljo od bazne postaje le tako natancno. Tu triangulacija brez nadgradnje omrezja ni mogoca, saj se TA uporabi le v povezavi z bazno postajo, s katero komunikacija poteka. Lahko se uporabi tudi usmerjene antene, ki pokrivajo posamezne sektorje celice.

Boljse metode lociranja so z uporabo triangulacije. Tudi GPS deluje po tej metodi. V mobilnih omrezjih pa je mozna izvedba tako, da telefon oddaja in bazne postaje poslusajo (UL-TOA), ali obrtatno (E-OTD). Obe metodi zahtevata nadgradnjo omrezja (mislim, da je Mobitel se ni opravil, saj je to kar zajeten financni podvig). Prva metoda deluje na vecini obstojecih telefonov (za lokacijsko odvisne storitve ni najprimernejsa, saj povzroca precej sigalizacijskega prometa v mobilnem omrežju). Druga metoda pa zahteva, da signale mreijo telefoni (zaenkrat pa je ponudba taksnih telefonov izredno skromna). Z obema metodama se doseze tocnost lokacije le na najvec okoli 50 m natancno (zelo ju motijo odboji signalov, ki so v mestih zelo pogosti).

Obstajajo tudi druge bolj eksoticne metoce (meritev vpadnega kota signala, moc sprejetega signala, statisticna korelacija s shranjenimi izmerjenimi vzorci). GPRS uporablja isti sistem baznih postaj kot GSM. EDGE pa je le njuna nadgradnja, ki uporablja drugacne modulacijske metode, da poveca kapaciteto kanalov (ostalo ostane isto).

UMTS ima namesto TA parametra parameter RTT (Round Trip Time), s katerim je mogoce oddaljenost od bazne postaje dolociti bolj natancno.

Prisluskovati je mozno v centrali mobilnega omrezja, ko imas vzpostavljeno aktivno zvezo (ko se z nekom pogovarjas po telefonu). Da bi kod prisluskoval, ko ni prenosa, ni mogoce. Ce ze, bi moral imeti v telefonu trojanca, ki bi ti poklical npr. v SOVO, ne da bi ti vedel. Trojanca bi ti moral vgraditi proizvajalec. Telefon rabi dovoljsno moc, da lahko oddaja signal, ki ga sprejemnik lahko razpozna. Pri majhnem toku je ocitno, da bi bil oddani signal v primerjavi z mocjo suma pri sprejemniku hudo premajhen (sprejemnik ga ne more razpoznati). Moc signala vpada s kvadratom oddaljenosti.

Poldi112 ::

Da te malo popravim glede krav v Indiji. Krava ima poseben status zaradi Krisne, ki je bil pastir krav. Podobno je bil jezus pastir ovc, samo da na zahodu ljudje gojijo malo drugacno ljubezen do ovc kot na vzhodu do krav :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mamaplata ::

Kot je bilo že povedano zgoraj se mobitelom lahko prisluškuje seveda le z ustrezno tehnologijo.
Da bi pa lahko poslušal ugasnjen telefon pa se mi zdi nemogoče ,razen v primeru ,ko bi bil telefon predhodno temu prirejen ,mogoče bi lahko pomislil na kako zaroto proti vsem uporabnikom mobilnih telefonov ,vendar bi se do sedaj že razvedelo.
Obstaja pa še ena tehnologija ,katere mislim ,da niste tukaj omenjali : http://gbppr.dyndns.org/PROJ/mil/cavity/ na tem linku je malo bolj obrazloženo .
Torej ,če bi hotel prisluškovati mobitelu s to tehniko bi telefon moral biti temu prirejen in v tem primeru niti nebi bilo treba ,da je priključen na baterijo.
Po moje bi bilo možno prisluškovanje vsem modelom tudi neprirejenim ,vendar je odvisno od uporabljenih frekvenc (po moje) ,konec koncev vsako vezje lahko zaniha na določeni frekvenci ,vendar bi bilo to skrajno nepraktično.

CaqKa ::

kaligula opet bluzi :)
kaj pa ti mamaplata? brez baterije bi ti oddajal signal? le zakaj imamo daljnovode :\

tota tema je kriza... že od naslova teme dalje..

:(

perci ::

No, me prav veseli, da se je oglasil BBB in odgnal vse dvome v možnost prisluskovanja telefonu, brez da bi bil le-ta sploh vklopljen.

Mamaplata ::

No dej si ti mal tist link poglej pa pol trobezlaj.
Nisem rekel ,da karkoli oddajaš pač pa o pasivnem špijonu ,ki deluje tako, da poslušatelj oddaja signal na določeni frekvenci nato pa posluša signal ,ki se zmodulira v PASIVNEM špijonu.
Zelo podobna zadeva kot RFID.

BBB ::

Brez baterije je mogoce oddajati signal. Taksno metodo uporabljajo pasivne RFID (Radio Frequency IDentifier) enote (kartica). Elektricno energijo, ki jo rabi vezje RFID enote, da signale lahko procesira in jih nato oddaja, dobi od zunanjega oddajnika. Ta se mora nahajati v blizini, da je je sprejeti signal dovolj mocan, da napaja vezje. Ker je signal izmenicen, se ga za napajanje usmeri ter zgladi. Signal vsebuje tudi modulirane podatke, ki jih RFID enota po sprejemu sprocesira in odda nazaj oddajniku na drugi frekvenci. Oddajnik sprejme zelo sibak signal. Na kaksni najvecji oddaljenosti bo tak komunikacijski sistem deloval, je odvisno od moci oddajnika, porabe in izkoristka RFID enote ter obcutljivosti oddajnika za sprejem povratnega signala.

Tako se izvede npr. popis robe v skladiscu, lahko tudi na prodajnih policah (v Leclercu imajo ocitno aktivne RFID enote, z lastnim elektricnim virom, ki vsebujejo se display za ceno), odpiranje zapornic s kartico (navadno je v uporabi aktivni RFID, da je domet vecji - vsaj do armature). Uporaba taksnih RFID kartic bo vse pogostejsa, obstajajo ze celo avtomati za kavo (pri nas), ki podpirajo te kartice - v posebni enoti, ki ima rada denar, kartico "nafilas" z denarjem (npr. za jurja), potem pa vsakic, ko zelis na avtomatu dobiti kavo, po izbiri le priblizas kartico, kjer ti odsteje vrednost od trenutnega financnega stanja. Te kartice za razliko od kontaktnih kartic vsebujejo se radijski vmesnik in napajalno vezje. Ker domet komunikacije ni velik (vecinoma nekaj cm), ni bojazni, da bo denar za kofe cuknilo tvojemu kolegu, ki se nahaja 2 m stran od avtomata. :)

Kako je z dometom signala v digitalnih komunikacijah (ter se z nekaterimi drugimi zadevami)?
Da je iz sprejetega signala mogoce z dovolj veliko zanesljivostjo izlusciti podatke, ki jih ta nosi, je potrebno zagotoviti dovolj veliko razmerje med mocjo signala in mocjo suma na sprejemni strani. Kaksno sme biti najmanjse razmerje je pogojeno z uporabljeno modulacijo signala in uporabo ustreznih metod detekcije signala (integracija, korelacija). Sum, ki pri tem nastopa je vecinoma termicni. Gre za nakljucne elektricne signale, ki jih oddajajo telesa z doloceno temperaturo (vsa ki imajo temperaturo nad 0 K). Temperatura je dejansko merilo za kineticno energijo neurejenega nihanja atomov oz. molekul (zaradi nihanja medatomskih vezi prihaja do premikov elektrin, te pa generirajo elektromagnetno sevanje). V frekvencnem spektru pride do posebne porazdelitve moci v odvisnosti od frekvence. Bolj kot je vroc izvor, vecjo povprecno moc suma oddaja, in visja je frekvenca maksimuma v frekvencni porazdelitvi moci. Sum je zaznaven ze v infrardecem spektru, s segrevanjem pa preide v vidnega (npr. Sonce, zvezde, ogenj, razbeljeno zelezo), v infrardecm spektru pa postane se bolj mocan, kar pa cutimo tudi na kozi (soncni zarki, infrardeca pec, ogenj). Ce satelitsko anteno obrnete proti nebu (ne proti soncu), bo sprejemala sum, ki ustreza temperaturi malo naj kot 4 K (to je sevanje, ki je posledica velikega poka - ne vem natancno kako, saj je malo teze razumeti, ker je potrebno razumeti tudi ukrivljenost prostor-casa). Naploh je to najmanjsi sum, ki je v radijskih komunikacijah vedno prisoten.

Pri nizkih frekvencah (do nekaj GHz) je moc suma znatno nizja kot pri visjih frekvencah. Moc radijskih valov upada s kvadratom oddaljenosti. Da bi npr. lahko sprejemali signale s sonde z roba nasega soncnega sistema, je potrebno uporabiti poseben postopek prenosa. Hitrost digitalnega signala, s katerim moduliramo nosilni signal (tisti, ki ga oddamo in nosi informacijo) zelo upocasnimo. Nizka frekvenca podatkovnega signala obsega zelo ozek frekvencni spekter. S tem dosezemo, da je pri sprejemniku z ozkofrekvencnimi filtri izsejemo signal, pri tem pa zajamemo precej manjsi spekter suma (enako sirino kot spekter signala). Posledicno je sprejeta moc suma veliko manjsa kot pri uporabi podatkovnega signala visje frekvence - dosezeno je vecje razmerje med mocjo signala in suma, kar povzroci vecjo verjetnost, da bo detektirani podatek res enak oddanemu. S komunikacijo bit/s ali pa se precej pocasnejso se da doseci velik domet. Sprejemnik vsebuje v serijo vezano vecje stevilo filtrov in mesalnikov (prestavitev sginala v nizji frekvencni pas, na t. i. medfrekvenco), pri dovolj nizki medfrekvenci signala pa se digitalno analogni pretvornik, digitalne filtre ter nato demodulator (digitalni).

Ce bi bil v telefon podatknjen tak ozkopasovni oddajnik zelo nizke hitrosti prenosa podatkov, bi zadostovala nizka oddajna moc (majhna elektricna poraba), vendar pa zaradi nizke oddajne hitrosti niti pod razno ne bi uspel v realnem casu oddajati govornega signala. Lahko bi ga poslal le, ce bi ga lokalno shranil in pocasi posiljal.

Ker sem se ravno spomnil se nekaj sorodnega, bom tudi omenil. Morska voda je dokaj prevodna in zato slabo prepusca elektromagnetno valovanje. Moc elektromagnetnega valovanja pri potovanju skozi prevodno snov upada eksponentno z razdaljo. Visja kot je frekvenca signala in vecja kot je prevodnost materiala, hitreje upada njegova moc z razdaljo (ima vecji negativni faktor v eksponentu). Baker kot zelo prevoden material ima za signale nekaj MHz vdorno globino le nekaj mikrometrov (to je globina, do katere bi segal tok, ce bi imel konstantno porazdelitev; dejansko pa tok upada eksponentno proti srediscu zice z neznatnimi tokovi v večji globini). Pa pojdimo nazaj pod gladino vode. da bi podmornice lahko v globini komunicirale z drugimi podmornicami, ladjami ali letali, mora uporabiti za komunikacijo signale nizkih frekvenc (velika valovna dolzina). Nizka frekvenca moduliranega signala (nekaj Hz) pa mocno omejuje podatkovno hitrost prenosa. Nizka frekvenca signala zahteva tudi uporabo dolge antene (dolg kabel, ki ga podmornica vlece za seboj - idelano bi bilo 1/4 valovne dolzine signala), da je moc oddanega signala dovolj velika. Seveda pa za nadmorsko komunikacijo raje uporabijo bojo z oddajnikom in anteno, ce razmere to dopuscajo.

Zgoraj sem se nekoliko oddaljil od bistva, vendar zato, ker menim, da vas zanima se kaj v povezavi s sorodno tematiko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BBB ()

CaqKa ::

ja, samo ne z današnjimi telefoni. še nisem slišal da bi imeli ta sistem.

ko pa bojo telefoni to imeli pa bojo potrebovali ali dovolj močne te oddajnike ali pa zelo gosto nameščene.
imho pa če se bo to pojavilo... bodite ziher da se bodo pojavli jammerji.

poweroff ::

No, dejstva:
- lokacijo je mogoče ugotoviti od 100 do 1000 metrov natančno. V mestu več, izven urbanih področij, kjer je manj baznih postaj pa manj. To se naredi z metodo triangulacije, ostalo je pa že BBB povedal;
- lokacijo je mogoče ugotoviti tudi na 5 metrov natančno, samo v tem primeru mora biti v mobitel vgrajen GPS sprejemnik - takih mobitelov pa ne prodajajo prav veliko;
- to lokacijo je mogoče ugotoviti, ko je vzpostavljena zveza. Ko pa ni (a je mobitel prižgan), pa po trditvah Mobitela lahko ugotovijo samo širše bazno področje, ki jih je pa v Sloveniji 8, če sem prav zasledil. Se pravi - če imam telefon prižgan, a ne govorim, lahko ugotovijo, da se nahajam v npr. Ljubljana Vzhod;
- tihi klic, oz vklop mikrofona na daljavo... o tem je bilo že precej govora, vendar zaenkrat nisem našel nobenih dokazov na to temo. Pravzaprav se ta informacija o obstoju te funkcije posavlja samo v enem dokumentu EU (neko poročilo parlamenta), ta dokument je povzel članem v neki reciji, ta revija pa se sklicuje na tajen dokuemnt British Telecoma.
Sem pa našel neke mobitele (aparate), ki imajo to funkcijo. Gre pa za tole... recimo, da imam jaz tak mobitel... ki ga "pozabim" v pisarni konkurence. Pokličem, mobitel ne zazvoni, pač pa se takoj "dvigne" in vklopi morofon. Torej lahko poslušam, kaj se tam pogovarjajo. Samo to je nekaj drugega, ne?
- glede prisluškovanja mobitelom... že par let nazaj so naredili uspešno kriptoanalizo algoritmov A3, A8 in A5/x (pri nas imamo A5/1). Potrebno je posnifati 1 sekundo komunikacije, nakar je možna kriptoanaliza v realnem času. Poleg tega pa so kodirane samo povezave od GSM aparata d obazne postaje, od bazne postaje naprej pa ne - vsaj v ZDA je tako, za Slovenijo ne vem. Caligula - verjetno ima policija to opremo. No, treba je pa tudi vedeti, da je pri razvoju GSM standarda sodelovala NSA. Tako da ni presenetljivo, da so kasneje odkrili take pomankljivosti.
- res je, da je večina teh naprav patentiranih (v ZDA). Ne da se mi razlagati, samo tole s patentiranjem je bil način kako kontrolirati te izume v ZDA. Če si patentiral kaj res pomembnega, so ti prepovedali ta patent uporabljati, v zameno pa si imel možnost, da tvoj patent oziroma izdelek odkupi tajna služba, tam je bil pa biznis zagotovljen. Je bilo kar nekaj odmevnih sodnih sporov na to temo v ZDA...
- glede mikrotokov... stara UDBA je prisluškovala na tak način. Ko si na telefonu (navadnem) odložil skušalko, je skozi njega še vedno tekel mikrotok. Tudi skozi mokrofon. Zato so lako prisluškovali pogovorom v prostoru, kjer je bil telefon z odloženo slušalko. Treba je bilo le dovolj ojačati signal.

- glede posta od mamaplate: podobno tehniko so uporabljali Britanci že leta 1967 za prisluškovanje Sovjetom. V teoriji bi se dalo adaptirati tudi na mobilne telefone, ja, samo v praksi je pa BBB povedal kje je problem.


Mogoče pa še ena kost za razmišljanje: ali je res, da so procesorji v GSMjih multithread?>:D
sudo poweroff

Keyser Soze ::

Podobno so tudi Rusi prisluškovali Američanom. Na ameriški ambasadi. V podarjenem grbu je bil vgrajen mikrofon velikosti kapsule, ki je deloval na principu odboja. Ko so govorili v prostoru, je ta pasivni mikrofon odbil signal oz ga "ojačal". Sicer se natančnih podatkov ne spomnim... Ampak je bilo dovolj, da so Rusi kar nekaj časa prisluškovali Američanom. Čeprav so Američani opravili več protiprislušnih pregledov.

UDBA pa je delovala po tistem principu zvočnika. Membrana v telefonu je nihala in oddajala signal, oni pa so se priključili na telefonsko omrežje in lovili ta signal. Si jih pa mislim da lepo zafrknil, če si dvignil slušalko in jo položil poleg telefona.

Skratka. Na tem principu bi bilo možno prisluškovati preko mobitel. Seveda brez aktivacije mobitela, oz. samo z skeniranjem določenega frekvenčnega območja oz. lovljenjem oddanega valovanja. Samo doseg je nikakav + še polno šuma je. Se dosti bolj splača prisluškovat s klasično opremo.

Caligula ::

Za klasicno opremo je potrebno met nalog, da operater potem to dovoli ceprav je tudi to v Kosovem primeru ze bilo zlorabljeno.
Policijo pa vedno mika tudi brez naloga cimvec delat.

In ni vazno, ce je šum, slab signal. se ze da to ojacat. Ta oprema ni poceni ampak kot sem rekel. Opremo za klasično prisluškovanje ima in kupuje operater.

Policisti pa sami kupujejo nekaj drugega.

Keyser Soze ::

Ah no comment. Če si trmast si trmast.:\

gumby ::

>>In ni vazno, ce je šum, slab signal. se ze da to ojacat. Ta oprema ni poceni ampak kot sem rekel. Opremo za klasično prisluškovanje ima in kupuje operater.

če ti uspe ojačat signal, ne da bi tudi šum ojačal, si zmagal:D

Caligula ::

Saj se da ojacat signal in filtrirati sum.

Shkorc ::

Najbolj, da inštaliramo firewall na mobita pa da javlja incoming pa outgoing signale :D

BBB ::

Suma ne mores filtrirati tako kot prah v vrecki sesalca ali kavo v filter vrecki. Z elektricnega stalisca je sum moteci signal, ki je vnaprej nepoznan. Poznane so le njegove statisticne lastnosti, kot je moc in frekvencna porazdelitev. Pri sprejemu je signalu sum pristet in elektronika ne ve, kaj je sum in kaj odposlani signal. S povprecenjem signala (integracija) ter korelacijo na znano obliko signala se da nekoliko zmanjsati vpliv suma, vendar se ga ne da odpraviti. Ce je sum prevelik, iz signla ni mozno niti izsejati podatkovnega takta (obicajno izvedeno s PLL zanko), ki je nujen, da se po demodulaciji sploh lahko vzorci in regenerira signal, ki je popacen s sumom in s frekvencno karakteristiko prenosnega kanala.

Vsak digitalni signal ima dolocen razpon v frekvencnem spektru. Vecja kot je njegova simbolna hitrost (vsak simbol lahko nosi tudi vec bitov, npr. QAM 16 nosi 4 bite v vsakem simbolu), sirsi je njegov spekter. Amplitudna modulacija le prestavi frekvencni spekter (ga tudi preslika okoli frekvence nosilnega signala), docim druge vrste modulacij signal tudi spremenijo, spremenijo pa tudi potek njegovega spektra. Ker je spekter signala pred oddajo lahko tudi zelo sirok, se ga frekvencno omeji, vendar le toliko, da ga je mogoce pri sprejemu pravilno regenerirati (signal se z omejevanjem spektra razleze - impulz se podaljsa in zaobli in se pristeje naslednjim impulzom - intersimbolna interferenca, ta pa ne sme povzrociti napacne vrednosti signala v trenutkih vzorcenja - odcitavanja). Signal z omejeno pasovno sirino je potrebno v celoti sprejeti, sicer ga popacimo in ga ni mogoce pravilno regenerirati. Torej je potrebno filter nastaviti ravno na sirino signala (so sicer se neke druge variante z zveznim prehodom karakteristike filtra), vendar pa s tem zajamemo prav toliksen frekvencni pas suma. Moc suma je sorazmerna njegovi pasovni sirini (ob predpostavki, da ima v ozjem pasu priblizno enakomerno frekvencno porazdelitev). Poleg tega pa znaten sum povzrocajo tudi elementi vhodnega vezja.

Kot sem ze omenil, je pri pocasnem digitalnem signalu njegov frekvencni spekter zelo ozek in s filtrom v sprejemniku zajamemo le ozek pas suma - majhna sumna moc. Ce nimas dovolj predznanja za razumevanje tega, se ne obremenjuj. Za razumevanje rabis sirse poznavanje elektronike in deloma telekomunikacij. Sicer pa si preberi kaksno knjigo ali pa hodi na elektro faks (telekomunikacije).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je možno mobilce/GSM uporabljati v privatnem omrežju(brez operaterja) (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
9710498 (8146) Markus386
»

Prisluškovanje GSM

Oddelek: Loža
267071 (6468) dronyx
»

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5816403 (14657) Macketina
»

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikac

Oddelek: Novice / Zasebnost
474730 (3123) BigWhale
»

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2213642 (13642) imott3791

Več podobnih tem