» »

Tomaž Humar - največji

Tomaž Humar - največji

««
20 / 22
»»

Thomas ::

Kaj sem rekel? Cel kup mladine je Humar poblaznu. Žal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aston_11 ::

Če bo kaj od mladine sledilo njegovemu zgledu, smo na dobri poti. Vsaj eden, da sledi, da reši čast vrle omladine.
Če bo kup mladine sledil zgledu alko, cigaret, slabih ameriških filmov, smo pa v qrc.
Itaq, v qrc smo. Ker večina omladine je komaj dobre za slab kompost.

Thomas ::

Norost? Fašizem?

Vsakega po malo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Ampak Humarju tokrat ni uspelo. Uspelo je recimo Leonu Stuklju.

Pšenični ::

"To je tako, da večina umre v posteljah. Spanje v posteljah je največje tveganje. Kako si upate iti spat v posteljo? Manj jih umre v avionih. Delate pa večjo paniko za avione kot za postelje.
Morda pa ni problem v tistih, ekstremistih, problem je v nekaterih, ki si ne upajo, ki jim je že postelja extrem."

Po nekaj abotnih komentarjih je posijal žarek upanja na ta forum.

Aston_11 ::

Upanje gre zadnje.

Thomas ::

Divide je tukajle hud. Globok prepad med tistimi ki mislimo, da Humar ni bil kakšen poseben heroj in onimi ki mislijo, da je bil heroj.

Nespravljivo, po moje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Najboljs, da bi se dobil na Trigalvu in se zmenmo tam!

Aja... :>

redo ::

Ja, pol smo pa še eni, ki nam je popolnoma vseeno kaj je Humar za koga. Heroj, idiot, ... verjetno vse za vse.

Pšenični ::

"Divide je tukajle hud. Globok prepad med tistimi ki mislimo, da Humar ni bil kakšen poseben heroj in onimi ki mislijo, da je bil heroj."

Evo se strinjam. Dodal bi še, da je na naši strani veliko manj zajedlivosti in nevoščljivosti-tiste prave , naše, slovenske.

Okapi ::

Dodal bi še, da je na naši strani veliko manj zajedlivosti in nevoščljivosti
V ogledalo se je težko pogledati. A ti grem zbrat vse zapečkarje, slovenceljne in kar je še bilo zajedljivosti z vaše strani?

O.

antonija ::

Evo se strinjam. Dodal bi še, da je na naši strani veliko manj zajedlivosti in nevoščljivosti-tiste prave , naše, slovenske.

A cist resno ne opazis kaksnega "konflikta" v temle citatu? Cist resno? 8-O
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pšenični ::

"A cist resno ne opazis kaksnega "konflikta" v temle citatu? Cist resno"

Glej pišem že 16 ur na računalnik in mogoče sem se zmotil ali pa preveč kompliciram. V glavnem zajedljivost in nevoščljivost sem obesil na "vašo" stran.

Vajenc ::

Thomas>Divide je tukajle hud. Globok prepad med tistimi ki mislimo, da Humar ni bil kakšen poseben heroj in onimi ki mislijo, da je bil heroj.
Nespravljivo, po moje.
BW>Najboljs, da bi se dobil na Trigalvu in se zmenmo tam!

Pomojem zadostuje, če gremo na Šmarno, čez korenine, v povprečnih 20 min.

//fuzbal intro/ Če še vedno ne boste zapopadl, vas bomo pa vse kupl, skupaj s Šmarno goro, psom, bajto, familijo ... Slovenija gre naprej!!! ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

MadMicka ::

Sploh se ne gre za neko herojstvo. Gre se za to, da niso na mestu opazke, češ prav mu je, sam si je kriv, pa češ, mar bi bolje skrbel za svojo družino, kot pa lazil po hribih.

Bi pa tole omenil. Pisalo je v časopisih. Humar naj bi pred leti padel iz lojtre pred domačo hišo in se močno poškodoval. Zdravniki naj bi trdili, da ne bo več mogel hoditi. Z močno voljo in napori je zmogel še kaj več, kot samo hojo. Če je ta novica resnična ali ni, ne vem. Ampak, če bi kdo to zmogel, bi ravno tak človek, kot je to bil on. Ne gre tu za herojstvo, gre za način življenja.

Heroji so za moje pojme tisti, ki žrtvujejo svoje življenje, zato da rešijo življenje nekomu drugemu. Sam tega verjetno ne bi zmogel.

BigWhale ::

Meh, jest nisem nikjer pravil, da si je bil sam kriv (ceprav si je v bistvu bil) ampak, gre za to, da se dela iz nekaterih ljudi heroje, pa ceprav to morda niso bili.

Je pa res, da je herojstvo precej subjektivna zadeva.

Okapi ::

Gre se za to, da niso na mestu opazke, češ prav mu je, sam si je kriv,
To je vsekakor primitivno početje. Nikomur se ne sme privoščit nesreče, in nikomur onemogočati, da počne, kar hoče početi (če s tem ne ogroža drugih). Narobe pa je tudi človeka, ki nespametno izziva usodo in sili v nesrečo, kovati v zvezde in postavljati za zgled. In seveda je jasno, da noben človek ni črno-bel. Kot vsi je imel tudi Humar dobre in slabe lastnosti.

O.

Vajenc ::

Če bi že morali postaviti spomenik Humarju, na spominski ploščici ne bi pisalo "Heroju Tomažu", ampak npr. "Humarju za dosežke v alpinizmu". Ker pa je on "le" en izmed najboljših naših in svetovnih alpinistov se to seveda ne dela. Res je tudi, da so po mnenju nekaterih najbolši alpinisti - živi alpinisti, na mrtve se pa še vedno lahko ohranja nek spomin.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Keyser Soze ::

Meh, jest nisem nikjer pravil, da si je bil sam kriv (ceprav si je v bistvu bil)...

Čaki mal.

Ni si zaslužil smrti, ampak zanjo je kriv sam. To vsak lahko mirne duše trdi. Če mu zaradi tega kdo reče, da ni normalen, al pa da človeku želi slabo oz. o njem govori grdo je potreben temeljitega "sanity checka", če ne kar institucionalizacije.

Hype, ki se gradi okoli Humarja, je IMO overrated. Ampak, danes med fuzbalom so ga sigurno dali vsi na stranski tir. Ker imamo nove heroje, boljše "ambasadorje" Slovenije. Spet "kruha in iger" v vsej svoji lepoti. Na žalost?
OM, F, G!

Vajenc ::

Ampak, danes med fuzbalom so ga sigurno dali vsi na stranski tir. Ker imamo nove heroje, boljše "ambasadorje" Slovenije. Spet "kruha in iger" v vsej svoji lepoti. Na žalost?
Zakaj žalost? Kek je danes car, ko bo zgubil proti Gani v Afriki bo pač bedak. Ko ga ne bo več, pa se ga bomo spominjali kot enaga uspešnejših slovenskih trenerjev. Kruh in igre dajo samo dobro, vsem udeležencem.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

MadMicka ::

Keyser Soze, a tisti nesrečnež, Slovenc, ki mu je padel kos ledu v Himalaji na glavo, je tudi sam kriv? Pa tista Slovenka, ki ji je v italijanskih alpah pred parimi meseci spodrsnilo in je umrla, je tudi sama kriva? Tisti zavaljeni pred TV, ki jih trofne ifarkt, tam je pa kriv holesterol ali kako?

Se pravi, če nisi kriv sam, je pa nekdo drug? Sploh ni mogoče, da se nek dogodek, pa četudi smrt dogodki brez krivde? Ali kako si ti to predstavljaš krivdo? Je tako težko razumeti, da se ne gre za nikogaršnjo krivdo? Da se gre za način življenja?

Avenger ::

Divide je tukajle hud. Globok prepad med tistimi ki mislimo, da Humar ni bil kakšen poseben heroj in onimi ki mislijo, da je bil heroj.


Motiš se. Na eni strani prepada so ljudje, ki Humarja spoštujejo in na drugi tisti, ki ga ne.

Ne vem kaj gre tukaj večini najbolj v nos... to, da je njegova smrt dobila veliko medijske pozornosti (mediji delujejo po pravilih trga, štancajo kar se prodaja), to, da je pri plezanju vsakič tvegal svoje življenje (kot vsak potapljač pri potopu, recimo), da mu sploh kdo priznava, da je nekaj dosegel (za razliko od Petkovška, Kozmusa ali Jureta Robiča?)..... vse bolj se mi zdi da kombinacija naštetega in še kaj zraven.

Prav, gre za svojevrstni egoizem, ki se mu reče užitek pri početju nečesa in ta egoizem ima vsak, ki rad opravlja svoje delo, ki strastno bere knjige, igra računalniške igre, tenis, obnavlja old timerje, zbira znamke in sestavlja puzzle - vse te dejavnostih, če si resen in so ti res neka ljubezen, zahtevajo svoj čas in odrekanje, nekatere od njih nosijo tveganje, ki ga posameznik enostavno sprejme. Saj alpinisti ne cepajo kot muhe, ni vsak drugi pohod smrten, niti ne tisti, ki izzivajo, kot pravite, ki hodijo po neprehojenem terenu, se pa pač enkrat lahko zgodi smrt, to jemljejo v zakup. Kaj je narobe s tem??? Morda bi pa morali prebrat Pot od Nejca Zaplotnika, da bi mogli vsaj malo razumet.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

BigWhale ::

Jaz spostujem vse ljudji. Vendar med njimi ne delam razlik, Humar ni nic vec vreden od Avengerja. Zakaj bi pa bil, saj sta oba samo cloveka.

Ne zdi se mi, da bi ga zaradi njegovih dosezkov moraj kaj bolj spostovati kot kogarkoli drugega.

Kaj je narobe s tem, da ljudje svojo glavo nosijo okrog na palici? Narobe je to, da se jih zaradi tega dela heroje.

IgorGrozni ::

BW:
Saj ni nič narobe, če si manj pogumen, kot so(sem bil :( ) alpinisti. Vsakemu svoje. Relativiziranje ne more spremeniti tega.



....pussy....8-)

Lp.Igor

BigWhale ::

Pussy je tist k ne more 52 ur skupi kodirat.

antonija ::

"A cist resno ne opazis kaksnega "konflikta" v temle citatu? Cist resno"

Glej pišem že 16 ur na računalnik in mogoče sem se zmotil ali pa preveč kompliciram. V glavnem zajedljivost in nevoščljivost sem obesil na "vašo" stran.

In pri dejstvu, da si negativno lastnost "obesil" na nasprotno stran, ne opazis da si ravno ti tisti "slovenec"? "Ta pravi"?

Dilema tukejle je predvsem za to, ker so na eni strani tisti ki trdijo da je Humar heroj, na drugi strani smo ap tisti ki trdimo da "to mogoce ni res". A je nesramno/zajedljivo/nevoscljivo izrazit dvom v tako trditev? Al je se bolj nesramno/zajedljivo tumbat svojo lajno brez da bi sploh pomislil da mogoce (ampak res mogoce) pa nimas cisto prav in bi ses placalo se enkrat scompilat kodo ki ti daje odlocitve v tejle zadevi? Sej mogoce bo rezultat enak kot je zdaj, mogoce (amapk res mogoce) pa ne...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

perci ::

1. Heroj? Je prvo treba definicijo postavt. Moja definicija je recimo taka Je komu življenje rešil ali ga bistveno olajšal? Je? Potem je heroj - vendar zaradi njegovih reševalskih podvigov, ne zaradi plezanja.

2. Ali je Daulagiri dosežek? Je. Ali je zaradi njega heroj? Ni. Dober športnik, heroj ne. Tako kot je dosežek preplavati (če lahko temu tako rečemo) Amazonko - herojstvo to ni.

3. Ali si je sam kriv, da je umrl? Seveda. Statistične možnosti uspešnega preplezanja smeri, ki jih je ubiral (v nemogočih razmerah) se približujejo skakanju iz nebotičnika, upajoč, da so gasilci (do dol itak ne vidiš) spodaj pripravili reševalno blazino. A je tako skakanje heroizem? Zame ne.

4. Ali mu privoščim smrt. Ne. Nikakor.

5. Tisti, ki primerjate nevarnost Humarjevega plezanja z obiskovanjem Julijskih alp poleti, ste pa zreli za MRI. Pozimi je pa ponekod res kar nevarno in iti npr. ob 11h, ko sonce že pripeka in odjuga plazi po grapi, ki je znana kot nevarna, je debilno. Kdor v taki situaciji umre, si je sam kriv. Ne morem drugega rečt. Pa to ne pomeni, da mu privoščim smrt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Vajenc ::

Zakaj ste tako zapel na heroja? Sicer pa je Perci sedaj že približal naša dva tabora :)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

antonija ::

Se pravi:
-ni heroj
-sam je kriv za nesreco
-bil dober sportnik
-vzpon na Daulagiri bil velik dosezek

Smo kej pozabli?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Vajenc ::

Smo kej pozabli?
Da ni škoda 40k € za njegovo reševanje. In da niso vrhunski dosežki v alpinizmu primerljivi z velikim milnim mehurčkom in veliko pojedenimi hrenovkami.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Keyser Soze ::

Keyser Soze, a tisti nesrečnež, Slovenc, ki mu je padel kos ledu v Himalaji na glavo, je tudi sam kriv?....

???

Kaj pa tebi ni jasno. To da se ti nekaj zgodi, brez posredovanja koga drugega oz. zgolj s pomočjo "nadmočnega tam gori", zato, ker ne storiš vsega, kar je v tvoji moči, da to preprečiš, je krivda izključno na tvojih plečih. Še posebej, če greš delat premete na ograjo Nebotičnika in cepneš dol.

Ne, to pa ni tvoja krivda, kje pa. To je krivda vseh ostalih, ker niso spodaj prinesli vsak po 10 najmehkejših povštrov, kar jih premore ta svet. Ni mi jasno, kaj tebe muči, res ne. Fanatičnost, al kaj?

Če greš v ekstremno okolje, prostovoljno, lahkomiselno, v solo izvedbi, in te tam pobere, je to logično tvoja krivda. Al te moti beseda "krivda"? Ker ima nek negativen prizvok? Seveda da ga ima. Konec koncev nakazuje na nekaj kar je imelo negativne posledice. Hvala bogu, samo za Humarja. Ker če bi pri tem podlegel še kdo drug, bi bila "krivda" mnogo težja.
OM, F, G!

antonija ::

s 40k EUR se da narest precej vec kot pa resit zivljenje ene osebe.

Sploh pa: A ni bil Humar zavarovan za primer nezgode? Sej vem da Triglav verjetno ne zavaruje takih podvigov, ampak 100% se mora tud to dat zavarovat ce se da zavarovat za skakanje iz avionov in stolpnic in hribov in ....
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

username ::

niso vrhunski dosežki v alpinizmu primerljivi z velikim milnim mehurčkom in veliko pojedenimi hrenovkami.
Res niso. Mehurčki in hrenovke bodo vsaj v Guinesovi knjigi rekordov, Humar pa verjetno še to ne...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

LordTado ::

To je zato ker na svetu prevlada primitivizem in folk ma dost raje hrenovke in mehurčke kot pa plezalce,ker to pač ni zanimivo...zanimive so oslarije...

Vajenc ::

s 40k EUR se da narest precej vec kot pa resit zivljenje ene osebe. Sploh pa: A ni bil Humar zavarovan za primer nezgode? Sej vem da Triglav verjetno ne zavaruje takih podvigov, ampak 100% se mora tud to dat zavarovat ce se da zavarovat za skakanje iz avionov in stolpnic in hribov in ....
Se mi zdi, da je bila to cena za Švicarje, ki naj bi bili nadstandard. To je popolnoma nepotrjeno. Tako cena kot namen sredstev.
Mehurčki in hrenovke bodo vsaj v Guinesovi knjigi rekordov, Humar pa verjetno še to ne...
Mogoče en stavk, dvomim da s slikco mehurčka in polnih ust. O Humarju pa so se in se še bodo pisale knjige, snemali filmi, pisalo po več strani na finih forumih ;) ... Štekaš?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Vajenc ::

Še ena slikca s podelitve nagrade za življensko delo. Trento, Italija 2000

Nagrado so dobili Humar, Reinhold Messner (najbolj znan alpinist) in Edmond Hillary (prvi osvojil Everest)

 Encian

Encian

Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

antonija ::

O Humarju pa so se in se še bodo pisale knjige, snemali filmi, pisalo po več strani na finih forumih ;) ... Štekaš?

Ne vem, no... zdele nas je se 5 ki se nam sploh da pisat v tole temo, vecina je ze sla naprej na fuzbal in kaksen druge zadeve. Velika vecina sploh pojma nima kdo je Edmund Hillary, kaj sele da bi vedla kaj je dosegel. Enako velja za Humra, s to razliko da vecina slovencev ve da obstaja (ker je pac na vseh novicah, in to ne zaradi svojih dosezkov), nima pa pojma kaj je dosegel. Stekas?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

LeLa ::

O Humarju pa so se in se še bodo pisale knjige, snemali filmi, pisalo po več strani na finih forumih ;) ... Štekaš?

Ne vem, no... zdele nas je se 5 ki se nam sploh da pisat v tole temo, vecina je ze sla naprej na fuzbal in kaksen druge zadeve. Velika vecina sploh pojma nima kdo je Edmund Hillary, kaj sele da bi vedla kaj je dosegel. Enako velja za Humra, s to razliko da vecina slovencev ve da obstaja (ker je pac na vseh novicah, in to ne zaradi svojih dosezkov), nima pa pojma kaj je dosegel. Stekas?


Ni res, nekateri še vendarle beremo tole temo in smo si tako o njej kot tudi o Humarju ustvarili svoje mnenje, vendar pa za razliko o vas petih z njim ne posiljujemo drugih.
Štekaš?
Ignorantia legis non excusat.

antonija ::

Aha, ampak ce se odlocis "da ne posiljujes drugih" potem ne pises vec po forumu in ne govoris o Humarju. To je pa tocno to kar je vajenc trdil. Stekas?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

LeLa ::

Aha, ampak ce se odlocis "da ne posiljujes drugih" potem ne pises vec po forumu in ne govoris o Humarju. To je pa tocno to kar je vajenc trdil. Stekas?


Glej, temo berem, ker mi je zanimiva, res pa se mi ne da igrati besedni pink-ponk s tabo. To je vse.

Pa LP
Ignorantia legis non excusat.

Okapi ::

Smo kej pozabli?
Bil je zasvojen in to ga je stalo življenja. Zasvojenost je bolezen. Zasvojenost s tveganjem v gorah je enako neumna in vredna obsodne kot katerakoli druga življenjsko nevarna zasvojenost, na primer z alkoholom ali mamili ali hazardom.

Če smo zelo pozitivno nastrojeni, lahko rečemo, da je bil nekaj podobnega kot Prešeren. Najboljši slovenski alpinist, na žalost zasvojen s tveganjem, zaradi česar je prezgodaj umrl.

Če smo malo bolj kritični, lahko rečemo, da je bil samo zelo dober alpinist, svoje največje dosežke pa je dosegel zato, ker se je zaradi zasvojenosti požvižgal na varnost (ali pa se je morda niti ni dobro zavedal). Nek dober alpinist bi namreč lahko upravičeno trdil, da bi preplezal tudi težje smeri kot Humar, samo jih ne, ker pač noče tvegati svojega življenja.

O.

redo ::

Ah ja, ti bi se šel merjenje kdo ima daljšega, brez da bi meril? Tako pa nebo šlo, bo treba kaj pokazat.
Nek alpinist bi to morda lahko izjavil. Ampak bi bilo bore malo vredno. Lapat zna vsak.

Okapi ::

Pri skakanju na glavo v prazen bazen ne zmaga najboljši, ampak najbolj nor skakalec.

O.

redo ::

A, torej ni dobrih alpinistov, so samo nori in še bolj nori.

antonija ::

So dobri alpinisti in so mrtvi alpinisti. Mrtvi predvsem niso vec dobri, tudi ce so nekdaj bili.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

perci ::

Tako je. Za Messnerja lahko rečeš, da je dober alpinist. Očitno je bil dovolj pameten, da se je izogibal slabim razmeram in ni rinil v nemogoče situacije. Takoj je lahko osvojil vse 8 tisočake in še marsikaj drugega. OK, nima vseh prstov - je pa še vedno živ.

Aja, ne pravim, da Humar ni bil. Pravim pa da ni več živ. In za to je odgovoren predvsem sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Double_J ::

Eh Messner je dobesedno brata žrtvoval, da mu je uspelo. Tle si napačnega izbral...
Dve šivanki...

Vajenc ::

Eh Messner je dobesedno brata žrtvoval, da mu je uspelo. Tle si napačnega izbral...
Oh ja ... pa Humar je tudi svojga prijatla odpihnu, ane?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

MadMicka ::

Keyser Soze, nekateri dogodki so splet nesrečenih okoliščin. Nihče ni kriv. Se pač zgodi. Nesreča, žal. A je to tako težko doumeti? Kolk birhtn točno more biti človek, da to zapopade?

Zdej, govoriti o tem, da je boljši tisti planinec, ki dočaka starost, je neumnost. Tak planinec je zgolj srečnejši. Nesreča nikoli ne počiva. Še zlasti v hribih. Še tako izkušenemu planincu se lahko pripeti nesreča, pa nič ne more.

Double_J ::

http://www.backcountry.net/arch/pct/031...


> >> For the first time, four of the surviving members of the 1970
> >> expedition have broken their silence about what happened. They
> >> accuse Mr. Messner, who is now 59, of lying about the events and
> >> placing his goal of personal glory above the safety of his
> >> brother. His much heralded descent, they assert, was not a
> >> necessary emergency route, but, rather, part of a plan he had all
> >> along to achieve the first ever traverse -- up one side, down the
> >> other -- of a 26,000-foot peak. They believe Guenther died
> >> somewhere near the summit, after Reinhold abandoned him. "Not
> >> even the emergency condition of your exhausted brother could keep
> >> you from your ambitious goal," wrote Hans Saler, a member of the
> >> team, in an open letter posted last year on the Internet.
> >>
Dve šivanki...
««
20 / 22
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alpinizem kot igra na srečo

Oddelek: Loža
214699 (2992) Smrekar1
»

Pehota - pull out

Oddelek: Loža
173195 (2117) mailer
»

Šola Vožnje (Mnenja)

Oddelek: Na cesti
258453 (7558) Axbcd
»

Bo gospa petra majdič zavrnila državno odlikovanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10325044 (21829) Utk

Humar je odšel .

Oddelek: Loža
71404 (1098) c0dehunter

Več podobnih tem