» »

Mnenje o kreditnih karticah!

Mnenje o kreditnih karticah!

R0K ::

Ker nameravam v kratkem postati lastnik ene od kreditnih kartic, me zanima katero bi se najbolj splačalo vzet.

Nekako se zanimam med Viso (Electron), Maestro, EuroCard, ..

Seveda rabim debetno kartico, ker kolikor sem razumel delavca za banki, prave kreditne kartice (recimo Diners) ne morem imeti, ker imam premale mesečne (redne dohodke). Je pa res, da si večkrat kaj nakažem gor (cca mesečno se obrne 30-50k sit), ker se pač dela in dobi denar na roko in ne na TRR :)

Zdaj pa me zanima, katero se mi bolj splača vzet, je v svotu bolj priznana. Nekatere imajo celo ponekod kakšen popust, niti ne vem kakšne so članarine (za debetne so ponavadi bolj majhne oz minimalne (par tisoč letno)).

Rabim jo pa predvsem za nakupe preko net-a. Ker nakazovanje preko banke in standardnih TRRjev mi že gre na živce :( ...

Sam imam neko dobro mnenje o Visa Electro. Lahko jo dobim že na moji matični banki (Banka Celje), za Maestro videvam da ponekod (ali sploh ni?) ni podprta za plačevanje preko interneta, za EuroCard so me pa eni strašili (bolj 'baba-rekla') da moreš met ne vem kakšne redne mesečne dohodke, itd.

Torej z besedo na dan!

Gandalfar ::

Hm .. bil si na banki pa se vedno ne ves, ce imas lahko eurocard?

Tody ::

Pa da ti olajšam muke Klikot sicer pa lahko še kako rečete na to temo...

R0K ::

Nisem bil ravno zaradi tega na banki (neki sem si nalagal na TRR), pa sem se spomnil in vprašal, če sploh lahko imam jaz eno 'mednarodno' kartico. Nisem spraševal za firme, nič. Edino na njihovem site-u glede Vise El. ni nikjer omenjeno redno prilivanje na račun, pri EC pa je to napisano. Tako da nekaj je že na tem - bo treba raziskat ..



Tody hvala za link .. bom prečekiral.

Vikking ::

splača se ti eurocard ali pa viso! Kar se tiče eurocard-a mislim da moreš imeti redne mesečne dohodke, čeprav se da narediti tudi tako, da nekdo od staršev pokriva z svojim računom eurocard!

Primoz78 ::

Jap Viking ima prav...redne prihodke mores met (mesecne) in na podlagi teh prihodkov ti pol dolocijo limit (dnevni in mesecni) prometa, ki ga lahko opravis v dnevu/mesecu. Samo pazi...te kartice so mal zavajajoce...moras si mal vodit koliko si kje placal...da ne bos pol 18. (al takrat ko si bos dolocil, da ti bremenijo racun) ostal brez sredstev na racunu...:D

Lp Primoz

p.s. Pa mal stroske poglej si...ker mislim, da so Visa kartice mal drazje kot EC/MC (letna clanarina). Aja...pa upam, da ves kaka je razlika med EC/MC in Visa...:\. Pejt na banko in vprasi...saj ti tam znajo dobro svetovat in se bos najboljse preprical, katera kartica ti ustreza.

McMallar ::

Pred nekaj leti, ko sem jaz delal kartico, so mi Eurocard naredili na štipendijo (seveda je moral en od staršev še podpisati da krije potencialni minus na računu), ki pa ni bila visoka (manj kot 40k) na NKBM. Kolegu pa Vise na NLB niso hoteli narediti, ker je bil pogoj minimalni mesečni prihodek vsaj 80k.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

STASI ::

Ja glede ne rednih prihodkov. V bistvu lahko vsak dobi kreditno tudi če nima nobenih prihodkov. Obremeni se tistega, ki je porok. Porok garantira da bo v primeru da nimaš dovolj prilivov plačal. Vsaj pri meni je bilo tako.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

dimitrijus ::

Jaz bom odjavil eurocard(EC)... Sem ga nabavil, ker sem veliko hodil v tujino (Nemčija), pa je bilo zmeraj treba imeti gotovino s seboj. Sedaj lahko povsod v tujini (100% pa v Nemčiji in Avstriji) plačuješ s kartico TRR. Pravzaprav EC-ja sploh ne marajo prav preveč. EC še nima dovolj razvitega sistema avtorizacije in preprečevanja zlorab. Račun samo podpišeš, podpisa pa itak nihče ne primerja in gleda. Z EC sicer dobiš tudi PIN kodo, uporabna je le za dvigovanje na bankomatih, ampak tu ti pri vsakem dvigu "prilepijo" še nezanemarljivo provizijo... Pa še letna članarina je tu.....
Jaz jo bom imel še do izteka veljavnosti, potem pa jo bom vrnil... To, da pa mi ni treba plačati takoj , ampak šele 18. v mesecu pa res ne more biti razlog za članarino, pristopnino, provizije na bankomatu.... Račun pride slej-ko-prej....

kopernik ::

dimitrijus:
pri nakupih preko interneta se skoraj vedno zahteva eurocard, viso ali american express (včasih niti ni možnosti vseh treh). Jaz z običajno kartico (ki jo dobiš s transakcijskim računom) ne morem opravljati internetnih nakupov.

Boeing ::

omisli si mastercard

za študente in dijake je zastonj (ni članarine), limita imaš pa odvisno od bonitete na banki oz. od povprečnega mesečnega priliva... je pa tam nekje 100 jurjev, dnevnih limitov ni.

povprašaj.

in ja, to je kreditna, čisto prava kreditna, in ne debetna. Debetno že maš, če maš študentski trr in lahko s kartico plačuješ :)

J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Prjatu ::

Pojdi še enkrat na banko ter se pozanimaj za katero kartico imajo ugodnejše pogoje (članarina, limit), opcija ti je itak samo visa ali mastercard. z viso electron ne moreš opravljati internetnih nakupov.
@ dimitrijus: kar ti pišeš, ne drži. EC/MC kartica je najbolj razširjena v svetu, pa čeprav na nekaterih trgih visa povsem prevladuje (večina držav bivšega vzhodnega bloka). Kar se pa tiče PIN verifikacije, je pa tako, da pri nas terminalska mreža še ne podpira tega, zato se izdajatelji kartic ne odločajo, da bi bil PIN obvezen tudi tam kjer to pos terminali omogočajo (tujina).
Something else is controlling me!

Tody ::

omisli si mastercard


A lahko z to zadevo kupuješ prek neta ? ala paypal al pa to ?

sash ::

jap, lahko :D
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Yohan del Sud ::

Imam eno samo kartico že kar dosti let (mislim da osem). Najprej EC, potem sem presedlal na Viso, ko sem menjal banko. Razlike mislim da skoraj ni. Prvič sem jo dobil BP, četudi sem bil takrat brez zaposlitve in dohodkov. V obrazec sem napisal da delam za Telekom. Hehe. Vztrajam na limitu 100.000 SIT zaradi varnostnih razlogov. Uporabljam pa jo le v sili in za spletne nakupe v tujini. Problemov do sedaj nobenih.
www.strancar.com

Mr_Globus ::

Boeing si siguren da za MC ni članarine? Pri kateri banki to?

Boeing ::

Sem siguren!

Ko greš na banko izpolnit obrazec, prinesi še zraven potrdilo o vpisu, da si študent, pa ne boš plačal članarine oz. jo boš (ker jo trgajo avtomatsko), ampak jo dobiš po 2 dneh nazaj nakazano. Tako.

Drugače pa ja, da se plačevati preko neta, brez problemov.

LP J

PS: So stvari, ki jih lahko ponudi le dobra banka. Banka Celje :P
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

Mr_Globus ::

hmm pa je banka celje v LJ? Sem danes poslal mejl Abanki in Koprski. Če ako da nimajo8-O pol pa grem simpatizirat s Celjem :D

Ziga Dolhar ::

Slučajno vem, da Banko Celje najdeš v istih prostorih kot Novo ljubljansko banko tam med bavarskim dvorom in sodiščem.
https://dolhar.si/

danielka84 ::

No jst bi tud rabil kartico za placevanja prek neta, mora pa bit debetna. Pri banki celje imajo samo maestro/activa card(katero ze imam - bancna kartica) ter VISA Electron, zanima me slednja, samo me zanima ce lahko z to VISA Electron placujes v prodajalnah oznacenih z VISA napisom? naprimer preko spleta, kjer imajo tudi napis VISA ali morajo imet napis VISA Electron?

schurda ::

Boeing ne mi z banko Celje. Poznam primer, še sreča, da ni moj.
1. na maestro se ne da več kot enkrat na dan plačat, zakaj, ne vem.
2. Na bankomat samo 30.000
3. Ali že deluje v tujini?
4. Vsi so morali nekaj podpisovati, ne vem zakaj?

Povem ti boljši primer: NLB (navaden račun ne zlat)
1. 100.000 SIT na dan bankomat, študenti 40 ali 50, ne vem več točno.
2. Dvig na bankomatih v tujini (prvi v SLO že pred 3 leti)
3. Na dan lahko plačuješ, dokler je keš na računu.

OK, dovolj. Še zakaj kreditna:
1. ker z maestro ne moreš povsod v tujini plačat (predvsem v Italiji)
2. Ne gre po internetu.
3. Ne moreš rezervirat hotelov in podobno.

Med EC/MC in Viso je bila razlika, da so pri Visi vsako transakcijo takoj sporočili, za EC/MC pa šele konece meseca. Sedaj ima tudi EC isto. Visa je bila nekloliko dražja, predvsem provizije in procenti so bili višji. Zdej se je tudi EC podražil, tako, da je približno isto. Skratka razilke so sedaj minimalne.

Še namig: V tujini na bankomatih dvguj z maestro, je samo 400 SIT provizije. Kreditne imajo bistveno več, pa še % od dviga zaračunajo, v menjalnicah isto.

Je pa ena težava pri kreditnih: če slučajno nimaš dovolj keša, ko ti trgajo, ti gre kartica v maloro in moraš plačat nekakšno kazen ter čakat na novo kartico. Tu ni "minusa".

Pa še ena fora: Zaradi varnosti se lahko zgodi, da ne moreš plačat s kredditno kartico. Takrat moraš klicat banko za avtorizacijo. Malce nerodno je, če se ti to zgodi v tujini, pa če še rezerviraš kakšen hotel. Amap kvseeno boljše, kot da si ob keš na računu.

Puplkeks: težko boš plačeval z debetno kartico preko neta: tam se zahteva ponavadi 4x4 številka kartice, te pa debetna nima.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Boeing ::

schurda:

1. Z maestro (kartico temeljnega računa) gre plačevati do 99-krat od 00.00 do 23.59 ure. Preizkušeno, dlje kot do številke 16 nisem prilezel. Ni bilo potrebe :). Dnevnega limita pri plačilu z maestrom nimam.

2. Na bankomatu gre po defoltu 30 jurjev za študente, zaposleni/samozaposleni imajo 50 jurjev, zaprosiš lahko za do 100k v korakih po 10k.

3. Z maestro gre plačevati v tujihi, limit je 90% limita v sloveniji, se pravi 90k, če maš limit 100k, samo za primer.

4. Če si študent moraš obvezno pridobiti poroka, ki jamči, da bo pokril negativno razliko od tvojega pozitivnega stanja do zneska računa, ki pride za mastercard. Če tega ne nardiš, ti ne dajo kartice. Popolnoma razumljivo.



Če ti ni kaj jasno, idi na banko, se lepo vsedi za mizo in reči, naj ti sprintajo seznam vseh opcij, ki si jih lahko vključiš, ter pogoje zanje.
To sem jaz naredil in sem samo kljukal, kar sem hotel met in naslednji dan je blo urejeno, kartica je prišla pa čez en teden.

Še enkrat, Banka Celje :)

PS: pa še lasten informacijski sistem majo, nič NLB zmešnjav. :)

LP J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

STASI ::

zanima me slednja, samo me zanima ce lahko z to VISA Electron placujes v prodajalnah oznacenih z VISA napisom? naprimer preko spleta, kjer imajo tudi napis VISA ali morajo imet napis VISA Electron

Kjer si plačeval z Viso electron je bila nalepka Visa electron. Če je samo nalepka Visa ne moreš plačevati, vsaj meni je bilo tako obrazloženo v banki in v trgovini.
Na internetu ne moreš plačevati z VISA electron sem probal in ni šlo!!!!
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

codegen ::

Na amazonu lahko plačuješ z visa electron kartico link

kockish ::

Z Viso Electron lahko le redko kupujes na internetu. V prihudnje naj bi bilo boljse, a vseeno dalec od EC/MC ali navadne Vise.

Visa Electron nima narocnine in ima najmanjso provizijo pri dvigovanju na bankomatih v tujini (400sit). Blizu je le Maestro, ki pa je manj razsirjen. Prav tako ima VE omejeno dnevno in mesecno dvigovanje/placevanje (oz. bolj omejeno kot EC/MC). Dobis jo lahko tudi brez garanta. Iz racuna trzejo takoj (debetna kartica).

EC/MC in Visa imata narocnino, vecji limit (tako dnevni kot mesecni), a tudi vecjo provizijo na bankomatih. Razsirjeni sta povsod, pa se v nujnih primerih lahko z njima v povezavi z potnim listom dobis manjso vsoto denarja na roko brez tezav (zgodilo se mi je, da VE v tujini kar naenkrat ni vec delala - problemi s komunikacijo in sem tako ostal brez prebite pare. Ce bi imel kreditno kartico, bi dobil nekaj denarja). Garant podpise, da ti bo kril minus in je tvoja.

Sam uporabljam tako VE kot EC/MC, tako da izkoristim prednosti obeh.

danielka84 ::

codegen
Ja, pravtako z maestro, ki je v banki celje ze v osnovi.


A pol student nemore imet kaksne takse debetne katrice, ki bi bila podprta v skoraj vseh online trgovinah, razen seveda da ti starsi podpisejo da krijejo nastalo skodo npr. pri visi... kar pa ne pride v upostev (vsaj pri men ne).

Zgodovina sprememb…

danielka84 ::

Ok sem oddal vlogo za VISA Electron, naslednji dan me klicejo iz banke in mi povedo da ce cem met to kartico moram bit vpisan v vsaj 2.letnik studija + od starsev en da podpise jamstvo nastalih stroskov. Zbogom kartice, upam da se Maestru pise svetla prihodnost? Ko bi vsaj preko neta lahko placeval... no, ok, na amazonu ze lahko :)

Mavrik ::

Saj Maestro je v tujini precej podprt, samo na internetu na zalost ne.

Recimo tukaj na Islandiji lahko komot z Maestro placujem.
The truth is rarely pure and never simple.

Dman ::

Z Maestrom ali Viso Electron se da skoraj povsod v tujini plačevati - osebno sem plačeval ali dvigoval z bankomatov že v Italiji, Avstriji, Angliji in Keniji. Ponavadi je bila možnost uporabe obeh kartic.

Ponekod pa se ne da: recimo v Metroju v Gradcu ni šlo (če se prav spomnim ne z eno ne z drugo).

Prvič slišim, da se da z V Electron plačati po Ineternetu (amazon.de). Ko sem jo dobil, so mi v banki rekli, da to pač ne gre. Bom preizkusil :)

Prednost je v tem, da ni nikakršne naročnine, da je dvig na bankomatih cenejši in da se vedno elektronsko preveri, ali imaš dovolj sredstev na računu, tako da ne moreš v minus (oz. če ti jo kdo sune, ti ne more narediti več kot to stroškov). Kreditne kartice imajo svoje prednosti... plačila preko interneta so sigurno ena izmed njih.

Vrocipes ::

Z Viso electron se da preko neta kupovati, pravtako nakazovati na razne internetne banke. Naprimer na stormpayu nič posebnega ne piše za Visa Electron pa se da brez problemov nakazati. Nevem od kod vam nekaterim informacije, da se tega z Viso Electron ne da?

STASI ::

Potrebno je ločiti dve kartici. Ena je Debetna Visa Electron kartica druga pa Kreditna Visa Electron kartica.

Debetna Visa Electron kartica
Kreditna Visa Electron kartica
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Vrocipes ::

Saj gre z obema, to ni pomembno zdaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vrocipes ()

sparc49 ::

Ali kdo ve kako je s plačevanjem večjih zneskov z Maestro kartico v tujini, konkretno Mediamarkt v Avstriji? Ali obstaja kakšna omejitve višine zneska ali je omejeno s stanjem na TR?
Hvala.

Tic ::

Na vlaku dobil v roke Joker. Tam notri je članek o imenovanih karticah.
persona civitas ;>

schurda ::

@sparc: Povsod, kjer imajo kreditne kartice, prime Visa, EC in Maestro. Edino za plačevanje po internetu ali za rezervacijo hotelov hočejo kreditno.

Poznam dve izjemi: AC s popustom - samo Maestro, Interspar restavracija - isto.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

flipflop ::

Sparca zanima, če je kakšen limit na maestro kartici, ne če jo bodo vzeli. Na mastercardu vem da se ni dalo kupit kakšne dražje stvari, ker mam nastavljen limit, za maestro pa nisem prepričan.

Tody ::

seveda je limit, samo odvisno kake barve je plastika :) Da se tud pogajat okol tega limita...

Neka srebrna zadeva ma mislim da cca 100.000 sit

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

Mavrik ::

Uhm, moj nič kaj posebno zgledujoč MasterCard ima tolko...
The truth is rarely pure and never simple.

flipflop ::

Jaz mam navadn mastercard in mam večji limit, pač odvisno koliko si ga nastaviš na banki.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Visa Electron (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
330109621 (28471) Vetrpiha
»

Debetna Visa Elektron ABanka - Paypal (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Kaj kupiti
333107104 (34151) PINki
»

visa electron

Oddelek: Pomoč in nasveti
278378 (7830) mihec87
»

Visa Electron za mladoletne?

Oddelek: Loža
297150 (6651) Adrijan0

Plačine karice - katera je tista prava ?

Oddelek: Loža
245268 (4523) Tody

Več podobnih tem