» »

Roboti malo drugače

Vedno smo si predstavljali, da so roboti neka taka ekskluzivna, izredno visokotehnološka stvar. -- Da jih posedujejo NASA, tovarne avtomobilov, razni inštituti za raziskovanje robotike. -- Da so nekaj izjemno težko zgradljivega in programirljivega. Če pa jih že lahko kje dobimo, stanejo toliko kot manjša hiša -- poglejmo recimo Sonyjevega Aiba. Če so ceneni, so pa bolj brez veze, saj ne znajo delati ničesar pretirano pametnega. No, razstava (oziroma bolje rečeno performans) v ljubljanski galeriji Kapelica v začetku tega leta je pokazala, da temu ni tako.

Sicer se moram, preden sploh začnemo, opravičiti za slabo kakovost slikovnega materiala -- zatemnjen prostor in "trotlziher" digitalni fotoaparat niso ravno predpogoj za dobre fotografije. Potrpite z mano.


O Kapelici

Galerija Kapelica je dokaj neznan prostor. Nahaja se v prostorih stavbe ŠOU v Ljubljani nad klubom K4. Gosti in razstavlja predvsem performanse in dela moderne umetnosti -- da, tistega, nad čemer bi se večina Slo-Techerjev verjetno križala oziroma vsaj zgražala. Torej, porečete, kakšna je povezava med nekim modernim performansom in izredno tehnično naravnano spletno stranjo, kot je Slo-Tech? Gre za to, da računalništvo že dolgo ni več samo funkcionalni medij. Računalniki se ne uporabljajo več samo za pošiljanje elektronskih sporočilc in tipkanje dobavnic, ampak tudi za raznolika področja ustvarjanja, od 3D modeliranja do slikanja z grafičnimi programi. Zdaj pa se vsemu temu pridružuje še robotika, kjer mi lahko verjamete, da ni vse tako abstraktno in nerazumljivo. Najbolje, da kar opišem, kako je stvar izgledala, pa vam bo bolj jasno.


Performans

Performans je v bistvu oblika umetnosti, ki ne razstavlja, ampak pokaže. Recimo temu gledališka predstava; in točno to je bil performans Švedov Thomasa Kvama in Froda Oldereida, primerno poimenovan MACHINES. Zvezdi predstave sta bila dva robota, ki sta jih po sistemu poskusov in napak sama zgradila Kvam in Oldereid. Glavni igralec je definitivno velik šestnogi pajkovski robot, ki ima na vrhu členjene roke nameščeno glavo. V popolnoma iztegnjenem položaju bi po moji oceni meril vsaj štiri, če ne pet metrov v višino (povejmo samo, da je bil strop galerije prenizek za polno gibljivost robota). Stranski igralec je bilo nekaj, čemur se najbolj približa oznaka "mutantski dojenček", visok dober meter in pol z gibljivo glavo.

glavni igralec

mutantski stranski igralec

Oba robota poganja predvsem pnevmatika, ki jo je veliko lažje računalniško krmiliti kot koračne elektromotorje.

zračno cevovje

kompresor in ventilator

Robota sta v tem stadiju še neavtonomna -- sta krmiljena z računalnikom preko kablovja. Prav tako veliki pajkoliki robot ne more premikati svojih šestih nog dovolj dobro, da bi hodil. Če bi, bi verjetno jaz ne videl konca predstave, sak bi bil prej pobegnil.

stik nog s telesom

Najbolj impresiven trik obeh robotov pa ni njuna velikost, ampak obrazna mimika. Vsak izmed robotov ima namreč obraz narejen iz bele silikonske mase, na katero se nato s pomočjo majhnega projektorja projecira obraz. Efekt je odličen, čeprav se giblje samo slika in ne tudi obrazne poteze -- videz obraza je izredno veredostojen, razen ko pri govoru pride do velikega odpiranja ust, kjer kar naenkrat zmanjka del brade. Zanimivo je bilo, da je večina ljudi vsaj potihoma vzkliknila, ko se je performans začel ter je eden izmed robotov kar naenkrat dobil obraz.

obraz, projiciran čez masko

Še boljša značilnost takšne obrazne mimike je "morphing": pajkoliki robot je kar naenkrat sredi performansa utihnil, zamižal, se malo namrdnil in dobil ženski obraz, ki pa je bil zopet popolnoma verodostojen (fotografije za primerjavo nažalost niso uspele, ker je bilo precej temno). Sam performans je trajal nekje tričetrt ure, v katerem sta robota izmenično poplesavala, govorila, pridigala, se nagibala med obiskovalce ter nasploh delovala zelo zastrašujoče.

slikano s flešom,...

...ter brez njega.

Ena izmed misli, ki so se mi podile skozi glavo, je bila tudi to, da če bi videl kaj takega na cesti ponoči, bi verjetno bežal kot muha brez glave. Avtorja sta tudi razlagala, da sta imela isti performans v neki galeriji, ki je imela prosojno stekleno steno na ulico. Ponoči sta robote puščala prižgane z minimalnim gibanjem, mimoidoči pa so velikokrat prestrašeno odskakovali, ko so pogledali v notranjost.


Zaključek

Kaj je torej namen tega poročila? Ko sem se po dogodku počasi kotalil domov, sem nekaj dojel; roboti sploh niso tak bavbav. Nikoli si ne bi mislil, da bom videl nekaj, kar je še najbolj podobno pošasti, pobegli iz kakega Quakea. Če lahko dva zanesenjaka v opuščenem skladišču naredita robote, ki so tako realistični, z uporabo relativno nezahtevne tehnologije (pnevmatika, jekleni profili, projektorček, računalnik) -- zakaj še ne delamo svojih R2D2jev in C3POjev? Torej, naj vam bodo fotografije v inspiracijo -- zna se zgoditi, da bomo koga navdušili za vijačenje svojega malega pošastka.

CeBIT 2003

CeBIT 2003

Tako kot vsako leto, so tudi letos v Hannovru organizirali enega izmed največjih sejmov -- CeBIT. Organiziran je bil v istih prostorih kot lani, presenetila pa me je cena vstopnine, ki je znašala 35 evrov (za odrasle) in 16 evrov za mlajše od 18 let. Možno jih je bilo kupiti tudi ...

Preberi cel članek »

DDR vs SDR na AMD platformi

DDR vs SDR na AMD platformi

Kako kar najpreprosteje pohitriti starajoči se sistem? Večina računalničarjev vam bo odgovorila, da nakupite nekaj dodatnega pomnilnika, in velikokrat bodo imeli prav. Toda zadnje čase vlada na trgu manjša zmeda, saj je kar naenkrat na voljo več ...

Preberi cel članek »

Grafične kartice, julij 2001

Grafične kartice, julij 2001

Najprej bi se rad opravičil za izjemno dolgočasen, če ne že malce neartikuliran naslov članka. Problem je, da sploh nisem vedel, kako bi izvirno ter privlačno poimenoval test osmih grafičnih kartic, ki so danes aktualne. Premišljal sem... Naslov "Primerjava ...

Preberi cel članek »

Kyro proti GeForce2 MX

Kyro proti GeForce2 MX

Prinašamo vam še eno vročo primerjavo, tokrat med dvema low-cost grafičnima karticama. Gre za vsem dobro znani Geforce2 MX v izvedbi Herculesa ter za malce manj znani PowerColor Evil Kyro, ki bazira na STMicroelectronics-ovemu grafičnemu procesorju Kyro. Hercules 3D ...

Preberi cel članek »

Slo-Techovi Oskarji 2000

Slo-Techovi Oskarji 2000

Leto 2000 je vsekakor bilo zelo aktivno kar se tiče računalnikov in izdelkov zanje. Čeprav je prodaja sistemov upadla, smo v teh 365. dneh videli malo morje zanimivih in uporabnih računalniških izdelkov in moramo priznati, da je bila izločitev ...

Preberi cel članek »