» »

Zračne tuljave

Zračne tuljave

SSH ::

Bi mi kdo lepo prosim, powedo, kje bi v sloveniji, poceni dobil zračne tuljave {2.2mH, 250W} in to ni conrad ˙rabim hitro in nujno.

Se zahvaljujem za odgovore.

Lp, FReAK.

Azrael ::

Ne vem, če bo ta odgovor to kar rabiš.

Tuljave so precej delikaten element in samo podatek o induktivnosti in moči, ki naj jo zdrži ni dovolj. Pomembeni podatki so: dimenzije tuljave, število plasti navitija, za kakšno frekvenčno območje je tuljava..., pri tuljavah vsaka malenkost lahko igra veliko vlogo.

Če poznaš dimenzije (mere), število ovojev, število plasti in presek žice (včasih še material žice), kakšna izvedba izvodov, se obrni na kakšno delavnico, kjer previjajo elektromotorje in transformatorje in se poskusi dogovoriti za kakšen denar bi navili take tuljave.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

SSH ::

Azrael, Hvala za odgovor, zeloo si mi pomagal.

Ko berem tvoje postena tem forumu vidim da stvari zelo obvladaš, pa me zanima če bi mogoče ti znal zračunat vse te podatke, tuljava pa bo uporabljena v zvočni kretnici za spodnjo mejo od 0 do 550hz, zvocniki so 4ohm skoz bo teklo max. ca. 180W lahko pa tudi do 230W.


lepo bi te proso za ta odgovor, maker ZS.

Vnaprej se zahvaljujem.

Lp, FReAK.

singular ::

Kretnica mora potem zdržati 7A.

Azrael ::

Se pravi, ti bi rad naredil kretnico, za zvočno omarico, samo te moram razočarati, ni enostavno. Lahko bi rekel navij 250 ovojev 1.2 lak žice na tako in tako telo, samo bo najbrž razočaranje.

Izračuni, kot je npr. tukaj, so za dobro zvočno omarico samo orentacija. Pomembni podatki so še realni parametri zvočnikov, velikost in tip zvočne omarice, uporabljeni materiali... Solo home made izdelava dobre zvočne omarice terja veliko preizkušanja, poslušanja in spet preizjušanja, kar na koncu prinese znesek, ki je enakovreden ali večji kot je cena v trgovini. Spaček za strašenje vran pa ni v ponos nikomur.

Ker nisi povedal prav veliko za kaj točno rabiš, samo ugibam.

Če šele razmišljaš , je najbolje, da si najprej definiraš kaj točno hočeš imeti; moč, zvrst glasbe, tip zvočne omarice..., potem pa na netu poiščeš ustrezne načrte zvočnih omaric in si izbereš načrt ki se ti dopade in ima po možnosti še dobre reference in narediš. Isto velja če že imaš neke zvočnike, gledaš kaj so naredili iz njih.

Če pa že imaš zvočnike in omarico, pa je tuljava skurjena, tuljavo kar tako odnesi v kakšno elektro delavnico in vprašaj za koliko bi naredili novo.

Če pa imaš zvočno omarico, ki ji manjka kretnica pa tudi povej, mogoče se najde kdo, ki ima podatke.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

SSH ::

Hvala za odgovor, Azrael.

jaz cele stvari ne mislim tak zakomplicirat, rabim NAJENOSTAVNEJSO kretnico, ki more bit 2.2, al pa 1.6mH Tuljavo, do 550Hz.

Mene samo zanima kolk navojev pri kaki debelini žice okrog kakega koluta, stvar ne rabi bit ne wem kak HI-FI.


Lp, FReAK.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dovoljena meja obremenitve zvočnikov

Oddelek: Zvok in slika
4610400 (8346) čuhalev
»

Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
17236417 (19876) čuhalev
»

Zvočna kretnica

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
167606 (6674) vlado1

Samogradja Subwooferja!!!!!

Oddelek: Zvok in slika
286124 (5693) CaqKa
»

racunanje prostornine zvocnikov

Oddelek: Zvok in slika
93649 (3587) Dekkyy

Več podobnih tem