» »

SATA dnevno menjavanje diskov

SATA dnevno menjavanje diskov

footprint ::

Porodila se mi je ideja in začel sem pripravljati sistem za test.
Kaj? Strežnik z veliko količino diskovja in maksimalno varnostjo predi izgubo podatkov.
Princip:
Imamo delovni strežnik in rezervni strežnik oba imata recimo po dva diska sata 400GB. Sistem je nameščen na svoj disk. Na obeh strežnikih je OS Windows 2003 server.
Na delovnem strežniku na ta dva diska skhranjujemo varnostno kopijo podatkov in naslednji dan odklopimo oba diska ter ju prenesemo na rezervni strežnik od tam pa od rezervnega nazaj na delovnega (rezervni strežnik ni prižgan in ne dela). Tako bi dnevno izmenjeval diskovje in imel varnostno kopijo za en dan.

Sedaj pa imam problem. Kako winse prepričat, da mu zamenjaš diske brez reseta strežnika. SATA sicer podpira hot plug, in v praksi deluje, če mu daš disk z enakim podpisom nazaj. Že samo če ta dva diska obrneš med sabo se mu začen malo blesti. Reset vedno pomaga in vse dela.

Ima kdo kako idejo?
Dobrodošla bi bila tudi ideja kako bi recimo preko ADSL -a kopiral podatke iz delovnega strežnika na rezervni (če bi tudi tega aktiviral)?

LP
Footprint

Pyr0Beast ::

S-Ata konektorji se ti bodo kmalu izrabili
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

DominusSLO ::

adsl je prepočasen za 400gb... mogoče GB mrežna ali eksterni usb2.0(tudi firewire) disk

Daedalus ::

> Kaj? Strežnik z veliko količino diskovja in maksimalno varnostjo predi izgubo podatkov.

Raje kot da kompliciraš s prenašanjem diskov sem pa tja si nabavi solidno tračno enoto pa par kaset in ne boš več mel težav z dnevnimi backupi... Za 200k dobiš zelo dobre enote, kar je pa še vedno ceneje, kot rezervni server, ki bi ga uporabljal samo za backup. Na glavnem serverju pa raje riskiraš malo več $$ za en dober SCSI krmilnik in komplet diskov za RAID polje. Pa če kak disk slučajno crkne, ga lepo med delovanjem menjaš, nakar rabi server mogoče kako uro, da na njega zapiše podatke. Seveda vmes vse deluje kot da se ni nič zgodilo...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Witboy ::

DAT oz. DLT?!? :D

nodes ::

svašta

:D :D

footprint ::

Se strinjam DLT LTO ...

Kaj pa ko imam 2TB podatkov???

En DLT stane nekaj več kot 25KSIT za toliko dobim že disk z enako kapaciteto.

Morda nisem preveč dobro pojasnil. Recimo, da imamo primarni center, rezervni center. Sedaj pa je naloga, da za čim manjši denar postaviš dva strežnika kjer bo dnevno spremenjenih okoli 400GB podatkov in omogočiš, da v primeru popolnega uničenja primarnega centra lahko vzpostaviš v okviru 2h ur rezervni center s podatki za en dan nazaj. Pri izdelavi back-up-a moram upoštevati, da je strežnik v uporabi 24 ur na dan.

Jaz sem si zamislil, da bi to delal z diski, ker v eni uri ne moreš restavrirati podatkov s trakov.

Torej ostane mi le še težave z Windowsi. Kako jih prepričati ( kaka skripta), da bo odklopil in priklopil diske online vsak dan ko se bo izdelal backup oz. menjalo diske.
Footprint

footprint ::

Aha še nekaj. Rešitve za to obstajajo (NAS, SAN,...SCSI diskovna polja z diski po pol mio SIT itd), vendar so cene tudi za velika podjetja v SI precej velika. A bi bila možnost, da si majhno podjetje za majhen denar ( 1-2 mio SIT) privošči takšen sistem.
Footprint

Daedalus ::

Hja, pol je boljše uporabit SATA diske v RAID polju, samo je tudi dobro nabavit kak boljši SATA RAID kontroler, ker tisti, ki so ponavadi integrirani na plati, niso najbolj zanesljivi. Če se gre za res zanesljive izdelke, ti priporočam, da se nabavita sestavljena serverja kakega HP ali pa DELL, kaj podobnega skratka... Backup podatkov pa dnevno na drug server preko Giga LAN povezave ob kaki eksotični uri (zgodaj zjutraj naprimer). Prenašanje diskov ti ne bi priporočal, ker se lahko pojavijo težave. Poceni lih ni tale hec, samo jaz pri pomembnih podatkih ne bi kaj dosti šparal...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

TribesMan ::

Če rabiš dober in poceni disk array poglej malo pri Appleu... na tem področju so res ugodni... ker uporabljajo SATA diske...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

MUC ::

LOL ideja .. a si kdaj premislu,da bi oba serverja gorela in da bi rezervni strežnik dnevno pobiral spremembe podatkov k sebi in pol maš zadevo avtomatizirano ?

MadMax ::

Če se gre za takšno količino in vrednost podatkov, potem kakšen miljonček za pravi hardverski RAID ni noben problem, IMHO.
Torej mi prosim ne nabijajte kako je 30kSIT za disk veliko. Ali pa miljonček za rezervni serverček.
In predvsem pozabite na prenašanje diskov.
Btw, za 2TB diskovja boš že skoraj malo težko stlačil v aktovko in prenašal med lokacijama. Ok, z 400gigaši bi še morda šlo.

Vseeno me pa firbec matra, če ni skrivnost, kakšne narave so ti podatki, ki naj bi se arhivirali in podjetje s kakšno dejavnostjo bi imelo za 2TB le-teh?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Mr.B ::

Sata Raid mirrorju. Dva diska fizično offline. Če crken en strežnik, ali disk, lahko daš drugega zraven pa delaš rebuild online če podpira, ali pa en disk prestaviš v drugi server, pa maš server online v mirrorju.
Dejansko pa se ti DLT ali SDLT lai še kaj hujšega ne splača, saj ti pride enota dražje, kot sklepam si investiral v oba serverja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava streznika

Oddelek: Izdelava spletišč
325070 (3923) techfreak :)
»

Nakup serverja.

Oddelek: Pomoč in nasveti
352168 (1516) DaDek
»

Performanse strežnika - izboljšave

Oddelek: Strojna oprema
362416 (1447) GooglePR
»

nakup file serverja... kaj kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
412812 (1475) madmitch
»

Poceni in dober strežnik

Oddelek: Kaj kupiti
151168 (891) Damc

Več podobnih tem