» »

Deinterlace pri zajemanju videa

Deinterlace pri zajemanju videa

laguna ::

Mnogo se govori o zajemanju videa preko zunanjih virov (tv kartice, gragične kartice), torej zajemanje preko kompozitnega in s-video signala. Kot sem prebiral že v forumih se mnogo uporablja virtual dub, s katerim tudi jaz delam. Zanima me pa, kateri je najboljši način odpravljanja prepletenega načina zajemanja (deinterlace) in/če kje se dobijo omenjeni filtri za virtual dub oz. ali obstajajo kateri boljši brezplačni programi za odpravo prepletanja ter nato kodiranje v xvid oz. divx.
Prosim če ima kdo izkušnje, da napiše in nam pove, kateri je "najučinkovitejši" način za čim boljšo oz. čisto sliko v resuluciji 720 * 576.

Za odgovore se vnaprej zahvaljujem.:\

[moderator: v malih oglasih??:\]
lagunaaaa

kixs ::

Filter Deinterlance imas ze vgrajenega v VirtualDub.

Najboljsa je pa BLEND.

LP

SasoS ::

Blend je daleč od najboljšega filtra za deinterlace. Ker fielde enostavno zlije skupaj, dobiš pri hitrih scenah dvojno sliko (ghosting). Odvisno od vira interlace videa je lahko problem v telecinu (če je ntsc) oz. pomešani fieldi v PAL. V tem primeru je najboljši decomb. V primeru da imaš čisti video (50 ali 60 polslik na sekundo) potem je IMO najboljši TomsMoComp. Filter je sicer za Avisynth, ampak se ga da uporabiti tudi v VDub.

kixs ::

SasoS: sem se omejil samo na VitrualDub in po mojih izkusnjah je BLEND cisto dovolj. Res se ne ukvarjam z nekimi resnimi video zajemi in podobno... ;)

lp

PhotoBlaz ::

virtualDUB Blend nardi dost uredu, ce te pa ghosting mot, pa pomec vsak drug polovicen frame(filed) ven...tko da uporabs funkcijo discard odd ali discard even field al neki tazga je.

drgac pa se mi zdi da Premiere ce uporabis v export movie funkcijo deinterlace video....nekak se najbols zdruzi,..mislm razlika je ocitna v koncnem posnetku.

je pa najvecja napaka, da ne obstaja en normaln standard ki bi imel recimo 30 fps in 720x576 resolucijo.

laguna ::

Kakšne izkušnje pa imate glede deinterlace pri divx5.2.1, kajti meni se zdi, da je slika precej ostra, vendar pa ne vem, ali izloči vsako drugo vrstico ter s tem podrobnosti na njen ali pa ima svoj poseben algoritem za odpravljanje prepletenega načina. Glede VirtualDuba in deinterlace blend pa mislim da je napaka v tem, ker združuje v napačnem vrstnem redu, torej namesto soda, liha, soda, .... vrstica glih narobe liha, soda, liha, soda, ... ter je potem pri predvajanju na dvd plajerju trzajoča slika.

LP
lagunaaaa

SasoS ::

Discard ti da isti effekt kot če že v osnovi zajemaš s polovično resolucijo. Nič kaj dosti efekta ane? :D Za Divx ne vem ker sem vedno uporabljal eksterne filtre, dočim trzanja pri deinterlacanem filmu ne bi smelo bit ker je posnetek potem progresiven? Tako da ne štekam kaj točno misliš...

laguna ::

Problem je pri gledanju prek DVD predvajalnika (samostojne enote) na TV-ju, ker TV riše najprej sode vrstice, nato pa lihe vrstice in po mojem je soda vrstica z virtula dub na televiziji liha ter liha soda. Med tem časom pa pri hitrejših premikih prid do malenkostne spremebe kot da bi recimo roka šla malenkost naprej gre nazaj, pri naslednji sliki pa spet naprej ob naslednjem prehodu pri televiziji pa nazaj. To omenjeno se vidi kot trzanje slike (pri premikih), pri zelo zelo počasnih premikih oz. statični sliki pa seveda tega ni. Nikjer v virtualu dub pa ne vidim filtra, da bi to obrnil in združeval sliko v obratnem vrstnem redu. Torej kateri filter bi dal najboljše rezultate ter bi se ohranila resulucija (podrobnost). 100 % odpravo prepletanja naredi zajemanje na 288 vrstic, filter duplikate, filter discard, vendar pri tem izgubiš polovico podrobnosti, kar pa jaz ne bi rad.

Za nova mnenja se že lepo zahvaljujem.
lagunaaaa

cbelica ::

Bom si mal sposodu temo, da ne odpiram nove...0:)
Sem cisto nov v uporabi VirtualDub-a, pa mi nekaj stvari ni jasno.
Torej, video zajemam preko tv kartice z programom VirtualVCR, in to z Huffyuv kodekom. Zdaj pa me zanima, kako opravit postprocessing - nastimam vse filtre, resize, kodek(XviD, 2-pass)pol pa - kaj moram odkljukat v Video meniju za prvi prehod in kaj za drugi: Fast recompress, Normal recompress ali Full processing mode? o.k., ugotovu sem ze, ce dam fast recompress (kot sicer pise v tutorialu za XviD na strani Doom9), mi ne napravi postprocessinga...:\
Kaj torej uporabit?
Pa se to, a naj skompresiram zvok skupaj z sliko, ali to napravim posebej (video - direct stream copy, audio - full processing mode)?
Hvala za odgovore:)

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

smok3 ::

cbelica: postprocesing (resizing, deinterlacing, ipd) se ponavadi skripira v avisynth obliko in to sfura v vdub - in v tem primeru lahko uporabiš fast recompress (če pa uporabljaš vdubove interne filtre je pa kot si že ugotovil edina opcija full recompress).

zvok in sliko skompresiraj ločeno in jih šele na koncu združi z naprimer vdubmod-om.

---

kar se pa tiče deinterlacinga, je pa načinov malo morje, noben pa ni ravno idealen, kar se tiče preprostosti uporabe osebno še največkrat uporabim (stari, dobri) vdub plugin imenovan 'smart deinterlace '.

primer nastavitve, ki na nekaterih dv materijalih kar dobro funkcionira;


p.s. tuki govorim o čistem video izvoru, za problematično telekinirane materjale je pa že eden zgorej neki omenjov.
By pressing down a special key, it plays a little melody

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

cbelica ::

če pa uporabljaš vdubove interne filtre je pa kot si že ugotovil edina opcija full recompress

Aha, torej za prvi prehod uporabim full processing mode, za drugega pa lahko fast recompress (je postprocessing opravil ze v prvem prehodu)?
Hja, tudi tutorial za TV-Capture na Doom9 preferira AviSynth, ma se mi zdi ful zakomplicirano:8) ... mogoce, ko mi malo stvar pride v kri...:)

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

SasoS ::

ne. filter nastavitve morajo biti za oba prehoda enake. Saj divx/xvid v prvem prehodu samo označi kompleksnost pozameznih framov (za boljšo porazdelitev bitrata), video se po prvem prehodu ne shrani!

@laguna: ja, efekt ki ga opisuješ se pojavlja če so fieldi pri interlace posnetkih zamenjani. Žal, nimam divx predvajalnika tako da zakaj se to dogaja pri divxu ti ne znam razložit. Sem pa doživel tak effekt pri DVD kodiranju, recimo treba je pazit ker do DV filmi iz kamere bottom field first nekateri enkoderji pa kodirajo ravno obratno...ampak...divx nima BFF ali TFF oznak kot ima DVD video ker je stream vedno progresiven (razen če označiš interlaced pri xvidu). Prav tako če stream deinterlacaš efekta ne bi smelo bit ker sta tako spodnji kot zgornji field del istega frama. V tem je celo štos deinterlacanja...

CaqKa ::

kakšna je razlika med blend in interpolate?

SasoS ::

blend zlije oba fielda skupaj...s tem dobiš dvojno sliko pri hitro premikajočih objektih.
interpolate je pa ubistvu isto kot discard+resize, 1 field zavržeš, mankajoče pixle iz polslike ki ostane pa zračunaš z interpolacijo da dobiš spet isto resolucijo. Interpolate seveda da zaželene (=pogojno uporabne) rezultate samo če hkrati uporabljaš kak napreden algoritem ki deinterlaca samo del slike kjer se objekt premika (tako ima statični del celotno resolucijo, premikajoči pa polovično). Najboljši algoritmi delujejo na principu predvidevanja gibanja (motion estimation) in so edini (no, razen blend) ki uporabijo informacije iz obeh polslik, hkrati pa ne povzročajo ghostinga.

Eagle ::

Jaz pa ponavadi pri zajemanju videa v sony vegas-u samo nastavim field order na none(progressive scan) namesto lower field first.. in ne rabiš pol nobenga deinterlace-inga .. :)

gumby ::

se nekaj:
ce uparabljate filtre je najboljse najprej shranit video z kakim lossless codecom (huffyuv naprimer) in sele nato stisnit v divx/xvid. na ta nacin se filtri racunajo samo enkrat :)

laguna ::

Mene pa zanima, kako se lahko vstavi filter "SMART DEINTERLACE" v virtual dub in kje se da dobiti na internetu (seveda če je free). Torej rad bi vstavil ta filter (original virtual dub nima tega filtra), saj po upisu bi lahko precej izboljšal sliko (interpolira samo pri premikajočem delu slike in ne celo sliko), ob nepremikajoči sliki (oz. zelo zeloo malo) pa samo združi dve pol sliki. Prosil bi, če bi mi lahko kdo opisal podrobno postopek kje in kako ga vstaviti v virtual dub, tako da ga bom lahko uporabljal z virtualom dubom. Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem ter upam, da bo kdo še v tej temi tudi povedal svoje izkušnje glede uporabov filtrov za deinterlace.

LP
lagunaaaa

CaqKa ::

cbelica ::

A se ta SMART DEINTERLACE kaj bolje obnese kot DeinterlaceMAP (tega trenutno uporabljam)?

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

AtaStrumf ::

Hja tole je precej zanimivo. Jaz sem dons prvič zajemal digitalen video in sem opazil grozno prepletanje. Pol sem naredil deinterlace v Premieru samo je bila slika opazno slabša. Pol sem naredil zajem še z Windows Movie makerjem v DV-AVI format (PAL) in se mi zdi, da je že sam kar dobro deinterlace-ov (razen če dela to WMP avtomatsko pri predvajanju), samo je video cca 200 MB/ minuto, kar je mal hudo pa me zanima tako mal na splošno nasvet s katerim programom zajemati digitalen video (prek firewire seveda), in kako ga pol spravt v kakšno bolj normalno obliko, da spravš 1 do 1,5 h na 4,4 GB DVD. Divx/xvid sta mi tako mal čudna, ker dostikrat pride slaba slika, pa cel kup nastavitev ki jih ne razumem, tako da me zanima kaj bolj simple, vsaj zdaj za začetek. Mogoče kdo pozna kak dober vodič? Zanima me še s čim pol video urejate (rezanje, prehodi, napisi, zvok itd.)

Aja, še to: a zajemate PAL (25 FPS) ali je bolje NTSC (30 FPS)?

Zgodovina sprememb…

SasoS ::

Format zajemaš tak kot ga imaš na kameri...

Pri DV zajemanju program ne dela nobenga procesiranja, video se shrani tak kot je na traku (načeloma...mogoče bi se dalo kak program prepričat da tudi kaj procesira, ampak to se ponavadi ne dela - video procesiraš offline, ne v realtimu če hočeš dobre rezultate). DV format je 3.3MB/s zato moraš imeti vsaj 10GB/h prostora za zajemanje + še enkrat toliko za nadaljno obdelavo. Diski so danes poceni. Če delaš DVD potem videa sploh ni treba deinterlacat, lahko kar pustiš takega kot je edino pazit moraš da je zaporedje fieldov enako. Film uvoziš u mpeg2 encoder in kodiraš :)

AtaStrumf ::

S čim pa je najboljš urejat video predn ga pol zakodiraš v mpeg 2 in kateri program je najbolj primeren za pretvorbo in narediti DVD (meniji itd.)?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VirtualDub za začetnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5814679 (8085) Revenant
»

ripanje iz TV-ja

Oddelek: Zvok in slika
51304 (1136) SasoS
»

Pretvorba DV v DivX

Oddelek: Zvok in slika
323253 (2156) teoo
»

Kako interlaceat film pri enkodiranju?

Oddelek: Zvok in slika
13867 (790) DMouse
»

Pinnacle Studio 8.1 - pomoč

Oddelek: Zvok in slika
101704 (1581) CaqKa

Več podobnih tem