» »

Test podlog za miško

Podloga za miško je del strojne opreme, na katerega smo začeli postajati pozorni šele nedavno, saj je bila pred prebojem optičnih mišk na trg popolnoma nepomembna. Vsak trgovec jih je imel pod mizo cel kup in povsod so se delile zastonj ali za par sto tolarjev, saj je navadna mehanska miška s svojo težko kroglo povzročala ogromno (za delovanje potrebnega) trenja, tako da delež, ki ga je k temu prispevala podloga, sploh ni prišel do izraza. Z razvojem optičnih mišk pa je prišlo do sprememb. Najprej so postale popularne različne enobarvne podloge, saj so razgaljene lepotice in drugi pisani motivi pogosto zmotili optični senzor pri delovanju in povzročili preskakovanje kazalca na ekranu. Kmalu pa je postalo jasno, da se nove miške dotikajo tal le z majhnimi nožicami iz dobro drsečega materiala in niso več odgovorne za večji del trenja, kar je povzročilo bliskovit razvoj izboljšanih podlog. Vendar vsi uporabniki tega niso sprejeli z odobravanjem -- mnogim se je zdelo patetično kupovati izdelke, ki so stali šop Prešernov, ko pa je njihov glodalec prav tako dobro deloval na podlogi, vredni tristo tolarjev ali pa celo na mizi. Ob robu pa so se muzali tisti, ki so vedeli, da se nove podloge pripravljajo zanje - igričarji.

Tudi na slovenskem trgu se da dobiti precej različnih podlog za miške, zato smo se odločili, da preizkusimo manjši kup dotičnih izdelkov. Vsi, ki ste se prepoznali nekaj vrstic višje in sodite med tiste, ki čudovito shajajo z mizo ali poceni podlogo, jemljite članek z rezervo, saj je, tako kot test mišk nekaj mesecev nazaj, namenjen predvsem igričarjem in ostalim uporabnikom, nujno potrebnim dodatne natančnosti.

Testiranje

Opis vsake podloge je v grobem razdeljen na 2 dela. Najprej sem si ogledal embalažo, vsebino paketa, ceno in dizajn samega izdelka, nato pa ga preizkusil v praksi, ocenil težavnost čiščenja in se pozanimal o vzdržljivosti. Testiral sem devet podlog iz tovarn različnih proizvajalcev, med bolj znanimi tudi Steelpad, Icemat, fUnc in Everglide.

Steelpad 4D

Z dna cenovne lestvice prihaja 4D, malce starejši Steelpadov izdelek. Pakiranje je v značilnem stilu iz mehkega kartona in z zanimivim dizajnom. Takoj, ko omenjeno škatlo odpremo, nam padeta v roke dve enako veliki podlogi iz različnih materialov. Ena je penasto-gumijasta, druga pa plastična podloga. Če še niste ugotovili, gre za zanimiv koncept podloge iz dveh delov, spodnji skrbi za to, da podloga trdno stoji na mizi, zgornji pa je prijazen do drsenja miške. In zakaj nista zlepljena skupaj, povprašate? Zato, ker ima zgornji del, po katerem premikamo miško, dve strani. Na eni strani je gladek, na drugi pa bolj hrapav. Podloga je dolga 29 cm in široka 26 cm, v višino pa sega 2 mm, torej gre za dokaj veliko podlogo srednje debeline. Za 20 evrov, kolikor je priporočena cena, dobimo (vsaj na prvi pogled) soliden paket, poglejmo še, kako se obnese v praksi.


Pri uporabi nisem bil najbolj navdušen, pa tudi razočaran ne. Miška je po podlogi drsela brez zatikanja, sicer ne ravno tako, kot po ledu, ampak vseeno dokaj dobro. Najbolj me je motil koncept dvodelnosti, ki sem ga omenil v prejšnjem odstavku. Zgornji in spodnji del se med sabo ne marata najbolj, zato se zna zgoditi, da se drsna površina pri malo bolj histeričnem mahanju z miško začne premikati po mizi. Po drugi strani pa bodo gospodinje nad podlogo najbrž navdušene, saj lahko oba dela čistimo posebej in sta na to tudi dokaj odporna. Podlogo (zgornji del, ki je dejansko potreben čiščenja, se ve) bi brez strahu porinil tudi v pomivalni stroj ali se spravil na njo z gobico in detergentom, saj je iz navadne plastike. Kako dolgo bo ta plastika zdržala, je vprašanje, glede na ceno bi rekel, da ne preveč dolgo. Izdelek tako pade nekam v sredino, je vsekakor bolj uporaben od tekstilnih podlog, ki jih k sestavljenim sistemom podtikajo trgovci, ima pa določene hibe, zato dobro premislite, preden zanj zapravite 20 evrov - obstajajo boljše alternative.

Steelpad S&S

Dražja Steelpadova podloga, ki smo jo preizkusili, dosega precej velik prodajni uspeh. Steelpad jo oglašuje v povezavi z enim od svetovno najbolj uspešnih klanov - Schroet Kommandos, mi smo na test sicer dobili običajno verzijo brez SK logotipa, ki pa je v vseh drugi pogledih identična. Pakiranje je v enakem stilu, kot tisto pri Steelpadu 4D, dodatne opreme pa je tokrat več. V škatli se poleg same podloge skriva še neoprenska torbica, v katero lahko podlogo shranimo ob odhodu na lan-party ali podoben dogode, in pa Steelpadovi padsurferji, posebne nalepke, s katerimi prelepimo obstoječe nožice na miški, tako da ta mnogo bolje drsi po podlogi. Priloženo me je vsekakor navdušilo, pa tudi velikost same podloge je več kot zadovoljujoča - 32 cm krat 27 cm. Debelina je po navedbah proizvajalca enaka kot pri zgoraj opisani verziji 4D, a sem imel občutek, da je S&S še tanjša od specificiranih 2 mm. Na srečo so odpravili tudi dvodelnost, podloga je tako iz enega samega kosa, ki je na zgornji strani dokaj hrapav, na spodnji pa pokrit z zelo oprijemljivo gumijasto snovjo. Po prvem srečanju vsekakor izjemno kvalitetna podloga z bogato dodatno opremo in posledično tudi višjo ceno, zanjo hočejo 33 evrov.



Z S&Som je Steelpad popravil grenak okus, ki ga je v ustih pustil 4D, izdelek me je namreč navdušil v skoraj vseh pogledih. Na mizi stoji izjemno trdno, velikost podloge je zelo zadovoljiva in tudi dovolj tanka je, da lahko nanjo poveznemo tipkovnico, če na mizi nimamo dovolj prostora. Kot sem že omenil, je površina hrapava, kar na prvi pogled ne pomeni nič dobrega, a trenje med mojim glodalcem in S&Som je bilo vseeno v mejah normale, hrapavost omogoča ravno pravšenj nadzor nad miško. Tudi čiščenje Steelpadove mojstrovine ne bi smelo predstavljati večjih težav, morda moramo biti na spodnji strani malce nežnejši, da ne odstranimo gumijaste plasti, zgoraj pa detergent in krpa dobro opravita delo. Edina stvar, ki me moti, je material, iz katerega je izdelek narejen. Plastika sicer deluje dokaj robustno, kar je za takšno ceno skoraj nuja, a vseeno bi se znala po določenem času obrabiti, vsako leto porabiti cankarja za nakup podloge za miško pa je za marsikoga preveč.

Corepad

Popoln neznanec v paketu podlog, ki sem jih dobil na testiranje, je bil Corepad. Kljub mojemu dokaj velikemu zanimanju za tovrstne izdelke, sem ga prvič videl in ta prvi vtis žal ni bil najboljši. Stvar je bila zapakirana v ceneno škatlo, ki je smrdela po kartonu (česar seveda nisem upošteval pri oceni, le opisujem srečanje) in takoj po odprtju sem opazil, da je sestavljena iz dveh delov (deja vu), kar me v drugo ni več presenetilo, ampak prej razočaralo. Spodnji del je bil iz penaste gume, zgornji pa tokrat ne iz plastike, ampak iz zajetnega kosa stekla - stvar je debela kar 4-5 mm in velika 28 cm krat 22 cm. Corepadu je bil priložen še kos teflonskega traku, ki služi enakemu namenu kot Steelpadovi padsurferji - zmanjša trenje med miško in podlogo, le da je njegovo nanašanje malce bolj komplicirano, ker ga je treba pred uporabo še narezati na pravo velikost. Prodajalci hočejo za Corepad 30 evrov, kar se mi je zdelo kar veliko, a nisem hotel prehitevati z ocenami pred samim preizkusom.



Testiranje me je izredno razočaralo. Za začetek se je pojavil Steelpad 4D sindrom - pri močnejšem premikanju miške je podloga postala nestabilna in ni stala na mestu. Bil sem tudi neizmerno presenečen nad lepljivostjo podloge. Miška je po Corepadu drsela slabše kot po mizi, situacija se je sicer izboljšala po nanosu teflonskega trakca, a iz izkušenj vem, da se ta hitro obrabi in je drag kot žafran, vsekakor predrag, da bi ga menjali vsak teden. Trak bi naj predstavljal dodatno gladkost, v osnovi pa bi tudi brez dodatkov miška naj dobro delovala na podlogi, zato mi ni bil všeč način, ki so ga izbrali avtorji Corepada. Čiščenje je zaradi dvodelnosti seveda dokaj enostavno, pa tudi obraba je nikakršna, to je ena od prednosti steklene izdelave, ampak vse to ne pripomore veliko, če je uporabnost nizka. Nakup je posledično zelo vprašljiv in smiseln samo, če si lahko privoščite tudi redno menjevanje teflonskega traku na nožicah miške.

Everglide Attack Optical

Everglide je najbrž najstarejše podjetje, ki se ukvarja z izdelavo naprednejših podlog za miške. Na test smo dobili enega od manjših izdelkov iz njihove proizvodne linije - Attack Optical, ki je bil v paketu brez kakršnekoli dodatne opreme ali pakiranja. Gre za podlogo, veliko 25 krat 20 cm in debelo kar 6 milimetrov. Za razliko od ostalih, ki so večinoma kvazi-pravokotne, je v obliki elipse, zato izgleda še malo manjša. Na prvi pogled deluje zelo robustno, najbrž zaradi dokaj velike debeline, izdelana je iz čvrste plastike in na zgornji strani precej hrapava, spodaj pa ima nekaj gumijastih nožic, ki skrbijo za stabilnost. To je več ali manj vse, kar vam lahko povem brez preizkušanja, poglejmo, kako se to majhno čudo, ki stane 17 evrov, obnese v praksi.



Moram reči, da sem bil nad Attack Optical precej navdušen. Miška je po njej zelo dobro drsela, čeprav je površina hrapava, pa tudi na mizi je bila stabilna. Občutljivost miške sem moral v igrah malce povečati, v nasprotnem primeru mi je miška pri uporabi bežala izven meja podloge, ampak to je treba vzeti v račun že pri nakupu. Za nizko ceno, po kateri jo lahko dobimo, se mi zdi podloga precej pameten nakup. Njeno čiščenje je zaradi plastične konstrukcije enostavno, vzdržljivost pa približno na nivoju ostalih plastičnih podlog. Je tudi dokaj udobna, pazite le, da niste tip igralca, ki potrebuje veliko površine pri igranju, sicer boste hitro razočarani.

fUnc 1030

Če je katera od podlog prispela lično zapakirana, je to fUnc 1030. Dobil sem jo namreč v svetleči aluminijasti škatlici (Pošta Slovenije je žal izvedla naknadno obdelavo, kar je razvidno tudi iz slik), ki je praktična tudi za nadaljnje prenašanje na lan-partyje. V paketu je poleg same podloge, ki je zaščitena s peno, tudi majhna zaponka, ki se lahko pritrdi na različne konce podloge, vanjo pa vpnemo kabel, da nas ta ne moti pri igranju. Vsekakor zelo dobra in poceni izvedena ideja, ki zna reševati življenja v napetih igrah. Sama podloga meri 25 cm po dolžini in 21,5 cm po širini, debela pa je manj kot 3 milimetre. Izdelana je iz nekakšne gumijaste plastike in je, podobno kot Steelpadov 4D ter Corepad, dvodelna. Ampak pri fUnc industries so koncept dvodelnosti izpeljali malo bolje, saj dveh delov ne položimo kar enega na drugega, temveč gre zgornji del v spodnjega, tako da se zlijeta v celoto. Del, po katerem premikamo miško, ima dve strani, ena je gladka, druga pa malce bolj hrapava, podlogo pa se da kupiti po precej zmerni ceni - 25 evrov, kar postavi fUnc surface v srednji cenovni razred.



V praksi se je fUnc 1030 dobro obnesel, stabilnost na mizi mu kljub dvodelni izvedbi ni delala težav. Površina je bila dovolj gladka na obeh straneh, v bistvu sploh nisem opazil prevelike razlike med hrapavo in gladko stranjo. Zaponka za miškin kabel je prišla zelo prav in korektno opravlja svoje delo, nasploh sem bil zelo zadovoljen. Vzdrževanje podloge je neproblematično, saj jo zaradi materiala, iz katerega je izdelana, lahko brez problema čistimo pod tekočo vodo ali celo v pomivalnem stroju. Kar se tiče vzdržljivosti, pa je fUnc 1030 vprašljiv, uporabniki poročajo, da se zna po določenem obdobju intenzivne uporabe kar pošteno obrabiti. Sicer imate na voljo 2 strani, tako da lahko, ko je ena dotrajana, preklopite na drugo, a to še vedno ni trajna rešitev. Podloga je nedvomno zelo dobra, ni pa primerna za preveč intenzivno uporabo, saj vas bo v takšnem primeru stala dosti denarja.

Icemat 2nd edition black

Ena izmed dražjih podlog na testu je prispela zapakirana v dobro dizajnirano škatlo, dodatno pa je bila zavarovana s stiroporom. Gre za drugo različico Icemata, prvi je bil bele barve in precej manjših dimenzij. Že takoj ob prvem stiku sem opazil, da ne gre za običajno podlogo, saj je bila težja od ostalih. Izdelana je iz nekakšnega porcelanastega stekla, težko je oceniti material, ker ga tudi sam proizvajalec nikjer ne navaja. To steklo ima prijetno pobrušene robove in ni popolnoma prozorno, ampak je motno, na zadnjo stran pa je nanešen črn premaz, tako da podloga izpade črna. Na spodnji strani je še šest majhnih gumijastih nožic, ki skrbijo za stabilnost na delovni površini. Velikost podloge je 30 krat 25 centimetrov, debela je nekaj čez 4 milimetre in stane 37 evrov. V paketu poleg same podloge dobimo še teflonske nožice, ki so nam sedaj že znane, saj smo jih spoznali pri nekaterih drugih izdelkih.



Icemat 2nd edition deluje neverjetno dobro. Trenja med miško in podlogo skoraj ni in občutek je resnično tak, kot da bi glodalca premikali po ledu. Velikost je več kot zadovoljujoča tudi za uporabnike, ki uporabljajo v igrah nizko občutljivost miške. Odpornost podloge je zaradi steklene izdelave morda malce slabša - jaz je ne bi upal vreči z balkona, je pa ob pravilni uporabi praktično neuničljiva in se za razliko od plastičnih podlog gotovo ne bo obrabila. Čiščenje je, kot pri večini ostalih, neproblematično, ker se nad Icematom lahko znesemo z gobico in detergentom, za sprotno čiščenje pa proizvajalec priporoča običanja čistila za okenske šipe v razpršilu. Na kratko - podloga me je zelo navdušila, čeprav ni brez svojih hib. Vsekakor je bila najbolj glasna na testu, kar ni problematično ob vsakodnevnem poslušanju glasbe in igranju iger, zna pa praskanje miške biti moteče za morebitne speče v sobi, kjer se ukvarjate z računalniškimi aktivnostmi. Poleg tega pa sem ji zameril tudi zasoljeno ceno, podloga je namreč najdražja na testu.

Everglide DKT pad

Druga Everglidova podloga je bila najbolj posebna od vseh na testu, saj je edina izdelana iz tekstila in tako bolj upogljiva. Tekstilne podloge imajo ponavadi slabše značilnosti kot ostale, saj se miška bolj prime nanje in je zato potrebno več sile, da jo premikamo. Druga najbolj očitna karakteristika (poleg tega, da je izdelek iz tekstila) pa je bila njegova velikost. DKT pad je naravnost gigantski, meri namreč kar 44 centimetrov po dolžini in 35 centimetrov po širini, debel pa je slaba dva milimetra. Naj omenim še, da je ta izdelek, za katerega trgovci hočejo 20 evrov, uradno licenciran s strani profesionalnega igralca Counter-Strikea - Briana "Destrukt" Flanderja (od tod tudi ime podloge).



Po pričakovanjih je miška po DKT padu drsela malce slabše, krivec za to je seveda material, je pa lahko ta lastnost za tiste, ki hočejo več nadzora, tudi do neke mere pozitivna. Sama velikost podloge je več kot zadovoljila moje potrebe, med igranjem sem lahko celo za nekaj enot zmanjšal že tako nizko občutljivost miške, ki jo uporabljam ponavadi. Zaradi tega, ker je iz tekstila, ima razen večjega trenja podloga še nekaj drugih slabih značilnosti. Njeno čiščenje je malce bolj zapleteno, saj jo moramo po umivanju pustiti, da se posuši na zraku (strojnega sušenja ne priporočamo), prav tako se bi znal DKT pad hitro obrabiti, je pa seveda v prednosti, ko pridemo do poškodb. Različne praske mu ne pridejo do živega, kaj šele, da bi se lahko razbil pri padcu na tla. Na kratko - nadpovprečna tekstilna podloga, ki pa ne more mimo tegob, značilnih za ta način izdelave.

Ratpadz GS

Še eno veliko ime iz paketa, ki je prispel na moj naslov. Pri izdelavi te podloge so sodelovali igričarji, in napisanih ji je bilo mnogo hvalospevov, kar je vsekakor vzpodbudno, res pa je, da je na tržišču že nekaj časa. Gre za plastično podlogo, torej predstavnico večine v tem testu, ki je velika 29 krat 23 centimetrov, treba pa je poudariti, da je njena višina malce precenjena. Če pogledate na sliko, lahko vidite, da je s spodnje strani podloga upognjena navznoter, s čemer se izgubi nekaj centimetrov delovne površine. Na spodnji strani je podloga za dodatno stabilnost opremljena z gumijastimi nožicami, v trgovini pa boste zanjo odšteli 16 evrov.


Prva lastnost, ki sem jo opazil pri Ratpadz Gaming Surface, je rahla upogljivost. Če položite podlogo na mizo in z roko pritiskate nanjo v srednjem delu, se ta usloči navznoter - to ji štejem v minus. Miška po njej teče odlično, morda ne tako dobro kot po kakšnem Icematu, a še vedno zelo dobro. Velikost podloge je solidna, pri uporabi me ni omejevala, morda zna biti manjši problem za uporabnike z ekstremno nizko občutljivostjo. Čiščenje seveda ni problem, ker kot vse druge plastične podloge na testu pade v kategorijo gobica-detergent (enako je tudi obraba primerljiva z večino). Gre za podlogo, ki je precej poceni, a se ji pozna, da jo je povozil čas, saj je bila včasih med zmagovalci, danes pa so jo drugi dohiteli (in ponekod tudi prehiteli), tako da sodi sodi v sivo povprečje.

Xtrac Zoom

Zadnja podloga na tem testu je posebna že na prvi pogled. Velika je 22 krat 28 centimetrov, največ pozornosti pa pritegne njena debelina, podloga namreč v višino meri približno toliko kot kreditna kartica. Na zgornji strani ni enobarvna, temveč je potiskana s šestkotniki, pobarvanimi z posebnim pikčastim vzorcem - to bi naj bilo optimalno za delovanje optičnih mišk. Spodnjo plast, ki je prekrita z gumo, so pri Xtracu poimenovali Sure Grip II, za tem neizvirnim tržnim imenom se na srečo skriva dokaj dober oprijem. Poleg same podloge v paketu nisem dobil ničesar, v trgovini pa zanjo hočejo 18 evrov, torej jo lahko uvrstimo v nižji cenovni razred.



Nizek profil podloge ni opazen samo na prvi pogled, ampak tudi med uporabo - roba sploh ne čutimo in roka lahko brez bolečin počiva, tudi če zapestje leži ravno med mizo in podlogo. Kljub temu, da ni največja na testu, se jo da popolnoma normalno uporabljati in mojih igričarskih navad ni omejevala. Trenje je izjemno nizko, v tem pogledu se med testiranimi podlogami Zoom uvršča v vrh, pa tudi na področju čiščenja je vse po starem - pri podobnih materialih izdelave pač ne more priti do ogromnih razlik. Uporabniki poročajo srednje dolgo življenjsko dobo, kar je pri dani ceni in načinu izdelave tudi logično. Gre torej za eno boljših plastičnih podlog na testu, na kateri razen standardnih omejitev materiala in odsotnosti dodatne opreme nisem uspel najti večjih hib.

Zaključek

Zdaj vas najbrž zanima, kaj kupiti, kajne? Če je vaša denarnica dovolj debela, nikar ne odlašajte in si nemudoma nabavite Icemata (že nekaj časa se dobijo v različnih barvah, tako da se lahko pred nakupom o trenutno modernih kombinacijah posvetujete še z boljšo polovico in/ali ženskimi članicami gospodinjstva), podloga je neverjetno gladka in ima praktično neomejeno življenjsko dobo, če je le ne boste metali z balkona, zato je nesporen zmagovalec tega testa. Tisti, ki menijo, da gladkost ni sorazmerna s kakovostjo in hočejo bolj hrapavo podlogo, bodo posegli po Steelpadu S&S, ta je v zgornjem cenovnem razredu za las zgrešil prvo mesto - razlog za to je njegova potencialna obraba. Med cenejšimi podlogami si lovoriko zasluži Xtrac Zoom - za ugodno ceno dobimo izjemno gladko podlogo, ki se drži mize kot pribita. Sicer se zna dokaj hitro obrabiti, ampak nakup nove je za denarnico precej manj boleč v primerjavi s kakšnim fUncom ali Steelpadom. Upam, da vam bo članek pomagal pri nakupu, vseeno pa imejte v mislih, da so vse testirane podloge kvalitetne (v primerjavi s poceni tekstilnimi podlogami ali navadno mizo kot noč in dan), razlike med njimi so v najboljšem primeru kakšnih 20 odstodkov. Če imate možnost dobiti katerokoli od njih za posebno nizko ceno ali pa vam jo kdo podari za rojstni dan, v nobenem primeru ne boste razočarani.

Podloge nam je na test posodil CoolPC.
Dedek Mraz kupuje za Vas

Dedek Mraz kupuje za Vas

Prazniki se nevarno približujejo, z njimi pa tudi občutek, da moramo kupiti nekaj zase in za bližnje, ki nam ga na vsakem koraku vcepljajo zlobni kapitalisti (na oni strani Luže že od konca oktobra). Tako smo na Slo-Techu pripravili prijazen članek, v katerem vam bomo poskušali ...

Preberi cel članek »

Test mišk

Test mišk

Ob nakupu novega računalnika se vsi najbolj posvečamo drobovju. Kako hiter bo procesor, kakšna bo kapaciteta pomnilnika in koliko milijonov trikotnikov bo znala premetavati grafična kartica so ponavadi poglavitna vprašanja, ki se nam podijo po glavi, redkeje pa se vprašamo o ostalih komponentah. Najbolj ...

Preberi cel članek »

Modifikacija by ASPmaster

Modifikacija by ASPmaster

Osnovna ideja je bila, da bi imel računalnik v stilu mojega logotipa - "območje51". Najprej sem načrtoval samo napis na stranici računala, ampak sem se kasneje premislil. V sanjah sem si vse skupaj zamislil v črni barvi z modrimi odtenki ter modro neonko v notranjosti ter luknjo ...

Preberi cel članek »

Test Logitechovih glodalcev

Test Logitechovih glodalcev

Prelude by Sergio: Ta test, ki ga boste prebrali v naslednjih 15 minutah, je skoraj v celoti Pretorijančev. On je napisal uvod, zaključek, stestiral je vse miške. Razen ene, ki je prišla z nekajdnevno zamudo. Ker je Pretorijanec bil prezaposlen z učenjem za eksterce, sem testiranje ...

Preberi cel članek »

Vodno hlajenje

Vodno hlajenje

  • ::

Ok, pred vami je končno Gabrijelov prispevek o vodnem hlajenju. Dotični članek zamuja že kar nekaj časa, toda, kot boste sami videli: izplačalo se je počakati. Prvo sva vse skupaj planirala kot nekakšno Overclockersko potovanje, toda po branju ...

Preberi cel članek »