» »

Doma narejen projektor

Doma narejen projektor

uporcek ::

cojss!

Pol pa kr na delo al te samo velikost projektorja moti ???? (teh verzij katere so že fantje nardili) ??? al te tut moti ker more bit kao neposredno projektor bit prkloplen na računalnik in se ga neda priključit na tv mogoče video rekorder...??? no jest sem mal ogledvov da bi to naredu. Sam vezje se mi pa zdi na izi! (na scart konektor) :o)

LP Uporček

cojss ::

Velikost me niti ne moti toliko. Bolj je to, da ima fotr en dober projektor in si ga lahko sposodim za kak film al fuzbal, če ga rabim. Zato se mi verjetno ne splača delat projektorja. Pa še doma me ni toliko, da bi ga lahko izkoristil. Drugače pa z vhodi sploh ni problema. Najlaže je če nanj priklopiš zunanji tv tuner, ki ima s-video, kompozitni, komponentni in seveda vga vhod - to je tista vrjanta, za katerega ne potrebuješ računalnika, samo monitor. Zadnjič enkrat sem na bolhi videl enega takega za 12.ooo. Avermedia Box 9 je tak, ampak je malo drag.

uporcek ::

Fnt jest osebno bi dov projektor v dnevno ampak to mojo manšo izvedbo! kr se pa tiče tega adapterčka bi pa kuštov jurja al pa še to ne sej če ma videorekorder maš kanalnik tm in maš rešn problem. Kr se pa tiče popačenja slike to bo pa na obeh koncih tko da nebo kej hude razlike.....

Area__51 ::

Meni je ratalo Po dolgih dveh mesecih sem končno spravil skup "projektor". Če vas zanima moja trnjeva pot, berite naprej:

Na bolhi sem nabavil grafoskop in lcd 15' znamke nokia. Kot bi lahko pričakoval, je bil na lcdju flat kabel prekratek in je zakrival ekran. Po nekaj dneh iskanja sem ravno na tem forumu na enem od začetnih postov izvedel, da se da flat kable naročiti na strani farnel.com in da prihranim čas bodočim izdelovalcem, ki se bodo srečali s podobnimi težavami, ne trudite se naročevati iz tujine, v ljubljani obstaja podjetje IC elektronika, ki je generalni uvoznik za Fernel za Slovnenijo. Ko sem vse to izvedel sem seveda takoj naročil kabel. Ponavadi preteče od naročila do prejetja kabla 1 teden, a v mojem primeru je seveda trajalo 2 meseca, ker je teh kablov zmanjkalo tudi na fernelu, in so jih morali naročiti iz kitajske. Med tem časom sem zmontiral in malo olepšal škatlo iz iveric in nabavil kaljeno steklo. Hlajenje in napeljave za žarnico sem uporabil kar iz grafoskopa, le da sem žarnico zamenjal z Osram 64718 - 650W. Tudi leče sem uporabil kar iz grafoskopa in ko sem vse skupaj sestavil, sem bil kar presenečen nad rezultatom. Seveda se kakovost slike ne mora primerjati z grafoskopom od dj_andy-a ampak glede na ceno mislim, da se je kar splačalo. Zdaj ko je vse to za mano, pa sem se odločil, da zgradim še en projektor, ki bo malo bolj na nivoju. Pri sedanjem me najbolj moti to, da je fresnelka premala in imam na vsaki strani lcdja 2 cm mrtvega polja.

S tem postom sem vam samo hotel povedat, da se da projektor sestavit tudi za male pare, le potrpljenje moraš imet (pa pazit da lcdja ne zlomiš!).

Stroški:
LCD Nokija 1024x768 (rabljena iz bolhe) - 15.000 SIT
Grafoskop z lečami (rabljen iz bolhe)- 15.000 SIT
Žarnica - nova - 8.000 SIT
Flat kabel + poštnina - 2000 SIT
Stare iverke iz drvarnice - 0 SIT
Kaljeno steklo - 1.000 SIT
Druge malenkosti (žreblji, salotejp...) - 1.000 SIT

Dodatni stroški, ki sem jih še imel so 3.000 sit za 10m podalšek za vga kabel in 3.000 sit za projekcijsko platno 170x150 cm. Oba sem kupil rabljena na bolhi

Skupaj 48.000 SIT + nekaj spretnosti v barantanju

Area__51 ::

p.s.

- stran za flat kable ni fernel, ampak je farnell.com
- nalozil sem par slik projektorja:

Zunanjost, Notranjost, Žarnica, Win Explorer, Primerjava velikosti slike (v primerjavi z 19' lcdjem), DVD film, Namizje, Divx film, Slika pri sobni razsvetljavi

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: podtalje ()

frikec() ::

Area__51,

lepo. Ohišje je zelo lično. Škoda, da nisi naročil večjih leč, ki te ne bi prišle veliko več kot grafoskop na bolhi. Poleg tega bi na tvojem mestu zamenjal žarnico. Že moja 400w metalhalogenka oddaja konkretno količino toplote. Poleg tega je življenjska doba tele borih 400h, v primerjavi s HQI žarnicami, ki trajajo od 6 do 10 kh, ter imajo UV filter.

Area__51 ::

Imam dve prošnji:

1. Kaj pozna kdo kako stran v EU, kjer bi lahko naročil 15' fresnelke in leče za projektor, da se izognem stroškom pošiljanja iz ZDA.

2. Prosim tiste ki imate s tem izkušnje, da mi svetujete katero žarnico naj vgradim v projektor. Rad bi imel tako svetlost, da bi ga lahko gledal tudi v polmračnem prostoru, ne le v trdi temi. Prosim navedite mi tudi modele žarnic.

K0K0 ::

Area__51 kolkr sem jest gledov je poštnina iz Eu skoraj ista kot iz usa cca. 5-7k.
frikec() pravi da mu leč niso carinili tko da brez veze neki po evropi iskat.

A mogoče kdo ve kako je z to carino?
Se blago pod 100$ ne carini al kako gre to?

Area__51 ::

Na forumu sem tudi zasledil, da naj bi bt žarnice razmazale sliko. Ni mi jasno zakaj, saj je med njimi in lcdjem še fresnelka, ki svetlobo enakomerno porazdeli.

Kaj kdo ve kakšna je primerjava med lumni in ansilumni. Koliko ansilumnov je 35000 lumnov.

Za naslednji projektor sem se odločil za tako konfiguracijo:

Žarnica:
HQI-BT 400W-D E40 ( na NAV predstikalo )

Leče:
S15 Lens Kit

LCD:
15' z bolhe

kaj pravite na tako konfiguracijo? Zanima me, če obstaja še kakšna boljša alternativa (za približno tako ceno)

frikec() ::

Area__51,

leča zbira točkovno svetlobo in jo enakomerno razprši. Idealno bi bilo, da bi imel torej žarnico s čim manjšim izvorom svetlobe. Recimo, te so zelo dobre: HQI-TS 400/NDL, vendar te z vsem kar rabiš zanjo pride dražje kot ta, ki si jo navedel. Jaz imam namreč tudi tole večjo in nimam pripomb nad ostrino slike.
Leče imam tudi točno te iz lumenlaba, le objektiv imam od episkopa.

p.s. Ne pozabi na dušilko in ignitor, ki bosta potrebovala še nekaj prostora v ohišju, razen če si ne narediš zunanjega napajalnika, tako kot jaz.

Kato ::

Lep pozdrav, moram reči ,da me tole čedalj bolj mika in imam nekaj vprašanj:

dj_andy:
A bi lahko malo opisal kako si naredil tale mehanizem za spreminjanje naklona sprednjega fresnela za keystone korekcijo.

pepsi:
Tvoj dizajn mi je zelo všeč, če te prav razumem boš ti dobil eno lečo s grafoskopa drugo pa si naročil, ali boš zamenjal žarnico ali bo ostala
tista iz grafoskopa? Kje si kupil aluminij in koliko to nanese?

Tole hlajenje mi ni čisto jasno, na ohišju sta ventilatorja , ki bosta očitno hladila žarnico. Na diagramu pa vidim ,da bo hlajen tudi LCD panel, ali boš dodal še kakšen ventilator ali pa naredil kakšen zračn tunel ,da boš ponucal tista dva ,ki že imaš na ohišju?

Še eno vprašanje ,ki nima točno določenega naslovnika:
Zanima me kakšna je situacija s štromom, namreč razumem da rabim en napajalni kabel za monitor, v primeru da ponucam grafoskop dva . Zanima me pa kako oziroma kam se priklopi žarnica in ventilatorji?

Najlepša hvala za odgovore.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Senitel ()

Bevcan ::

A je že gdo kupoval leče pri VEgi. Koliko koštajo sem jim pisal mail pa ni odgovora.
Govoril sem.

dj_andy ::

@Kato
Sprednji fresnel sem fiksiral v okvir ter ga namestil na os. Fresnel se lahko nagne v eno in drugo stran za približno 15 stopinj, kar nanese okrog 80 cm odmika od središča projekcije (odvisno od oddaljenosti). Kot nagiba pa spreminjam z ročico, ki je pritrjena na okvir fresnela ter gleda ven na sprednji stranici (glej sliko).
Zraven žarnice dobiš shemo kako jo zvezat, ni pa nobenega problema, saj gre direktno na 220V (balast,štarter,glava itd). Pri ventolah je pa odvisno od tega, kakšne imaš. Najlažje je dobiti neke računalniške, ki se vežejo na 12V, tako da boš rabil še transformatorček. Jaz sem dal kar star računalniški napajalnik, ker jih je povsod preveč in jih ljudje stran mečejo.

@Bevcan
Priporočam ti, da jih pokličeš. So zelo prijazni in se da vse zmenit. Fresneli v grafoskopih niso nič kaj manj kvalitetni (samo glej, da dobiš 31cm). Moj stric je naredil projektor iz grafoskopa, prišel pol ceneje skozi kot jaz, rezultati pa so čisto dobri. Bom še tiste slike naložil v kratkim.

Mene pa nekaj drugega zanima... s čim bi se najbolj splačalo prebarvat steno, da bi dobil optimalno dobro sliko. Bral sem na forumih o nekih Behr barvah, ki jih nimajo v Evropi, niti jih ni moč naročiti iz USA. Potem obstajajo rešitve z "latex" barvami, Mississippi Mud (AVS Forum). Kake bi naj to ble? Iščem namreč alternativo ScreenGoo barvam, ki so nalašč za projekcije, ampak predrage.

@pepsy
Na tvojem linku sm zasledil primere projekcij na silverscreenu. Kakšne barve si uporabil? Očitno s srebrno podlago dejansko pridobiš na kontrastu in svetilnosti.

LP

maro dee ::

daj kai mi lahko kdo razloži alo pa vsaj slika, kak je lcd-ja pritrdil...?
če poslušaš house, še ne pomeni da si hišnik!!!

ŠVASAJ!!!!!!!!!!!!

;-) ::

torej za kolk mi ga sestavte skupaj???:D

droid ::

kaj bo kdo dal kašne slike gor od lcdja na grafoskopu ki me zanima če je kvalitetna slika in če se splača nardit?

Gale ::

Da ne bom nove teme odpiral bom kar tukaj vprašal.....
Ali je že kdo probal preko DIY projektorja gledati navadno pal TV?
Baje je en problem z nekimi horizontalnimi črtami, al nekim osveževanjem ne vem točno.
Ali kdo ve kaj več o tem??

LP
who dares to fight me?!

MTm2H37rqt7B ::

Mimogrede: ce narocate iz USA boste se carino placal... ali pac :)

frikec() ::

S TV-jem ni nobenih problemov. Če lahko TV gledaš na LCD monitorju, potem logično tudi na DIY projektorju ne bo problemov. Carino pa lahko fašeš, lahko pa ne. Jaz je nisem.

rixy ::

Carino ni nujno da fašeš, če naročaš iz USA, sigurno pa fašeš 20% DDVja... Je pa fajn, da se prej pozanimaš, za kakšne primere je potrebno plačati carino. Sam sem namreč iz Honk Konga dobil ohišje za 2.5" HDD, ki je krati tudi MP4 predvajalnik, šment, pa sem moral plačati še carino. Če bi prej vedel, bi malce predelal račum, da bi bil samo "HDD Case", pa bi se izognil carini. Šola za drugič...

Jaz prodajam en grafoskop na Bolhi skoraj zastonj, pa vedno bolj razmišljam, da bi sam probal narediti en projektor, tako, bolj za šalo kot zares, ker grafoskop imam, pa 15" LCD tudi - LG StudioWorks 570LS. Edino kar mi manjka je žarnica, pa še morda kaj.
Bolj me skrbi rezultat, se pravi slika na zaslonu - neenakomerno porazdeljena svetloba (v sredini preosvetljena) in pa ob robovih in v vogalih preslaba.
Kakšne ideje?

Sicer pa, tile vaši projekti so mi kar všeč, le moti me glomaznost škatel - ona slika z obešeno škatlo nad kavčom mi je prav grozna... Če bi sedel spodaj, se ne bi kaj preveč lagodno počutil. :(
In pa seveda hlajenje - nihče mi naj ne reče, da so ventilatorji neslišni... Če že ne druga, se sliši šumenje pretoka zraka, ki ga ventilator vleče skozi....

Ehm no ja, bo že kako...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rixy ()

cojss ::

Moraš kdaj slišat kak navaden projektor tako od blizu, recimo iz za kavča. V primerjavi s tem so ti praktično neslišni. In če slišiš par 12cm ventov na 5V ali 7V potem je z avdio delom HT-ja verjetno nekaj hudo narobe.

rixy ::

Ja, baje znajo navadni projektorji biti kar glaaaaasni... :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rixy ()

;-) ::

Navadn projektor-no nevem kaj je za vas navadn, v šoli mamo kake tri in ko pri informatiki učitelj razlagase projektor prav lepo čuje pa je 2 metra nad mano:\

Tud tist k ga mamo zravn prenosnika in večina je na mizi-sedim zraven njega je orenk glasen tako da ....so pomoje domači bolj tihi.

Če pa maš kake dobre zvočnike-ali vsaj povprečne ga neboš slišal(garantiram)! Drgač pa če maš kak krš audio sistem pa si ne delaj projektorja oz. ne kopuj ker brezveze projektor ker filma nemoreš doživljat samo z sliko, zraven spada tudi dobra kvaliteta in glasnost zvoka.

Ni lepšega kot gledat filem z dobrim zvočnim sistemom, ki "shromi" tako da čutiš v želodcu.

rixy ::

Navadni - low cost.

Širajzl ::

Mam en 15" LCD na katerem je slika meglena.(da se brati)
Uporabil bi ga za projektor, ali bo slika meglana tudi potem?
Kako je s temi lcd-ji?
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

gumby ::

kako meglena slika?
a furas monitor na kaki cudni resoluciji?
my brain hurts

Širajzl ::

Sploh ne, sam mal starejši je!
Ka je možno, da je osvetlitev že bolj "boga"?
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

Mamaplata ::

A loh pripneš kako sliko ?
Kaj pa če je kaj s kablom narobe .
Čudno se sliši meglena slika na LCD :)

Mamaplata ::

http://www.lumenlab.com/forums/index.ph...
Tole mi je padlo v oči pa sem razmišljal kako bi se tole obneslo z LED icami .Pač dal bi tri panele belih ledic pa tista zrcala . Po moje bi moglo bit v redu .
Sicer draga izvedba ampak bi veliko pridobil .

Mamaplata ::

Če slučajno koga zanima : LED PROJEKTOR

uporcek ::

Ja tale zadeva z ledicami ni slaba sam je pa zelo zelo DRAGA! treba bo najti cenejše možnosti! Obenem pa moram omeniti ledice bi nal lahko kar precej zmanjšale velikost projektorja :D :) ;)

droid ::

Provizorično sem dal lcd na grafoskop z 250 w halogenko in slika je bla v temi dobra
moti en ffc kabelček zaradi katerega vezje pokriva četrt displaya, proval sem pomanjšat sliko s powerstripom tako da bi mel 16:9 problem je bil ki je monitor takoj avtomatsko povečal sliko čez vse pixle. Se da še skaterim programom to nardit? Na monitorju mi ni uspelo izklopit tiste avtomatske funkcije. Kako se pa na bs playerju naštima sliko? meni je uspelo pomanjšat samo na sredino.

uporcek ::

Ja kr se tiče monitorjev je problem ker imajo avtomatsko nastavljanje slike čez celotni ekran. pomoje bi se nekako dal to izklopit. Pa sej kaj bi sploh rt naredu? imej normalno resolucijo, in ko predvajaš film v BS-u naštimej [ video -> razmerje slike -> 16:9 ] in imaš rešen problem :) res pa je da je nekako popačena slika ko se tko mal stegne..... Drgač pa dobi nekje tak flet kabl pa mal pocin in tko nekako bo vse ok!

:D :D :D :D :D :D :D sam merkej da neboš vse skuru :D :D :D :D :D

Širajzl ::

Jest mam en flat kabl odveč, če ti bi slučajno pasal, se dogovoriva na mailu.
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

Širajzl ::

Odločil sem se, da kloniram Pun15herjev izdelek.

Do sedaj sem prišel do tu:



http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: podtalje ()

uporcek ::

Živjo fantje seveda tut punce če to berete!

Se je kdo poigral-a z lečami in večimi viri svetlobe, in po potrebi z umesno mat šipo,... kako deluje če uporabimo več virov svetlobe, kot so uni z ledicami, oz z večjimi viri svetlobe,... kako svetloba prodira, oz kako sploh deluje.....

LP.8-O

K0K0 ::

Bi bil kdo zainteresiran za skupinski nakup leč iz Amerike?
Leče!

Širajzl ::

Zakaj?
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

K0K0 ::

Da je mal manj poštnine ane.
Sicer bi pršparal sam par jurju sam vsen.

Širajzl ::

Pardon, sm spregledal "skupinski", sicer sm pa te leče že kupil. Ne pozabit na carino in davek, mene je s poštnino vred koštalo še dodatnih 6.600 SIT!
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

uporcek ::

živjo

Ja jest bi kupu leče al nekatere leče, sam če bi vedu da ta način k bi ga rt postavu res deluje pa da bi imev kakšen lcd ekran oz monitor. sam zaenkrat še nisem tolk delč pa na žalost nč ne morem. Tkoda hvala za prijaznost če bom potreboval pomoč pri naročanju leč ti pa sporočim.

LP

droid ::

kaj je zdej z lcdjem ki ko ga vžgem pokaže črno in pol nič kot da bi bil ugasnjen?
ledica kaže da je užgan

uporcek ::

A prov lcd monitor, v originalnem ohišju? Ja če je to to sta dve možnosti al je crknila osvetljitev druga možnost pa je da je crknil ekran oz elektronika za prikazovanje slike.

Vzemi baterijsko svetilko in njeno svetlobo pod 45° usmeri v monitor, in poglej ali je kaj vidne slike ali ne če sliko nekako vidiš pol je nekej z osvetljitvijo narobe če pa ne je pa kaj z matriko ali elektroniko.

LP

Skull23 ::

Pozdrav.

Po branju te teme sem se tudi sam odločil da bom zadevo izdelal. Dobil sem grafoskop iskra-vega.





Naslednji korak bo nabava monitorja, menjava žarnice bo zadnja na vrsti. Ohišje bom na novo sestavil sam. Sedaj me pa zanima sledeče:

1. Vrstni red pri sestavljanju je sledeč ali je kaj narobe?(žarnica, fresnel leča (tista velika, pravokotna), lcd display, druga leča (okrogla, z vrha grafoskopa).

2. Lahko uporabim ventilator od grafoskopa (je dovolj "močan"?) s tem da mu dodam še enega ki bo na drugi strani svež zrak vlekel v notranjost ohišja?

3. Mora biti bodoči projektor perfektno vodoraven na steno oz platno?

4. S čim vse se sliko fokusira? Samo z razdaljo "zadnje" leče?

Če se bom še česa spomnil, bom kar vprašal. :D

Širajzl ::

Mogoče ti pomaga tale slika:
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: podtalje ()

Skull23 ::

Iz slike sem ugotovil da mi manjka ena fresnelka, tista po lcd plošči. Je obvezna? Kaj se spremeni če jo imam/nimam?

uporcek ::

EJ skull kr se tiče grafoskopov pa njihovih F leč si zapomni tole. Za delovanje rabiš 2 leče! Vendar sta ti dve leči zalepljeni skupaj tko da zgleda kot ena, jest sem jo uspešno nekako rastavo s pomočjo šivanke in kompresorja. Vedi pa to da so tut nekako ukrivljene in so na neko meros ukrivljene. Tko da če jih boš dov narazn lahko nebo kvaliteta slike taka kot bi ti želev. Ostrina slike se določa z zgornjo lečo. Če boš imev projektor nekje skrit oz ga boš pritrdiv na strop, da ne bo v napoto boš dobiv nekako trapezno sliko, to naj bi odpravil tako da boš to zadnjo lečo s katero ostriš sliko, premakšen za nekaj stopinj. ( o-->||-->----/____ )

Skull23 ::

hvala za pojasnilo uporček. če bi pa recimo bil pripravljen kupit druge (nove) leče, se jih dobi kje pri nas?

Mamaplata ::

Po moje ni treba nič komplicirat saj pri varianti z grafoskopom tudi deluje samo z obstoječo fresnelko . Pač samo žarnico zamenjaš in zmontiraš v škatlo.

#000000 ::

Mene zanima kje dobit poceni materijal za tole predvsem LCD-screen in kolk vas je kej stalo ? LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Diy projektor

Oddelek: Pomoč in nasveti
161846 (1590) nUUb
»

Homemade projektor (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
738628 (5082) dj_andy
»

homemade projektor

Oddelek: Strojna oprema
173246 (2342) propeler
»

Home-made LCD projektor

Oddelek: Zvok in slika
101993 (1647) danielka84
»

Projektor...home made

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
62203 (1938) Highlag

Več podobnih tem