» »

Svet Evrope sprejel zavezujočo konvencijo o umetni inteligenci

Svet Evrope sprejel zavezujočo konvencijo o umetni inteligenci

Slo-Tech - Svet Evrope je sprejel prvi mednarodni zavezujoči dogovor o umetni inteligenci, s katerim zagotavljajo spoštovanje človekovih pravic, vladavine prava in demokratične standarde pri uporabi umetne inteligence. Dogovor postavlja pravni okvir, ki pokriva celoten življenjski cikel sistemov umetne inteligence, obravnava tveganja in vzpodbuja odgovorne inovacije.

Konvencijo so sprejeli na rednem letnem srečanju zunanjih ministrov članic, ki je potekalo v Strasbourgu. Generalna sekretarka Marija Pejčinović je ob tem dejala, da gre za prvo tovrstno konvencijo, ki skrbi za spoštovanje človekovih pravic tudi z umetno inteligenco. Gre za rezultat dvoletnih prizadevanj in usklajevanj, ki jih je vodil Odbor za umetno inteligenco (CAI). V postopku je sodelovalo 46 članic Sveta Evrope, Evropska unija in 11 tretjih držav (Argentina, Avstralija, Kanada, Kostarika, Izrael, Japonska, Mehika, Peru, Vatikan in ZDA), vključeni pa so bili tudi deležniki iz zasebnega sektorja, akademskega sveta in nevladnih organizacij.

Zato dogovor pokriva uporabo umetne inteligence tako v zasebnem sektorju kakor v javnem sektorju. Posamezne države lahko neposredno upoštevajo vse določbe kot zavezujoče ali pa izvedejo druge ukrepe za prenos v pravni red, pri čemer jih zavezujejo mednarodne obveznosti. Vsaka država podpisnica mora sprejeti lastne nadzorne mehanizme za zagotavljanje spoštovanja dogovora.

Izjema je uporaba za nacionalno varnost in obrambne naloge, raziskave in razvoj, če se izvajajo v skladu s spoštovanjem človekih pravic.

3 komentarji

brbr21 ::

Izjema je uporaba za nacionalno varnost in obrambne naloge
!!
Vsem zvezat roke, razen korporacijam, ki bodo razvijale za 'nacionalno varnost'. Eh...

Karamelo ::

Vsi taki poskusi so žal že prepozni, so posledica "starih" političnih praks, namenjenih samim sebi, in so zato neustrezni za obvladovanje AI.

Duhec je že pobegnil iz stekleničke, udobno se namestimo v kavč, jejmo kokice in spremljajmo igranje začudenja in presenečenja politikov v prihodnjih mesecih, letih.

Že to, da je nacionalna varnost izvzeta iz vsega tega, je pričakovano, a sprevrženo.

Mr.B ::

V bistvu nihče ne jemlje EU kot resno skupnost v čemerkoli bi rekli AI, za kar se konvencija zavzema.

Medtem pa je MS, za Ameriško vojsko postavil ločen AI clud, verjetno po vzori Izraelske humanega. Ali pa dodamo še Microsoft kot enega večjih odgovornih investitorjev..OpenAI dissolves team focused on long-term AI risks, less than one year after announcing it. Se držimo istega faclama, ker bodo baje kitajci naredili boljšega..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold