» »

NTFS ali FAT32

NTFS ali FAT32

Ashrack ::

Imam Windowse 2000 notr in ne vem al je bolj jih met na NTFS al na FAT32. Zdele jih mam na FAT32.
....

Mr.-Viko ::

Baje je lepo imeti dve patricije, na eni Fat32, na drugi pa tisti NTTF al kaj je. No, tak, za vsak slučaj. (ali pa govorim bedarije)
No comment, really

Dami ::

Disk bo na NTFS počasnejši (ne vem zakaj, sam je...preizkušeno). Pa če maš slučajn mrežo pa maš en sistem ntfs drug pa fat32, slednji ne bo videl prvega (obratno dela), razen če maš en posebn program.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

njok ::

Za Win2k se ti splaca dat NTFS ker sicer sploh ne izkoristis prednosti in zmoznosti os-ja (stabilnost).

random ::

Za domaco uporabo je primernejsi
FAT 32 ker je hitrejsi, medtem ko
je za "poslovno" rabo(serverji>mreze...)
primernejsi NTFS ker je zanesljivejsi
ter ce se ne motim tudi varnejsi a pocasnejsi.8-)

andrej ::

ze pred casom je bila dolga debata na to temo, zato je bolje da kar to pogledas... No v glavnem je zmagovalec jasen - NTFS.
dami: NTFS NI kaj pocasnejsi. V dolocenih situacijah je, vendar je v dolocenih tudi hitrejsi . Nasplosno ne mores rect, da je NTFS pocasnejsi. pa tudi takrat ko je je to za uporabnike neopazno...

kar se tice mreze in NTFS in FAT si pa totalno mimo vsekal. Torej, ce mas mrezo, pa ma en PC NTFS drugi pa FAT se bosta cisto normalno vidla. Datoteni sistem pri prenosu datotek preko mreze nima ama nista veze...
Torej, se enkrat vsem, ki nimate razciscenih dolocenih pojmov priporocam ogled prejsnjih debat na to temo...

bastadu ::

Točno tako kot je rekel andrej, preko mreže lahko bereš tudi z NTFS particij. Fora je v tem, da če si naprimer povezan z 98 [FAT32] na 2k [NTFS] preko mreže takoaltako ti samo šeraš fajle na NTFS particiji, potem pa tista mašina na kateri imaš 2k pač bere te podatke z NTFS particije, saj jih vendar zna brati in jih tako na 98 lahko vidiš oz. bereš...:D

Paramedic ::

Js sem že celo večnost bil na fat32, pol pa sem enkrat prešaltu na w2k in ntfs, ker je bil po mnenju s-tehovcev bolši. Sm reku:"Ok, pol bom pa poskusil!" in poskusil sem. Od tega dne dalje Paramedic ni dal gor fat32 in ima vse particije na ntfs, čeprav ne rabi vseh njegovih lastnosti.0:)
End transmission.

Dami ::

andrej: Reku sn da je disk na ntfs počasnejši za sistem ne vem. K so enkrat lani v enem monitorju mel obsežn test diskov, so jih testiral na fat32 in ntfs. In razlika ni bla majhna.
Kar se pa povezljivosti tiče, pa sn bil res prepričan da particija fat32 ne more brat ntfs-ja brez uporabe enga posebnega programa, ki ni bil freeware. Nism specialist in če sn vsekal mimo, se opravičujem.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Krtek ::

Dami: Ti si imel v mislih verjetno to, da se particij NTFS ne vidi iz DOS-a brez tistega posebnega programčka pa najsi bo to FAT32 ali FAT16

LP

andrej ::

dami: sam disk ni nic pocasnejsi - disk je vedno isto hiter ne glede na file system. Kot si lahko v testu prebral je dostop do datotek, itd malenkost pocasnejse, vendar se pri celotnem sistemu to ne opazi.
FAT32 res ne vidi NTFS, ker sta to datotecna sistema - z drugimi besedami gre za format zapisa datotek na disku. Ne glede na OS, ki ga uporabljas preko mreze nima veze kaksen datotecnmi sistem imas. Ce ma mas lokalno NTFS potem pa ga res ne vidis, razen v NT/2000.itd. Za DOS/win9x pa obstaja poseben program...

Medved ::

Kdo ve kaj je najboljš, še sam BILI ne ve, drugač nebi blo tok teh FATIM, eni pravjo da je najboljš linux, najboljš je met vse skup na enem disku:))

kockish ::

Bili dobro ve, da je NTFS boljsi.
Glede linuxa -> probaj in videl bos. Sicer ti bo zal za izgubo casa, a vseeno.

luka ::

jst sem tut doug časa razmišlu kaj je bolš pa sem v končni fazi prišu do zaklučka da je za enkrat fat32 še bolši, ker ga boš lažje prebirau v večini drugih operacijskih in če se ti disk slučajn usuje boš imeu več orodji da popraviš particije pa datotečni sistem, čeprav pa je NTFS primerjenjši za w2k ker omogoča bolši nadzor nad diskom, podatki na njemu in prostoru, saj so njegove gruče manjše. Anyway, je pa maloverjetno da ti bodo te stvari toliko bolj koristle ko ti bo fat32 če se ti particija slučajno usuje

m2000 ::

Imam dva diska. Na enem ME na drugem pa 2k. Sem imeu NTFS pa je bilo sr**je z dostopom. Bi zbriso ME pa mi vse v 2k ne dela (RVS-COM ne pošilja faxov pa ostali driverji za TV live pa skener delajo nekam čudno) Je pa 2k hitrejši zdaj ko mam na FAT32 (najbolj se opazi pri TV zaradi hitrosti zajema slike). Resnično se opazi že po sekundah v zagonu in ko hodiš po Raziskovalcu čakaš 1 sec da ti odpre disk.
2k rabim za resno delo v AutoCadu, drugače pa za ostale bedarije rabim ME. Menjava boot diska z CTRL+H.

Priporočam FAT32 za delo doma pa seveda naredite si Rescue disk da vam nastavi particije, MBR in popravi FAT tablo ob možnem crashu.
gadblesdekvin!

Korenchek ::

Ali je možno na disku imeti eno particijo v FAT32 in eno v NTFS formatu? Imam občutek, da sem postavil skrajno nelogično vprašanje, pa vendar... :)
For those about to rock - we salute you!

bluefish ::

Ja.
Sicer pa čestitke, si verjetno rekorder pri odpiranju tako stare teme.

Korenchek ::

Hvala za čestitke. 8-) Google me je usmeril sem, pa mislim da sem primerno zadel. hehe

Torej, kupil sem zunanji disk, katerega želim uporabiti z računalnikom (v ntfs) in z DVD predvajalnikom, kateri po vsej verjetnosti podpira le fat32. Torej ne bom imel problemov?

(sedaj ga formatiram na ntfs)
For those about to rock - we salute you!

bluefish ::

hm, pri DVD predvajalniku pa se zna zaplesti. Najprej ga formatiraj samo na ntfs in poskusi, če dela. Če ne, potem uporabi to, kar si si zamisli. Drugače pa ti preostane le še celoten disk v fat32.

Korenchek ::

Saj je tako, da ko bo disk formatiran v ntfs, lahko potem ustvarim fat32 particijo, brez da bi moral ponovno celoten disk formatirat? Po domače povedano, da v ntfs formatu ustvarim fat32 particijo...?
For those about to rock - we salute you!

Invictus ::

Tema, ki je preskočila v prihodnost.

Kdo ima danes še win98 in win2000, da ne govorimo o FAT32 ????

NTFS je prevsem bolj robusten. Lažje preživi nenadna izklapljanja računalnika.

LP I.

bluefish ::

@Korenchek: ali pa poskusi na začetku diska ustvariti FAT32 particijo kot aktivno, na preostalem prostoru pa NTFS.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DISK JE POLN !

Oddelek: Pomoč in nasveti
102159 (1948) imagodei
»

FAT32 ali NTFS (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
706842 (5303) Mavrik
»

WIN2000 in FAT32/NTFS

Oddelek: Operacijski sistemi
8990 (900) ToniT
»

FAT32 ali NTFS

Oddelek: Programska oprema
233217 (2811) andrej
»

NTFS +/-

Oddelek: Operacijski sistemi
171648 (1465) Loki

Več podobnih tem