» »

Tiho in hladno

Tiho in hladno

Nande ::

Pozdravljeni,
ker je celotno računalo preglasno, bi rad trenutno hlajenje stišal (zračno).
V ohišju Chieftec Dragon (midi) imam 2x90 (zadaj, stranica) in 1x80 (spredaj) Ys-Tech ventilatorje, procesor hladi AC Copper Silent 2, grafična kartica je hlajena originalno, NB na matični plošči hladi originalni ventilator(ček), napajalnik je LC 550W (12cm).
Ker sem moral računalnik (zaradi otroka) prestaviti višje, je hrup postal neznosen.
Prosim, svetujte, kako lahko posodobim hlajenje oz. kaj naj zamenjam.
Hvala

DimmniBurek ::

Rabiš samo en regulator, poglej mal na KLJIK, kak zalmanov bo čist uredu!
There Is No Stronger Drug Than Reality

KWAN ::

jaz sem si kupil sunbeam-ovega, ker podpira 20W na kanal in lahko priklopim več močnejših ventov obenem pa lahko vse vente izklopim! Pa še lučke taaaak lepo svetijo! ;)

Nande ::

Regulator... Pa ne bom z njim uravnaval samo hitrosti ventilatorjev?
Jaz sem mislil bolj v smeri zamenjave procesorskega hladilnika za tišjega (?), hlajenje navite 6600 in pa susbitut deročega NB ventilatorčka.
V bistvu ne vem, kaj bi hladilo podobno vendar tišje...s tem da seveda 'paše' na mojo MB in v moje ohišje.:\

aha981 ::

vodno:D
//ni podpisa sploh!

DimmniBurek ::

Aja, ja kake temp pa maš?
Fora je v tem da so zdej povečini vsi venti glasni na 12V!
Tko da tudi če zamenjaš hladilnik, ne boš dost pršparou kr neki tud morš met da ti prevetri kišto!
Tiste ku maš spredi pa zadi pa na stranici morš utišat pa je, če se ti un na NB-ju dere, kupi en navadn 1kOhm trimer(HTE, IC elektronika) in ga zveži in zavrti lih na tolk da ne bo več glasen, to lohk nardiš ker je dost švoh, če ne bi trimer pregoru....
Po moje si nabavi en regulator, alpa daj sam vente na 5 al pa 7V
There Is No Stronger Drug Than Reality

kuglvinkl ::

ZA procesorje je trenutno in XP serija by Thermalright.
Your focus determines your reallity

Nande ::

Aja, ja kake temp pa maš?

Trenutno mi MBM kaže temperaturo 38C za CPU in 21 za ohišje, s tem da so ventilatorji priklopljeni na 12V... Ob obremenitvi temperatura CPU naraste nekje do 52C, temperatura ohišja pa max. do 33C. Če priklopim ventilatorje na 5V, se temperatura povzpne za 4-5C (57C, 38C). Ob tem so ventilatorji skoraj neslišni, ostalo pa ne. In ravno to me moti.
vodno

Sploh ne vem koliko stane vodno hlajenje za cel sistem, zato o tem še ne razmišljam...Bom pa počasi moral...:\

DimmniBurek ::

JAh kaj je to drugo?
Če so diski glasni, pol nimaš dosti kaj nardit?!?
ČE se ti dere ventek na NBju ali grafi, nevem kaki so, sam ponavadi se najmanjši najbolj derejo, pol si nabavi en trimerček, kukr sm ti gor napisu...
ČE ne pa zamenjaj hladilnik na CPuju, unga od NBja, če že zamenjaj s zalmanovim Nb47J, je dokaj poceni in bolše hladi...
There Is No Stronger Drug Than Reality

Nande ::

Zadevo sem po nepotrebnem zakompliciral, se opravičujem...
Rešitev bi lahko bila Thermalright na CPU, NB47J na NB, ventilatorje na 5V...
Hvala.;)

Nande ::

Ima mogoče še kdo kakšen nasvet glede hlajenja GF6600? Razen Zalmana...

Nande ::

Sicer že zaprašena tema...pa vsaj ne bo nove...

Končno sem utišal računalo...
...procesor hladi Thermalright SI-97A z 92mm Ys-Tech ventom (1500rpm), NB krasijo Zalman NB-32K rebra, ohišje pa vetrita 80mm vent spredaj in 90mm vent zadaj (oba Ys-Tech, oba na 5V)...
Temperatura proca se je znižala za 3-5 stopinj, hrup pa je neznaten... Torej, odlično....

Imam pa vprašanje...
Če je temperatura procesorja padla, če so rebra na NB mlačna...zakaj imam občutek, da se sistem počasneje zaganja in včasih (med igro) celo opazim zatikanje...?
Kje bi ga lahko 'pobiksal'?

LP!

a13misko ::

MIslim da krivec ne more bit hlajenje daj povej sedajšnje temperature. Lahko pa da imaš dosti smeti na računalniku preglej malo z antiviruson , ad-aware, defragmentiraj disk, preglej registel in take fore! Pa potem poročaj!:D

Tea Time ::

Nande...

Hvala, da si obnovil tole temo... Sem prejšnji teden kupil nov računalnik in je glasen kot ****. No, mislim, da je prav tako glavni krivec ventilatorček na matični... Prosim poročaj, kako si zadovoljen s pasivnim hlajenjem matične - si razen navedenega imel kadarkoli kakšne druge težave?

Poglej ZS. Lp.
Have a break!

Nande ::

daj povej sedajšnje temperature

Temperatura procesorja..idle=32°C, load=49°C (Prime test...12ur);
ohišje... idle= 25°C, load=35°C... Vse merjeno z MBM...
Disk je 'na sveže' defragmentiran, antivirus (eTrust:\ ) ni našel ničesar...ostalo bo potrebno pa še pregledat...
Bomo videli...

Prosim poročaj, kako si zadovoljen s pasivnim hlajenjem matične

Zelo zadovoljen...kar se tišine tiče...neslišno...:D

bajker ::

Nande, dobra izbira za tišanje, TR je super, YSTechi imajo zelo dober količnik cena/učinkovitost/glasnost. Kaj si pa z grafo naredil, a je možno, da ni dovolj hlajena? Če imaš zadevo navito, bi bilo smiselno dati kakšno rebro oz. rebrce :) še na SB.

Nande ::

Bajker, grafične še nisem vzel 'med prste'... O rebercih sem pa že razmišljal (mislim, da jih še celo imam nekje v predalu)...
Mogoče bom pa tudi ventilator na stranico dal...Da bo pihljal na grafično in MB...
Bom še videl kako in kaj...
LP!

drr ::

Pozdravljeni, mene pa zanima kako bi stišal računalnik. Je namreč zelo glasen par sekund je tiho (ssssssss) potem pa že glasn (wruuuf). - Krivda ventilatora najverjetneje in to je zelo moteče ko računalnik včasih neprestano ''boli'' Ali pa vsakih par sekund. Kaj storiti 8-O ? Vsaka pomoč pride prav. Zahvaljujem se za odgovor :D
Človek, ki je premaknil goro je začel z kamenjem

drr ::

Mimogrede.. Ali je boljše nabaviti kakšen regulator ali kaj, kjer na zaslonu ti piše temperatura itd., ter uravnava ''tihost'' in normalno delovanje računalnika? - Če se da kaj z tem me zanima če so kje na strani tudi navodila kako ''vstavit''/zgradit to v računalnik.
Hvala :))
Človek, ki je premaknil goro je začel z kamenjem

bajker ::

Najprej moraš ugotoviti, katera komponenta ti povzroča hrup. Odpri stranico ter prižgi računalnik, nato vsak ventilator s prstom toliko pritisni v sredini, kjer je rotor, da ga upočasniš, recimo za par sekund. Pazi, da ne boš prst vtaknil med lopatice, kakšen močnejši ti lahko posname kožo. Tako jaz testiram, kateri ventilator je glasen. Tega pač zamenjaš s tišjim. Če ti ruži ventilator v napajalniku, boš verjetno moral menjati napajalnik. Lahko sicer probaš menjati vent v napajalniku, a izgubiš garancijo, pa še težave si lahko nakoplješ, če takih posegov nisi vajen.
Kar se tiče regulatorjev; jaz osebno raje sam reguliram vente kot da bi to prepustil avtomatiki. Dober krmilnik ventilatorjev je tale. Z njim lahko vnet po potrebi čisto ugasneš ali utišaš po želji. Montaža je preprosta, v prazno režo 5.25" našraufaš krmilnik, ga povežeš z napajanjem, nato na prazna podnožja povežeš vente. Verjetno boš rabil kakšen podaljšek ali razdelilec. Na začetku obvezno štartaj računalnik z krmilnikom na 12V, torej v skrajno desnem položaju gumba. Nato po vrsti tišaj posamezen ventilator. V tej fazi imej kišto še odprto, kajti ko zmanjšuješ napetost na ventu, vedno preveri, če se še vrti. Ko boš določil ustrezen položaj glede na glasnost, računalnik ugasni in še enkrat prižgi ter preveri, če se vsi venti vrtijo. Venti namreč za zagon rabijo večjo napetost kot takrat, ko se vrtijo. Zgoraj omenjeni krmilnik na 7V sprememni barvo ledic. Če krmilnik nastaviš ravno na to mejo, bodo venti precej utišani, še vedno pa se bodo vsi zanesljivo vrteli. Ko boš vente ustrezno nastavil, kišto zapri in poženi kakšen test, ki računalnik dobro obremeni, recimo Prime95, SuperPi ali kaj podobnega. Spremljal temperature in ustrezno popravi voltažo na ventih, če je potrebno. Avtomatski krmilniki to delajo sami, a si v tem primeru odvisen od avtomatike, če ne deluje tako, kot bi rad, ne moreš nič.

drr ::

Super, super, bom verjetno narocil pa med vikendom se loto dela. Kje se pogleda temperatura? - Je kak program ki to pokaze al kako ker moja kišta je še v prvotnem stanju kot je bila ob nakupu. Lp :)) Aja dobim zraven ob nakupu teh delov, ki si mi jih priporocil tudi navodila ? (bila bi zelo dobrodosla):)
Človek, ki je premaknil goro je začel z kamenjem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drr ()

drr ::

loool našel sem nek program SpeedFan. Ki kaže temperaturo kr nekakšen ogenj je zraven...
Temp1: 61 C
Temp2: 39 C
Temp3 : 51C
HDO: 35 C

Kasneje se neke staibiliziralo manjša temperatura vendar TEMP1 je med 60 C - 61 C konstatno. TO ZE NI DOBRO. POMOOOOOČ !!
Človek, ki je premaknil goro je začel z kamenjem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drr ()

bajker ::

V bistvu je zraven en list z navodili, ki bodo upam zadostovala, sicer pa imaš itak slotech, če bodo težave.

Tvoje temperature so kar visoke. Tista 61° je verjetno proc, temp2 pa recimo plata. Disk je OK. Mogoče bi temperature preveril še v BIOSU, kjer ti pravilno napiše za vsako temperaturo čigava je, da boš laže ugotovil, katere so temp v speedfanu (BTW, Speedfan je OK program, zna delati tudi avtomatsko regulacijo ventilatorjev, vendar ne vem, če vseh čipih za senzoriko). Nisi napisal, katero plato in proc imaš, mogoče je temp1 od interne CPU diode in temp3 od zunanjega senzorja. Če je temp1 od interne diode, potem ni take panike, čeprav je za idle stanje kar precej.
Glede na visoko temperaturo proca bi se za začetek verjetno moral lotiti njegovega hlajenja, preden mu znižaš vrtljaje venta. Brez prvega bodo temp po tišanju še višje. Malo napiši, kakšen sistem imaš, da bo lažje svetovati.

a13misko ::

Daj napiši še konfiguracijo da bomo vedeli s čim imamo opravka!

drr ::

Intel Celeron 330 ||||| Intel Celeron Inside D
Prescott

Intel® Celeron® CPU 2.66 GHZ
CLOCKS:
Core Speed: 2659.9 Mhz
Multiplier: x 20.0
FSB: 130.0 Mhz
Bus Speed: 530.0 MHz

MOTHERBOARD:
Manufacturer: First International Computer, Inc
Model: VC37 Series | PCB 3.X
Chipset: Intel | i845G Rev: B1
SouthBridge: Intel | 82801DB (ICH4)
Sensor: IT | 8712
Brand: Phoenix Technologies, LTD
Version: IHM25MDP

Tu so nekateri podatki z programom cpuz... Upam, da bodo kaj koristili. Kako pa pogledam v biosu temperature, ter kako tja prit pa ne vem. Prosim za nasvet - HVALA:)
BTW Temp1 : 61 C je stalna kak prižgem vklopim program ki kaže kaže toliko in kasneje tudi - zgleda da se segreje v trenutko al kako. LP
Človek, ki je premaknil goro je začel z kamenjem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drr ()

drr ::

Našel temperature:

System
Manufacturer : Medion AG
Model : Medion PC MT5 MED MT 268
Version : SYS-xxxxxx
Serial Number : Serial number xxxxxx
ID : FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF

Mainboard
Manufacturer : First International Computer, Inc.
MP Support : 1 Processor(s)
MPS Version : 1.40
Model : VC37 Series
Version : PCB 3.x
Serial Number : Serial number xxxxxx
System BIOS : 09/03/2004-i845GV-GL-ITE-6A69VF0QC-00
Chipset : Intel 845 (Brookdale)

Temperature Sensor(s)
Board Temperature : 61.0°C / 141.8°F td
CPU Temperature : 38.0°C / 100.4°F
Power / Aux Temperature : 14.0°C / 57.2°F

Cooling Device(s)
Auto Fan Speed Control : No
Chassis Fan Speed : 5273rpm

Voltage Sensor(s)
CPU Voltage : 1.30V
Aux Voltage : 1.30V
+3.3V Voltage : 3.28V
+5V Voltage : 4.95V
+12V Voltage : 11.29V
-12V Voltage : -11.29V
-5V Voltage : -6.46V
Standby Voltage : 5.00V
Battery Voltage : 3.20V

Ce prej ni vse ok. So tu podatki direktno - se opravičujem za dva malo dajša posta :). Takda ce se kaj potrebujete recite.
HVALA!
Človek, ki je premaknil goro je začel z kamenjem

bajker ::

Hja, tele tvoje temp so malo hecne, zakaj ima plata 61°, nimam pojma. Mogoče meri kje v bližini kakega vročega elementa, recimo SB ali mosfetov. Čudno je tudi to, da se dvigne skoraj trenutno. ogledal sem si navodila za tvojo plato, a ni nikjer opisano, kje meri temp na plati. CPU temp je videti OK, če seveda informacije ne lažejo. Zadeve se torej loti po zgoraj opisanem sistemu ugotavljanja glasnih komponenet, torej ventov in potem njihovega tišanja, hkrati pa spremljaj temperature, preverjaj jih tudi med loadom in ne samo idlom.

drr ::

Ojaa, rešitev je bila na praktično na dlani. Zalmanov ventilator --------> http://www.zalman.co.kr/eng/product/vie... je rešil vse. Pc dela super, ohlajeno je vse, pa še zeli tih je. Hvala vsem za pomoč :D :)
Človek, ki je premaknil goro je začel z kamenjem


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Zračno hlajenje] Kateri hladilnik za s939/754? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
10623144 (19041) svetetko
»

[Zračno hlajenje] Hlajenje Chipseta (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
9913933 (7912) Buldožer
»

AMD 3000 Box- 6000 RPM?!?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171526 (1207) BogyX
»

Vodno ali zračno za P4? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
835340 (4252) mimax
»

Procesor AMD 2500+ Barton

Oddelek: Strojna oprema
141650 (1465) jest10

Več podobnih tem