» »

Plextor PX-S2410TU

Pred novim letom je Plextor -- sicer belgijska znamka zelo kvalitetnih CD zapisovalcev, katerih proizvodi vedno spadajo v najkvalitetnejši in hkrati tudi najdražji sloj -- najavil njihovo najnovejšo eksterno zapisovalno ter prepisovalno enoto, katere oznaka S označuje že znano tanko ("Slim") linijo zunanjih zapisovalcev. Enota piše in bere s 24-kratno hitrostjo, medtem ko prepisuje z 10-kratno. Seveda take hitrosti dosežemo le takrat, ko je enota priklopljena na hitri USB 2.0 vtič, kadar pa mu privoščimo le USB 1.1, branje in pisanje poteka le s 4x hitrostjo. Enota je resnično tanka in je v kombinaciji črno-srebrne barve prava paša za oči. Kakšnih žlahtnih kovin - tu ciljam predvsem na aluminij - tu ni, saj je zadeva narejena v celoti iz plastike. Sama enota tehta okoli 410 gramov in izgleda kot prenosni CD predvajalnik. To ga napravi zelo priročnega za uporabnike prenosnih računalnikov, saj ne zavzame veliko prostora in ga tako lahko nosimo tudi v malo večjem žepu. Glede na to, da so na trgu tudi že precej hitrejši zunanji zapisovalci, si poglemo kaj nam lahko novi Plextor, poleg očitne majhnosti in priročnosti, ponudi.

Zmogljivosti


Dobrine

Ovoj

Zadnja stran škatle

Na test sem dobil škatelno verzijo snemalnika. Pa si oglejmo vsebino le-te:

  • enota Plextor PX-S2410TU
  • navodila za vgradnjo
  • spletni RMA garancijski list
  • USB 2.0 priklopni kabel
  • zunanji 9 V napajalni adapter
  • paličica za izvrg pladnja v sili
  • CD Nero Burning Rom 5.5 (in pripadajoči programčki)
  • PlexTools v1.17
  • navodila in gonilniki USB 2.0 za Windows 98SE
  • en prazen 48x 700 MB Plextor CD-R medij
  • en prazen 10x 650 MB Plextor CD-RW

Vsebina ovoja


Priklop

Enota PX-S2410TU uporablja USB2.0 standad, zato moramo imeti v računalniku USB 2.0 kontroler. To danes ni več tako velika težava, saj je v večino novejših plošč USB 2.0 vgrajen že serijsko, toliko pogostejši pa je tudi v prenosnikih. Za lastnike starejših plošč pa tudi ni problem, saj je na trgu mnogo razširitvenih PCI USB 2.0 kartic, ki pa tudi niso preveč drage.

S samim priklopom enote nisem imel nobenih problemov. Enostavno sem povezal USB kabel z računalnikom in priklopil napajalni adapter v električno vtičnico ter pretaknil gumb na enoti. Za vse ostalo poskrbijo Windovsi XP, saj nosi podporo za standard USB 2.0 vgrajeno že v jedro operacijskega sistema. Pri ostalih operacijskih sistemih je treba podporo standardu USB 2.0 predhodno naložiti. Z namestitvijo gonilnikov in dodatne programske opreme ter nastavljanjem jumperjev in DMA prenosov nisem imel nobenih težav. Enota je pripravljena za delo, takoj ko jo prižgemo. Snemalnik sem priklopil tako na USB 1.1, kot tudi na USB 2.0. Pri prvem dobimo samo opozorilo tipa "USB 2.0 naprava je priklopljena na USB 1.1 in bo zato delala ustrezno počasneje," medtem ko pri hitrem vodilu takih opozorilic (npr. "čestitamo" ;))sploh ni.


Nekaj o enoti sami

Lepotec, moj lepotec!

Na glavo

Od strani

Drobovje

Na vrhu enote se nahaja Plextorjev logo z nazivnimi hitrostmi (24x/10x/24x). Zgornja ploskev je srebrna, medtem ko so stranske ploskve in pladenj črne. Na pladnju se nahaja High Speed CD ReWritable logo, LED dioda in gumb za odpiranje. Snemalnik sam po sebi ne bi bil zanimiv, če nas ne bi presenetil s svojimi majhnimi merami. Tako so se pri Plextorju na račun majhnosti odrekli mehanizmu pladnja, tako da moramo pladenj ročno zapirati medtem ko ga s pritiskom na gumb vzmet sama izvrže. Ob strani se nahaja gumb za vklop ter izklop, vtič za slušalke in regulator glasnosti. Na zadnji strani se nahajajo vtiči za elekriko in USB kabel.

Napopka


Priložena programska oprema

Kot je že postalo v navadi proizvajalcev snemalnikov, je tudi Plextor priložil enega izmed najuporabnejših tovrstnih programov - Ahedov Nero Burning Rom, katerega po mojem mnenju ni potrebno posebaj predstavljati, saj je zelo popularen in je zelo na hitro pometel s konkurenco. Najbrž ni potrebno dodatno povdarjati, da ga uprorablja večina domačih pekov. Poleg Nerota dobimo na CDju tudi Ahedov programček za paketno pisanje na prepisljive nosilce -- InCD -- s katerim pripravimo medij na paketno prepisovanje ter ga nato uporabljamo kot veliko disketo. InCD nudi prav tako podporo za standard Mount Rainier o katerem pa še sedaj ni ne sluha ne duha, pa čeprav bi moral biti vključen že v prvi paket popravkov za Windowse XP.

Nero

Plextor PlexTools - še en zelo uporaben program, ki ga Plextor zvesto prilaga svojim enotam že zelo dogo časa, nudi kar nekaj uporabnih nastavitev. Priložena verzija, ki je tudi najnovejša (1.17) omogoča uporabnikom snemanje avdio in podatkovnih CDjev, poleg tega pa nudi še obilo informacij o sami enoti in medijih, ki jih vstavljamo, saj pokaže proizvajalca, ter kapacitete.

Lastnosti


Specifikacije enote

Primerjava velikosti

specifikacije
hitrost pisanja, USB 2.0:24x, 16x, 10x, 4x
hitrost pisanja, USB 1.1:4x, 2x
hitrost prepisovanja, USB 2.0:10x, 4x
hitrost prepisovanja, USB 1.1:4x, 2x
hitrost branja, USB 2.0:24x
hitrost branja, USB 1.1:6x
deklarirani dostopni časi:pod 125 ms
količina predpomnilnika:2 MB
dimenzije:141 x 22 x 171 mm
teža:okoli 410 g
vzdržljivost:60.000 ur delovanja
število odpiranj vratc10.000
garancija:2 leti

Prenosna enota podpira vse standarde zapisovanja in tehnologije kot vgradni bratje. Nero Info Tool o prepisovalniku izpljune sledeče:

InfoTool

Kot je opazno s slike, ima enota 2 MB predpomnilnika, podpira Buffer Underrun Protection (BURN-proof), ki preprečuje, da bi prišlo do izpada podatkov in s tem do uničenja medija, in že prej omenjeni Mount Rainier, ki ga zlobni Microsoft še vedno noče podpreti.

Za kar najkvalitetnejše snemanje poskrbi tehnologija PoweRec, ki nadzira kvaliteto vstavljenega medija in nastavi optimalno hitrost snemanja.

Za pisanje enota uporablja Z-CLV metodo (Zone-Constant Linear Velocity), ki povečuje hitrost snemanja v korakih od znotraj medija navzven. Tako je medij razdeljen v štiri cone, v katerih piše v vsaki z določeno konstantno hitrostjo, dokler ne doseže cone, v kateri preklopi na večjo hitrost pisanja. Kako poteka pisanje, je razvidno iz spodnje slike:

Zone-CLV

Na tem grafu je točno razviden potek hitrosti pisanja. Enota začne snemati z 10x hirostjo, nakar preklopi na 12x. Ob 18. minuti hitrost naraste na 16x, ob 38. minuti na 20x in pri 64 minuti doseže končno -- 24-kratno hitrost. Tako lahko rečemo, da je povprečna hitrost pisanja 16.88x. To se morda niti ne zdi kaj prida impresivno, glede na to da je na trgu mnogo hitrejših zunanjih zapisovalcev, ki dosegajo hitrosti nad 40x, a glede na to, kako majhna in lahka je enota, je to gotovo dober dosežek.


Bralne in pisalne sposobnosti

Uporabljena programska oprema:

Na testnem računalniku so bili nameščeni Windowsi XP s SP1, za testiranje zapisovalnika pa sem uporabil naslednje programe:
  • Ahead Nero Burning Rom 5.5.10.0
  • Ahead InCD 3.51.91
  • Ahead InfoTool v1.03.2
  • Ahead Nero CD Speed v1.01.6
  • Elaborate Bytes CloneCD v4.2.0.2
  • Plextor PlexTools v1.17

Testna konfiguracija:

  • osnovna plošča: Abit KG7-RAID
  • procesor: Athlon XP 1600+
  • pomnilnik: 256 MB (PC3200)
  • trdi disk: IBM DTLA 45 GB ATA100 (7200RPM)
  • USB vmesnik: USB 1.1 intergriran na osnovni plošči
  • Epox USB 2.0 Via Usb 2.0 Host Controller za PCI -- prispeval Mlacom d.o.o.

rezultati branja
testnatisnjen CDzapečen CDprepisljiv CD
Branje - začetek18.05x18.49x12.45x
Branje - konec23.79x24.51x16.53x
Branje - povprečno18.05x18.49x12.45x
Dostopni časi - naključno94 ms90 ms114 ms
Dostopni časi - tretjinski prehod115 ms111 ms135 ms
Dostopni časi - polni prehod185 ms201 ms239 ms

Kot lahko razberete iz zgornjih treh zaslonskih zajemkov ter pripadajoče tabele rezultatov, se enota obnese solidno. Enota se pri branju natisnjenih ter zapisljivih cedejev drži svoje deklarirane največje hitrosti ter prebere zgoščenko na zunanjem obodu s 24x hitrostjo. Razumljivo, pri branju prepisljivcev je naprava zaradi narave medija počasnejša, a še vedno zadovoljivo hitra. Tudi dostopni časi so za prenosni pekač razveseljivo dobri, čeprav dejstvo, da imajo Plextorjevi pekači pregovorno počasnejše dostopne čase, čivkajo že vrabci na strehah. Bodi dosti branja, kako se obnese pekač pri pisanju ter prepisovanju?

rezultati pisanja
medijUSB 1.1USB 2.0
CDR medij 700 MB21 min 45 s, 4x hitrost5 min 43 s, 24x hitrost
CDRW medij 700 MB22 min 3 s, 4x hitrost8 min 24 s, 10x hitrost

Enota veselo zapisuje 24x, če je le priklopljena na USB 2.0. Za zapis 700 MB podatkov si enota vzame okrog 6 minut, kar je sicer veliko v primerjavi z notranjimi 24x enotami, ampak to je posledica že prej omenjenega Z-CLV načina zapisovanja, zato enote ne bom primerjal z internimi enotami. Kot sem že omenil, je pri tem povprečna hitrost pisanja okrog 17x.

Tudi pisanje audio CDjev Plextorju ne povzroča nobenih problemov in je zvok čist ter brez jitterja (tisto, kar prasketa, ko poslušamo glasbo) tudi pri 24x. Pri tem je treba omeniti, da je kopiranje avdio CDjev omejeno na 8-kratno hitrost in da je vse potekalo brez napak. Branje podatkov je hitro, saj precej hitro doseže 24X hitrost. Sem pa opazil, da ima enota težave z branjem obrabljenih in spraskanih ploščkov, kjer hitrost branja drastično pade ali pa jih enota sploh ne prepozna.

Enota podpira tudi tako imenovani "overburning" ki podpira snemanje tudi na medije, večje od 700 MB. Snemanje naj bi bilo mogoče vse do 92. minute, sam pa sem si brez problemov posnel 85-minutni plošček, ki sem ga potem tudi uspešno prebral v vseh mogočih CD-ROM enotah.


Zaključek

Plextor v Plextorju

Moram reči da me je zadeva pozitivno presenetila - vsaj kar se tiče velikosti, teže in dizajna. Tudi kasneje nisem ostal ravnodušen, saj zadeva svoje delo opravlja zelo zadovoljivo. Na koncu so se mi že pojavile skomine, kako bi si to enoto tudi sam omislil, saj se je lepo zlila z mojo mizo. Seveda pa bi jo v prvi vrsti priporočil lastnikom prenosnikov ali tistim, ki bi jo uporabljali z več računalniki na različnih lokacijah - v smislu izdelave varnostnih kopij. Enota je privlačna na pogled, je priročna ter enostavna za uporabo. Prihaja v kompletu s kakovostno programsko opremo ter kvalitetno izvaja DAE branje. Tudi zapisovanje ni od muh. Kaj torej enoti manjka? Prva zamera gre na račun prekratkega USB kabla, ki zna biti v nekaterih primerih nesramno omejujoč. Moti tudi omejitev hitrosti DAE branja na samo 8x hitrost, kar je domena starejših CD enot. Enota ima tudi velike težave z branjem poškodovanih medijev. Seveda moti tudi visoka cena, a morate vedeti, da je naprava namenjena določeni ciljni skupini, ki v večini primerov zaradi specifičnih potreb ne gleda na ceno. V tem primeru je nakup priporočljiv.

Zahvala gre tudi podjetju PC H.and, Brezovce 10, 1236 Trzin, 01 530 08 00, kjer so nam enoto prijazno posodili na test. Cena? Zajetnih 56.000 SIT z DDV.

Plextor PX-W4824TU

Plextor PX-W4824TU

Časi miniaturizacije in mobilnosti so še kako tik pred vrati našega življenja, oziroma so vrata že prestopili ter se pomešali med vsakodnevne in samoumevne dejavnike. Prenosen je tudi moj tokratni mučenec, ki je pa za razliko od do sedaj testiranih pekačev zunanji, ...

Preberi cel članek »

Plextor PX-W4012TA

Plextor PX-W4012TA

Na trg se je s tekočih trakov Plextorjevih laboratorijev prebil njihov najnovejši CD zapisovalnik - PlexWriter PX-W4012TA s kodnim imenom Windsor. Posebnost tega novega tlačkomata je zaenkrat nejhitrejša deklarirana hitrost pisanja na CD-R in CD-RW medije. Na prve lahko tako piše ...

Preberi cel članek »

Plextor PX-W2410A

Plextor PX-W2410A

Tehnologije se razvijajo, tega ne more prikriti nobeden. Spomnim se, ko sem pred dvema letoma, v "računalniškem srednjem veku", tako rekoč, dobil svoj CD zapisovalnik, ki mi hvaležno služi še dandanes. Teac CD-R58S, osemkratni pekač na SCSI-2 vodilu, brez ...

Preberi cel članek »

3x 24x/10x/40x

3x 24x/10x/40x

Evolucija CD zapisovalnikov ali po naše tlačkomatov, gre naprej. V času pisanja tega testa je na tržišču mogoče dobiti že pečke, ki zapisujejo na medije pri 40x hitrosti ter na prepisljive ploščke pri 12x. Toda, ker je to zaenkrat še bolj kot ...

Preberi cel članek »

Zgoščenkomati na kupu

Zgoščenkomati na kupu

Ko se je standard CD, ki v angleščini pomeni Compact Disc, v slovenščini pa zgoščenka, prijel ter uveljavil, so si domala vsi novi pogoni lastili CD enoto (v nadaljevanju izmaličeno: zgoščenkober). Zgoščenkoberi so postali nujnica v vsakem novem ...

Preberi cel članek »