» »

win me + win 98 se

win me + win 98 se

Klemenn ::

Mam win me in win 98 se. Porblem je ker mi v win me ena igra Delta force land warrior ne dela v w 98 se pa dela. Mam dva diska. Na prvem c: 2100mb je win me že posnet. Zdej bi pa rad posnel še na drugega d:6400mb posnel w 98 se tako, da bi na začetku lahko izbiral kaj hočem zagnati al win 98 se al w me. Če zna kdo rešt prvo težavo druge sploh rešvat ni treba:D
Pa ne mi dobi si en bot manager odgovore dajat povejte natančno kaj naredit. Pa še eno vprašanje majo w me drajverje za voodoo 3 2000 8mb pci že zdraven al jih moraš ti dat?

Dalmatinc ::

Oj, to je neverjetno; vsi se važjo kolk to znajo kolk ono čitajo, zdej pa nam ki nas to zanima nihče ne zna povedat>:D

Borci ::

Najprej mi povej, ali lahko ponovno sformatiraš disk ali imaš preveč podatkov za arhivirat.
Potem pa sledi predlog.

Klemenn ::

samo če je res nujno mam cd-rw!!

Borci ::

Kar nekaj dni sem se ubadal s tem problemom in končno mi je uspelo najti eno zanimivo in dokaj enostavno rešitev. Tudi sam sem postavil vprašanje na to temo, vendar pravega odgovora ni bilo.

Za začetek ti priporočam program Master Booter 3.1, najdeš ga na internetu. Downloadaš si lahko shareware verzijo. Zraven dobiš program EFDISK, ki je nadgradnja standardnega dosovega FDISK-a. EFDISK zna narediti 4 primarne particije.

* Postopek v primeru popolnega formatiranja:

Naredi si sistemsko disketo in nanjo (ali katero drugi) posnemi MRBOOT31. Ponovno zaženi računalnik, nato zaženi efdisk in zdaj naredi particije po svoji želji. Slabost tega programa EFDISK (mogoče samo v shareware verziji) je, da ne zna narediti EXPANDED particije, poleg tega pa za določanje velikosti primarnih particij uporablja sektorje, kar je dokaj primitivno. Če poznaš kak drug program, ga uporabi.
Jaz sem uporabil tale trik: Zaženeš FDISK, narediš eno primarno particijo (vsaj 2 GB za WIN98 ali WINME). Zapreš FDISK. Po potrebi ponoven zagon računalnika. In zaženeš EFDISK, nato pa to primarno particijo skriješ (mislim, da je črka 'h'), shraniš z F10 in ponovno zaženeš računalnik. Spet greš v FDISK in izbereš primarno particijo (recimo spet 2 GB). Če želiš še eno primarno particijo, greš spet v EFDISK in jo skriješ (zdaj imaš že dve skriti), ter postopek ponoviš. Če pa imaš dve dovolj, pa ti predlagam, da ostali del diska določiš kot SECUNDARY PARTITION (tako mislim da se imenuje v FDISKU) po potrebi pa v njem še ustvariš logične pogone (to upam, da znaš).
Predpostavimo, da si si ustvaril dve primarni particiji in eno sekundarno. Greš spet v EFDISK izbereš eno primarno particijo (na primer prvo napisano) in jo aktiviraš (SPACE tipka), drugi primarno pa lahko zaenkrat skriješ. Shraniš z F10 ter ponovno zaženeš
računalnik. Po zagonu boš v DOS-u videl samo dve particiji C primarno) in D (sekundarno). Druge primarne ne vidiš, saj je dos ne prepozna. Sedaj pa inštaliraš poljubne windowse.
Ko je inštalacija končana, greš spet v EFDISK, sedaj skriješ prvo primarno particijo in drugo primarno aktiviraš (F10 shrani). Ponoven zagon in spet imaš v DOS-u samo dve particiji C in D. Tiste, na kateri si prej inštaliral Windowse zdaj ne vidiš. Spet inštaliraš poljubne windowse. Po končani inštalaciji, pa zaženeš EFDISK in lahko skriješ obe primarni particiji.
V tem primeru v enih windowsih ne boš videl drugih windowsov. Za izmenjavo podatkov pa lahko uporabljaš sekundarno particijo.
Sedaj pa končno zaženeš MRBOOTER in program naj bi sam našel tvoje windowse, ter ti ponudil meni. V shareware verziji imaš na voljo samo tri OS, in 5 sekund za samodejni zagon OS, ki je prvi napisan. Časovno pa ne vem ali je ta program omejen, saj ga uporabljam šele 2 dni.Vendar je takih programov ogromno.
Glavna finta je, da si ustvariš več primarnih particij (največ štiri, ali pa tri in eno sekundarno z večimi logičnimi pogoni). Ko boš zagnal vsak OS posebej, boš videl, da bo vedno disk C tisti, kateri OS zaženeš.

Eni programi omogočajo inštaliranje večih OS na isto particijo, vendar ti tega ne bi priporočal, vsaj ne za manj kot 3 OS. Saj si raje narediš tri primarne particije. Seveda če imaš dovolj velik disk.

Jaz imam na 1 WIN2000, na 2 WINME, na 3 WIN98, 4 pa imam razdeljeno na tri logične pogone in na enem od teh logičnih pogonov imam LINUX MANDRAKE 8.0. Ker je omejitev MRBOOTER programa na tri OS, imam LILO Boot narejen na disketi. Torej za zagon Linuxa izberem zagon z diskete.

Stvar dela kot se šika.

Če bo kakšno vprašanje pa kar vprašaj. Če pa boš našel kak zanimiv program, pa tudi povej. En zelo profesionalen je System Commander 2000 in Partition Comander, vendar na začetku hoče imeti neko šifro, jaz pa ne vem, kje bi jo dobil (SC2000.zip pa sem našel na netu).

Borci ::

Tisti tekst sem prej offline napisal, zato ti zdaj povem še, kako brez formatiranja.
Primarno particijo na kateri imaš sedaj windowse skrij z EFDISK-om, sekundarno pa izbriši. Nato zaženi FDSIK, in ustvari še eno primarno ter ostanek pripiši sekundarni particiji.

Upam, da bo to delovalo.

Prej sem ti pozabil še omeniti, da moraš vse pogone, ki jih na novo ustvarjaš tudi sformatirati.

Klemenn ::

Si že imel win xp beta 2 ? No če si imel ko sem jih posnel mi je avtomatsko brez dodatnih particij in bla, bla posnelo na d: disk. In potem ko je pisalo Windows se zaganja sem izbral ali zaženemwin xp ali win me. Probal sem narediti to foro da bi probal posneti win 98 se na d disk pa mi javi da je verzija predhodne... in da potrebujem upgrade in neče delat zna kdo to prevarat da se vseno posname?:\

Borci ::

Ne nisem še imel priložnosti stestirat WIN XP, ker nikogar ne poznam, ki bi jih imel.

Kakšne Windowse ME pa imaš? Win XP so še verjetno angleški.
Ker tudi pri Windowsih 2000 imaš na izbiro upgrade ali pa ti ponudi samo čisto namestitev, če se jezik ne ujema (ME ali 98 SLO in win2000 ANG). Zagonski meni pa pravtako ustvari sam.

Klemenn ::

Hvala Borci, ampak jaz rabm odgovor v 2-3 stavkih, mam dva brata ki ne preneseta, če jima računalnik ni na voljo takrat ko hočeta, pa tako nimam cajta ,znanja:( tako da vseno hvala oboji winsi so slovenski tolk da veš

Dalmatinc ::

Se to ne da bol simpl. Pa kje zažemeš tam MBBOTH al kaj je že, A kej to omeji sistem HITROST.

Jst bi tole rabu bol simpl da se naredi, men je zgornji ostpek dokaj težak !>:D

Borci ::

Besedila je res ogromno, vendar stvar ni tako težka. Opis je veliko zato, ker sem pač opisal čisto vsak korak.

Sistem pa dela čisto normalno, saj se ta program ne zapiše v pomnilnik ali da bi ostal v njem (mrbooter) ampak je zapisan v BOOT SEKTORJU in se zažene samo na začetku, takrat ko se ti ponavadi začnejo nalagati WIN-si.

Dalmatinc ::

Ej Borci a mi daš tvoj e-mail. Pa še neki bi ti povedal, da neki deluje mal drgač. Jst mam zdej gor Win ME Vs 98 in jst v Me in v 98 vidim pogon na katerem so nasprotni nenaloženi windowsi le da je ime tega pogona vedno E:. A se da to kako odstranit da ne vidiš. DRGAČ PA NAJLEŠA TI HVALA>:D

Borci ::

Ja to maš pa prav, tudi jaz sem to opazil.
Ko prvič z EFDISK-om skriješ primarne particije jih ne vidiš. Ko pa potem na začetku izbereš drug sistem, pa starega ne skrije ampak ga pusti vidnega.
Je pa fajn, ker jih da čisto na konec, meni jih da celo za cd-romom in pekačem. Tako, da me sploh ne ovirajo.

Rešitve pa ne poznam, vsaj ne s tem programom (Master Booter). Mogoče zna to kak drug program naredit.

Win2000 pa vidijo tudi skrite particije, vendar jih spet dajo na konec (fajn).

kockish ::

Za moje pojme je to, kar pocnete bedarija... Povejte mi nekaj dobrih razlogov, da se cloveku splaca imeti na disku tako win98 kot winME...
Narod ima ponavadi win2k in win98 in ne vidim razloga, da bi brezveze rabili prostor za winME.

Dalmatinc ::

Borci a mi please daš tvoj e-mail; al mi ga pa po pošti pošl k bi se z tabo rad neki zmenu...Ajde

Aja še zate k neveš zakaj bi mel ME/98:
-Me imajo igre ki meni ne pridejo prav INTERNETNA SRCA, ki jih igra moja mama, medtem ko so v igrah vsaj v mojem primiru počasnejši od 98 kar za 10 fps pa še igra na začetku šteka, zdej dela pa vse OK, k mam objne gor......kapiš>:D

Spajky ::

napravi, da vidis vse fajle na root C in si skopiraj IO.SYS, MSDOS.SYS na disketo in nato instaliraj /custom install/ Win98 v drugacno mapo kot so WinME. Nato spet si naredi se eno disketo s temi fajli!
Ce hoces, da se ti avtomatsko bootajo WinME prepisi s prve diskete na root c tista fajla; zagon W98 pa imas preko diskete n2 pa je /enostavno/. Seveda moras vrstni red v Biosu imet A/C...boot.. 8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem s particijami.

Oddelek: Pomoč in nasveti
101332 (1203) vojkoz
»

boot.ini

Oddelek: Pomoč in nasveti
131777 (1571) Red_Mamba
»

pomoč pri fdisk

Oddelek: Pomoč in nasveti
8944 (877) blue96
»

Postavitev sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
452293 (1664) BlackHole
»

Particije

Oddelek: Pomoč in nasveti
191461 (1265) Wolverine

Več podobnih tem