» »

Prisluškovanje GSM

Prisluškovanje GSM

dronyx ::

Trenutno je aktualna tema prisluškovanje GSM telefonom in naprava firme Rhode-Schwarz za te namene.

Zanima me, če kdo ve, na kakšen način se da GSM telefonom prisluškovati?

Namreč kot študent sem delal v neki firmi, še za časa NMT telefonom, kjer smo imeli napravo (mislim da izdelovalca Schlumberger), ki je kot frekvenčni analizator kazala črtice, ki so bile aktivni pogovori. Zavrtel si gumb in NMT telefonski pogovor preprosto poslušal, kot bi imel radioamatersko napravo, mislim da se ji reče scanner ali nekaj takega.

GSM uporablja digitalizacijo in prenos pogovora je predvdievam kriptiran. Torej tako enostavnih naprav za prisluškovanje GSM telefonom ne more biti več. Naprava Rhode-Schwarza naj bi stala celo 700 000 dolarjev, kar je precej denarja.

Samo na spletu sem bral, da je šibka točka GSM sistema to, da so linki med baznimi postajami in centralami, kjer gre signal v "žice" nezaščiteni, skratka pogovor naj bi bil zopet nekodiran v analogni obliki in če se postaviš nekam, kjer je signal linka dovolj močan, lahko poslušaš vse pogovore, ki jih link prenaša. Baje naj bi celo prisluškovalni sateliti imeli to sposobnost, da z občutljivimi sprejemniki, ki imajo minimalni lasten šum, so sposobni prestrezati te signale, ker usmerjeni link seva signal naprej v vesolje, kjer ga sprejemnik satelita obdela.

MEDENA ::

Zemlja je en velik BIG BROTHER >:D

Turtle ::

Potem le vejo, da sem danes naročil za večerjo polpete.... ;(( ...Bojim se da bodo vedeli tudi jutri....:\

Roadkill ::

onyx: Kolikor vem se uporablja MitM/overpower (mitm=man in the middle, poimenovanje je iz wireless hackanja, pa vseeno primerno) napad.
Zadeva je možna preprosto iz lastnosti mobilnikov, da ob slabi moči signala preklopijo na najmočnejši oddajnik.

Če se ti torej pretvarjaš, da si GSM oddajnik in če si dovolj "glasen", lahko hitro privabiš precej "strank", ki se bodo povezale nate, ti jih pa potem le preusmeriš na nek drug oddajnik. Tako enostavno prestrezaš vse podatke.

To je pomanjkljivost GSM standarda, ker ne uporablja avtentikacije med oddajnikom in uporabnikom.

Nekaj v tem stilu, kaj več pa lahko pove kdo, ki dejansko o tem kaj več ve. :)
Ü

#000000 ::

Tako je, USA so rekli, da se bazni postaji ni treba identificirati GSM aparatu, zato je GSM aparatom simpl prisluškovat le naprava je precej draga in je ne moreš kr kupit, v bistvu bi lahko uporabil kako odpisano bazno postajo, treba klicat na mobitel če majo kak višek >:D

grex ::

Ta naprava obstaja že kar nekaj časa,... več let vsaj... ne vem kaj je tu novega.
Na ta način je prisluškovanje tudi bistveno bolj enostavno za organe pregona, ker jim ni treba iti čez birokratske prepreke mobilnega operaterja.

grex ::

Turtle: bolj bo problem, ko boš poslušal svoj glas na sodišču in te bo sodnica vprašala kaj v smislu: "kaj to pomeni za 5 flik banan?"

Roadkill ::

Morda je tole aktualno zaradi tega.
Ü

jype ::

grex> Turtle: bolj bo problem, ko boš poslušal svoj glas na sodišču in te bo sodnica vprašala kaj v smislu: "kaj to pomeni za 5 flik banan?"

Bolj bo problem, ko bo tvoj odvetnik sodišče prosil za nalog za prisluškovanje, ki je ta pogovor posnelo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

kekz ::

skratka pogovor naj bi bil zopet nekodiran v analogni obliki

Tole je raca.
Kolikor mi je znano, se nikjer na prenosni poti pogovor ne spreminja v analogno obliko. Samo na koncih v telefonu.

Bi bilo pa vsekakor dokaj enostavno narediti dodatek, ki bi govor šifriral preden ga sprejme telefon in odda po omrežju. Vendar bi poslušalec moral imeti enak odšifrirnik. Šifrirni algoritmi pa lahko standardni po izbiri (asimetrični, simetrični), praktično nemogoči za odšifriranje s strani prisluškovalcev. Vprašanje, če je zadeva legalna (dovoljena)?

Jaz imam dodatek za mobilca, ki ga vtakneš v konektor in služi sicer za daljinsko kontrolo otrok. Ima svoj mikrofon po katerem poslušaš okolico. V tak dodatek bi bilo treba vdelati samo še šifrirnik. Pa se lahko normalno in varno pogovarjaš. Sova si lahko potem svoje naprave zatlači nekam.

Sicer pa v omenjenem prispevku (24kur) govorijo o prisluškovanju Mobitelom. Torej se Simobilom z omenjeno napravo ne da? >:D>:D:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

#000000 ::

Mah odredbo je pa res težko dobit, sploh kos si že izreku magično besedo 5 flik banan. Pa kva res mislte da policija vedno dela po zakonu, enga dilerja je težko ujet, sploh če nikol nima ničesar niti doma niti pri sebi, kako bo policaj dobil odredbo ?? kr na guzove ne gre, treba predložit kaj da obstaja utemeljen sum. LP

Turtle ::

ujet ali pa ga obsodit je velika razlika....

grex ::

Jype> Bolj bo problem, ko bo tvoj odvetnik sodišče prosil za nalog za prisluškovanje, ki je ta pogovor posnelo.

Ah,.. to sam pomeni, da bo šlo na sorazmernostni test. Ki ga boš prestal ali pa tudi ne. Vseeno: damage done.

#000000 ::

Ja no, ponavad, če ga ujamejo, ga dobijo z roko v marmeladi, s takim dokazom ga obsodijo 1000%, edino če kaj ne zaserjejo med samim postopkom, oz. če so nepazljivi in pustijo sledi, da niso delali čisto vse po ZKP-ju ipd. LP

grex ::

Verjetno nalog dobijo že če rečeš, da si "raco peljal na sprehod", ali pa "solato šel na vrt pobrat" :)

Torej prisluškovati se da, to se počne in treba bo živet s tem. Če pa je volja po čem vladi nevšečnem, pa se vedno najde pot - pa če majo povsod kamere postavljene.

add #0000000: nisem čisto prepričan (bo kak pravnik povedal) ampak mi nimamo "forbidden fruit" zakona. Nezakonito pridobljeni dokazi se lahko še vedno uporabijo proti tebi, če prestanejo sorazmernostni test.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grex ()

#000000 ::

Ja sevede. če te Žabjek brani (pol je velika šansa da zaprejo še njega, kolk je spoosoben):D če pa obrambo prevzame kak Čeferin ipd. pol je pa zadeva malo težja, beri primer Lončarič in sicer del kjer govori o ilegalnem prehajanju državne meje po slo KZ, gre pa se za prehajanje morske meje med Hrvaško in Italijo. Če bi imel Žabjeka bi zdele človek sedel in imel na grbi najmanj 10 let aresta, tko pa je free ko ptičica. LP

dronyx ::

Ljudje, ki ne marajo, da se jih posluša nenadzorovano, uporabljajo posebne telefone. Z prisluškovanjem GSM telefonom lahko zašiješ kakšnega našega borznega goljufa ali modele, ki preprodajajo Adidas ponarejene superge. Vsi ostali pa ...:D >:D

aljazh ::

grex:
Predlagam, da prebereš ZKP (zakon o kazenskem postopku), predvsem tam okrog 150. člena +/- nekaj členov.

Nezakonito pridobljen "dokaz" nima dokazne vrednosti, sodišče nanj ne sme opreti svoje odločitve. Prav tako nimajo dokazne vrednosti "dokazi", ki izhajajo iz nezakonito pridobljenih "dokazov" (teorija okuženega sadeža). Tukaj ni nobenega testa sorazmernosti.

Kekz:
Dejansko obstajajo mobilni telefoni, ki vsebujejo modul za enkripcijo/dekripcijo pogovora. Seveda morata imeti oba sogovornika takšen telefon. Niso pa ti telefoni v prosti prodaji. AFAIK je nekaj takšnih mobilnikov pred leti kupila vlada.

EDIT: Glede na post onyxa, lahko takšne telefone sedaj kupijo tudi že navadni smrtniki.

Bi bilo pa zanimivo, če kdo pozna kaj več podrobnosti o tehnični plati prisluškovanja GSM telefonom. Glede na to, da je pred časom nekim raziskovalcem uspelo razbiti šifriranje, ki se uporablja za prenos govora po GSM, bi kdo z dovolj znanja najbrž lahko takšno napravo izdelal tudi v domači garaži. Verjetno za bistveno manj kot pol milijona evrov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

dronyx ::

Jaz sem nekje bral na internetu, samo sedaj ni več te strani, da se dejansko da prisluškovati usmerjenim linkom med bazno postajo GSM in centralo. Ti linki naj bi baje prenašali nekriptiran signal (morda velja to samo za določene sisteme), zato moraš biti ti samo lociran tako, da si v vidnem polju linka in imaš potreben sprejemnik, ki je sposoben komunikacijo razbiti na posamezne pogovore. Problem v tem primeru naj ne bi bil enkripcija in razbijanje kakšnih šifer, temveč samo to, da imaš dovolj močan signal.

dronyx ::

Nekoč (po napadu 911) sem imel idejo, da bi s pomočjo igrane scene, nekakšne skrite kamere preizkusil, kako budne so naše obveščevalne službe in ali se vsa ta draga tehnika uporablja zgolj za lastno zabavo in politično špijunažo, ali so dejansko sposobni odreagirati, če bi bila varnost ogrožena.

Poizkus gre pa takole.

Nekje na jugu dobiš dve osebi, ki obvladata arabščino in se tudi po izgledu ločita od povprečnega, bledega Slovenca.

Potem ti dve osebi prideta s potnim listom v državo kot navadna turista prek letališča na Brniku in se nastanita recimo v neko manjše podeželjsko prenočišče nekje na obrobju glavnega mesta. Lahko nenazadnje tudi na kmetijo, ki ponuja kmečki turizem.

Nekaj dni se obnašata kot prava turista, jesta krvavice in zelje ter jahata konje in dihata svež zrak z vonjem po kravjih iztrebkih. Potem kupita na bencinski črpalki vsak svoj GSM mobilni predplačniški telefon. In se prek telefona pričneta v arabščini pogovarjati o izvedbi terorističnega napada.

Potem ločeno najameta prek rent-a-car firme vsak svoj poltovornjak in kupita vsak po recimo 200 kg umetnega gnojila v najbližji semenarni ali trgovini z kmetijskimi sredstvi. Potem si prek GSM telefonov faksirata še načrte za izdelavo eksploziva in za pripravo vžigalnika, ki ga aktivira GSM klic.

Vse to početje je seveda namenjeno zgolj preverjanju, ali so ljudje, ki bi prišli z njima v stik dovolj pozorni in ali je obveščevalna služba sposobna v recimu roku nekaj dni tako pripravljen napad zazanati in preprečiti.

Akcija bi se štela kot uspešna za "terorista" in kot popolni polom obveščevalne službe, če jima uspe sredstva, ki so potrebna za pripravo eksploziva, pripeljati na lokacijo, kjer se zadržuje veliko ljudi, parkirati poltovornjaka, se od njih oddaljiti iz z klicem na mobilno številko vžigalnika aktivirati namišljen eksploziv.

Ideja mi danes ni več tako zelo všeč. Ne zato, ker ne bi bila dobra, ampak zato, ker težko predvidiš, kolikšna bi bila na koncu kolateralna škoda. >:D

jan01 ::

Kakor sem bral je pomankljivost gsm standrta bila namerno vnešena(predlagana iz strani tajnih služb...

McNato ::

Problematično pri tej napravi je da se lahko nadzoruje ljudi brez odločbe sodišča. Enostavno vklopiš napravo in poslušaš "žrtev", kot bi poslušal radio. Čudi me da se Mathai še ni nič oglasil, ker je to njegovo področje.

Ziga Dolhar ::

K aljazhu gre dodat še to, da tovrstno snemanje ni sankcionirano le procesno z ekskluzijo, ampak tudi kot kaznivo dejanje (KZ 148 in nadaljni členi).

Sicer pa - tole naj bo prvenstveno vprašanje posameznikovega spoštovanja zasebnosti drugih in odnosa do svoje lastne.
https://dolhar.si/

Loki ::

hm, ta tvoja dva arabca bi sla skoraj 100% v zapor, tudi ce bi bili nameni "cisti", v vsakem primeru bi sel ti tja, v najboljsem primeru pa samo ti v psihiatricno bolnisnico malo. pa teroristicne celice so vecje od dveh ljudi obicajno.
I left my wallet in El Segundo

dronyx ::

V socializmu smo imeli vaje NNNP, pa tudi niso zaprli tistega, ki je pripravil scenarij vaje. Teroristični napad je realna možnost in na to morajo biti te službe pripravljene. :\

OK.d ::

guantanamo vabi>:D
LPOK.d

dronyx ::

Sovražim oranžno barvo. Še bolj sovražim, da me v obmorskem letovišču naokrog prevažajo na leseni samokolnici. >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šifrirni algoritem A5/1, ki se uporablja za šifriranje GSM pogovorov, je padel

Oddelek: Novice / Zasebnost
277005 (4919) poweroff
»

Nadzor novinarjev: afera Kos - Ranc (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
607955 (7954) poweroff
»

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5816379 (14633) Macketina
»

Kaj je res, da ...

Oddelek: Mobilne tehnologije
424663 (4063) BBB

Več podobnih tem