» »

Visual Basic.NET - za začetnika ?

Visual Basic.NET - za začetnika ?

DUKE4EVER ::

Rad bi začel programirat in predlagali so mi programski jezik Visual Basic, ker je baje precej razumljiv za začetnika...
Mi lahko kdo pove s katero različico je najbolje začeti - VB 6.0 Professional ali VB.NET ali je vseeno ?

Ali pa mi predlagate za začetek s programiranjem kak drug programski jezik ?

Za vsak odgovor bom hvaležen ! 8-)

Lep pozdrav vsem na forumu ! :))
He...

NoUse4AName ::

Osebno se mi zdi visual basic zgrešen. Sploh pa za učenje programiranja. Namreč naučil se boš nekega stila ki ti ne bo pomagal nikjer. Noben ki se upa klicat programer ne zna samo enega jezika. Drugi popularni jeziki so si vsi zelo podobni c,c++,c# in java. Imel boš veliko nepotrebnih težav če se boš kasneje lotil učit katerega drugega jezika.
VB6 je star (torej slaba izbira za učenje), .net je nov vendar je VB.net nekaj cisto drugega kot VB6, namreč to je eden izmed množice jezikov v katerih lahko programiraš za .net platformo. Vendar je to jezik, ki je prirejen za .net za to se ne sklada z .net načinom programiranja nevem kako dobro. c# je jezik ki je narejen za .net in je za to tudi najboljši jezik za programiranje v .net. Drugi najboljši jezik je managed c++ (ima določene prednosti pred vsemi jeziki), šele tretji je po mojem VB.net. C# je tudi najbolj popularen od .net jezikov in je največ literature v njem.
Sem videl kakšno kodo pišejo ljudje ki so se naučili programiranja z VB in rečem ti da ni lepa.
Poglej malo oglase za iskalce programerjev. Java, c++ in .net vidiš najbolj pogosto. Če je tvoj .net jezik c#, potem ti bo veliko lažje se naučiti c++ in javo, ker je način programiranja in sintaksa precej podobna. VB je pa nekaj čisto tretjega.

neoto ::

Ne vem kaj imate vsi proti VB-ju??? ;((

Meni je veliko prijaznejši za uporabnika, saj ponavadi pri programih ne ciljam na hitrost, ampak uporabnost. Glede 'lepote' kdeo je pa tako, da vidim tudi nekatere 'native' c++ programerje, ki imajo ubitačno napisano kodo.
Glede prehoda pa tudi ni res, kar si napisal. Ko enkrat poznaš logiko za programiranjem, ti ni problem se naučiti se še drugih jezikov.

NoUse4AName ::

Ja zato pa toliko VB programerjev govori kako jim gre na bruhanje ob pogledu na c-jevsko sintakso. Zagotovo se z užitkom učijo drugih jezikov.
Če ne znaš programirat in se učiš programiranja na .net-u, je neumno izbrati bilokater drugi jezik, kot pa tistega, ki je bil narejen za .net.
VB je mrtva veja. Če bi bil tako dober jezik, potem MS nebi rabil vlagat truda v razvoj novega jezika.

neoto ::

Za druge ne vem, sam pa lahko rečem, da sem začel v QBASIC-u, potem kar je logično pa nadaljeval v VB6, zdaj pa čisti C. Nekaj sem že delal na javi, ampak ni časa da bi resno začel, c++ sintakso približno poznam, ter nekaj assemblerja za RISC mikroprocesorje. Glede na to, da ne mislim študirati ravno računalništva, mi VB čisto ustreza. Res pa je, da bi se naučil tudi c++, če bi le imel čas in motiv.
Še vedno pa ne razumem ljudi, ki se začnejo ob besedah Visual Basic takoj zgražat, kao kako lohk ti v tem sranju programiraš, itd.... >:D Kaj imajo drugi jeziki, kar VB nima (razen ultra high speed hitrosti)?

DUKE4EVER ::

Hvala !

Ja, ne vem, no........za VB.NET si lahko nabavim eno cool knjigo ("VB.NET za začetnike"), sam me zanima kater compiler naj pol uporabim- a je zastonj al ne in kaj sploh rabim inštaliranega za "pogon" VB.NET na svojem računalniku ? :\

Javo tud predlagajo,ja....vendar bi rad začel delat predvsem v jeziku za katerga je dost literature in vaj ( in seveda rešitev, he he )........začel pa bi z kakršnimkoli programiranjem -sploh ni pomembno kaj bi programiral...., samo da se učim in vadim.

Lep pozdrav ! :))
He...

NoUse4AName ::

neoto ::

Na izbiro imaš več jezikov:
- VB.NET: hiter in enostaven razvoj, veliko literature, forumov,....
- C++(.NET): najbolj profi varianta
- java: najbolj prenosljiva zadevca
- in še drugi

Matako ::

Naredi si uslugo: ne se ukvarjat z VB6 - ta jezik je milorečeno ... čuden. En kup raznih zgodovinskih fint (a la "foo$" in grozote tipa "on error"). Saj za *res* *zelo* enostavne projekte je stvar še za silo, samo kar koli več postane muka, nerazumljivo in en kup ukvarjanja z lamerskim zablodami. VB.net je bistveno boljši, samo pazi, da ne dobiš kakega tipkarskega sindroma - sintaksa je dolgovezna in, hm, nenavdihujoča. Na kratko: VB serijo jezikov je težko imeti rad - pa tudi če, ne vračajo ljubezni ;)

Obstaja kup zelo močnih in zelo popularnih alternativ: Python, Ruby, Java. Za kasneje pa definitivno priporočam dobri stari C (ne C++) to pa zato, ker iz neznanih razlogov programiranje v Cju dostikrat vodi do večjega razumevanja (no ali pa vsaj želje po razumevanju) kako stvari delajo pod havbo - to je nekaj kar se večini VB programerjev niti ne sanja (pa še čisto histerični ratajo, če jim samo namigneš, da si kaj narobe predstavljajo!!)

Samo to je samo moje mnenje. Kar probaj NEKAJ - če ti ne paše, zamenjaj. Ponavljaj ;)
/\/\.K.

NoUse4AName ::

VB.net nima nobenih prednosti pred c#. Samo pomankljivosti. To da je mogoče sintaksa lažje razumljiva za nekoga, ki ne zna programirat ni nobena prednost. Ko se učiš programiranja je popolnoma vseeno kakšno sintakso ima jezik, ker se je boš mogel v vsakem primeru naučit.
Literature za C# je skoraj zagotovo več kot VB.net, saj je c# programerjev več.

DUKE4EVER ::

Hvala vsem za pomoč !

Ja, začel bom kar s VB.NET, ko bom to obvladal pa se bom podal na JAVO al pa C

Lep pozdrav !
He...

Matako ::

Malo za šalo, malo za res:

Pokojni E.W. Dijkstra (kao car) je nekoč izjavil:

"It is practically impossible to teach good programming to students that have had a prior exposure to BASIC: as potential programmers they are mentally mutilated beyond hope of regeneration."
(http://www.cs.utexas.edu/users/EWD/ewd0...

Slaba karma, stari!! ;)
/\/\.K.

DUKE4EVER ::

he he he - dobra fora !!!

Folk, kako se prebere C # ??? - kako se to prebere z besedo ; - "ce ..." ?

LP vsem ! :))
He...

neoto ::

c sharp (ce šarp :)

DMouse ::

Lahko tudi "si šarp" ali "cis"

yerow ::

jest znam osnove programiranja u vb6 samos e mi zdi da je jezik nekoliko premalo prilagodljiv......sicer je primeren začetnikom a ga niti slučajno nesmemo jemati kot pretirano resen programski jezik.....večinoma je začetniški del sestavljen iz if stavkou, kombinacij objekt.funkcija oz objekt.lastnost, če pa želiš ustvariti kaj več je bolje iti na kaj ker se na začetku zdi bolj zahtevno

neoto ::

Meni je precej všeč VB6 zato, ker ponavadi ne pišem ravno programov, ki bi bili obsežni in bi na njih delal dlje časa. Ko pač naletim na določen problem, lahko na hitro nekaj skupaj spacam, kar dela, in si s tem prihranim precej časa...
Drugače pa sem še vedno mnenja, da se da z VB6 narediti tudi precej zakomplicirane stvari, sam obvladat ga je treba v nulo, pa je!

Nerdor ::

VB6 je za single thread aplikacije. Medtem pa VB.Net je tako za programiranje single kot multi thread aplikacij. Verjetno ne moreš glih v nedogled napraviti veliko aplikacijo kot single thread model!?:\
... for lifetime!

neoto ::

Je no, če bi vedel, kako in zakaj bi sploh uporabljal multi-threading, potem bi razmišljal o alternativah.
Stvar je, da sem se naučil 6-ke, trenutno pa ni časa, da bi se spravu nad .NET. Ko bo, pa ne bom ostal samo pri VB-ju. Prej se moram še v C++ poglobit....

Vesoljc ::

mi je precej všečno, ker spoznavate, da je programski jezik kot lopata...

samo pravo moraš izbrati :P
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

destiny ::

VB.net nima nobenih prednosti pred c#

Hmm, zaenkrat še nisem naletel na noben C# primer ki ga ne bi mogel relativno lahko prevest v VB.NET. Sem pa opazil da IntelliSense dela v VB.NET precej boljš kot v C#.
Če programiraš v .NET-u, niti ni važno ali je to C# ali VB. Mislim da je prednost C# le v tem, da se lažje navadiš na C++, če imaš sploh kdaj namen programirat v C++

Nerdor ::

.. ali pa v Javi :\
... for lifetime!

fx ::

Pomagla sem si s tem pa mi ne dela. Mi izpiše :
Request for the permission of type 'System.Security.Permissions.FileIOPermission, mscorlib, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089' failed.
Public Class Form1
    Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        Dim oRead As System.IO.StreamReader
        Dim LineIn As String
        Dim Podatki() As String
        Dim Stopinja, Minuta, Sekunda, FiA, D, XA, YA, XB, YB As Double
        oRead = IO.File.OpenText("C:\test.txt")

        While oRead.Peek <> -1
            TockaB.Text = oRead.ReadLine()
        End While
        oRead.Close()

        'Podatki = Split(TockaA.Text)
        'XA = Replace(Podatki(0), "m", "")
        'YA = Replace(Podatki(1), "m", "")

        'Podatki = Split(SmerniKot.Text)
        'Stopinja = Replace(Podatki(0), "°", "")
        'Minuta = Replace(Podatki(1), "'", "")
        'Sekunda = Replace(Podatki(2), Chr(34), "")
        'D = Replace(RazdaljaMedTockama.Text, "m", "")

        'FiA = ((Stopinja + ((Minuta + (Sekunda / 60)) / 60)) * Math.PI) / 180
        'XB = XA + D * Math.Cos(FiA * (Math.PI / 180))
        'YB = YA + D * Math.Sin(FiA * (Math.PI / 180))

        'TockaB.Text = XB & " m " & YB & " m"
    End Sub
End Class


To pa je koda v kateri uporabljam to zadevo.
Lp,

user4683 ::

Nisem siguren (ne vem zakaj Permission Error), ampak mozno da je kaj na tem:
oRead = IO.File.OpenText("C:\test.txt")

\t se v stringu tekstu smatra kot znak za tabulator..
uporabi forward slash / da se izognes tem problemu, ali pa dodaj pred string @... torej:
tole: oRead = IO.File.OpenText("C:/test.txt")
ali tole: oRead = IO.File.OpenText(@"C:\test.txt")

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

MarkV ::

Začetnikom bi jaz (v stilu stare šole) priporočil Pascal oziroma Delphi. Z Delphijem se da ustvariti profi aplikacije, jezik pa lepo nauči strukturiranosti in reda, ki pride v poštev kasneje pri kakem Cju npr. Sam jezik je pa dokaj enostaven.

fx ::

snake hvala za pomoč, če je to dovolj.

Edit : kako pa preverim če datoteka obstaja ali, ker v VB to ni problem:
  If Datoteka.fileExists("C:\podatki.txt") = False Then
     Odgovor = MsgBox("Želite ustvariti datoteko podatki.txt", 48 + 4, "Opozorilo!")
     If Odgovor = 6 Then
        Set Tekst = Datoteka.CreateTextFile("C:\podatki.txt", True)
     End If

Lp,

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fx ()

user4683 ::

fx ::

Public Class Form1
    Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click     
        Dim Odgovor As Integer
        If (System.IO.File.Exists("podatki.txt") = False) Then
            Odgovor = MsgBox("Želite ustvariti datoteko?", 48 + 4, "Opozorilo!")
            If Odgovor = 6 Then
                Dim fs As IO.FileStream = IO.File.Create("podatki.txt")
                fs.Close()
            End If
        End If
    End Sub
End Class


Zakaj mi program javi napako :
Request for the permission of type 'System.Security.Permissions.FileIOPermission, mscorlib, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089' failed.
In sem si pomagal s primerom za Visual Basic pa mi isto napako ven vrže.

Lp,

Pimoz ::

Sam sem zacel takole:
Perl->Visual Basic 6->HTML, JavaScript, CSS in podobno sranje->PHP->C

In sam lahko priznam, da Perl ni najboljsi za zacetek vendar ni slab ker je C-like. Drugace pa priporocam zacetke s C-jem čeprav je potrebno na začetku nekaj nuje.

ps: da nebo pripomb-ne smatram se za nekega pro programerja...programiram za zabavo!

mHook ::

Na MSDNju je na voljo cela serija Visual Studio Express, ki je brezplačna in s tem več kot odlična za začetnike. Na voljo je C# (cis - kot v glasbi;), VB.net, C++, J# (Java.net), Web Developer in celo SQL Server Express, ki je odločna podatkovna baza z enostavno nadgradnjo.

Microsoft pa v VB.Net kar precej vlaga, saj bo po njegovem v prihodnosti primanjkovalo koderjev, ki jim bodo drugi pripravili koncept, skodiralo pa se bo v VB.net, saj naj bi bil najenostavneši jezik - oz. jezik ki se ga nahitreje naučiš.

Sam sem sicer privrženec C#, ker je dosti bolj "čist" in ko enkrat veš, kaj zadaj dela .NET je zakon.

mHook ::

Glede napak okoli FileIOPermission pa je tako, da .NET Framework skrbi za "varno kodo" (CAS - Code Access Security)

1. Prepričaj se, da imaš dostop do zahtevane datoteke.

2. Problemov načeloma ni, če program zaganjaš iz konteksta My Computer (C:...).

3. Sicer pa si pomagaš z orodjem Code Access Security Policy Tool caspol.exe oz. prek Control Panel -> Administrative Tools -> Microsoft .NET Framework x.y Configuration


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

začetki programiranja

Oddelek: Programiranje
356795 (4870) Mavrik
»

VB vs. C#

Oddelek: Programiranje
343632 (2771) BlueRunner
»

Rabim mnenje programerjev VB 6.0 oz. VS.net

Oddelek: Programiranje
61322 (1322) sverde21
»

[VB] Open

Oddelek: Programiranje
71451 (1290) Monster
»

VB.net MDI in formi splošno

Oddelek: Programiranje
91490 (1433) strel

Več podobnih tem