» »

Kitajci zaradi ameriških sankcij razvijajo pohabljene procesorje

1
2
3

Invictus ::

Razvoj hardwara, sploh procesorjev, je zdaj tako ali tako neka mrtva tocka. Vsak nov procesor doda nekaj, par procentov, ne gre se pa vec za 1x,2x preskok.

Racunalniki so za vsakdanjo rabo dovolj hitri ze zadnjih 10 let. Od uvedbe SSD pa sploh. Vecina nima potreb po necem hitrejsem.

Vojska rabi se manj zmogljive procesorje. Saj ne dajo 13900k v drona. Tam dajo nek svoh ARM/MIPS/PowerPC/RISC-V, ki pokuri malo energije. Niti nima racunskih potreb za to. Ce pa ze so, pa namecejo vec CPUjev noter. Saj tako hocejo za vsak task svoj racunalnik in jih malo med seboj integrirajo. Ali pa ne, saj vsega ni potrebno integrirati. Ne rabi vsak drone smesni fensi kvati AI, ki kuri cel kup CPU in storaga.

Kitajci s trenutnimi nacrti, pa tudi starimi, cisto lepo shajajo. Jim ne bo nic hudega. Ce bo malo prepocasen, bodo investirali malo vec casa v software in ga naredili malo bolj optimalnega. Rezerv je glede na znanje programerjev danes, nebroj...

Zdaj je pac stanje, da proizvajalci softwara, skupaj s hardwarasi ustvarijo potrebo.
- 4k zasloni in igrice na 144 fps.
- kvazi AI, ki premetava cel kup cifr, pa kao rabis.
- cel kup nepotrrebnih obdelav, kjer dostikrat obdelujejo nezakonito pridobljene podatke.
- nabildani homepagi, z MB slik in ostalega sranja, ki nic ne pripomore k vsebini.
- Skriptni jeziki, ki kurijo ob vsakem izvajanju cisto prevec energije in moci
- Ukinja se podpora za stare procesorje, se Linux je fuknil ven 32 bitne procesorje. Res hvala za tako podporo. Kot da je danes vse 64 bitno. Kaj pa embedded svet?!?! Microsoft tudi to ven mece, Apple je se hujsi, ukine celo linijo delujocih racunalnikov z novo verzijo.

Pac razvojni oddelki so tam, ampak racunalnistvo je ze preseglo svoja zlata leta in gre pocasi proti srednjim, zrelim letom. Oz. je ze nekaj casa tam...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Maxlos ::

Glugy je izjavil:

teli procesorji današnjega časa so taka huda specifika in plod tako dolgih desetletij ...jz se bojim da niti Kitajci niso sposobni tega ujet prej k v 30 letih če res ornk investirajo v to razvijanje. Sovjetska zveza je imela hud problem z lastnimi računalniki ravno iz tega naslova...vedno so bili prepočasni z razvojem na koncu so se odločil kopirat zahod ampak s tem izgubil lastno sposobnost razvijanja. Pa to je bilo še v časih ko so bili računalniki še mnogo enostavnejši kot sedaj... Težka bo..procesorji in njihova proizvodnja so huda specifika. Ogromno denarja bo treba pa ogromno časa tudi.

Ne zdi se mi prav da je ZDA to naredila pa čeprav sem prej na strani ZDA ko gre za geopolitiko kot pa na strani Rusije ali Kitajske. ( no neumnost je bit na strani bilokatere velesile ampak ja manjše zlo pa to )

Sej Ameriški potrošnik večino svojega dnarja zapravi za Ameriško izdelane produkte. Problem je le da so te produkti dejakso storiteve : nepremičninski kredit, zavarovane, pokojnina in izobraževanje.
Ne vem pa, kje bo američan kupil naslednjo žljico.

Vse visi zgolj na enem modelu : $ kot vmesna valuta za vse transankcije.
Barking up the wrong tree

bajsibajsi ::

bajsibajsi je izjavil:

kow je izjavil:

blazkj je izjavil:


Takoj vplačam stavo, da jim bo uspelo hitrje kot v 10 letih.


10 let ni tako malo. Ker si sele ujel danasnje stanje, torej se vedno zaostajas X let - kolikor je bilo razvoja v tem casu na zahodu.
Kitajce je popolnoma nesmiselno podcenjevati, enako pa jih ni smiselno precenjevati. Saj smo videli kaj se je zgodilo z Japonci, ki stagnirajo ze 30 let. Mlajse urbanizirane generacije Kitajcev bodo skoraj gotovo zahtevali boljsi zrak ipd. Kar pomeni, da se jim bo industrijska konkurencnost zmanjsala. "Cudez" se je izpel, sedaj so samo se "normalna" drzava.


Sam sem, po prebranih stevilnih clankih na to temo, podobnega mnenja kot kostanj2, in sicer da bo v cca. desetletju Kitajska dohitela, v dveh desetletjih pa prehitela zahodno polprevodnisko industrijo. Se vrnemo cez 10-15 let v to temo. :)

Kar se tice korelacije v gospodarstvu med Kitajsko in Japonsko nikakor ne gre vleci enakih vzporednic. Kitajska gre po drugacni poti, kot je slo demokarticno gospodarstvo Japonske. Japonska se ima za sedaj ze cetrto desetletje gospodarske stagnacije "zahvaliti" predvsem Ameriki, katera jo je v poznih 80-ih prisilila, da so sprejeli dolocene ukrepe, ki so pokopali Japonsko ekonomijo. Javnosti je najbolj znano, da je Japonsko v financno krizo potisnil nepremicninski pok mehurcka, manj znana pa so v splosnem ostala dejstva. Japonska je imela na svetovni lestvici top 50 podjetij po trzni kapitalizaciji preko 30 svojih podjetij. Japonski izvoz je bil tako dominanten, da je sel americanom posteno na zivce in so Japonsko prisilili v omejevanje izvoza. Poguglaj za Plata accord; kako so Japonsko prisilili v apreciacijo jena in s tem v nekonkurencnost izvoza. Na netu najdes podatek, da je bil pred tem menjalni tecaj jen za dolar 238, po ameriski intervenciji pa je padel na 165. Japonski izvoz v Ameriko se je skoraj prepolovil! S tem je BDP Japonske strmoglavil (v samo enem letu se je zmanjsal za vec kot 3%) in zapadli so v recesijo.

Sele po tem sta japonski nepremicninski in financni balon pocila in vrgla Japonsko v sedaj ze cetrto desetletje stagnacije (podobno kot se je pri nas v milejsi obliki zgodilo 2009). Ves koliko je zdaj japonskih podjetih po trzni kapitalizaciji v top 50? Eno samo! Poglej https://companiesmarketcap.com/

Japonsko je iz globalne pospodarske bitke prisilila in izlocila Amerika, ker je bilo americanom nedopustno, da imajo japonska nadvse uspesna podjetja dominanten polozaj v svetovni ekonomiji. Podobno so poskusali pri Kitajski, ampak jim ne uspeva, zato americani ze 15 let tezijo, kako Kitajska manipulira tečaj svoje valute. Kitajci niso neumni in so se veliko naucili z opazovanjem - poznajo japonsko izkusnjo in posledice. Zato kitajska centralna banka ne pristane na apreciacijo jena, kar jim omogoca izrazito konkurencnost izvoza. Za razliko od japoncev, kitajci ne pristajajo na amerisko izsiljevanje. Posledica tega je, da Amerika sedaj poskusa svojo nekonkurencnost omejevati s trgovinsko in tehnolosko vojno proti Kitajski.

In ce se zdaj vrnemo na razvoj polprevodniske industrije na Kitajskem, je pomembno omeniti, da se fantaziranje Amerike o domaci proizvodnji polprevodnikih pri njih ze sesuva in to se preden se je sploh zares zacela. Vrgli bi not 280 miljard dolarjev, medtem ko se je njihova trzna kapitalizacija najvecjih podjetij znizala za 1500 miljard dolarjev. Americani s tem kar delajo kitajcem izgubljajo najvecji trg. Kar je Trump zacel s trgovinsko vojno, Biden pa sedaj se toliko bolj poskusa, tako s trgovinsko, kot tehnolosko vojno, je Kitajsko samo dodatno (in dodatno je mila beseda) spodbudilo v razvoj industrije polprevodnikov in izgradnjo kapacitet za razvoj polprevodnikov.


edit/
Bom kar tu dodal, ker ne morem vec editirati svoj post.
Se strinjam, da se tudi pri kitajcih kazejo teznje k bolj ekoloskemu izkoriscanju naravnih surovin. Ti si pri tem preprosto zakljucil, da se bo s tem enostavno zmanjsala konkurencnost Kitajske. Sam, ki sem studiral na FRI in na EF, in ki me poleg tehnologije zanima tudi ekonomija, sem drugacnega mnenja. Kitajska ima izrazito monopolni polozaj redkih zemeljskih elementov (po nekaterih ocenah celo do 90% pri nekaterih redkih zemljinah). Kar se praviloma zgodi z visjo ekolosko osvescenostjo je izrazit dvig vrednotenja surovin. Ko je lansko leto Nemcija poskusala diverzificirati uvoz redkih surovin (meddrugim tudi povecati uvoz iz Brazilije, ampak to sedaj ni pomembno), in ob vse vecjih pritiskih ekologov na kitajsko industrializacijo, jasno prikazuje rezultat - pomanjkanje! Konkreten primer tega je dober pokazatelj, ko so kitajske inšpekcije v industriji za proizvodnjo magnezija proti koncu lanskega leta povzročile zaprtje številnih obratov po vsej Kitajski. Posledično je cena za tono magnezija poskočila z 2000 na 10000 dolarjev.
Mi vsi, zahodnjaki, naj raje molimo k bogu, da Kitajska enkrat ne bo rekla f*** off in nas odrezala od njihovega izvoza REE (guglaj clanke za rare earth elements in naso odvisnost od njih).

111111111111 ::

Invictus je izjavil:

Pac razvojni oddelki so tam, ampak racunalnistvo je ze preseglo svoja zlata leta in gre pocasi proti srednjim, zrelim letom. Oz. je ze nekaj casa tam...

Mislim da te AI, IoT 4.0., Virtual reality, kvantni računalniki in 5G, postavljajo na laž. :)

Kdor hoče uvajati nove tehnologije in ohranjati tehnološko prednost, rabi obenem razvijati tudi hardware. kaj pa vesoljska tekma, ko se bo moral razvijati nov hardware za daljša potovanja po vesolju?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Maxlos ::

111111111111 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Pac razvojni oddelki so tam, ampak racunalnistvo je ze preseglo svoja zlata leta in gre pocasi proti srednjim, zrelim letom. Oz. je ze nekaj casa tam...

Mislim da te AI, IoT 4.0., Virtual reality, kvantni računalniki in 5G, postavljajo na laž. :)

Kdor hoče uvajati nove tehnologije in ohranjati tehnološko prednost, rabi obenem razvijati tudi hardware. kaj pa vesoljska tekma, ko se bo moral razvijati nov hardware za daljša potovanja po vesolju?

Voyager i in 2 ?
Barking up the wrong tree

bajsibajsi ::

Tocno tako, racunalnisto je v resnici ena od najmlajsih panog in je ne mores oceniti zgolj v stevilu prodanih PC enot.

Se spomnim (ne vse dobesedno jemati, saj ne bom zdaj iskal vira), ko je pred kratkim g. Knez (Dewesoft) izjavil, kako je avtomobilska industrija izjavila teznjo, da bi v prihodnje opravljali manj meritev in se bolj posvecali simulacijam (kar je jasno, sranje, za firmo, ki se pretezno ukvarja z merilno tehniko), nakar pa pridejo EV, vesoljska tekma, industrija 4.0 itd in jovo na novo potreba po ziljon meritvah. :)

edit/
Se slika grafa za moj prejsnji post.

https://ibb.co/6Nw9hSf

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

111111111111 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Pac razvojni oddelki so tam, ampak racunalnistvo je ze preseglo svoja zlata leta in gre pocasi proti srednjim, zrelim letom. Oz. je ze nekaj casa tam...

Mislim da te AI, IoT 4.0., Virtual reality, kvantni računalniki in 5G, postavljajo na laž. :)

Kdor hoče uvajati nove tehnologije in ohranjati tehnološko prednost, rabi obenem razvijati tudi hardware. kaj pa vesoljska tekma, ko se bo moral razvijati nov hardware za daljša potovanja po vesolju?

To je sicer res, ampak ali uporabnik to res rabi.

Tehnolosko prednost imas, zraven pa lobiras za nove zakone in da se ugasa stara oprema.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sirotka ::

Nebomgabiksa je izjavil:

S toliko kapitala kot je tam nakopičenega nas (EU in ZDA) bodo prehiteli v enem do dveh letih... To ni bil strel koleno, ampak 'metak usred čela'.


Ne držiš se svojega imena. Brez znanja in strojev za izdelat boljša vezja, ti € nič ne nucajo.

Zimonem ::

Danes smo ujagal enega Kitajca, pa pravi da politične razmerena kitajskem res niso najboljše. Ampak desc se presenetljivo trudil s slovenščino, madžarščino in nemščino. Precej bolj kot se priseljenci iz juga.

AtaŠtumf ::

FastWIND je izjavil:

To podcenjevanje je še vsakogar drago stalo...

Kdor je sposoben narediti vesoljsko ladjo, je sposoben marsikaj... Samo vprašanje časa in motiva.


Vesoljsko ladjo ni tako grozno težko narediti.

Sama tehnologija je znana že kar nekaj let.

Procesorje delati je malce večja znanost, sploh 5nm in manj.

blazkj je izjavil:

Teli preroški videi zahodne propagande vsak teden znova napovejo zlom kitajskega gospodarstva in to počnejo že 5+ let. Mogoče pa enkrat celo prav napovejo s to taktiko.

Kitajska na številnih področjih kar hara v zadnjih nekaj letih. Zato pa tudi nove sankcije vsepravičnega naroda.

Po drugi strani so si sami obesili 0-kovidni kamen okoli vratu. Kaj je tukaj racionala najbrž ne vedo niti sami.


Vsi ti videi pozabljajo to, da se gleda izključno iz zahodne perspektive in se pričakuje, da bodo kitajski mediji pobrali in prosto delili te informacije, ter se bo ljudstvo začelo upirati in spraševati kaj je res, kaj pa ne.

Tam ima partija kar konkretni vpliv na vse medije in če partija reče, da v Ameriki živijo samo indijanci, to velja za uradno doktrino in mediji bodo pisali, da so vsi Američani indijanci...

Enako, če partija reče, da gre gospodarstvu odlično, gre gospodarstvu odlično, čeprav je lahko resnica kar konkretno drugačna!
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AtaŠtumf ()

111111111111 ::

AtaŠtumf je izjavil:

Vsi ti videi pozabljajo to, da se gleda izključno iz zahodne perspektive in se pričakuje, da bodo kitajski mediji pobrali in prosto delili te informacije, ter se bo ljudstvo začelo upirati in spraševati kaj je res, kaj pa ne.

Tam ima partija kar konkretni vpliv na vse medije in če partija reče, da v Ameriki živijo samo indijanci, to velja za uradno doktrino in mediji bodo pisali, da so vsi Američani indijanci...

Enako, če partija reče, da gre gospodarstvu odlično, gre gospodarstvu odlično, čeprav je lahko resnica kar konkretno drugačna!

Mislim, da se teh resnic na zahodu premalo zavedamo. Že mi imamo omejene dostope do informacij. Večina kitajske pa samo tiste katere odobri partija.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zimonem ::

Ma desc iz Shenzhena pač ni navdušen nad trenutno situacijo. Ampak to je tudi v Ameriki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

korenje3 ::

Kitajci imajo ustrezno tehnologijo, lahko delajo do 7nm proizvodni proces, so že prekopirali stroje za idelavo čipov. Za 5nm so američani prisilili norveško podjetje, da uvede sankcije proti kitajski, zato ne morejo delat 5nm čipov.

Za podjetje Biren se pa ve, so razvili najhitrejši grafični čip na svetu.. in jasno da zda uniči konkurenco so uvedli sankcije.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

feryz ::

Drugače, ker imate toliko za povedati čez glupe Kitajce in njihovo nesposobnost, če smo pošteni, Tajvanci izgledajo kot Kitajci, ne kot zahodnjaki. Tudi vse ostalo imajo bolj kitajsko, kot zahodno. Tako da se ni treba preveč veseliti, kako so oni glupi in zadaj, mi pa svetlobna leta spredaj.
Ja, baje vse ukradejo, kar se tehnike in tehnologije tiče, ampak tudi vse naredijo. Na zahodu pa samo gobec vrtimo, v resnici pa ne znamo popolnoma nič. Niti enega usranega telefona nismo sposobni narediti.

darkolord ::

Aja, ker imajo oboji postrani oči, so praktično enaki.

D3m ::

A si vidu črnce.....vsi so enaki.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: tikitoki ()

cias ::

darkolord je izjavil:

Aja, ker imajo oboji postrani oči, so praktično enaki.


Kaj potem smo sedaj že tako daleč da je evolucija haram? DNA je itak izumil naci, tko da je problematično.

Poldi112 ::

darkolord je izjavil:

Aja, ker imajo oboji postrani oči, so praktično enaki.


Saj to veš, da na Tajvanu živijo kitajci? Vse, kar je drugače je, da jim je vladal diktator, ki so ga podpirali američani - za razliko od celine, ki ji je vladal diktator, ki je skrbel za kitajske namesto ameriške interese.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

link_up ::

Zakaj se niso prvi, ce so imeli 1000 let prednosti? Hmmm...zihr je cerkev kriva.
In and Out

111111111111 ::

feryz je izjavil:

Drugače, ker imate toliko za povedati čez glupe Kitajce in njihovo nesposobnost, če smo pošteni, Tajvanci izgledajo kot Kitajci, ne kot zahodnjaki. Tudi vse ostalo imajo bolj kitajsko, kot zahodno. Tako da se ni treba preveč veseliti, kako so oni glupi in zadaj, mi pa svetlobna leta spredaj.
Ja, baje vse ukradejo, kar se tehnike in tehnologije tiče, ampak tudi vse naredijo. Na zahodu pa samo gobec vrtimo, v resnici pa ne znamo popolnoma nič. Niti enega usranega telefona nismo sposobni narediti.

Kitajci so prvi za Američani, ampak američani imajo svoje lovke preveč razpredene po svetu, da bi Kitajc lahko dvignil glavo. Vprašanje je bolj zakaj se EU ne stabilizira, da bi bila realna 3 velesila na planetu?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

sejalecx ::

Karkoli si že mislite o trenutni situaciji je pomoje daleč najverjetnejši scenarij v nasledjih desetletjih naslednjih:

1.Korak (v teku)
-ZDA postanjejo neodvisne od azije pri proizvodnji polprevodnikov (vse v zadnjih 2 letih kaže, da se bo vlagalo ogromno denarja in napora, da se to doseže)
-ZDA si zagotovijo tudi neodvisnost od kitajske v smislu redkih zemelj (tudi tu se močno trudijo, ni pa še vidnih uspehov)

2. Korak (čez 10-30 let)
-Ko ZDA dosežejo želeno raven avtonomnosti, prestavijo v najvišjo prestavo pri provokacijah in sankcioniranju Kitajske.
-EU je prisiljena ravnati enako, čeprav si sama ni zagotovila nobene avtonomnosti in to sigurno ni v njenem ekonomskem interesu. Brezhrbtenični nastavljenci v Bruslju brez pomislema delajo po navodilih gospodarja.

All in all, ne vidim scenarija, kjer nam bi bilo evropejcem in našim potomcem v naslednjih desetletjih zagotovljeno dosedanje lagodje.

Praktično smo v EU jeb**a stranka na geopolitičnem parketu pa naj si gre za migracije, gospodarstvo, energijo. Naše javno mnenje so že sposobni oblikovat prek par CNN novic, reddita ipd. Pri vsem tem pa se nikoli ne postavimo za lastne interese.

111111111111 ::

Mislim da se mi kot EU težko postavimo za lastne interese, ker dejansko nimamo nekih strateških resoursov: rudnine, nafta, plin, rudniki redkih zemelj, itd... To smo vedno v času kolonizacije izvažali.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Poldi112 ::

Surovine imajo rusi, samo jih ne moremo koristiti, ker nam gospodar ne dovoli. Kar je smiselno - EU + Rusija američanom lahko gladko pokaže sredinca, kar pa seveda za gospodarja ni sprejemljivo.

Zato pa okupirajo, pardon, nesebično ščitijo nemce, pred rusi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Maxlos ::

Barking up the wrong tree

darkolord ::

Poldi112 je izjavil:

darkolord je izjavil:

Aja, ker imajo oboji postrani oči, so praktično enaki.


Saj to veš, da na Tajvanu živijo kitajci? Vse, kar je drugače je, da jim je vladal diktator, ki so ga podpirali američani - za razliko od celine, ki ji je vladal diktator, ki je skrbel za kitajske namesto ameriške interese.
Na Tajvanu živijo tajvanci.

Da so biološko enaki, je tukaj čisto popolnoma nepomembno.

Nihče ne trdi, da so Kitajci neumni ali kaj podobnega. Ne manjka jim inteligence, ampak desetletja razvojne usmeritve.

pegasus ::

Invictus je izjavil:

Razvoj hardwara, sploh procesorjev, je zdaj tako ali tako neka mrtva tocka. Vsak nov procesor doda nekaj, par procentov, ne gre se pa vec za 1x,2x preskok.
To je bilo res pred 10imi leti v času Intel monopola (haswell, broadwell), danes pa to ne drži več. Preskoki med generacijami so ravno tu nekje, 2-3x, na račun veliko večjega perf/w. Kar se že dogaja je migracija popularnih algoritmov v ASICe; to že počne Apple, Intel to napoveduje, AMD pa šele nakupuje IP (Xlinix, Pensando). Hec tu je, da za mnogo zmoglivejši ASIC (v primerjavi z general purpose procesorjem) ne potrebuješ latest and greatest procesa litografije in če se kitajcem to posveti, utegnemo videti novo revolucijo v računalništvu. Fizika nas že sili v to smer, Kitajci so sedaj dobili še politično motivacijo in enostavno je napovedati, da bo konec tega desetletja težišče računalništva drugje kot je sedaj.

Geho ::

pegasus je izjavil:

Invictus je izjavil:

Razvoj hardwara, sploh procesorjev, je zdaj tako ali tako neka mrtva tocka. Vsak nov procesor doda nekaj, par procentov, ne gre se pa vec za 1x,2x preskok.
To je bilo res pred 10imi leti v času Intel monopola (haswell, broadwell), danes pa to ne drži več. Preskoki med generacijami so ravno tu nekje, 2-3x, na račun veliko večjega perf/w. Kar se že dogaja je migracija popularnih algoritmov v ASICe; to že počne Apple, Intel to napoveduje, AMD pa šele nakupuje IP (Xlinix, Pensando). Hec tu je, da za mnogo zmoglivejši ASIC (v primerjavi z general purpose procesorjem) ne potrebuješ latest and greatest procesa litografije in če se kitajcem to posveti, utegnemo videti novo revolucijo v računalništvu. Fizika nas že sili v to smer, Kitajci so sedaj dobili še politično motivacijo in enostavno je napovedati, da bo konec tega desetletja težišče računalništva drugje kot je sedaj.

Pa kitajčki nimajo znanja, da bi razvijali ne vem kaj. Za sam razvoj rabiš tudi ugodno klimo, v diktaturi pa take klime nikoli ne moreš naredit! Dajte si to že zatupit v glavo, da dokler bo diktatura tam, nimajo šans da postanejo vodilni v čemerkoli razen štancanju stvari za zahod.

Poldi112 ::

darkolord je izjavil:

Na Tajvanu živijo tajvanci.


In na Primorskem živijo primorci. Ki so del Slovenije in zgolj to, da so jih italijani okupirali še ne pomeni, da imajo lahko kar svojo državo.

Gre za kitajski otok, na katerem vlada kolonialna oblast, katere preživetje so zagotovili američani za potrebe kitajske izolacije. Kaj hočejo kitajci na Tajvanu je relevantno ravno ene toliko, kot želje indijancev, da se belci pobereje iz Amerike.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Fritz ::

Tajvanci so povečini ljudstvo Han, ki je tudi najmnožičnejše ljudstvo ka kitajski celini. Kitajska je uradno Ljudska Republika Kitajska, Tajvan je uradno Republika Kitajska. Osnove.

Geho je izjavil:


Pa kitajčki nimajo znanja, da bi razvijali ne vem kaj. Za sam razvoj rabiš tudi ugodno klimo, v diktaturi pa take klime nikoli ne moreš naredit! Dajte si to že zatupit v glavo, da dokler bo diktatura tam, nimajo šans da postanejo vodilni v čemerkoli razen štancanju stvari za zahod.

Idiotizam. Kako so potem lahko prvi na področju 5G in še na marsikaterem drugem področju? Kitajci čekaju tudi izredno napredne in kvalitetne izdelke, ki stanejo bistveno več kot pofl, katerega večina ljudi kupuje. A dokler se jim bo splačalo delati pofl, bodo delali tudi to. Tako kot so to počeli Japonci in Korejci pred njimi. Kdo se pa danes še spomni, da je cenjeni LG delno nastal iz Goldstar-ja.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fritz ()

111111111111 ::

Poldi112 je izjavil:

Surovine imajo rusi, samo jih ne moremo koristiti, ker nam gospodar ne dovoli. Kar je smiselno - EU + Rusija američanom lahko gladko pokaže sredinca, kar pa seveda za gospodarja ni sprejemljivo.

Zato pa okupirajo, pardon, nesebično ščitijo nemce, pred rusi.

EU + Rusija bi lahko skupaj kazali sredinca in bi bila EU enakovreden poslovni partner. Tako pa bomo mi hlapci američanom, Rusi pa Kitajcem. in si bomo kazali sredinca, kitajci in ameri pa si bodo na bojišču EU in Rusije merili kdo ima večjega.

Maxlos je izjavil:

A Chinese tech company has released a new 7-nanometre graphics processing unit - or GPU - chip that it claims has broken records for computing ability.
Zgleda bo TSMC imel velik odprt trg, reče se kitajska.

Sedaj jim manjka še software, ki bo te lastnosti izkoristil in seveda ne smemo pozabiti na driverje. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

111111111111 ::

Fritz je izjavil:


Idiotizam. Kako so potem lahko prvi na področju 5G in še na marsikaterem drugem področju? Kitajci čekaju tudi izredno napredne in kvalitetne izdelke, ki stanejo bistveno več kot pofl, katerega večina ljudi kupuje. A dokler se jim bo splačalo delati pofl, bodo delali tudi to. Tako kot so to počeli Japonci in Korejci pred njimi. Kdo se pa danes še spomni, da je cenjeni LG delno nastal iz Goldstar-ja.

Žal je tudi Kitajski 5G plod razvoja več držav. Če teh tehnologij ne morejo uporabljati v izdelavi čipov, so kar naenkrat njihovi moduli za 5G dobri samo še za obtežit papir. Pa ne govorim samo o hardware amapak tudi o sfotware.

Lahko naredi pa Kitajc čipe za svoj trg in sproducira lastno tehnologijo, samo potem kar naenkrat ne more več prodajat po celem svetu, ker tehnologije niso kompatibilne. POtem se pa gremo, kdo bo več prodal svoje tehnologije? In Kitajska bo tukaj vsaj še 5-10 let konkretno zadaj.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

Fritz ::

Seveda je veliko napredne tehnologije mešanica znanja in komponent iz več koncev sveta, nikakor pa ne stoji trditev, da so Kitajci neki zahojenci, ki znajo delati samo poceni kopije.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

kow ::

feryz je izjavil:

Drugače, ker imate toliko za povedati čez glupe Kitajce in njihovo nesposobnost, če smo pošteni, Tajvanci izgledajo kot Kitajci, ne kot zahodnjaki. Tudi vse ostalo imajo bolj kitajsko, kot zahodno. Tako da se ni treba preveč veseliti, kako so oni glupi in zadaj, mi pa svetlobna leta spredaj.
Ja, baje vse ukradejo, kar se tehnike in tehnologije tiče, ampak tudi vse naredijo. Na zahodu pa samo gobec vrtimo, v resnici pa ne znamo popolnoma nič. Niti enega usranega telefona nismo sposobni narediti.


Mislim, da v temi ni nihce trdil, da so "Kitajci glupi". Imajo pa tisti na celini kar slab sistem. Kitajska partija je rabila 1 leto, da je sedaj koncno priznala - pa se to samo posredno, z dejanji, da je zero covid politika neumnost. Samo zaradi ideologije o "nezmotljivi kitajski partiji".
So pa gotovo velika drzava z ogromno prebivalstva ter izredno veliko industrijsko bazo. Kaksnih drugih velikih dosezkov pa ravno ni videti. Kulturno so popolnoma nezanimivi, unicili so velik del okolja, njihov BDP na prebivalca pa je sedaj ze tako visok, da bodo v marsikateri industriji izgubili konkurencnost. Gospodarskega "cudeza" je konec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

darkolord ::

Fritz je izjavil:

Seveda je veliko napredne tehnologije mešanica znanja in komponent iz več koncev sveta, nikakor pa ne stoji trditev, da so Kitajci neki zahojenci, ki znajo delati samo poceni kopije.
Niso zahojenci, ampak njihovo gospodarstvo je bilo (in še vedno večinoma je) dolgo sfokusirano izključno na produciranje poceni kopij.

Rusi imajo tudi ogromno znanja, pa ne morejo nič, ker so se - namenoma - namesto tehnološkem razvoju posvečali izvozu surovin.

Primerjava z Japonci tukaj ni na mestu - slednji so se na začetku res posvečali poceni kopijam, a so vedno stremeli k izboljšavam. Njihov cilj je bil narediti bolje in ceneje, pri Kitajcih pa izključno ceneje. Ne vem, če sem videl že kitajsko kopijo ČESARKOLI, ki bi bila boljša od originala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Maxlos ::

kow je izjavil:

feryz je izjavil:

Drugače, ker imate toliko za povedati čez glupe Kitajce in njihovo nesposobnost, če smo pošteni, Tajvanci izgledajo kot Kitajci, ne kot zahodnjaki. Tudi vse ostalo imajo bolj kitajsko, kot zahodno. Tako da se ni treba preveč veseliti, kako so oni glupi in zadaj, mi pa svetlobna leta spredaj.
Ja, baje vse ukradejo, kar se tehnike in tehnologije tiče, ampak tudi vse naredijo. Na zahodu pa samo gobec vrtimo, v resnici pa ne znamo popolnoma nič. Niti enega usranega telefona nismo sposobni narediti.


Mislim, da v temi ni nihce trdil, da so "Kitajci glupi". Imajo pa tisti na celini kar slab sistem. Kitajska partija je rabila 1 leto, da je sedaj koncno priznala - pa se to samo posredno, z dejanji, da je zero covid politika neumnost. Samo zaradi ideologije o "nezmotljivi kitajski partiji".
So pa gotovo velika drzava z ogromno prebivalstva ter izredno veliko industrijsko bazo. Kaksnih drugih velikih dosezkov pa ravno ni videti. Kulturno so popolnoma nezanimivi, unicili so velik del okolja, njihov BDP na prebivalca pa je sedaj ze tako visok, da bodo v marsikateri industriji izgubili konkurencnost. Gospodarskega "cudeza" je konec.


Kitajska partija je rabila 1 leto, da je sedaj koncno priznala - pa se to samo posredno, z dejanji, da je zero covid politika neumnost

Zero Covid politika je še vedno aktivna in ostaja nespremenjena.

unicili so velik del okolja,

Najbolj onesnaženi deli v Aziji ne pripadajo že dolgo dolgo dolgo dolgo dolgo dolgo NE Kitajski.

njihov BDP na prebivalca pa je sedaj ze tako visok, da bodo v marsikateri industriji izgubili konkurencnost. Gospodarskega "cudeza" je konec.

Verjeno veš kako deluje kapitalist ? Verjetno resno ne misliš da bo Idijc prodaja za isti profit Ameriki ali Kitajcu, če bo imel probleme z lastnim srednjim razredom.Indija je tam kjer je bila kitajska pred desetimi leti. Iste napake ne bo ponovila saj z muslimani so začeli zelo zgodaj.
Barking up the wrong tree

Poldi112 ::

111111111111 je izjavil:

Tako pa bomo mi hlapci američanom, Rusi pa Kitajcem.


Nope, rusi niso hlapci. Bodo sicer bolj ekonomsko odvisni od kitajcev, ne bodo jim pa hlapci.

Rusi so suvereni in jim ni strah reči velesilam ne - ne jenkijem, ne kinezom.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

111111111111 ::

Fritz je izjavil:

Seveda je veliko napredne tehnologije mešanica znanja in komponent iz več koncev sveta, nikakor pa ne stoji trditev, da so Kitajci neki zahojenci, ki znajo delati samo poceni kopije.

Če bi mislili, da so Kitajci zahojenci, Američani ne bi forsirali sankcij. :)

Kitajci so Steve Jobs, skompletirajo zahodno tehnologijo in si gradijo vesoljsko postajo, ker jih na Rusko-Ameriško postajo niso spustili. Nihče ni neodvisen v globalizmu, razen kmetje.

Poldi112 je izjavil:

Nope, rusi niso hlapci. Bodo sicer bolj ekonomsko odvisni od kitajcev, ne bodo jim pa hlapci.

Rusi so suvereni in jim ni strah reči velesilam ne - ne jenkijem, ne kinezom.

Ne za dolgo. Že sedaj se maje slika o rusiji kot velesili. Rusijo rešuje samo to, da ima jedrske rakete, drugače bi Ameri, že zasičili Ukrajince z orožjem in bi bila vojna že v Rusiji.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

kow ::

Poldi112 je izjavil:


Rusi so suvereni in jim ni strah reči velesilam ne - ne jenkijem, ne kinezom.


Tehnicno so ena najmanj suverenih drzav na svetu. Ukrajina jim je namrec pred kratkim zasedla del ozemlja.

Geho ::

Fritz je izjavil:

Tajvanci so povečini ljudstvo Han, ki je tudi najmnožičnejše ljudstvo ka kitajski celini. Kitajska je uradno Ljudska Republika Kitajska, Tajvan je uradno Republika Kitajska. Osnove.

Geho je izjavil:


Pa kitajčki nimajo znanja, da bi razvijali ne vem kaj. Za sam razvoj rabiš tudi ugodno klimo, v diktaturi pa take klime nikoli ne moreš naredit! Dajte si to že zatupit v glavo, da dokler bo diktatura tam, nimajo šans da postanejo vodilni v čemerkoli razen štancanju stvari za zahod.

Idiotizam. Kako so potem lahko prvi na področju 5G in še na marsikaterem drugem področju? Kitajci čekaju tudi izredno napredne in kvalitetne izdelke, ki stanejo bistveno več kot pofl, katerega večina ljudi kupuje. A dokler se jim bo splačalo delati pofl, bodo delali tudi to. Tako kot so to počeli Japonci in Korejci pred njimi. Kdo se pa danes še spomni, da je cenjeni LG delno nastal iz Goldstar-ja.

Pa kake bučke to kotališ??? Prvi pri 5G? Ja pri proiyvodnji, kdo je pa pogruntal 5G v štartu? Spet misliš, da če vse prihaja iz ktiajske, da so oni prvi? Ne niso, oni samo delajo stvari za nas in nam jih prodajajo. Sami niso pogruntali 5G in tudi ne 6G ne nič drugega!
Kitajčki da delajo kvalitet? A si resen al si samo na kakih hudo močnih gobah?

Poldi112 ::

111111111111 je izjavil:

Ne za dolgo. Že sedaj se maje slika o rusiji kot velesili. Rusijo rešuje samo to, da ima jedrske rakete, drugače bi Ameri, že zasičili Ukrajince z orožjem in bi bila vojna že v Rusiji.


Ni potrebno, da so velesila, da so suvereni.

Niti, da imajo jedrsko orožje. Iran recimo ga nima, pa je suveren. Sicer zaradi zahoda trpi še bolj, kot rusi, a tudi to se bo počasi spremenilo.

Geho je izjavil:

Kitajčki da delajo kvalitet? A si resen al si samo na kakih hudo močnih gobah?


Seveda delajo kvalitetno. Zakaj pa ti misliš, da jim morajo američani nabijati sankcije ter "zaveznikom" prepovedovati nakup njihove opreme? Ker je zahodna roba tako zelo konkurenčna na "prostem" trgu?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Fritz ::

Geho je izjavil:


Pa kake bučke to kotališ??? Prvi pri 5G? Ja pri proiyvodnji, kdo je pa pogruntal 5G v štartu? Spet misliš, da če vse prihaja iz ktiajske, da so oni prvi? Ne niso, oni samo delajo stvari za nas in nam jih prodajajo. Sami niso pogruntali 5G in tudi ne 6G ne nič drugega!
Kitajčki da delajo kvalitet? A si resen al si samo na kakih hudo močnih gobah?

Daj si mal poglej kitajsko infrastrukturo in jo primerjaj s tem kar imaš doma (pa Slovenija ni lih nerazvita država) in potem nabijaj takšne ideološke idiotizme. Saj imaš internet, menda...
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fritz ()

Fritz ::

Pa še malce obrazložitve kako sankcije ZDA 'delujejo':
https://twitter.com/RnaudBertrand/statu...
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

feryz ::

Ne žalite Kitajcev, ker pravkar kupujem prvi kitajski avto. Bavarci sami priznavajo, da ga niso sposobni tako kvalitetno narediti za sprejemljive solde, torej bo kitajski.
Ko ga dobim, se lahko dobimo, pa boste primerjali kitajski izdelek z evropskim. Ali je kitajski res tak klump, kot tukaj trdite.

Karamelo ::

feryz je izjavil:

Ne žalite Kitajcev, ker pravkar kupujem prvi kitajski avto. Bavarci sami priznavajo, da ga niso sposobni tako kvalitetno narediti za sprejemljive solde, torej bo kitajski.
Ko ga dobim, se lahko dobimo, pa boste primerjali kitajski izdelek z evropskim. Ali je kitajski res tak klump, kot tukaj trdite.


zakaj ga ne morejo bavarci naredit za enake šolde kot kitajci?

DamijanD ::

Kaj pa kupuješ?

fikus_ ::

darkolord je izjavil:

Fritz je izjavil:

Seveda je veliko napredne tehnologije mešanica znanja in komponent iz več koncev sveta, nikakor pa ne stoji trditev, da so Kitajci neki zahojenci, ki znajo delati samo poceni kopije.
Niso zahojenci, ampak njihovo gospodarstvo je bilo (in še vedno večinoma je) dolgo sfokusirano izključno na produciranje poceni kopij.

Rusi imajo tudi ogromno znanja, pa ne morejo nič, ker so se - namenoma - namesto tehnološkem razvoju posvečali izvozu surovin.

Primerjava z Japonci tukaj ni na mestu - slednji so se na začetku res posvečali poceni kopijam, a so vedno stremeli k izboljšavam. Njihov cilj je bil narediti bolje in ceneje, pri Kitajcih pa izključno ceneje. Ne vem, če sem videl že kitajsko kopijo ČESARKOLI, ki bi bila boljša od originala.


En stavek bi bil dovolj.
Delaš tisto, od česar imaš profit/od česa lahko živiš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Geho ::

darkolord je izjavil:

Fritz je izjavil:

Seveda je veliko napredne tehnologije mešanica znanja in komponent iz več koncev sveta, nikakor pa ne stoji trditev, da so Kitajci neki zahojenci, ki znajo delati samo poceni kopije.
Niso zahojenci, ampak njihovo gospodarstvo je bilo (in še vedno večinoma je) dolgo sfokusirano izključno na produciranje poceni kopij.

Rusi imajo tudi ogromno znanja, pa ne morejo nič, ker so se - namenoma - namesto tehnološkem razvoju posvečali izvozu surovin.

Primerjava z Japonci tukaj ni na mestu - slednji so se na začetku res posvečali poceni kopijam, a so vedno stremeli k izboljšavam. Njihov cilj je bil narediti bolje in ceneje, pri Kitajcih pa izključno ceneje. Ne vem, če sem videl že kitajsko kopijo ČESARKOLI, ki bi bila boljša od originala.

Japonci so že od nekdaj perfekcionisti. Če ne naredijo v nulo, ni vredno delat. Po WW2 so delali poceni stvari, ker niso imeli materiala in so imeli sesuto gospodarstvo, s časom so se pobrali in spet začeli delati dobro robo. J. Korejci so precej povzeli od Japoncev (razen pri softwareju jim škripa), kitajci pa samo štancajo in kopirajo a jim dol visi kak je narejeno. Kak vem? Od vseh sem imel/imam stvari, s kitajci celo sodelujemo in jim moramo vsako stvar najmanj 20x nazaj poslat, da je sploh ok za naš trg. Isto rusi, pač skup nameče po liniji najmanjšega odpora (pa tudi če je narobe po vseh tehnoloških smernicah - it works I do not care more mentalitet), pol moraš pa vsako stvar in izjemo posebej mu nazaj dajat za popravljat. Največji problem kitajčkov pa je, da jim angleščina dela velike probleme, nihovega čungalunga pa itak ne zastop noben drug razen oni sami. Kitajc ti bo tud drek oz. svojo lastno mat prodal, samo da bo zaslužu.
Aja pa Tajvanci, naj bodo kitajčki ali ne, njihova mentaliteta čist kontra od navadnih kitajčkov, se vidi, da nimajo diktature in dajo 10x boljše stvari iz rok, skratka za njimi je zelo malo popravljanja pa še potrudijo se, da že v štartu vse prevedeno v angleščino. Iz komunizma ni še nikol kaj pametnega in dobrega prišlo...

link_up ::

Kdor ima izkusnje s Kitajci tocno ve, da so le par dodatnih rok.
In and Out

Fritz ::

Geho je izjavil:


Japonci so že od nekdaj perfekcionisti. Če ne naredijo v nulo, ni vredno delat. Po WW2 so delali poceni stvari, ker niso imeli materiala in so imeli sesuto gospodarstvo, s časom so se pobrali in spet začeli delati dobro robo. J. Korejci so precej povzeli od Japoncev (razen pri softwareju jim škripa), kitajci pa samo štancajo in kopirajo a jim dol visi kak je narejeno. Kak vem? Od vseh sem imel/imam stvari, s kitajci celo sodelujemo in jim moramo vsako stvar najmanj 20x nazaj poslat, da je sploh ok za naš trg. Isto rusi, pač skup nameče po liniji najmanjšega odpora (pa tudi če je narobe po vseh tehnoloških smernicah - it works I do not care more mentalitet), pol moraš pa vsako stvar in izjemo posebej mu nazaj dajat za popravljat. Največji problem kitajčkov pa je, da jim angleščina dela velike probleme, nihovega čungalunga pa itak ne zastop noben drug razen oni sami. Kitajc ti bo tud drek oz. svojo lastno mat prodal, samo da bo zaslužu.
Aja pa Tajvanci, naj bodo kitajčki ali ne, njihova mentaliteta čist kontra od navadnih kitajčkov, se vidi, da nimajo diktature in dajo 10x boljše stvari iz rok, skratka za njimi je zelo malo popravljanja pa še potrudijo se, da že v štartu vse prevedeno v angleščino. Iz komunizma ni še nikol kaj pametnega in dobrega prišlo...

Nabijaš ali lažeš ali pa zaradi lastnih razlogov kupuješ poceni pofl robo. Vprašaj Optics Trade, ki velik del optik dobi s Kitajske (ne gre za poceni izdelke), če je vse šrot pa kako to, da zaradi tega niso že propadli, glede na to, da so znani predvsem po odlični poprodajni podpori.

Pri velikih serijah so napake možne ampak to imajo tudi Tajvanci, Korejci in drugi.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

DamijanD ::

Z drugimi besedami: imaš poceni kitajsko robo in imaš drago kitajsko robo; razlika ni samo v marži
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Proizvodni procesi za čipe v različnih podjetjih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
11213173 (425) FireSnake
»

Kitajci zaradi ameriških sankcij razvijajo pohabljene procesorje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
14215071 (7741) pegasus
»

ZDA omejile izvoz naprednih čipov na Kitajsko

Oddelek: Novice / Procesorji
304974 (2992) Mr.B
»

Nvidia in AMD ne smeta prodajati GPGPU čipov na Kitajsko in v Rusijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7611316 (7757) CaqKa
»

John Deere lahko na daljavo onesposobi traktorje v Rusiji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
16427672 (11496) 49106

Več podobnih tem