» »

Nakup serverja.

Nakup serverja.

samy2k ::

Odločam se za nakup serverja.
Gledal sem sicer oglase od uporabnika patrick in sicer tale oglas:


Zanima me ker ta tip prodaja vedno nekakšne serverji, po zelo smešnih cenah, če je mogoče kdo že kupil pri njem in kakšne ima izkušnje.

Hvala za odgovor.

knesz ::

Sem že kupoval pri njem in bom po potrebi še. Izkušnje so izključno pozitivne.

lp

samy2k ::

Meni je čudno to da je tak nizka cena. Malo denarja malo muzike.

urosh ::

Tudi jaz :)

Sem kupil 2 serverja od njega in sta odlična. S tem, da enega prodajam, ker sem se odločil za boljšega :)
Če te zanima mi javi.

Dobavlja pa jih iz tujine, ko firme menjujejo in te ven mečejo. On pa je "pri koritu" in jih dobi ugodno :)

ender ::

Cene so nizke, ker so serverji stari. Nov server z garancijo in primerljivo hitrostjo dobiš za ~500-800EUR, zato se dražje kot toliko že ne splača prodajat.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

samy2k ::

Ja samo če kupim novega, kaj dobim ? Sem gledal nekaj na mimovrste.com 1 procesor 1 giga rama disk 160 giga in to za 600 eurov.
Še vedno sem skeptičen.

Mr.B ::

MHz, GHz ni enako performancam.
Tudi diski niso kaj bokve hitri.
Poleg tega je to cca 5+ let stara strojna oprema.
Pa še kaj.
Je ugodno, če rabiš za rezervne dele.

? kaj boš rabil strežnik v taki konfiguraciji. Ali te samo ime Strežnik glejga.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

urosh ::

Glej. Tak strežnik v tej konfiguraciji še lahko dela bp nekaj let. Da bi pa vsake 3 leta kupoval server za x kEUR (ok, odvisno seveda spet za kaj rabiš) ???
Meni bo ta, ki sem ga vzel služil bp naslednje 3 ali 4 leta. In to za 600EUR. Diski v raid 5 in to je to. Seveda za to, za kar ga jaz rabim. Če ti nujno rabiš en dual quad xeon z 32Gb rama, ter miljaužnt G diska - potem si tu na napačnem mestu. Če pa rabiš strežnik, ki ti bo fural recimo clarkconnect ali server 2k8 z exchangom, pa si ga dobil. In to zelo poceni. Meni je dal še pol leta garancije na diske. Seveda sem oba dodobra pred nakupom stestiral in lahko samo pohvalim. Deluje kot mora.
Sicer pa - vsakomur svoje ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urosh ()

samy2k ::

Sam sem razmišljal enako. Glede diskov mislim da je lažje nadomestit SCSI disk kot pa če kupim nov strežnik ki ima garancijo. Izkušnje glede garancije imam zelo lepe ko mi je navadni računalnik crknil in so rabli 3 teden da so ga usposobili. Ko sem jim rekel da rabim računalnik sem dobil odgovor da imajo 45 dni časa (po zakonu). Pri rabljenem vsaj vem pri čem sem. Če crkne pač kupiš novo oz. rabljeno, pa te nihče ne j... s neko garancijo.
Bom poklical pa da vidim.

Hvala za enkrat za odgovore.

Kami ::

Tudi jaz sem pri njemu kupil strežnik in imam samo dobre izkušnje (enako je tudi meni dal še pol leta "garancije" na diska).

Če se zavedaš, da kupuješ rabljen strežnik in ne potrebuješ neke res hude konfiguracije ti nakup pri njemu vsekakor priporočam.

terryww ::

ti strežniki so večinoma enojedrni, nekateri imajo še HT, zato take cene. Drugače pa je tud pri meni doma bolj kot ne en idle strežnik z 8 jedri (2x 4 jedra) in 8gb rama pa 2x 15k diskoma v raidu itd. tak da če koga zanima, se ve kje me dobit.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

samy2k ::

Pa kaj jaz rabim 4 jedra pa nevem kaj še vse. Da malo povoham kak windows server pa debian menim da je to čist zadosti. Važno mi je da je raid. Sicer pa v soboto ga grem iskat pa da vidim kaj sem kupil.

Hvala še enkrat za vse nasvete.

ender ::

SCSI diski so danes že redkost, in precej dragi glede na velikost.

Pri strežniških garancijah je odvisno kakšno garancijo dobiš zraven oz. dokupiš. HPjevi cenejši strežniki imajo ponavadi 1-0-0 ali 1-1-1 garancijo. Prvo pomeni da je garancija samo na rezervne dele, in da se lahko zgodi, da bo trajalo nekaj časa, da se del zamenja. Drugo pomeni, da imaš servis na lokaciji, naslednji dan po prijavi napake. V tem primeru ti zagotavljajo menjavo pokvarjenega dela v enem dnevu.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Mr.B ::

Če ne veš zakaj bi imel Strežnik, potem kupiš Navaden pc, dva diska v mirrorju, za max 400EUR. Porabil ti bo manj, hitrejši bo, pa garancijo na diske lahko imaš za 5 let. Poraba diskov je visoka En proc 3.06 GHz HT, je izjemno pozrešen mislim da je v rangu 105EUR.

Preveri če sploh ne HP diski delajo na krmilniku, skoraj verjetno ne. Včasih niti krmilnik ni hotel delati v drugi ne HP mašini. Danes ti osnovni modeli sicer delujejo v navadnem PC, samo ti pa diskov ne prepozna.

Strežnik serije G3, je leto 2001/2002, danes je generacija G6. Torej vmes se je zamenjala vsaj 3x arhitektura procesorja, vsaj 3x chipset in drobovje. SA 5i, je najosnnovnejši Radi krmilnik, vmes je prišel še SA 6i in njuna generaciaj, dejansko je danes SA SCSI krmilnik na trgu, zgor zaradi nekaj x naprav, in zaradi nadgradnje kakšnih starih diskovnih polj.
Bodimo realni P3 3.06Ghz HT, iz katere je tudi generacija procesorja, je dejansko res hiter :|


Kupiti nekaj, samo zaradi tega ker se reče Strežnik. Enako danes kupiš za 1.5kEUR strežnik s 5 let garancije za strojne dele, pa bo verjetno deloval tudi 8 let.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

AndrejS ::

Mislim da je ta star HP strežnik dosti bolj zanesljiv kot navaden PC... in če ima dva napajalnika je super.
Šalabajzerji delajo domače strežnike .

DaDek ::

nisem zasledil kaj bo primaren cilj strežnika? igračkanje z win server? ali?

knesz ::

Naj te opozorim: če misliš imeti strežnik doma, ne kupuj rack strežnikov, ker so glasni. Res glasni. Razen seveda, če nimaš nekje v kleti na samem kakšno 19" rack omaro. Če se misliš igrati doma, pa če rabiš mašino, ki se ji reče strežnik, raje pokliči možakarja, če ima kakšnega prolianta na lagerju.

lp

samy2k ::

To mi je vse znano da je glasen. Me ne moti, ker ga bom res parkiral v kletnih prostorih. Do zdaj sem se res igračkal na navadnem pcju pa so rezultati bili porazni. Dodatna mrežna, dodaten ram, itd. Zato pa mi je frend priporočal naj si kupim prav strežnik in da bom dosti več odnesel od tega. Sicer pa v soboto imam čas in hop po strežnik :D

ABX ::

Uredi si performance monitoring in boš videl kje imaš ozko grlo.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

samy2k ::

Ozko grlo za kaj že ? V čem je problem ?

urosh ::

S tem neboš imel problema. Tudi glasen ni pretirano. Ok, ni na nivoju laptopa niti aviona :) Bi pa verjetno pošizil če bi ga moral poslušati 24/7.
Ne boj se, delal in služil ti bo več kot odlično. Ima dva napajalnika in vse. Če vzameš 3 diske, pa še imaš raid 5. In ja, to za zelo malo denarja. Mogoče performasi res niso na nivoju (ok, niso) današnjih g6 serij, zato pa tudi cena ni ;)

Lp
PS: sicer pa bo tudi mr.b mogoče kdaj uvidel kaj podobnega ;) in ja, tudi drugi diski delajo na njem :)

Mr.B ::

Ta tip strežnika sem postavljal v letih 2002/2003, torej rečmo da je strežnik cca 6 let v uporabi, ker ponavadi takrat menjajo podjetja strežnike, verjetno po petih letih je zadeva izven garancije, pa je že amortizirana..
Da Brand name, HP strežnik je res zanesljivejši od sestavljanke, res tudi nikomur ne predlagam sestavljanke za strežnik, toda po 6 letih, khm, kaj zanesljiv ? Ma ja. Uradno je bil strežnik upokojen izven prodaje 31.1.2005. Torej je obsolit že 4 leta + verjetno najmanj 3 leta v produkciji;( Da za rezervne dele bo dober.

Diski, 218GB je RAW RAID 0 kapaciteta, torej 0 zaščite. RAID 5, je max 140GB prostora. Disk, hm danes te tak disk, ne HP, ne HotPlug, stane več kot boš dal za strežnik. Da seveda ga lahko kupiš ceneje na eBay-u:). Hm, le en problem, predlagam da preveriš, če je tak disk hitrejši od 50EUR vrednega 500GB sata diska, še bolj porazen je rezultat v kakšnem RAID 5 polju. Rezultat je toliko slabši, ker RAID krmilnik nima write cacha, ki ga nima za pospeševanje in računanje parity-a pri raid 5 polju, Da SA 6 je sicer star tudi ene 3 leta ko je prišel ven. Ne menjati to z Gen strežnika 6. Že Gen4 modeli strežnika, so bili redki z SCSI diski, G5 so pa mislim da so bili SAS ali pa SATA.

Torej za neko požarno pregrado, pa če tudi delaš statefull pregled vseh paketov, za domače omrežje, hm zakaj že. Že samo vsak procesor ti pokuri 87W, in to pomnožiš 2x. Enako je tudi z diski. Življenje ventilatorjev je tudi ? Sicer če pa te poraba elektrike ne skrbi .
Če ravno nimaš 100/100 linie, potem ne rabiš takefga stroja, pa če tudi na polno torrente furaš.

Realno gledano, kupiš za 50-100EUR ruter, gor daš enega izmed n linux zadev.
Potem pa si omisliš en PC , na prvi stari disk iz omare namestiš OS po tvoji izbiri. Potem pa na štiri 500GB diske v RAID10 konfiguraciji,za cca 200EUR, uporabljaš zadevo za virtualne mašine, tudi za javni WEB strežnik, itd.. Rabiš samo dober procesor, dovolj rama, plata je nepomembna, izbereš plato z dvema mrežnima karticama, ali pa daš notri dodatne mrežne kartice, ki te pridejo 5EUR, če jih dejansko rabiš. Za neko virtualizacijo in testiranje to ne rabiš.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

samy2k ::

Nevem Mr. B zakaj me prepričuješ o nekih zadevah. Pol pa mi ti zrihtaj za 250 eurov mašino s nevem kakim procesorjem, s 4 giga rami pa s diskovjem. Mislim da taka zadeva bo čisto zadosti za učenje. Če ne me popravi. Nekje se pač morem naučit. Nimamo vsi enakih možnosti kot ti, ki postavljaš takšne strežnike, pa se med drugim tudi srečuješ s takšnimi strežniki. Pomojem ti gre v nos, da imam možnost nekaj takega kupit in se začet učit in probavat. Ti je po vsej verjetnosti nisi imel, zato pa pojma nimaš kaj je veselje in pričakovanje da se lahko sam ukvarjam s tako zadevo DOMA!. Je pa res žalostno da se ti lahko učiš samo takrat ko postavljaš take in onake modele v službi, ker doma takšne možnosti očitno nimaš možnosti.

Vglavnem meni bo v veselje, da imam takšno možnost in da nebom kot informatik prišel nekam im bom gledal v stvari ko tele, ker jih bom prvič videl. Očitno je pri tebi bilo tako!

Lep pozdrav.

Mr.B ::

V svoj PC, si vtakni dodaten disk in še malo ramo. Vsak PC, ti lahko laufa vsaj dve do tri virtualne mašine. Tudi na prenosniku lahko laufaš dve mašini, bp. Torej. Obe varianti sta ti cenejši kot kupiti škatlo, s katero se boš učil na način namesti nekaj, igraj se, zaključi, format namesti nekaj, nauči format. Na način da kupiš neko kišto, pa rečes, sedaj se grem pa učiti ? Virtualni OS, na PC-ju, namestiš cca 5 minut, potem pa kloniraš, kolikor imaš placa na disku.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

zee ::

Jaz sem se pred leti ucil sistemske administracije "DOMA!" na odsluzenem racunalniku iz nasega clustra - 5+ let stara enoprocesorska masina z enim 700 MHz procesorjema, 64 MB rama in dvema 6 GB trdima diskoma. Dobil sem jo zastonj na oddelku (ker je po vseh standardih ze odsluzena). Samo v vednost, da server ni nujno neka oh-in-sploh masina.

Dober predlog je dal tudi uporabnik Mr.B.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

samy2k ::

Ti očitno ne štekaš marsi kaj!

urosh ::

To je sicer vse res.
AMPAK. Domači računalnik recimo nima iLo. Jaz sem tudi prvič debelo gledal, ko sem to videl. Fino je, če imaš možnost strežnik malo v detajle pogledat in sporbat. To nekak v službi ne morem. Zato pa doma. Sicer ja, za službo tega recimo da ne rabim. Me pa zanima. In če sem pač za to svoje učenje plačati tek 300-400EUR jih pač bom. Ja, vsaka srednje dobra mašina lahko fura virtualce - to popolnoma drži. Je pa recimo malce drugače, če se želiš naučiti uporabljati esxi ali xenserver. Tega pa na domači ne delaš ravno (še posebej zato, ker mogoče rabiš kako pomoč, ki jo najdeš na netu). Tako recimo prej nisem vedel, da recimo v xenu treba posebaj dodati disk (kar je v esxi samoumevno). Isto tako nisem vedel, da na xenu lahko inštaliraš samo iz cd/dvdja (vgrajenega), ne moreš pa .iso dati v storage in od tam inštalirati (je potrebno dati na kaki drugi mašini v share) in tako naprej.
To sem se vse naučil sam s tem, da sem poizkušalin brskal. Sicer pa sem skoraj vso svoje znanje pridobil na tak način - ne v šoli. Vsaj kar se računalništva tiče.
Če ima fant voljo in zmožnosti, naj jih izkoristi - nikoli ne ve, kdaj mu bo prišlo prav.

Lp

zee ::

@samy2k: Ce je to letelo name, ne bom niti komentiral. Podal sem samo predlog.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

krneki0001 ::

No, tudi sam sem kupil že par serverjev na ta način.
2 procesorja, 4Gb rama, 2x 36Gb diska za sistem

V tako mašino sem potem dodal še vsaj 4Gb rama in raid sata kontroler pa gor obesil ali 2x 500 ali pa 2x 1000Gb diska v raid polju (mirroring).

Zadeva deluje preverjeno. In za manjše firme, ki imajo po 5 uporabnikov, je taka mašina dovolj za vse baze in za vse programje.

Ker so se pokazale kot dobra naložba, sem za ženo tudi vzel eno tako mašino za 100 evrov, samo da sem vzel profi workstation. Iste specifikacije (2x P4-3GHZ xeon HT (torej se obnaša kot da bi imel 4 jedra) in 8Gb rama, le nvidia FX3000 na AGP pro vodilu je dodatna zadeva in ima en napajalnik manj (ponavadi imajo serverji redundančni napajalnik) - celo ohišje je enako. Notri sem ji dal 2 diska po 147Gb na scsi vodilu in 2 diska po 500GB sata na sata raid kontrolerju.
Na tej mašini lahko dela vse, igric pa ne igra, tako da ne veva, ali delajo tudi igre na tej mašini. Ampak pomoje bi tudi kar nekaj iger moralo delat brez problemov na taki mašini.

Mr.B ::

urosh, os na xenu laho iz isota namestiš, samo na xen ga moraš spraviti. In roko na srce, na enem strežniku, se kaj dosti, razen osnovne namestitve Xen strežnika ne boš kaj dosti naučil. In velika pomoč je naprej, da prebereš kakšno knjigo ali dve, preden se greš kaj takega ukvarjati.
iLo ja super, odtipkaš http:\\ip, ki si ga prej nastavil na strežniku, pa to je odgovor da kupiš strežnik. To da se ti ne da manual prebrati oziroma RTFmja. Me zanima kaj boš naredil, ko se boš hotel kak IP KVM naučiti.
Če je tvoje učenje, mišljeno kako namestim OS na računalnik ? ps, to ni nič drugače kot namestitev navadnega PC.
In za učenje, je delo z virtualci še najboljše. Vse ostalo je zapravljanje časa z namestitvami.
Za res kakšen Advanced topic, boš moral pa še marikaj se naučiti, pa bodi prepičan, da boš moral v strežnik še marsikaj vtakniti, pa imeti še kakšno mašino ali dve, da boš lahko kaj konkretnejšega znal.

PS koliko pa si milsil da boš virtualcev laufal na tem strežniku. Zelo hitro ti bo zadeva začela trokirati ravno zaradi diskov, kaj šele rama.

Za pet uporabnikov ne rabiš serverja, ampak navaden pc. In ne rabiš serverskega OS. Še celo tako je zadeva zanimiva, saj ti pride osnovni model novega strežnika s tri leta garancije manj kot PC. Kupiš ne BRand name diske, in zadeva dela, in maš mir za naslednje 3 leta. Iskati SCSI disk, po e-bayu itd, je kot sem rekel, taka zadeva zanimiva le za rezervne dele.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

samy2k ::

zee ni nate letelo na Mr. B. Se opravičujem.

patrick ::

SWAŠTA :)

opeter ::

Se popolnoma strinjam z vsem, kar je Mr.B napisal. Vprašanje je, če je smiselno kupit takšno staro šaro, sploh če je že minilo 5+ let.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

krneki0001 ::

MR. B ni treba serverskega os-a. Na ta server daš windows XP in deluje brez problemov. Doma ima žena windows 7 gor - na mašini iz leta 2003, delujejo win7 brez problemov in celo vsi driverji so že v sistemu.

Mr.B ::

Ja in, sej sem rekel, da za pet ljudi ne rabiš serverskega os-a. Izračunaj raje porabo štroma ki je večja kot recimo ML110 1 proc 4GB spomina 2 diska. Gor samo procesorja pokurita toliko.
Če pa si dober mojster, pa porežeš PCI8x slot, ter dokupiš še thermal power kit, pa lahko tudi kakšno konkretno grafično not daš. In to v HP, ki naj bi bil namenjen kot strežnik. Da na taki mašini v službi tudi delam :D.

Kupovati nekaj tako starega, ki uporabnik doma, v večini primerov, nima niti starih PC-jev. Pa poznam Ljudi, ki delajo na pc-ju, še na original naloženih Win98 (ne SE).
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

DaDek ::

kak pa eni komlicirate.. ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistem za virtualizacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
687539 (5111) Blisk
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10515762 (12857) ta-mau
»

Server ali močnejši PC? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
509528 (8287) _Dejan_
»

Performanse strežnika - izboljšave

Oddelek: Strojna oprema
362413 (1444) GooglePR
»

Nov strežnik

Oddelek: Kaj kupiti
81341 (1117) BadB0y

Več podobnih tem