» »

FAT32 ali NTFS

FAT32 ali NTFS

tropinovec ::

ta tema je bila verjetno že obdelana, pa na žalost ni iskalnika, (saj res, zakaj ga pa ni več?), da bi jo poiskal, zato :

instaliral bom xp in me zanima ali je bolje (predvsem igramo igrice) namestiti FAT32 ali pa NTFS...:|

pa še eno vprašanje : prijatelj ima na winXP NTFS in bi rad imel FAT32...
lahko to spremeni s partition magic oz. kako
drugače??8-O

:\

Tiger ::

Če res ne rabiš kakšni varnostnih mehanizmov (enskripcijo, bralne pravice itd...) potem izberi FAT32. Z Partition Magic se sicer da pretvorit iz NTFS v FAT32, ni pa priporočljivo - boljše je da particijo naredi na novo ter s tem potem ponovno inštalira WinXP.

andrej ::

moje priporocilo je ravno obratno. Na zacetku vedno pomisli najprej na NTFS. Edino ce mas posebne razloge (ki pa jih sploh ni veliko) uporabi FAT/FAT32. NTFS je bistveno bolj zmogljiv in varen sistem. Ce ta particija ne rabi bit dostopna iz dual boota iz win9x na isti masini potem vzemi NTFS - ni razloga da bi imel FAT/FAT32 na sistemski particiji.

kuglvinkl ::

andrej: ina kateri bi bili ti omejeni razlogi za FAT32?
Your focus determines your reallity

Loki ::

npr. ce mores dostopat do podatkov na particiji z kakega drugega OS, ki ne podpira NTFS (dos, windows 95,98, ME, lahko tudi kaki linuxi z starejsimi kerneli...), ce uporabljas disk v vecih racunalnikih z razlicnimi OS (se posebej, ce je izmenljiv disk, ampak na takega verjetno ne bos instaliral OS)...
iskalnik obstaja...sam vedt mores kje

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

tropinovec ::

hm, zanimivo...
prijatelj je prej imel NTFS, (takrat je nalaganje winXP trajalo uro in pol, sedaj pa je dal gor winXP v FAT 32 sistemu in je trajalo samo pol ure...
še nekaj: prej je računalnik potreboval skoraj minuto za izklop, sedaj na FAT32 pa samo cca 15 sek...:| 8-O

Neo32 ::

Ja sej FAT32 je hitrejsi ni pa tako varen kot NTFS.
Neo32 (c)

andrej ::

ni cisto res. FAT32 NI na splosno hitrejsi od NTFS. V dolocenih situacijah je FAT/32 hitrejsi, v drugih pa NTFS. Na splosno pa ni mozno trdit, da je en bistveno hitrejsi od drugega. Razlike so zelo majhne, in "vidne" samo z benchmarki - med obicajnim delom in razlike.

kuglvinkl ::

Loki: mislil sem razen teh.

Prej sem imel NTFS in se je stvar precej upočasnila (nalaganje sistema, zagon aplikacij...), tako da sem presedlal nazaj na F3A2T. Bom pa imel na particiji, kjer je delo, NTFS sistem.

Sem pa bral teste v PC Chipu, kjer so testirali tudi NTFS vs. FAT32. Absolutno v vseh pogledih je bil NTFS opazno hitrejši, na isti mašini. WTF? Moja mašina sicer ni top zver, nimam RAIDa ali SCSI diskov (tudi tam jih niso imeli), pa vendar. Andrej je kakšna fora (kompresijo zanemarimo).
Your focus determines your reallity

krucymucy ::

Ne vem lih drobnih razlik med NTFS-om in FAT32 kot andrej - vem pa, da se razlik s protstim očesom ne opazi ... se pa opazi da je manj problemov z NTFS ...

tropinovec ::

ali je mogoče, da ti zaradi NTFS kakšna zadeva ne bi delovala?
namreč pri instalaciji te, če izbereš opcijo NTFS, winXP opozori, da nekateri starejši programi ne bodo delovali...:| 8-O

Loki ::

mogoce kaki programi, ki dostopajo direkt do diska, sam na zalost nimam nobenega v spominu...
mogoce kaj za particioniranje (FAT tabela je pri NTFS drugacna, kaki chechkdisk (scandisk in variacije) ali defrag.

CaqKa ::

no.. jaz grem spet nazaj na ntfs... pri ntfsu se ne zaganja scandisk za vsako malenkost.. poleg tega lahko nastavim kompresijo posamezne mape (kakšen dir z majli, logi, ipd...)
lp

matter ::

TO zarad ugašanja winxp pa drži. Men je isto z NTFS u gašal celo minuto, s FAT32 pa normalno.

andrej ::

Fore v bistvu ni. FAT je zelo enostaven file system, ki nima dosti overheada. NTFS pa ma kar nekaj overheada z securityem in ostalimi zadevami, zato pa ma strukturo datotek in direktorijev naredo bitveno bolj ucinkovito. Ce mas recimo folder z 1000 datotekami, pa poskusas najt eno datoteko bo bo v NTFS v trenu oka, na FAT pa bo trajalo kar nekaj casa.

Probleme z njim imajo samo programi, ki neposredno zelijo dostopat do strukture na disku. Recimo, NTFS se je v w2k malo spremenil od tistega v NT 4 zato dosti programov ala Ghost ni delalo prav. No, novejse verzije delajo OK. Obicajni programi ala office in igre tega problema nimajo, ker dostopajo do diska preko uporabniskih API-jev.

kuglvinkl ::

Thnx, štekam.
Your focus determines your reallity

sklemenc ::

Se vam je že kdaj PC zrušu, do mere da ni hotel oživet (boot eror).

Ja pol si pa res z NTFS nimaš kaj pomagat. ADIJO PODATKI. Zagonski disk itak ne dela, zato:

SVETUJEM FAT32. (ta bere tudi zagonske disete starin verzij WIN).

Odloči se pa sam!

aaaaaaa

Tomi ::

Če ne boš sam uporabnik računalnika, potem vsekakor NTFS. Drugače se pa odloči, samo meni je NTFS ljubši.
metrodusa.blogspot.com

Hux ::

Jaz nevem no meni instalacija winsewXP traja cca 20 minut nic vec. In imam NTFS na C: na vseh ostalih particijah pa FAT32. 80GB disk. Racunalnik se izklopi v 15 sekundah pri tebi? Pri meni takoj. 5 sekund maximalno ce kaj se shranjuje. Zato uporabi critical updejt.

Opazo sem da WinXP ob installaciji nudi samo pusti disk primiru in instaliraj sistem ali pa formatiraj v Fat16 ali NTFS in instaliraj sistem. Fata 32 spoh ne ponudi. Prvikrat sem tudi htel Fat32 meti ampak ko sem dal formatiraj v Fat je blo na koncu 16.

CaqKa ::

sklemenc ti še nikoli nisi slišal za boot disketo ali pa boot cd? z winxp cdjem lahko prav lepo preko recovery konzole gor logiraš in niso nič adijo podatki

Maxtor ::

Sam sem se dolgo otepal NTFS-ja, vendar sedaj ne grem več nazaj na FAT32 ali FAT. Največja razlika je res pri iskanju datotek na disku, ki ti jo najde takoj, defrag je dosti hitrejši in po defragu se tudi pozna, da so podatki presortirani, kar za FAT 32 ne bi mogel trditi, če disk pregledaš s CHKDSK v command promptu je pregled boljši in bolj podroben, v raziskovalcu imaš ogromno nastavitev za vsako mapo posebej glede kompresije, varnosti,... Skratka NTFS je zakon. Sicer pa je znano da se W2k / XP na FAT 32 najslabše počutijo, zato je vsekakor bolje FAT od FAT 32, kar pa pomeni, da moraš imeti male particije, torej preostane NTFS...

Glede izklopa: Imam W2k in se mi izklopi v cirka 5 sekundah, isto pa je tudi bilo na FAT 32.

andrej ::

sklemenc: ccc, nimas pojma.:\

1. pri NTFS je bistveno manj verjetno, da ce se ti PC zrusi vec ne mores bootat. To je vecji problem pri FAT/32, ker ce tam dobis bad sector na nepravem mestu, bye bye. NTFS je bistveno bolj robusten!

2. Ce nisi mogo ozivet sistema, enostavno gres skozi repair, ali pa XP/w2k se enkrat instaliras na drugo particijo...

Kriko ::

Mislim da je vsekakor NTFS boljši, nazadnje pa naj si vsak naredi po svojih občutkih. Ne vidim razloga za za debato, ta je boljši, ne ta je boljši, raje kakšne prave ZAKAJ.
Mislim pa da se tudi do NTFS particije da pridet z zagonslo disketo, seveda mora bit prava oziroma taka ki prepozna NTFS!

andrej ::

seveda se da prit do NTFS z zagonsko disketo. Na njej mora bit NTFSDOS program iz www.sysinternals.com.

Lahko pa prides tudi preko Recovery Console ali pa paralelne instalacije...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NTFS ali FAT32

Oddelek: Pomoč in nasveti
212718 (2271) bluefish
»

FAT32 ali NTFS (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
706842 (5303) Mavrik
»

NTFS--->FAT32 convert v WinXP

Oddelek: Operacijski sistemi
222280 (1978) Tito

WinXP in partice

Oddelek: Programska oprema
101277 (1152) CCD
»

NTFS +/-

Oddelek: Operacijski sistemi
171648 (1465) Loki

Več podobnih tem