» »

dva racunalnika + mreza +oba dostop do interneta (kako?)

dva racunalnika + mreza +oba dostop do interneta (kako?)

Webmojster ::

Zivjo!
Torej, kmalu bom dobil dostop do interneta preko kabla (happy me). Imam dva racunalnika in bi seveda rad, da bi oba imela dostop do interneta. A je mozno tako nastimat, da oba povezes v mrezo in potem je en kao izhodni za internet, drugi pa preko njega dostopa do interneta?(!) No, verjetno je. (lahko mi poveste kako to nardit). Aja, eno vprasanje se imam. Katere mrezne kartice priporocate?(!). Vnaprej hvala za odgovore (glavni ste!):))

burekar ::

Jaz imam isto situacijo kot ti. Nabavi D-linkove mrežne če le lahko. Imaš dve opciji:
1.
3 mrežne kartice, računalo ki ima samo eno se na net poveže preko proxi serverja(v win2k je pravzaprav avtomatski, v LAN nastavitvah napišeš default gateway in pač un ta prvi DNS server IP računala, s katerim imaš net
(ponavad je 192.168.0.1). Voila, deluje.
2.
2 mrežni+hub. Kupiš dodaten mini hub za okrog 10k, tud za manj bi se mogl dobit. Naj ima 5 prikljukov. Potegneš vse kable(od kabl neta in dveh računal) v hub in se mal zezaš z IP-ji in mogl bi delat. Pa ne pozabit na to, da morajo bit kabli, ki so povezani v hubu, normalni in nimajo cross-overja.
Najbolje je, da nardiš prvo opcijo, sam pazi da te ne bodo mrežne kej zajebavale.

Administrator ::

Lako pa to tud nardis s programom WinGate.>:D

Webmojster ::

ej a je mozno, da tisti drugi racunalnik, ki je prikljucen na mojega dostopa do interneta ne da bi moj racunalnik moral bit aktiviran (vzgan).?!?!?! Z onih Hubom al kaj že :)8-O

srale ::

ne taka sestava pač ne obstaja da bi biu server ugasnen in bi ti sam delau kaj z neta..kaj pa če bi si naredila server na kaki stari mašini na linuxu ki skoraj nič ne ropota??mislim kak star pentium??

Tjulenj ::

burekar: tvoja druga moznost dvomim da bo delovala

srale ::

ejga webmojster uporabi tole http://www.practicallynetworked.com/sha...

Mr.B ::

Win2k server z NAT pa imaš proxy zraven , pa ne rabiš nič drugega kot prov konfigurerat. Drugo pa je vse isto , pač povežeš še drugi računalnik s tem po svoji želji !
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Can ::

Najbolj simpel je zihr, če imaš na eni mašini Win98SE ali WinME. Nastaviš skupna raba inter. povezave, narediš disketo(za mrežo), jo daš v drug pc in to je to. Dela brez problemov.

SI_J ::

ISP ti dodeli statični IP za vsako kompo - v tvojem primeru eno. V prvega zatlači 2 mrežni kartici, tisti v katero pride kabl iz zida dodeli IP, ki ti ga je sporočil ISP, iz druge pa X-over kabl do drugega kompa, v tretjo mrežno kartico. Prvi računalnik mora biti prižgan, da bo inet connection sharing deloval.
Ktere kartice?
Kamot tud najcenejše, le novejše izdelave. Okoli 3000 SIT +

Webmojster ::

ja samo pol bom mel ja .... dve mrezni kartici pa kablski modem v enem not al kak???? kam te naj to spravim halo?!?!

tec ::

V masino, kjer bos ze imel kabelski modem, vstavis eno mrezno kartico. V drugo masino pa vstavis drugo mrezno kartico. Potem obe mrezni povezes s kablom in na masino, kjer je kabelski modem posnames en proxy.
Jest sem npr. uporabljal AnalogX Proxy, ki je cisto preprost in dobro opravlja svoje delo, sam jest sm bil na dial-upu. Potem pa se na tisti masini, kjer je samo mrezna noter nastimas, da se povezuje preko proxya. Pri meni je delovalo.

Webmojster ::

Torej ne potrebujem 3 mreznih kartic?! 100% ?? Ker to mi je do neke mere tud logicno.

andrej ::

ne, 2 mrezni sta dovolj. vmes pa je hub ali pa cross over kabel.
Ko ti noces met enega racunalnika stalno prizganega (tistega z dostopom do neta) pote pobrebujes kaksen hardverski router, kar pa te bo kar stalo. Najcenejsa varianta je, da sharas internet povezava v win9x/w2k/linux racunalniku in je ta pac prizgan ko hoces it na net.

Liker ::

Po moje vi tukile mal prevec komplicirate!
:D
Jst sm meu isto situacijo: 2 računalnika pa kablski net!
v vsakega das ENO mrezno (modem je itaq največkrat prek LPT-ja, mrezno kartico rabjo sam xDSL modemi), vmes das najcenejši kabl (v mojem primeru navaden coax, zato k ni treba trošt dnarja še za hub), pol pa na uno kišto k ma modem instaliraš en proxy server ( ce mas Win2k, pol je to ze built-in) in zadeva dela! Edini res pravi problem je da more bit un računalnik s modemom skoz pržgan, zato sm si iz neke stare šare k sem jo najdu v omari sestavu en mini server (linux inside8-)), k sm ga pol skonfiguriral tko da dela kot proxy, pa še web server je>:D! Mašina za linux je lohk skor karkoli, sam bi priporočal vsaj 16MB ram-a, zato k če je manj dela bolj slabo! Moja konfiguracija je drgač p100Mhz, 48MBram, 1.2Gb disk, monitor 14col črno-beli & Red Hat 6.2 (kernel 2.4.3.20)!
Glede mrežnih kartic je pa čist usen, k tko in tko ni razlike - najbolj se splača kupit kr ene navadne no-name combo kartice, k koštajo okol 3kSIT!
Lp

blue96 ::

res easy way. kupis dve mrezni, kabel, nalozis wme in nato je samo vprasanje kaj bos odkljukal, omogocil, pa dela vse...
mam prakso
.

srale ::

liker:ko maš ravno tko zvezano..nekaj me zanima..kam pa imaš napeljan kabl iz kableskega modema??v mrežno kartico v kompjutru..a je tko??potrebuješ torej 2 kartici v sistemu dalahko napelješ naprej podatke..a se strinjaš..sicer pa za 2 kompjutra ne rabiš nobenega huba če jih med seboj povezeš z co cablom...ali pač...

pa nekaj bi vse prosu ki niste zares prepričani v to kar govorite..raje bodite tiho kot pa da nekaj blebetate in človeka begate...

andrej ::

Liker: tebi pa mora modem kar fajn picit na LPT portu, a ne:D

Simko ::

Webmojster: če ti angleščina ni tuja, se lepo odpravi na link, ki ti ga je predlagal srale. Imaš step by step vse razloženo. Sam nisem imel pojma kako in kaj, a s pomočjo tiste strani sem uspešno povezal dva rač. in ju spravil na net.
Imam dve mrežni v server računalniku. Tudi, če gre drugače (za kar ne vem), je dobro ločiti home network od internet povezave...

leskovsekg ::

Fantje, zverinice kot so kabelski in xDSL modemi so običajno (vsaj pri nas) zunanje napravice, ki se priključijo preko 10Base-T RJ45 (UTP) priključka, kar vas večina že ve... Skratka, če želimo imeti dva PCja povezana med sabo (zato rabimo 2 mrežni kartici) in iz enega še skupni dostop do Ineta... je to tretja kartica, ki jo priključimo na modem. Obstaja pa alternativa, ki se ji reče router. Novejši izdelki omogočajo tudi en konček firewalla ipd. Zadevo si lahko ogledate na: http://www.netgear.com/product_view.asp...

Pozdrav!

Liker ::

BTW!
za une k ne vejo:
LPT port ma hitrost prenosa (kdo bi si mislu!!!!) 1.25Mb/s (10Mbit/s), medtem ko ma COM port le 256kbit/s(oz. tam nekje:D)! andrej => a si že kdaj vidu kabelski net k bi vleku vec kot 64kb/s (512 kbit/s). A bi po tvoji teoriji lohk razložu zakva so nekateri cenejši eksterni pekači (4x hitrost peke) na LPT portu!!
Lp

Liker ::

Ups!
Moja napaka!!!
ni direkt povezava LPT-modem, ampak je v bistvu ethernet adapter za LPT oz. USB (vsaj tko v navodilih pise?!?!)! Se oproščam vsem (ne)prizadetim.
Lp

- SiroTka - ::

Nekje sem zasledu, da obstajajo modemi, na katere se da vec racunalov priklopit, tko da ni potrebno met skoz server prizgan. Ne vem pa ali je to ruter in modem skupaj ali ne?
Sam mam doma tri racunale, povezane s hub-om na internet. Torej v serverju dve mrezni - ena hub, ena kabel, pa se na ostalih dveh po eno mrezno.
Ce mislis povezovat samo dva racunalnika, je najceneje ce jih povezes preko crosslink kabla.

leskovsekg ::

SiroTka: to je točno ta zadevca, ki sem jo opisal zgoraj. Poleg vsega imaš pa tudi 4 portni 10/100 switch, ki ti omogoča bolj fleksibilno priključitev računalnikov v mrežo.

LP

srale ::

sirotka..to kar ti imenuje...kaj ne vsi...v tem primeru server je v bistvu router..vsaj opralja njegovo delo..pa bistveno cenejše je kot da bi kupu tovarniško narejeno..je pa tud res da so tovarniški bolši..ali pač..le kdo bi cedu..

leskovsekg ::

Definitivno je server cenejši, če uporabiš staro mašinco in daš gor Linux, če rabiš file sharing,...:) Drugače pa FR314 dobiš za nekih 60k na Amazonu....

- SiroTka - ::

A to je mogoce tud to:
http://www.telemach.net/storitve.html
lancity modem

leskovsekg ::

Da. Različni ponudniki kabelskega interneta v Slo uporabljajo modeme različnih proizvajalcev in z različnimi možnostmi (priklop enega ali več PCjev, cena odvisna od prenosa podatkov, ipd.).
Svetujem ti, da se za točen nasvet obrneš na tvojega kabelskega ponudnika, kjer mu poveš, da rabiš zadevo za privatno uporabo in da bi rad priključil 2 PCja. Če ima v svoji ponudbi modem, ki to omogoča ti bo vsekakor povedal, drugače se boš moral zateči k alternativi (strežnik, ruter, ....)

LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL + 3 rac v omrezju, kako ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
402406 (1877) klemen338
»

ADSL- dva kompa

Oddelek: Pomoč in nasveti
432460 (1884) Gandalfar
»

Domače omrežje

Oddelek: Pomoč in nasveti
291902 (1379) Gandalfar
»

ADSL - 2 racunalnika - mrezne kartice ???

Oddelek: Strojna oprema
111702 (1363) Tomi
»

mrežna-problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
381622 (1350) Jinxy

Več podobnih tem